Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Dorinel Ursărescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dorinel Ursărescu (Grup PNL)

Nu-mi stă în obicei să mă uit în curtea vecinului, în traducere pe linie politică, nu-mi place să comentez ce se întâmplă în activitatea internă a altor partide, mai ales când există și o relație mai mult decât apropiată. Totuși tocmai această relație, de bunul mers al acestei relații depinde cum vom reuși să răspundem încrederii acordate de electorat, mă determină să trag un semnal de alarmă. Un semnal de alarmă care, cu siguranță nu-i va deranja deloc pe colegii social-democrați din USL Neamț. Din contră. S-ar putea ca foarte mulți dintre colegii PSD-iști din USL Neamț, cu care colaborez de doi ani foarte bine, chiar să îmi dea dreptate. Concret, pentru că în USL mă simt și eu responsabil față de cetățenii județului - pentru a schimba în bine situația acestora, trebuie să facem eforturi cât ne stă nouă în puțință - aș vrea să semnalez, colegial, un posibil focar de conflict care ar putea genera un mare deficit de imagine.

Se știe, în luna aprilie, va avea loc absorbția, prin comasare a UNPR de către PSD. În județul Neamț există însă o problemă pe care liderii de la centru ai PSD trebuie să o trateze cu foarte multă atenție. Problema se cheamă...Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț. Și nu sunt singurul care afirmă acest lucru. Îl mai spune și presa, îl mai spun cei neutri și îl spun mai direct sau mai voalat și foarte mulți social-democrați nemțeni. Oficializarea revenirii lui Culiță Tărâță în PSD, obținerea unei funcții majore la nivelul USL nu va împieta asupra relațiilor din PNL și PSD, dar s-ar putea să dăuneze relațiilor USL cu cei care ne-au dat votul în decembrie 2012.
Sunt unele probleme deosebite care privesc persoana domnului Culiță Tărâță, pe care liderii de la centru trebuie să le rezolve.
Nu mă leg de activitatea politică a domnului Culiță Tărâță din februarie 2010, de când a plecat din PSD și până în vara anului trecut, când PSD s-a aliat cu UNPR. Se afla în altă tabără, eram adversari politici. Aș avea cuvinte de reproș, pentru că, din noua postură, de membru aliat în USL de această dată, a pus umărul ca doamna Elena Udrea să ajungă în Camera Deputaților.
Dar mă abțin. Ce este de domeniul trecutului aparține istoriei.
Totuși comportamentul de acum al domnului Culiță Tărâță este unul care aduce deservicii USL.
Voi prezenta doar trei situații:
1. Domnul Culiță Țărâță nu agreează PNL. Nu-i putem reproșa acest lucru, dragostea cu forța nu merge. Dar fiindcă facem parte din aceeași alianță, pentru că avem obiective comune față de cetățeni, trebuie să ne comportăm decent. Domnul Culiță Tărâță lansează în ultimul timp o serie de campanii de presă pline de dezinformări, care ar putea avea drept consecințe nu doar decredibilizarea PNL, ci și a USL. Ultima "informație" lansată în media: PNL urmează să îl readucă în partid pe primarul PDL, Gheorge Ștefan "Pinalty". Evident nu este nimic adevărat, dar poate vor exista oameni care să și creadă o astfel de aberație. Cum tot aberație este și o altă informație apărută în presa locală, și plecată tot din cabinetul lui Culiță Tărâță, de această dată un fruntaș PSD-ist local fiind cel care ar "urma" să bată palma cu "Pinalty".
2.Guvernul Ponta este decis să facă în sfârșit ceea ce nu s-a reușit până acum: o adevărată reformă în sănătate. Ultimele declarații ale premierului sunt clare în acest sens. Dar iată, dacă Bucureștiul nu va fi foarte atent, s-ar putea să întâmpine o rezistență în implementarea reformei tocmai din partea celui care va reveni în PSD. Nu o spun eu, presa locală la unison a relatat că domnul Culiță Tărâță a dat asigurări că va interveni la București pentru ca angajații CJAS și DSP din Neamț să nu aibă de suferit în urma inevitabilelor și necesarelor restructurări. Memoriile angajaților celor două instituții care solicită rămânerea la actuala situație urmează să fie aduse și susținute la București de domnul Culiță Tărâță. Aici nu mai este vorba că nu-i agreezi pe cei din PNL sau pe unii din PSD-ul local, aici este vorba de o tentativă de a se opune actului de reformă pe care guvernul vrea să-l promoveze.
3. În fine, ceea ce voi spune s-ar putea să stârnească zâmbete, dar vă asigur că nu este nimic de râs. Într-o perioadă în care Guvernul caută soluții peste soluții de economisire a abanului public - unele soluții ar putea fi chiar dureroase - domnul Culiță Tărâță are un obicei care cred că este unic într-o țară civilizată. Un obicei care implică anumite costuri. Domnia sa petrece foarte mult timp în București. Nu contest susținerile domniei sale că trebuie să rezolve numeroase probleme pe la diferite ministere. Altceva este de contestat. Faptul că în absența sa, nu permite nici unui vicepreședinte al Consiliului Județean să semneze acte. Drept urmare dosarele întregi cu acte sunt aduse la București unde domnul Culiță Tărâță le semnează. Iată o relatare din presa locală: "Mașina care a plecat spre capitală cu actele respective este un Volkswagen Passat dotat cu un motor de 2.000 de cmc și care are un consum mediu de 7-8 litri la suta de kilometri. Un calcul simplu, la o medie de 7,5 litri pentru 100 de kilometri, la un preț de numai 6 lei pe litrul de motorină, arată că acest drum a costat peste 350 de lei, fără a adăuga alte cheltuieli cum ar fi diurna șoferului". Evident, nu este deloc o sumă mare. Bine, se poate spune că pic cu pic se adună. Consider însă că în acest caz este în primul rând o problemă gravă de imagine. Și nu mă refer la imaginea președintelui Consiliului Județean. Mă refer în primul rând la imaginea USL Neamț, și chiar, prin ricoșeu, la imaginea USL-ului național și chiar a Guvernului.
Am tras aceste semnale de alarmă pentru a fi recepționate și pentru a fi prevenite de către factorii de decizie de la București, unele acțiuni care ar putea dăuna USL.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 18 mai 2024, 4:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro