Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.florintataru.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florin-Cristian Tătaru > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Florin Tătaru (Grup PSD)

Codul Fiscal a fost aprobat săptămâna aceasta în Camera Deputaților cu 306 voturi ”pentru”, două voturi ”împotrivă” și o abținere, iar acum legea pleacă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. În plus, a fost adoptat și proiectul de lege privind Codul de procedură fiscală, acesta obținând 210 voturi ”pentru”.

Nenumărate dezbateri politice au înconjurat tema Noului Cod Fiscal, însă iată că în cele din urmă, orgoliile politice au fost lăsate la o parte pentru a adopta măsuri fiscale în interesul cetățenilor. Adevărul este că ne bucurăm de un context economic stabil, iar creșterea economică a României înregistrată sub guvernul Ponta permite implementarea măsurilor de relaxare fiscală prevăzute în Noul Cod Fiscal. Astfel, reducerea TVA pentru toate bunurile și serviciile de la 24%,în prezent, la 19%, reducerea impozitului pe dividente la 5%, diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorină, benzina fără plumb și benzina cu plumb), reașezarea nivelurilor accizelor pentru alcool și băuturile alcoolice, sunt doar câteva din prevederile Noului Cod Fiscal menit să ofere mediului economic predictibilitate, stabilitate și relaxare fiscală! Asta va însemna, implicit, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și a consumului, reducerea saraciei și îmbunătățirea nivelul de trai al cetățenilor.
Cred că, atât Codul fiscal, cât și Codul de procedură fiscală, reprezintă o gură de oxigen pentru eoconomie, pentru contribuabili și pentru autorități deopotrivă. Mai mult decât atât, consider că măsurile de relaxare fiscală, dar și clarificarea anumitor concepte neclare sunt o necesitate în contextul în care avem nevoie de crearea unui cadru favorabil investițiilor.
Tot săptămâna aceasta, plenul Camerei Deputaților a adoptat cu 273 de voturi „pentru”, 10 „contra” și 8 „abțineri”, proiectul noii Legi electorale privind alegerea Camerei Deputaților și a Senatului. Principalele elemente de noutate ale legii parlamentare sunt revenirea la sistemul de vot proporțional pe liste închise, definirea clară a noțiunii de fraudă electorală, crearea corpului experților electorali și reglementarea organizării și funcționării Autorității Electorale Permanente. Toate acestea, alături de legea finanțării partidelor politice, fac parte din reforma legislației electorale.
Sistemul proporțional, votul pe liste, sistem utilizat din 1990 până în 2004 inclusiv, este cel mai reprezentativ mecanism electoral. Motivul e simplu: oamenii știu ce votează și vor vedea că votul lor se va regăsi în numărul de mandate obținute de partidul pe care îl votează. Vom asigura astfel o participare mai largă a oamenilor la viața politică. Pe scurt, mecanismul electoral va fi mult mai clar - câte voturi ai primit ca partid, atâtea mandate obții în Parlament.
Cred că este foarte important faptul că proiectul de lege are la bază principiul repartizării proporționale, norma de reprezentare pentru alegerea Senatului fiind un senator la 168.000 de locuitori, iar în cazul Camerei Deputaților - un deputat la 73.000 de locuitori. În acest fel, Parlamentul va avea, începând cu următoarele alegeri, cel mai mic număr de parlamentari din anul 1990 și până în prezent.
Consider că adoptarea Noului Cod Fiscal și a Legii alegerilor parlamentare - ce completează după cum am spus reforma electorală, sunt unele din cele mai importante decizii ale acestui legislativ.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 10 decembrie 2022, 4:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro