Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mario-Ernest Caloianu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Practica a dovedit că autoritățile contractante “nu știu” și de multe ori confundă criteriile de eligibilitate cu criteriile de evaluare a unei oferte.
Câți primari, șefi de consilii județene sau manageri n-ar fi feriți de pușcărie dacă n-ar mai avea posibilitatea de a da lucrări publice “cu dedicație” stabilind în caietele de sarcini criterii de eligibilitate concepute în așa fel încât să se potrivească mănușă câte unei firmulițe de apartament cu doi salariați, dar cu un ”potențial” excelent.
O autoritate, un organism imparțial care să clasifice operatorii economici pe criterii de domeniu de activitate, capacitate tehnică, pregătire a personalului etc., și care să elibereze un certificat care să ateste categoria în care aceștia se încadrează, poate rezolva și elimina cancerul din achizițiile publice.
Pe de o parte vor veni la certificare doar cei care sunt capabili să îndeplinească criteriile impuse, pe de altă parte autoritățile contractante, comisiile, primarii, șefii de consilii județene nu vor mai avea nimic fantezist de inventat.
Certificatul de categoria X clasa Y va fi dovada eligibilității în care se încadrează lucrarea sau achiziția de servicii.
Proiectul meu de lege, depus la Camera Deputaților in 26.06.2013, prevede înființarea Autorității Naționale pentru Certificarea și Clasificarea Operatorilor Economici Elegibili. Se înființează Tabloul Național Unic al Operatorilor Economici Eligibili în care sunt înscriși toți cei care corespund criteriilor de eligibilitate pe categorii de activități conform CPV. Incă din primele zile, acesta a fost întâmpinat cu reticență, primind aviz negativ atât din partea Guvernului, cât și a Consiliului Economic și Social. In Comisia economică de la Senat concluzia a fost că este o idee bună, dar…
In februarie 2014, Senatul a respins proiectul și l-a înaintat la Camera Deputaților, urmând a parcurge calea dezbaterilor în comisii.
PL-X 259/02.09.2013 nu a mai apărut pe nicio ordine de zi.
Este oare prea drastică măsura reglementării eligibilității la atribuirea contractelor publice de achiziție de lucrări și servicii?
Să fie oare o jenă în a pune în aplicare niște criterii clare de departajare a competențelor?
In februarie 2014 noua directivă europeană referitoare la achizițiile publice menționează clar posibilitatea ca statele membre să înființeze astfel de organisme de certificare. Și, în mijlocul acestei tăceri referitoare la subiect, deodată explodează o lumină!
Ministrul Teodorovici, în cadrul unei întâlniri publice, afirma că, în mandatul său ca ministru într-un viitor guvern, preocuparea de bază va fi înființarea Tabloului Național Unic al Operatorilor Economici Eligibili!
Desigur, o idee originală care va face ca absorbția fondurilor europene să fie mult facilitată.
Și mă provoacă la un pariu.
Da, domnule Teodorovici, acesta este un pariu pierdut pentru dumneavoastră. Inițiativa a fost și rămâne în continuare a mea.
Sigur, Parlamentul se pare că a devenit o anexă a Guvernului din care faceți parte.
Este posibil ca în viitorul apropiat o Ordonanță …de Urgență să legifereze un proiect depus în urmă cu un an și mai bine de către mine.
Să fie oare mintea de pe urmă a românului, să fie oare presiunea UE, sau o simplă coincidență că ați avut “ideea” de a propune înființarea “Autorității”?
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 14 iulie 2024, 16:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro