Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ștefan Burlacu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea
Memorandumul de Înțelegere încheiat astăzi între Camera Deputaților și Parlamentul de la Chișinău va aduce Republica Moldova mai aproape de Europa

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, împreună cu o delegație parlamentară, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 18 – 19 septembrie 2015, la invitația președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu.

Vizita președintelui Camerei Deputaților la Chișinău se înscrie în contextul dezvoltării cooperării interparlamentare în susținerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, președinții celor două foruri legislative semnând un Memorandum de Înțelegere în acest sens.
Vineri, 18 septembrie, președintele Camerei Deputaților a avut o întrevedere cu omologul său, Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova. În cadrul convorbirilor, oficialul român a apreciat intensitatea și calitatea dialogului bilateral dintre cele două state și a reiterat sprijinul ferm al României în ceea ce privește parcursul european al Republicii Moldova.
”Este pentru prima dată când trec granița spre Moldova doar cu buletinul. A fost un moment extrem de emoționant atât pentru mine, cât și pentru întreaga delegație parlamentară de la București. Doresc să îl felicit pe domnul președinte Candu pentru rolul important pe care Parlamentul de la Chișinău l-a avut în luarea acestei decizii și îi mulțumesc, totodată, pentru invitație”, a declarat Valeriu Zgonea.
Discuțiile dintre cei doi înalți oficiali au avut în vedere rolul Legislativului în procesul de reformă și de susținere a pregătirii Republicii Moldova pe calea europeană, cadrul juridic bilateral și modalitățile de dezvoltare a acestuia, cooperarea interparlamentară București-Chișinău, aspecte ale cooperării economice, inclusiv în domeniul energetic, precum și evoluțiile de securitate din plan regional.
De asemenea, președintele Camerei Deputaților a apreciat eforturile depuse până în prezent de autoritățile din Republica Moldova pe calea reformelor, de care depinde viitorul european al țării.
La rândul său, președintele Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, a subliniat că procesul de asociere și de integrare a Republicii Moldova în UE este unul ireversibil și a mulțumit pentru sprijinul constant și consistent oferit de România pe toate palierele.
În finalul întrevederii, președinții celor două foruri legislative au semnat MEMORANDUMUL DE ÎNȚELEGERE între Camera Deputaților a Parlamentului României și Parlamentul Republicii Moldova, document menit să dezvolte, să consolideze și să intensifice relațiile parlamentare.
Ca urmare a semnării acestui document, Camera Deputaților va oferi sprijin, transfer de expertiză, precum și asistență tehnică de specialitate, în vederea realizării obligațiilor ce-i revin Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Părțile își propun să promoveze valorile europene prin intermediul instituției parlamentare, să aibă contacte periodice la nivelul conducerii celor două foruri legislative, consultări la nivelul comisiilor permanente de specialitate și al structurilor tehnico-administrative, să colaboreze și să își coordoneze pozițiile în cadrul organizațiilor parlamentare, organismelor internaționale și regionale.
”Mă bucur că, astăzi, viziunea comună în ceea ce privește potențialul enorm pe care îl are diplomația parlamentară în valorificarea obiectivelor noastre strategice de apropiere și de susținere a parcursului european al Republicii Moldova a căpătat o formă cât se poate de concretă. Sunt convins că Memorandumul de Înțelegere încheiat astăzi între Camera Deputaților din România și Parlamentul de la Chișinău va aduce Republica Moldova mai aproape de Europa. El va fi poarta prin care vom putea asigura sprijin, transfer de expertiză, precum și asistență tehnică de specialitate în vederea îndeplinirii acestor angajamente și, implicit, a obligațiilor Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Vă asigur, domnule Președinte, că România vă va fi întotdeauna un prieten și un aliat în toate aceste eforturi, pentru că visul dumneavoastră și visul nostru este același: ca România și Moldova să fie împreună în marea familie europeană!”, a spus Valeriu Zgonea.
Programul vizitei oficiale la Chișinău cuprinde, de asemenea, întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu prim-ministrul Valeriu Streleț, și cu viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Din delegația parlamentară condusă de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, fac parte deputații Niculae Mircovici (Grupul parlamentar al minorităților naționale), secretar al Camerei Deputaților, Ionel Palăr și Ioan Bălan (PNL), chestori ai Camerei Deputaților, Marian Neacșu, liderul Grupului parlamentar al PSD, Ștefan Burlacu, liderul Grupului parlamentar Național Democrat, Aurelian Ionescu, vicelider al Grupului parlamentar ALDE, Nicolae-Liviu Dragnea (PSD), Erdei Dolóczki István (Grup UDMR) și Eugen Tomac (neafiliat).
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 10:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro