Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Dorinel Ursărescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dorin Ursărescu (Grup PNL)
Un adevărat caz de corupție, pe care DNA nu l-a văzut și nu îl vede

În România de azi, s-a instaurat un precedent periculos. Corupția este asimilată doar politicului. Organismele europene ne aplaudă atunci când un parlamentar sau un ministru sunt trimiși în judecată și ne dau notă de trecere doar atunci când un fost premier este trimis după gratii. De mica corupție, cea de la "ghișeu", căreia îi cad victime, direct, sute de mii de oameni (dacă nu mai mulți) organismele europene nu sunt interesate. De corupția medie - cea care de fapt aduce cele mai multe prejudicii atât statului, dar și direct multor zeci de mii de cetățeni - iarăși oficialii europeni nu sunt interesați, chiar și atunci când este implicată negativ și justiția, cea care a devenit super-protejata Bruxelles-ului și a altor capitale europene.

Voi prezenta un caz de corupție medie (cea care are în roluri negative funcționari din eșalonul doi sau trei al administrației) care a fost considerat în urmă cu 10 ani, cea mai mare escrocherie a deceniului din județul Neamț, un caz care este și acum în actualitate prin nerezolvarea lui de către cei care trebuiau să-i pună capăt.
În toamna anului 2003, Piscicola SA Neamț, care detinea 14 hectare de teren, 475 de hectare de luciu de apă, utilaje, bunuri evaluate la aproximativ 9 miliarde de lei, a fost vândută cu doar 1,6 miliarde de lei unei firme, Proora Impex SRL, din Drobeta Turnu Severin, o firmă care nu avea nimic în comun cu piscicultura. La licitația pentru vânzarea bunurilor mai sus anunțate au mai participat și foștii salariați ai Piscicola SA Neamț, constituți în Asociația Piscicolă PAS. Acestora li s-a respins inexplicabil, de către Administrația Domeniilor Statului - organizatorul licitației - dosarul, și astfel firma Proora Impex SRL a reușit să cumpere activele scoase la vânzare. Aici avem un prim exemplu de corupție medie: o substanțială pagubă - de cca 7 miliarde lei - adusă statului prin vânzarea de către ADS la un preț mult sub valoare a activelor, și lezarea drepturilor unor cetățeni - este vorba de cei constituiți în Asociația Piscicolă PAS. Considerându-se nedreptățită, dar și considerând că privatizarea a fost frauduloasă, Asociația Piscicolă PAS reclamă la poliție modul în care s-a realizat privatizarea, urmeză un ping pong cu dosarul în cauză între DNA București și DNA Bacău, pentru ca într-un final ancheta să fie finalizată cu NUP pentru întreaga conducere din 2003 a ADS de către Parchetul local. Suntem aici în fața unui alt act de corupție, autori fiind mult lăudații și incoruptibilii procurori.
Reprezentanții Asociației Piscicola PAS nu renunță la încercarea de a obține dreptatea și se adresează justiției. În cele din urmă, în 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Hotărârea 1.306 din 20 aprilie 2010 (hotărîre definitivă și executorie) decide anularea privatizării din 2003 și reprimirea Ascociației Piscicola PAS la preselecția pentru organizarea unei noi licitații. Cine crede că aici s-a terminat totul, se înșeală.
Punerea în executare a Hotărîrii ÎCCJ nu a fost posibilă, pentru că firma Proora Impex SRL a înstrăinat ilegal activele aflate în litigiu, atât în timpul procesului, cât și ulterior, unor firme.
Punerea în executare a Hotărârii ÎCCJ urma să fie făcută de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), dar conducerea agenției nu s-a implicat, iar pasivitatea agenției a permis ca în 2011 ca și alte active să fie înstrăinate ilegal de Proora Impex. Ulterior, în urma descoperirii unui șir de abuzuri, ANPA introduce două acțiuni în justiție pentru anularea înstrăinării ilegale din 2011 și a unui alt abuz, dar ambele acțiuni sunt suspendate de instanțe în 2013 din cauza nesusținerii lor de către...ANPA.
Și aici suntem în fața unei acțiuni de presupusă corupție medie, în cauză fiind funcționari de la ANPA. Și iată, avem un caz de corupție început în 2003, și care se derulează în formă continuă și în 2013, statul a pierdut foarte mult în 2003, pierde și în prezent pentru că unii dintre cei care au primit în concesiune active nu-și plătesc obligațiile, iar un grup de oameni nedreptățiți acum 10 ani, se află în aceeași situație ca și atunci, deși au o decizie favorabilă de la instanța supremă din România.
Acesta este cu adevărat un act de corupție, dar procurorii dnei Laura Codruța Koveși sunt ocupați cu altceva, printre altele cu încriminarea unor sms-uri prin care s-a mobilizat – legal – electoratul să vină la urne pe 29 iulie 2012. Câți bani a pierdut în 10 ani și câți pierde în prezent statul Român în urma megaescrocheriei din Neamț, cât au pierdut și pierd și acum niște cetățeni români plătitori de impozite este mai puțin important pentru subalternii dnei Koveși.
Tot de la tribuna Parlamentului, fac un apel și actualului Președinte al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, domnului Președinte Cristinel George Gherghișan, care este în măsură să pună capăt acestei situații care nu face deloc cinste instituției pe care o conduce.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 20 ianuarie 2025, 15:08