Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Iulian Bulai > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Iulian Bulai (Grupul parlamentar al USR)
Apel pentru dreptul pădurarilor de a folosi arme de vânătoare

Doar în ultimele săptămâni, un pădurar a fost omorât la Pașcani (Iași), un altul a fost bătut la Borca (Neamț), un silvicultor a fost omorât la Strâmbu Băiuț (Maramureș) și un altul a fost bătut la Moldovița (Suceava).

Una dintre cauzele acutizării atacurilor la adresa pădurarilor – și asupra căreia sindicatele silvicultorilor și direcțiile silvice au atras atenția în ultimul an – o reprezintă modificările de legislație ce i-au lăsat pe apărătorii pădurilor fără mijloace de autoprotecție.
Iulian Bulai, deputat USR de Neamț și vicepreședinte al USR, a solicitat azi premierului interimar Viorica Dăncilă promovarea de urgență a unei hotărâri a Guvernului de modificare a HG 11/2018 și a normelor metodologice privind regimul armelor și munițiilor, aprobate prin acest HG, în sensul extinderii excepției privind utilizarea armelor utilitare cu țeavă lungă în activități de pază a obiectivelor, bunurilor și valorilor la direcțiile silvice, astfel încât astfel de arme să poată fi utilizate în apărarea pădurilor.
În plus, pentru județele unde în ultima vreme au avut loc atacuri ale contrabandiștilor de lemne, deputatul de Neamț solicită emiterea unor acte normativ-administrative care să permită organizarea de patrule mixte pentru paza pădurilor, formate din jandarmi și pădurari, sub forma unui program-pilot pentru Neamț, Suceava, Iași și Maramureș.
„HG-ul dat pe vremea interimatului ca premier al lui Mihai Fifor a lăsat pădurarii fără arme de vînătoare, pentru că a interzis folosirea de către persoanele juridice, inclusiv direcțiile silvice (dar cu excepția societăților specializate de pază), a armelor utilitare cu țeavă lungă (arme de vânătoare, printre altele) în activități de pază a obiectivelor, bunurilor și valorilor. Care e logica pentru care un om oarecare de pe stradă poate să intre în pădure cu pușca de vînătoare, dar pădurarii trebuie să umble cu pistolul cu bile? De ce angajații firmelor private de pază au voie să poarte arme, dar la paza pădurilor nu e voie?”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 29 ianuarie 2023, 4:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro