Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mihai Weber > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Neviser Zaharcu(Grup PSD)
Deputatul PSD, Neviser Zaharcu, cere ministrului Sănătății dotarea cabinetelor medicale și a centrelor de permanență

Deputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, s-a adresat oficial ministrului Sănătății, căruia i-a cerut intensificarea sprijinului statului pentru dotarea cabinetelor medicale și a centrelor medicale de permanență.

„Guvernul României și, în special, Ministerul Sănătății, are datoria să elaboreze programe și măsuri prin care numărul bolnavilor din țara noastră să se diminueze, așa cum se întâmplă în celelalte țări din Uniunea Europeană. În mod normal, 80% din problemele de sănătate trebuie să se rezolve în cabinetele de medicină primară și, totodată, este mai ușor și mai eficient să previi decât să tratezi, mai ales în fazele avansate ale bolii, când costurile sunt mai mari, apare suferința, iar șansele de salvare ale bolnavului se diminuează drastic”, a subliniat Neviser Zaharcu în interpelarea trimisă conducerii Ministerului Sănătății.
Deputatul social-democrat a sugerat ministrului Sănătății să vină în sprijinul medicilor de familie cu un program la nivel național, eventual prin utilizarea fondurilor europene, pentru dotarea cabinetelor medicilor de familie cu un minim de aparatură necesar în vederea eficientizării activității acestora: „Această măsură ar duce si la diminuarea considerabilă a costurilor, întrucât medicii de familie ar avea astfel posibilitatea de a stabili anumite diagnostice fără a mai fi nevoie de investigații suplimentare a medicilor de diferite specialități. Avantajul acestor dotări la nivel național ar fi achiziționarea unui număr mare de aparate de același fel, deci și cu un preț mai avantajos de suportat de către stat”.
Parlamentarul tulcean consideră că este nevoie de un pachet minim necesar pentru dotarea medicilor cu EKG-uri, microanalizoare biochimie, pentru a efectua un minim de analize, ecografii, precum și câte un defibrilator destinat centrelor medicale de permanență. „Întrucât utilizarea acestor aparate necesită pregătire de specialitate, este necesar, de asemenea, să existe tot pe plan național un program de dezvoltare a resurselor umane în diferite centre, demers perfect realizabil tot prin utilizarea fondurilor europene”, a mai argumentat deputatul.
În finalul documentului, domnia sa i-a adresat ministrului Sănătății următoarele întrebări: „1. Care este deficitul de aparatură medicală de strictă necesitate existent în prezent în unitățile medicale din țară, și, punctual, la cele din Tulcea?; 2. Cum vedeți propunerile, mai sus amintite, de dotare a cabinetelor medicale printr-un program național?; 3. Care este funcționalitatea centrelor medicale de permanență, atât la nivel național, cât și în Tulcea?”.
„Pentru orice națiune, sănătatea ar trebui să constituie prioritatea numărul 1! Implicit și pentru responsabilii de acest domeniu fundamental al evoluției și dezvoltării poporului nostru. Ca atare, susțin faptul că Guvernul României trebuie să treacă la adoptarea unor măsuri concrete în sprijinul sănătății. Fostul Executiv, din care a făcut parte și PSD, și-a făcut cu prisosință datoria față de bravii lucrători din domeniul medico-sanitar, iar majorarea salariilor este doar un exemplu edificator în acest sens. A sosit momentul ca Guvernul tehnocrat să treacă de la vorbe la fapte și să demonstreze că este capabil să implementeze promisiunile făcute”, a concluzionat Neviser Zaharcu.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 24 februarie 2024, 11:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro