Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.florintataru.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florin-Cristian Tătaru > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Florin Cristian Tătaru (Grup PSD)
ANRE: profituri de 14-31% pentru operatori sau siguranța națională??

În iulie am adresat către Autoritatea Națională De Reglementare în domeniul Energiei o solicitare de a investiga cota rezonabilă de profit realizată de operatorii de rețea electrică.

Răspunsul ANRE mi-a confirmat suspiciunea conform căreia cotă ”rezonabilă” de profit este cuprinsă momentan între 14% și 31%. Să nu uităm că acești operatori desfășoară activități reglementate și nu realizează venituri în regim concurențial. Cât ar trebui să fie această cotă de profit pentru a fi considerată rezonabilă? LEGEA și ANRE spun că 7,7%. Oricât de puțină matematică au impresia că știm… cota de profit realizată de operatori este nu doar dublă, dar chiar și de până la 4 ori mai mare.

Mai mult decât atât, din analiza răspunsului primit de la ANRE rezultă că autoritatea de reglementare NU ÎȘI ÎNDEPLINEȘTE OBLIGAȚIA LEGALĂ de a verifica modul în care operatorii de energie electrică realizează cheltuielile justificate care au stat la baza tarifului reglementat. SITUAȚIA ESTE FOARTE GRAVĂ întrucât, spre exemplu, la FDEE Electrica Transilvania Nord, în BVC pentru anul 2016, cheltuielile recunoscute de ANRE au fost reduse în mod arbitrar cu 24 milioane lei pentru a justifica menținerea profitului prognozat la nivelul anului 2015. În opinia mea, acest lucru reprezintă un abuz foarte grav al operatorilor de rețea în complicitate cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Este un jaf la adresa consumatorului final.
Mai mult ca sigur, în actuala stare de fapt, în anul 2016, operatorii de rețea vor mai reduce cheltuielile pentru ca profitul pe anul în curs să fie din nou cu mult peste 7,7%, cât reprezintă cota rezonabilă de profit, conform ANRE. Sigur…nu vor reduce cheltuielile cu salariile directorilor. Vor tăia cheltuielile în ceea ce privește lucrările pentru rețea. Adică pentru cetățeni.
Consider, așa cum le-am transmis și celor de la ANRE, că toate aceste acțiuni ale operatorilor de rețea electrică de a nu își îndeplini obligațiile care au stat la baza tarifului reglementat, pun în pericol situația rețelelor electrice, încarcă în mod nejustificat factura la consumatorul final și se transform, în final, în probleme de siguranță națională.
Am solicitat comitetului de reglementare al ANRE să dispună imediat:
 • fie reducerea tarifului de rețea astfel încât cota rezonabilă de profit să nu depășească 7,7% ÎN CONDIȚIILE REALIZĂRII INTEGRALE A INVESTIȚIILOR
 • fie sancționarea operatorilor de rețea cu o amendă de 10% din cifra de afaceri pentru NEÎNDEPLINIREA ÎN MOD PREMEDITAT A OBLIGAȚIILOR care au stat la baza tarifelor reglementate.
  Sper ca ANRE să înceteze cu complicitatea dovedită în contrainteresele consumatorului. Cred că este inacceptabil ca operatorii de rețea, cu concursul unei agenții naționale, să pună în pericol siguranța națională prin nerealizarea investițiilor asumate și să fure consumatorii zi de zi și lună de lună. Acest lucru trebuie să înceteze. Sunt convins că ”Băieții deștepți” din energie vor avea în continuare salarii mai mult decât decente și dacă operatorii de rețea vor intra în legalitate privind cota de profit.
  Să vedem pasul următor al ANRE. Vorba cuiva…. Pas cu pas!
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 8 decembrie 2022, 15:10
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
  E-mail: webmaster@cdep.ro