Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Elena-Ramona Reuer > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Elena Ramona Uioreanu (Grup PNL)
Crezul și cele 12 principii fundamentale ale celui mai important om de stat român contemporan – Regele nostru, Mihai I al României

La ceas de sărbătoare națională, ce nu-i încă de toți sărbătorită, consider că este de datoria mea, ca parlamentar al țării și ca liberal, să vă readuc în minte Crezul și principiile fundamentale de viață și de acțiune ale Omului de stat - simbol al istoriei și al națiunii române: Regele Mihai I al României.

Majestatea Sa a împlinit 94 de ani de viață, care sunt tot atâția ani de istorie românească. Viața regelui nostru, activitatea sa, simțirea sa au fost încă de la începutul domniei sale – acum 88 de ani – simțite și prețuite de națiune ca fiind în slujba și propășirea sa. De aceea și comandanții armatei române, în zilele grele de război din octombrie 1944, au hotărât să elibereze ultima brazdă de pământ românesc ocupat în ziua de 25 octombrie. De Ziua Sa de naștere. Legând astfel, pentru totdeauna, Armata și ziua sa glorioasă, de ziua conducătorului ei, Regele nostru.
La fel ca și atunci și astăzi românii au simțit pe cel care simte, acționează și trăiește pentru ei, cu adevărat. Dovada stă în ultimul sondaj de opinie, care arată că, după 25 de ani de încredere națională risipită, românii își îndreaptă ochii și speranța către regele lor, Mihai I fiind considerat omul de stat care are cea mai mare cotă de încredere. E și firesc să fie așa, când viața și acțiunea celui mai important om de stat al României contemporane au fost și sunt guvernate de un asemenea Crez nobil și asemenea Principii fundamentale mărețe. Este o onoare pentru mine să vi le reamintesc, așa după cum au fost expuse de Majestatea Sa în discursul rostit în Parlament, în 25 octombrie 2011.
Politica poate aduce prejudicii cetățeanului dacă este aplicată în disprețul legii.
1. Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi ci și de etică. 2. Simțul datoriei, iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor! 3. Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. 4. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. 5. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos. 6. Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea. 7. Democrația trebuie să îmbogățească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. 8. România, ca și toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți. 9. România are nevoie de infrastructură. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Școala este și va fi o piatră de temelie a facultății. 10. Nu trebuie niciodată uitați românii și pământurile românești care ne-au fost luate, ca urmare a împărțirilor Europei în sfere de influență. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în țara noastră sau dacă vor să rămână separați. 11. Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinți, ci ca pe o țară luată cu împrumut de la copiii noștri.
Dacă vom avea înțelepciunea, ca politicieni, să ni le asumăm ca să fie și principii ale noastre, atunci ne vom împlini și noi rostul și misiunea cu care am fost împuterniciți de națiune.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
La mulți ani cu sănătate, Majestate!
La mulți ani, Bravă Armată Română!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 10:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro