Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mara.calista@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mara-Daniela Calista > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mara-Daniela Calista (Grupul parlamentar al PNL)
Este nevoie de investiții pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili să se simtă protejați

Liberalismul și asistența socială, asociate, au stârnit controverse în ultimele zile. Mai exact, declarația prim-ministrului Florin Cîțu prin care a subliniat faptul că vrea ca prin investiții să oprească cercul vicios al sărăciei.

A fi liberal nu înseamnă că ne ”degrevăm” de responsabilitatea de a avea grijă de persoanele vulnerabile. Așa cum am tot spus, o voi repeta: statul trebuie să aibă grijă de persoanele vulnerabile, de victimele violenței sexuale.
În acest sens, Guvernul condus de prim-ministrul Florin Cîțu a adoptat Hotărârea privind Strategia națională pentru prevenirea și combaterea violenței sexuale ”SINERGIE” 2021 - 2030 și a Planului de acțiuni pentru implementarea strategiei.
O altă măsură recentă a fost anunțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA): a fost virată suma de 14.464.518,42 lei, în vederea decontării facturilor pentru 15 unități administrativ-teritoriale, care derulează proiecte de construcție de locuințe sociale și de necesitate, conform Legii 114/1996, actualizată în 2021.
Totodată, prim-ministrul Florin Cîțu, când era ministru de finanțe, a asigurat finanțarea de la bugetul de stat prin sume defalcate din TVA a 60% din necesarul de finanțat al serviciilor sociale din subordinea Consiliilor Județene.
Și nu în ultimul rând, colega mea, Raluca Turcan, a anunțat că la Ministerul Muncii se merge pe 3 direcții de schimbare: serviciile integrate, pregătire și angajare resursă umană de specialitate - investiții prin PNRR. În Planul Național de Redresare și Reziliență sunt alocați 50 milioane euro pentru infrastructură socială pentru copiii aflați în stare de vulnerabilitate. Alte 50 de milioane de euro vor fi investite în reforma sistemului de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități, în modernizarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități - 150 de servicii comunitare (centre de zi, servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu și locuințe protejate). De asemenea, va fi creată infrastructură socială nouă pentru persoanele cu dizabilități - 35 de servicii comunitare: centre de zi, servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu și servicii de asistență și suport.
Da, este nevoie de investiții pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili să se simtă protejați, să li se ofere șanse pentru o altfel de viață. Voi susține toate aceste proiecte de investiții, pentru că îmi doresc să demonstrăm că statul nu lasă pe nimeni în urmă.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 10 decembrie 2022, 3:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro