Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gigel-Sorinel Știrbu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Gigel Știrbu (Grup PNL)
Cine face, de fapt, politica antieuropeană

În declarația mea politică de astăzi, voi face referire la moțiunea simplă depusă de către opoziție, în care este criticată Uniunea Social Liberală de "politică antieuropeană" și "cum poate trăi USL fără Schengen". Nu pot să nu remarc că textul moțiunii conține, chiar din titlu, două afirmații complet eronate și aberante: 1. se sugerează că USL ar duce o politică antieuropeană, 2. se sugerează, evident printr-o pseudo întrebare retorică, cum poate USL să trăiască în afara Schengen.

Ambele afirmații sau mai bine zis ambele formulări au adresantul greșit. Numai cine nu cunoaște agenda principalilor vectori politici ai zilei, poate afirma că USL duce o politică antieuropeană. Nu vreau să trec acum în revistă toate acțiunile (inclusiv cele din plan legislativ) actualei guvernări și ale liderilor politici ai USL din care rezultă caracterul incontestabil al orientării pro europene. Nu am nici timpul necesar și nici nu merită să răspund la o astfel de acuzație mai mult decât ridicolă. Voi pune, la rândul meu, câteva întrebări retorice. Dacă USL ar avea o politică anti-europeană, ar mai fi fost primit, într-un timp relativ scurt de la instalare, primul ministru român, Victor Ponta de către președintele (de fapt șeful statului) Franței, una din marile puteri ale Europei și nu numai?. Stimați colegi care susțineți că USL duce o politică antieuropeană, ați verificat agendele de lucru din ultimele luni ale președinților celor două Camere ale Parlamentului? Ați observat câte întâlniri internaționale bilaterale (și mai ales cu cine) au avut cei doi președinți? Dacă faceți o comparație între principalii vectori politici ai USL și cei ai PDL când s-au aflat la guvernare, veți constata că în nici măcar un an de guvernare, contactele internațioane ale celor din fruntea USL au fost nu doar mai multe, ci și calitativ superioare. Deci în ceea ce privește aberația privind antieuropenismul USL.
Din păcate, nu pot însă să nu constat un alt fenomen. De această dată real și foarte grav. Cel al atitudinii antiromânești, a promovării unor politici contrare intereselor României, exact din partea celor care acuză astăzi USL.
La dezbaterile de săptămâna trecută din Parlamentul European a fost mai mult decât vizibilă această atitudine împotriva intereselor României, atitudine promovată de euiroparlamentarii PDL. Europarlamentarii PNL și PSD, împreună cu europarlamentarii din Bulgaria, au propus o rezoluție pentru încetarea monitorizării MCV. Au făcut această solicitare pentru că, din păcate, MCV nu mai este un factor de cooperare, ci de verificare. O verificare partizană în funcție de anumite interese ale unor cancelarii europene. Ei bine, în timp ce toți europarlamentarii din Bulgaria, deci indiferent de culoarea politică au susținut eliminarea MCV-ului pentru cele două țări, europarlamentarii PDL au pledat pentru continuarea monitorizării României. Este un fapt fără precedent și care consider că nici nu merită comentat. Pentru că este inaceptabil să pledezi împotriva propriei tale țări.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 8 octombrie 2024, 2:10