Curriculum Vitae
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mirel Taloș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ioan Tămâian(Grup PNL)
Muzeul Brâncuși – recunoașterea valorii universale a operei sculptorului

Acum câteva săptămâni, în plenul Camerei Deputatilor s-a adoptat în unanimitate propunerea legislativă pentru înființarea Muzeului Național de Artă „Constantin Brâncuși”. Îmi exprim bucuria pentru că a fost înțeleasă necesitatea realizării unui muzeu și în România dedicat marelui artist, la Tîrgu Jiu, recunoscându-se astfel valoarea acestuia. Sunt convins că înființarea acestui lăcaș de cultură va fi un promotor pentru arta plastică românească în timp.

Ca membru al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă , am susținut proiectul legislativ pentru înființarea acestui muzeu care să fie un centru de cercetări asupra operei brâncușiene, care să desfășoare activități muzeale, artistice și evenimente în care să expună artiștii valoroși din țară și străinătate.
Este lăudabil faptul că, după atâția ani, se va realiza Muzeul Național de Artă „Constantin Brâncuși” ca un omagiu binemeritat adus acestui colos al culturii mondiale. Fondator al curentului modern în artă, Constantin Brâncuși a influențat artiști din toată lumea. Noua instituție de cultură reprezintă soluția viabilă pentru salvarea și conservarea operei acestuia, promovarea meleagurilor natale ale sculptorului, devenind totodată un obiectiv de atracție pentru vizitatori din țară și din străinătate.
Totuși, sper ca autoritățile române abilitate să se implice cu mai mare interes în achiziționarea operelor românești clasate în categoria „Tezaur” a Patrimoniului cultural național, și este dator sa faca toate eforturile necesare pentru promovarea acestora către publicul larg român, având în vedere faptul că artistului Brâncuși nu i s-a recunoscut valoarea în țara noastră o lungă perioadă de timp în perioada comunistă, dar fiind apreciat în întreaga lume. La acea vreme, statul român a refuzat operele lui Brâncuși, fapt ce a reprezentat o pierdere enormă pentru România, dar săptămâna aceasta, în Camera Deputaților, prin votul unanim, s-a făcut în cele din urmă o reparație morală față de acest mare și unic artist.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 6 decembrie 2022, 16:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro