Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.cornelcomsa.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornel-George Comșa > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Cornel George Comșa (neafiliat)
Problema manualelor școlare - o constantă a incompetenței în Ministerul Educației și Cercetării Științifice

Până la intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2011, Legea nr. 84/1995 dispunea, prin art. 174, alin. (1), că elevii din învățământul obligatoriu de stat beneficiază de manuale școlare gratuite.

Legea nr. 1/2011 a extins sfera beneficiarilor și astfel beneficiază de manuale școlare gratuite toți elevii din învățamântul de stat și din învățământul particular obligatoriu acreditat/autorizat, conform art. 69 alin. (4):
“Articolul 69
(4) Elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, în condițiile legii.”
Acest articol, ca și majoritatea dispozițiilor din lege, au intrat în vigoare în 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României, Partea I, adică pe 9 februarie 2011, legea fiind publicată pe 10 ianuarie 2011.Tot legea nr. 1/2011 stabilește că “În termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului elaborează metodologiile, regulamentele și celelalte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legi și stabilește măsurile tranzitorii de aplicare a acesteia.” (art. 361 alin. 6). Așadar, până pe 9 octombrie 2011 toate metodologiile, regulamentele și celelalte acte normative trebuiau elaborate, însă Ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului de atunci, domnul Daniel Funeriu, nu s-a asigurat de punerea în aplicare a drepturilor viitoare ale elevilor din România.
”Ministerul Educației și Cercetării Științifice, prin toți miniștrii din 2011 până în prezent, nu a pus în aplicare legea prin care se acordă manuale gratuite și elevilor din clasele a XI-a și a XII-a. Deși reprezentanții elevilor și numeroase voci ale societății civile au semnalat încălcarea legii, elevii au rămas până în prezent fără manuale, fiind nevoiți să suporte povara financiară a achiziționării câtorva zeci de manuale școlare, în condițiile în care învățământul preuniversitar este gratuit. Semnalez o încălcare gravă și de rea credință a valorilor și a politicilor aferente pe care un Guvern social-democrat ar trebui să le implementeze în sistemul de învățământ. Educația în România trebuie să fie un domeniu strategic și bine finanțat, astfel încât să formăm generații pregătite pentru profesiile clasice si cele emergente pe piața muncii.
Îi solicit domnului ministru Cîmpeanu să pună în aplicare prevederile legale și să asigure manuale tututor elevilor, începând cu acest an școlar. Există suficient timp, având în vedere că școala începe la mijlocul lunii septembrie, iar intrarea temeinică în programa de studiu se realizează abia la începutul lunii octombrie. Ministerul Educației și Cercetării Științifice trebuie să înceteze să mai umilească elevii din România și să transfere costuri suplimentare în sarcina părinților acestora, prin nerespectarea deliberată a Legii Educației Naționale. Elevii au nevoie de manuale urgent, iar singurul care poate rezolva acest impas este domnul ministru Sorin Cîmpeanu.
Dacă acest lucru nu se va realiza până pe 1 septembrie, voi solicita o comisie de anchetă și, de ce nu, urmărirea penală a miniștrilor responsabili. Avem cu toții, deputați și senatori, această responsabilitate față de cetățenii care ne-au ales, și o data în plus, față de toți copiii din România.”, a declarat domnul deputat Cornel George Comsa.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 19 iulie 2024, 21:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro