Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.florintataru.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florin-Cristian Tătaru > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Florin Cristian Tătaru (Grup PSD)
România are nevoie de un instrument nou pentru a stimula economia națională - Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții

Guvernul a anunțat că va scoate la vânzare o serie de pachete de acțiuni la CE Oltenia, Hidroelectrica, Aeroporturi București, Portul Constanța, prin majorarea de capital prin emiterea de noi acțiuni și vânzarea acestora pe bursă.

În urma vânzării pachetelor de acțiuni România va pierde sau va reduce substanțial pachetul de acțiuni deținut la Rompetrol, Sanevit 2003 Arad, precum și la alte 22 de societăți propuse de către Agenția Domeniilor Statului. Deși o astfel de intenție POATE fi privită ca o măsură ce se înscrie pe linia dezvoltării și consolidării economiei concurenționale de piață, consider că nu este momentul prielnic pentru trecerea la materializarea ei. Personal, nu cred că se îndeplinesc în acest moment condițiile tehnice de aplicare ale acestei decizii și nici nu cred că există o analiză temeinică privind eventualele consecințe asupra siguranței naționale. Guvernul Cioloș face lucrurile în grabă, însă măcar acum la final de mandat, ar trebui să înțeleagă că atunci când iei decizii ce privesc întreaga țară, nu ai voie să te grăbești sau să faci greșeli.
În condițiile în care vânzarea acestor companii de stat nu a fost deloc pregătită, mă întreb cât de corectă față de români este această acțiune, care sunt șansele de succes și dacă va exista un beneficiu pe termen lung obținut în urma acestei operațiuni.
Stimați tehnocrați, de ce nu v-ați grăbit așa tare și când a fost vorba de creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene?
Nu cred că dacă luăm măsuri haotice, sau dacă vom privatiza totul vom avea un câștig pe termen lung. România are nevoie de un instrument nou, prin intermediul căruia să se poată finanța proiectele de investitiții strategice naționale – precum cele din infrastructură, energie sau agricultură, fără capital propriu sau acces la piața internă și internațională. PSD a găsit soluția prin care putem susține capitalul românesc, și anume înființarea unui Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții. Cred că piața românească are nevoie astăzi de un jucător nou, precum fondul suveran de dezvoltare, propus de președintele PSD, Liviu Dragnea, în programul de guvernare al Partidului Social Democrat.
Pe această cale, salut această inițiativă, amplu concepută, care reunește cele aproximativ 200 de companii la care statul este actioner și a căror valoarea totală estimată este de 45 miliarde de lei. Principalul scop al unui asemenea Fond Suveran de Investiții este acela de a stimula economia națională în baza unor strategii de investiții pe termen mediu și lung.
În viziunea PSD, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va avea mai multe funcții: de finanțare a investițiilor statului, de garantare a împrumuturilor (care pot fi făcute cu dobânzi avantajoase), de capitalizare a economiei, transparentizarea activității companiilor de stat, și dezvoltarea capitalului autohton, inclusiv în zone defavorizate.
Astăzi, singura posibilitate de a face un transfer al proprietății statului către proprietatea privat este pe bursa, iar FSDI va aduce cu sine beneficii directe, dar și indirecte asupra pieței de capital. Nu trebuie să uităm că piața de capital din România a stagnat și are nevoie de un asemenea actor precum Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții ca de aer. Altfel spus, este necesară și acesta este motivul pentru care susținem creșterea rolului statului în economie, nu renunțarea la orice implicare, mai ales în domenii strategice și de dezvoltare.
Sigur că o parte din colegii din PNL au atacat programul nostru de guvernare argumentând că nu este social-democrat, însă vreau să vă spun că standardele liberale cu privire la social democrație sunt învechite și demult depășite. Vă invit dragi colegi liberali să țineți pasul cu noi, pentru că un partid serios are o viziune asupra tuturor aspectelor ce țin de viața cetățenilor. Planul economic al PSD este menit să creeze locuri de muncă bine plătite în companiile româneşti şi să aducă mai mulţi români în clasa de mijloc. Ne dorim să readucem la viaţa industria românească și să dezvoltăm economia, iar beneficiile vor fi vizibile în toate regiunile din România. Așa gândește un partid serios și bine pregătit! PSD s-a gândit mereu pe termen mediu și lung, mereu la interesele și bunăstarea românilor, o bunăstare care să se resimtă în viața de zi cu zi a fiecărui cetățean!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 8 decembrie 2022, 14:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro