Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Gheorghe-Dănuț Bogdan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


privind participarea la cea de-a 136-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) și la reuniunile asociate (Dhaka, Bangladesh, 1 – 5 aprilie 2017)

Cea de-a 136-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) și reuniunile asociate au avut loc la Dhaka, în perioada 1 – 5 aprilie a.c., lucrări la care au participat parlamentari din peste 120 de țări.

Camera Deputaților a Parlamentului României a fost reprezentată de domnii deputați Dumitru Oprea, vicepreședinte al Comitetului Director al GRUI și al Comisiei pentru muncă și protecție socială, șeful delegației, Gheorghe-Dănuț Bogdan, secretarul Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, și Marian-Gheorghe Cucșa, vicelider al Grupului parlamentar ALDE, vicepreședintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.
Adunarea a avut ca temă generală de dezbatere: “Corectarea inegalităților: asigurarea demnității și bunăstării pentru toți”.
În discursul său din cadrul dezbaterii, domnul deputat Dumitru Oprea a reamintit faptul că parlamentele naționale sunt agenți puternici ai schimbării, parlamentarii având ca responsabilitate principală să se asigure că problematica inegalității este abordată cu seriozitate în ceea ce privește implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel național.
Vicepreședintele GRUI a evidențiat și faptul că doar prin promovarea unor politici economice și sociale realiste și coerente care definesc o piață a muncii dinamică, flexibilă și performantă, rata șomajului, sărăcia și excluderea socială pot fi reduse. De asemenea, s-a referit la Declarația privind Obiectivele Dezvoltării Durabile, adoptata de Parlamentul României în 2016, care afirma ca promovarea cu succes a dezvoltării durabile este posibilă numai dacă obiectivele naționale pe care ni le propunem reflectă în mod real așteptările și nevoile populației, iar deciziile adoptate pentru implementarea lor conduc la creșterea calității vieții și a bunăstării tuturor.
La lucrările Comisiei UIP pentru pace și securitate internațională, la care a participat domnul deputat Dumitru Oprea, a fost dezbătut proiectul de rezoluție cu tema ”Rolul parlamentelor în prevenirea amestecului din afară în treburile interne ale statelor suverane”. Pe ordinea de zi a Comisiei UIP pentru Națiunile Unite, reuniune la care a participat domnul deputat Gheorghe-Dănuț Bogdan, au fost înscrise prezentări privind implementarea ODD-urilor, raport premergător sesiunii din 2017 a Forumului Politic la nivel înalt al ONU. Totodată, a avut loc o dezbatere panel cu tema ”Eradicarea sărăciei și promovarea prosperității într-o lume aflată în continuă schimbare”.
Domnul deputat Marian-Gheorghe Cucșa a participat, în data de 2 aprilie, la reuniunea Forumului Tinerilor Parlamentari. Dezbaterile au analizat, din perspectiva tinerilor parlamentari, temele înscrise pe agenda Adunării, au fost prezentate inițiative și activități de data recenta, având ca scop implicarea tinerilor în viața politică și au fost aleși noii membri ai Biroului Forumului.
Domnia sa a participat și la reuniunea Comisiei UIP pentru democrație și drepturile omului, la care au fost dezbătute temele ”Diversitatea, o valoare comună: cea de-a 20-a aniversare a Declarației Universale pentru Democrație”, ”Acțiune imediată în sprijinul adolescenților: rolul parlamentarilor în promovarea sănătății și bunăstării adolescenților”.
În marja sesiunii UIP, delegația GRUI a avut o întrevedere cu doamna Sophie Katsarava, președinta Comisiei pentru relații externe din Parlamentul Georgiei. Principalele subiecte de discuție au vizat modalitățile de dezvoltare a cooperării dintre cele două state, atât în plan parlamentar, cât și în sfera economică și cea a educației, precum și pentru consolidarea profilului european și euro-atlantic al Georgiei. A fost exprimată disponibilitatea intensificării dialogului bilateral în cadrul UIP și al altor organizații parlamentare internaționale, precum și la nivelul grupurilor parlamentare de prietenie și al comisiilor pentru politica externă și economice din forurile legislative român și georgian.
Pe parcursul sesiunii au fost organizate alegeri pentru ocuparea posturilor vacante în conducerea diferitelor structuri ale organizației. Dna. senator Silvia-Monica Dinică a fost aleasă, în unanimitate, în funcția de membru al Biroului Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț, pentru un mandat de doi ani, reînnoibil. Candidatura senatorului roman a fost susținută de Grupul geopolitic 12 Plus, din care fac parte 47 de țări, majoritatea europene, alături de care s-au aflat și Australia, Canada și Noua Zeelanda.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 10 decembrie 2023, 2:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro