Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
mara.calista@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mara-Daniela Calista > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la deputații Mara Calista și Dumitru Rujan (Grupul parlamentar al PNL)
Deputații PNL Mara Calista și Dumitru Rujan au depus un proiect de lege pentru protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

Parlamentarii PNL Mara Calista și Dumitru Rujan au inițiat o propunere legislativă pentru completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Pentru susținerea acestor completări li s-au alăturat prin semnarea proiectului încă 14 deputați PNL: Balint Liviu-Ioan, Gudu Michael, Horga Maria-Gabriela, Leoreanu Laurențiu-Dan, Marșalic Jaro Norbert, Mărculescu Dumitru, Moisin Radu-Marin, Moldovan Sorin-Dan, Năcuță Sorin, Sighiartău Robert-Ionatan, Stoian Maria, Stoica Ștefan-Bucur, Thellmann Christine și Vecerdi Cristina-Agnes.
Prin aceasta propunere legislativă se propune acordarea anuală a 6 tichete de valoare în vederea folosirii pentru terapia bazată pe sport.
”Prin această propunere legislativă ne dorim să oferim ajutorul necesar grupurilor vulnerabile formate din persoane cu dizabilități (autism, sindrom Down, afecțiuni locomotorii sau alte afecțiuni) pentru a le crește calitatea vieții și parcursul pe care îl fac în vederea recuperării. Iar în multe cazuri recuperarea se poate face prin sport. De aceea dorim să fie acordate anual 6 tichete de valoare în vederea folosirii pentru terapia bazată pe sport. Așa cum am făcut-o și până acum, îmi voi concentra activitatea parlamentară pentru a le oferi tot suportul necesar persoanelor vulnerabile”, a declarat Mara Calista.
”Statul este dator să ofere tot suportul necesar persoanelor vulnerabile. Prin această propunere legislativă ne dorim să venim cu o nouă măsură de suport pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie să ducă o viață mai bună. Am încredere că această lege va fi votată și adoptată, în cel mai scurt timp, de colegii mei parlamentari, pentru a putea intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023”, a declarat Dumitru Rujan.
Care sunt modificările vizate:
Art. I - Legea nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările și completările ulterioare, se completează și va avea următorul cuprins:
1. După art. 11 se introduce un nou articol, art. 12, cu următorul cuprins:
Art.12 - (1) În vederea asigurării asistenței de recuperare/reabilitare, persoanele cu handicap au dreptul la 6 tichete de valoare anual pentru terapia bazată pe sport, în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate.
(2) Contravaloarea tichetelor prevăzute la alin.(1) se stabilește și se actualizează anual prin Hotărâre a guvernului și se suportă integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate care aparține asiguratul.
(3) Tichetele prevăzute la alin.(1) se acordă la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, pe baza programului individual de recuperare fizică sau psihică.
Art. II - Prevederile art. I intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.
Mai multe detalii aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19998
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 10 decembrie 2022, 3:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro