Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.florintataru.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florin-Cristian Tătaru > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Florin Tătaru (Grup PSD)
Consumatorii plătesc facturi mai mari la energie pentru a susține profitul operatorilor de rețea electrică

Autoritatea Naționala de Reglementare în Domeniul Energiei are obligația de a verifica modul în care operatorii de rețea îndeplinesc programele de mentenanță, investiții și alte cheltuieli recunoscute, care au stat la baza stabilirii tarifului reglementat.

Legea stipulează faptul că în calculul tarifelor pentru energie electrică și termică vor fi luate în considerare costurile justificate ale activităților respective, cheltuielile pentru dezvoltare și protecția mediului, precum și o cotă rezonabilă de profit. Totuși, dintr-o analiză a bilanțurilor anului 2015 ale operatorilor de rețea electrică rezultă că această cotă rezonabilă de profit se regăsește într-o marjă de la 14% la 31%. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care operatorii desfășoară activități exclusiv reglementate și nu realizează venituri în regim concurențial. Consider că situația de față reprezintă o încălcare gravă a legii și poate fi asimilată abuzului în serviciu pentru membrii comitetului de reglementare care nu urmăresc modul în care operatorii de rețea își îndeplinesc obligațiile asumate care au stat la baza stabilirii tarifului.
În acest sens, am adresat președintelui ANRE, Niculae Havrilet, o interpelare și o solicitare de a realiza o analiză a modului în care operatorii rețelei electrice au justificat costurile care au stat la baza tarifului reglementat și modul în care aceste cheltuieli au fost realizate pentru anul 2015. Cred că toți consumatorii au dreptul să cunoască care sunt costurile și cheltuielile efective pentru mentenanță, salarii și investiții, dar și care este cota rezonabilă de profit pentru fiecare operator de rețea electrică.
Această analiză este necesară și trebuie să fie publică! În cazul în care există diferențe între costurile cunoscute de ANRE și cheltuielile efectiv realizate care au condus la ”creșterea rezonabilă” a profitului, înseamnă că ceilalți participanți la piață, în special consumatorii de energie electrică, au fost împovărați financiar.De aceea, am solicitat și voi solicita în continuare să fie adoptate măsuri pentru ca operatorii de rețea electrică să respecte angajamentele asumate care au stat la baza tarifului aprobat.
În plus, am solicitat o analiză asemănătoare și pentru anul 2016.
Românii nu au de ce să genereze companiilor de energie electrică un profit considerabil, în condițiile în care energia electrică, la fel ca apa, este un serviciu public.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 8 decembrie 2022, 13:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro