Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 19, 1996
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
28-11-2022 (joint)
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1996 > 19-02-1996 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 19, 1996

16. Interpelări adresate Guvernului.  

Domnul Ioan Gavra :

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Cu aceasta s-a încheiat seria răspunsurilor executivului la interpelările dumneavoastră anterioare si trecem la următorul segment al activitătii noastre, în cadrul interpelărilor și întrebărilor, respectiv, prezentarea următoarelor interpelări, cu o singură precizare: ca să nu mă obligați să aplic regulamentul și deoarece la radio nu se înregistrează, ca să nu avem animozități în derularea viitorului segment, ce vă rog, domnilor colegi? Intrucât ați văzut, dezvoltarea interpelărilor se face în ziua în care se citește și se oferă și răspunsurile executivului, 5 minute este suficient, vă rog să prezentați numai obiectul, Adică, se referă la ... pui, rațe, gâște și așa mai departe , da? Bun.

Domnule deputat Gheorghe Roman, întrucât ați fost foarte activ în sală, să vedem cât de activ sunteți și receptiv, mai ales.

Aveți cuvântul!

Domnul Gheorghe Roman:

Domnule președinte,

Voi fi foarte scurt. Am o întrebare pe care o adresez domnului ministru al justiției, Iosif Gavril Chiuzbaian.

In conformitate cu Legea nr.36 din 1995, articolul 15, numărul notarilor publici se stabilește de ministrul justiției la propunerea Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici și se actualizează anual la propunerea cadrelor notarilor publici din teritoriu.

Față de prevederile acestui articol, au apărut unele nemulțumiri în rândul persoanelor care au pregătire corespunzătoare pentru practicarea profesiei de notar.

Întrucât se limitează numărul de locuri, ceea ce duce la o aglomerație permanentă a populației la actualele birouri notarilale, se impune redimensionarea numărului de locuitori pe birou notarial.

Domnule ministru, vin cu rugămintea să analizați memoriul înaintat de un grup de juriști și avocați din județul Iași și să dispuneți soluționarea lui în concordanță cu situația reală actuală.

Vă mulțumesc tare mult.

Domnul Ioan Gavra :

Mulțumesc, domnule deputat. Puteați să fiți și mai scurt. Deci, domnul ministru să dea soluții în sensul creșterii numărului de avocați și notari publici. Nu e de competența domniei sale.

Următoarea interpelare este a domnului deputat Corneliu Gavaliugov, conform celor existente pe această listă de înscrieri. Nu este prezent.

În continuare, domnul deputat Gheorghe Constantin, în nume propriu.

Vă rog să fiți foarte scurt, așa cum este prevăzut acest capitol în regulament, pentru că sunt 17 colegi și eu vreau să le dau cuvântul la toți.

Domnul Gheorghe Constantin:

Interpelarea mea este adresată domnului procuror general al României.

Supun atenției Parchetului General declanșarea anchetei și apoi punerea sub urmărire penală a următorilor: domnul Nicolae Văcăroiu - prim-ministru al Guvernului....

Din sală:

Bravo!

Domnul Ioan Gavra :

Vă rog!

Domnul Gheorghe Constantin:

...domnii miniștri: Iulian Mincu, Gavril Iosif Chiuzbaian, cât și fostul ministru al industriilor, domnul Dumitru Popescu, pentru vina de subminare a economiei naționale, pentru atentat la starea de sănătate a unei părți însemnate a poporului român și favorizarea infractorilor.

Restul este dezvoltat și în interpelarea pe care v-o las aici.

Domnul Ioan Gavra :

Dar nu este multilateral dezvoltată, este numai dezvoltată. Vă mulțumesc.

Are cuvântul domnul deputat Mircea Mihai Munteanu, în numele Grupului parlamentar al PNTCD și PER.

Domnul Mircea Mihai Munteanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Domnule ministru,

Doamnelor, domnilor deputați,

Săptămâna trecută Camera Deputaților a aprobat raportul Comisiei de mediere, referitor la Ordonanța Guvernului nr.25/1995, privind organizarea și finanțarea activității de cercetare-dezvoltare. Urmează ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului, în care se va adopta textul definitiv. Dar, pentru ca activitatea de cercetare-dezvoltare să se desfășoare în mod convenabil, este necesar să fie lărgit cadrul legislativ al domeniului în cauză, prin promovarea Legii statutului personalului de cercetare-dezvoltare, care conform strategiei de guvernare, pe baza căreia a fost investit actualul executiv , trebuia să fie adus în dezbaterea activității legiuitoare încă din anul 1994.

Ca urmare, solicităm ca Guvernul să prezinte neîntârziat Parlamentului spre analiză proiectul de Lege privind statutul personalului de cercetare dezvoltare.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Gavra :

Mulțumesc, domnule deputat, vă rog să înaintați interpelarea.

Are cuvântul deputat Károly Kerekes, în nume propriu.

Domnul Károly Kerekes:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea se referă la problemele sociale grave din cauza imposibilității de plată a anticipațiilor pretinse locatarilor din blocuri, cu ocazia încheierii contractului de furnizare a energiei termice.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Gavra :

Cui se adresează? Ministerului Industriilor, da, Guvernului.

Domnul Károly Kerekes:

Interpelarea se adresează Guvernului.

Domnul Ioan Gavra :

Mulțumesc, domnule deputat.

Are cuvântul domnul deputat , Nemenyi Jozsef Nandor, în nume propriu.

Domnul József Nándor Neményi:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea se referă la privatizarea societătilor comerciale, AGROMEC și SERV-AGROMEC din județul Cluj, care se desfășoară deosebit de lent și cu toată existența Hotărârii Guvernului 855, termenele stabilite nu se respectă, întrucât s-au difuzat cu mare întârziere modificările la această hotărâre.

Domnul Ioan Gavra :

Mulțumesc, domnule deputat. Vă rog să înaintați în scris interpelarea.

Are cuvântul domnul deputat Octavian Bot, tot în nume propriu, urmează domnul deputat Barbu Pițigoi. Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Octavian Bot:

Domnule președinte,

Obiectul interpelării este legat de strădaniile Guvernului de a duce la bun sfârșit marea privatizare și nu vreau să mai comentez metoda folosită de a trimite membrii Guvernului în teren pentru a convinge populația, dar cred că trebuie să am un răspuns din partea Guvernului în privința metodei prin care unele unități bugetare presează angajații să subscrie cuponul nominativ de privatizare.

Domnul Ioan Gavra :

Da, s-a înțeles. Mulțumesc, domnule deputat.

Vă rog să înaintați interpelarea!.

Domnul deputat Barbu Pițiogi în nume propriu, urmează domnul deputat Craciun Floruță.

Domnul Barbu Pițigoi:

Da, vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Interpelarea mea este adresată domnului prim-ministru Nicolae Văcăroiu. Aici s-au dat niște răspunsuri legate de criza energetică, le-a dat domnul ministru de la industrie, eu nu sunt mulțumit cu aceste răspunsuri și rog pe domnul prim-ministru să ne lămurească asupra măsurilor pe care înțelege să le ia pentru ca aceste fenomene dăunătoare societății și economiei naționale să nu se mai repete. Al doilea lucru, legat de ceea ce spunea domnul ministru: pentru că multe dintre societățile comerciale falimentare, pe care, atunci când Guvernul a fost investit, si-a luat angajamentul să le asaneze, angajament pe care nu și l-a respectat, deci, pentru că aceste societăți nu-și plătesc datoriile către RENEL, RENEL-ul nu-și poate cumpăra combustibil, așa cum s-a enunțat aici, și, ca atare, l-am ruga pe domnul ministru să ne informeze ce măsuri ia pentru rezolvarea acestei probleme.

Dezvoltarea o fac în ședința viitoare. Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Gavra :

Are cuvântul domnul deputat Crăciun Floruța, apoi urmează domnul deputat Romulus Joca, ambii în nume propriu,

Domnul Florută Crăciun:

Domnule președinte,

Domnule ministru,

Doamnelor și domnilor colegi,

Interpelarea este adresată Guvernului, respectiv ministrului industriilor, și Fondului Proprietătii de Stat, și se referă la nerespectarea Legii nr.58/1991 și a Legii nr.77/1994, de către Fondul Proprietății Private, în cazul dosarului de privatizare al Societății Comerciale "Mobila Alfa S.A."- Oradea.

Domnul Ioan Gavra :

Vă mulțumesc, domnule deputat, vă rog să înaintați în scris interpelarea.

Pentru domnul deputat Floruța, interpelarea va fi trimisă la FPS, care se află sub control parlamentar și va veni să ne răspundă domnul președinte sau un director, probabil directorul general. Doriți răspunsul în scris, da ? Bun.

Mulțumesc, domnule deputat.

Are cuvântul domnul deputat Romulus Joca, tot în nume propriu, urmează domnul deputat Sergiu Rizescu, în nume propriu.

Domnul Romulus Joca:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea se adresează domnului Iulian Mincu, ministru al sănătătii.

Tinând cont de existența Legii privind exercitarea profesiunii de medic, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Medicilor din România, vă întreb cum justificați tergiversarea, mai bine de o lună de la desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru Colegiul Medicilor din București, a validării acestui organism.

Ținând cont de faptul că organizarea alegerilor a aparținut Ministerului Sănătății, consider că neconstituirea până la această dată a organului central de conducere a Colegiului Medicilor cade în răspunderea ministerului pe care îl conduceți. Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Gavra :

Mulțumesc, domnule deputat.

Are cuvântul domnul deputat Sergiu Rizescu și urmează domnul deputat Vasile Mândroviceanu, în nume propriu.

Domnul Sergiu Rizescu:

Interpelarea se adresează domnului prim-ministru Nicolae Văcăroiu. Conținutul interpelării: dacă cele semnalate prin presă de către domnul general Pitulescu, șeful IGP-ului, corespund adevărului și dacă se vor lua măsurile legale care se impun.

Domnul Ioan Gavra :

Mulțumesc, domnule deputat.

Are cuvântul domnul deputat Vasile Mândroviceanu, urmează domnul deputat Petre Turlea, în nume propriu.

Domnul Vasile Mândroviceanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Voi fi foarte scurt. Interpelarea are ca obiect o discrimare care a apărut în procesul de privatizare ce se desfășoară actualmente la noi, și anume, o discriminare în privința alocării unor fonduri la dispoziția întreprinderilor ce se privatizează, agenților economici, societătilor ce se privatizează. Astept răspuns din partea Guvernului.

Domnul Ioan Gavra :

Mulțumesc, domnule deputat Mândroviceanu, înaintați, vă rog, interpelarea.

Are cuvăntul domnul deputat Petre Țurlea si urmează domnul deputat Remus Opriș, în nume propriu.

Domnul Petre Țurlea:

Înțeleg că dezvoltarea o voi face săptămâna viitoare.

Aceasta interpelare se adresează Guvernului și, în special, Ministerului de Externe, căruia îi solcit să ceară Guvernului Ungariei, înaintea încheierii tratatului, înaintea semnării Tratatului de bună vecinătate cu această țară, tratat, cred eu, absolut necesar, să ceară despăgubiri pentru acțiunile armatei maghiare în Transilvania de Nord în 1940-1944.

Domnul Ioan Gavra :

Are cuvântul domnul deputat Remus Opriș și urmează domnul deputat Sorin Lepșa, tot în nume propriu.

Domnul Remus Opriș:

Domnului prim-ministru doresc să-i aduc la cunoștință nemulțumirea exprimată de un număr reprezentativ de medici prahoveni, nemulțumire creată de păstrarea încă în funcția de director al Direcției Sanitare Prahova a domnului doctor Pănescu. Domnia-sa este la o vârstă mai mare de 65 de ani, vârstă limită pentru exercitarea, sub incidența Legii pentru înființarea Colegiului Medicilor și a exercitării profesiei de medic, deci pentru exercitarea funcției de director al Direcției Sanitare; ei bine, s-a tot pus problema schimbării domniei-sale.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, dorim să știm care este motivul pentru care legea nu se respectă și în județul Prahova, având în vedere faptul că mai există și alți medici PDSR în județ care ar putea să ocupe această funcție.

Domnul Ioan Gavra :

Nu trebuie să fie PDSR, trebuie să fie medici.

Mulțumesc, domnule deputat.

Are cuvântul domnul deputat Sorin Lepșa și urmează domnul deputat Corneliu Bălan, tot în nume propriu.

Domnul Sorin Lepșa:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Văd că merge foarte repede, deoarece cred că a plecat televiziunea.

Domnul Ioan Gavra :

Acesta este obiceiul meu, să știți!

Domnul Sorin Lepșa:

Interpelarea mea se adresează domnului prim-ministru Nicolae Văcăroiu și se referă la situația deosebit de critică din industria de apărare, având în vedere că în următoarele două luni de zile s-ar putea ca 70 la sută din personal să fie trecut în șomaj.

Domnul Ioan Gavra :

Mulțumesc, domnule deputat, vă rog să înaintați interpelarea.

Are cuvântul domnul deputat Corneliu Bălan și, în sfârșit, domnul deputat Anghel Stanciu, care a încheiat lucrările comisiei pentru modificarea Legii nr.69 și s-a prezentat în finalul lucrărilor Camerei Deputaților, întrucât știa că facem un apel nominal, la final.

Aveți cuvântul, domnule deputat!

Domnul Corneliu Bălan:

Interpelarea se adresează Guvernului, domnului ministru de stat Mircea Coșea.

Din observațiile cu privire la subscrierea cupoanelor nominative și a certificatelor de proprietate în teritoriu, a rezultat ca acțiunile menite a grăbi marea privatizare prin Legea nr.55/1995 se desfășoară cu deosebită încetineală. Printre cauze, în principal, se regăsește eliminarea prin lege a posibilității societăților cuprinse în programul de privatizare de a contribui la propria lor privatizare.

Având în vedere constatările și concluziile rezultate, solicit Guvernului, domnului ministru de stat Mircea Coșea să explice care sunt motivele, în afara încetinirii procesului de privatizare sau deturnării lui, pentru care, prin proiect a solicitat și obținut eliminarea din procesul privatizării, chiar a celor mai interesați în grăbirea si realizarea corectă a acestuia.

De ce nu a dat posibilitatea înființării birourilor de subscriere în fiecare societate supusă privatizării, pentru propriile acțiuni?

Domnul Ioan Gavra :

Da, mulțumesc, domnule deputat.

Are cuvântul domnul deputat Anghel Stanciu și întrucât a revenit în sală domnul deputat Gavaliugov o să-i ofer și dânsului cuvântul pentru a-și citi interpelarea.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule vicepreședinte,

Stimați colegi,

Sunt încântat de întâlnirea cu dumneavoastră la această oră târzie și vă pot spune că într-adevăr am făcut 5 articole la Legea nr.69, e mult, chiar foarte mult, dar am fost obligat să lipsesc la o interpelare pe care am făcut-o domnului ministru Mincu și am înțeles că deși colegul meu a vrut să mă cheme, dumneavoastră ați spus că nu este necesar. V-aș ruga totuși, să aveți bunăvoința să primesc un răspuns la acea interpelare, deoarece plecarea mea de la ședința comisiei ar fi antrenat lipsa de cvorum. Acesta a fost motivul și aș ruga totuși să primesc un răspuns.

Domnul Ioan Gavra :

Da, săptămâna viitoare va răspunde la interpelarea dumneavoastră. Este clar.

Domnul Anghel Stanciu:

Vă mulțumesc foarte mult.

In ceea ce priveste interpelarea de astăzi, ea se adresează domnului ministru al justiției, Gavril Iosif Chiuzbaian - sper să nu fie anchetat până săptămâna viitoare, ca urmare a cererii colegului meu și poate să-mi trimită răspunsul - și privește o chestiune puțin anacronică. În Iași există așa-numita "Statie de cercetări și încercări seismice", care conține prima platformă seismică executată din lume, după ideea profesorului Șesan. Pe amplasamentul acestei stații seismice - care s-a multiplicat apoi, ca idee, și s-a materializat în Japonia și în alte țări - Curtea Supremă de Justiție, printr-o hotărâre, a pus în posesie doi cetățeni,

Ca urmare, solicităm domnului ministru să analizeze acest caz și să se vadă în ce măsură se poate rezolva și doleanța cetățenilor, ca să-și primească drepturile la pământ , dar și doleanța celor care suntem în cauză, știința românească, de a păstra Stația de cercetări seismice.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Gavra :

Mulțumesc. Domnule deputat Stanciu, Curtea Supremă nu este subordonată Ministerului Justiției, după cum nici Parchetul General nu este subordonat Ministerului Justiției, deci o adresăm Curții Supreme de Justiție și doriți un răspuns scris probabil sau ...

Domnul Anghel Stanciu:

Dorim un răspuns totuși, deoarece este o situație anacronică, sunt investiții de miliarde. Ce facem?

Domnul Ioan Gavra :

Noi nu avem legătură directă de control asupra Curții Supreme de Justiție, decât asupra executivului .

Domnul Anghel Stanciu:

Trebuie răspuns scris, Noi suntem poporul .

Domnul Ioan Gavra :

Mulțumesc, domnmule deputat.

Pentru întrebarea legată de Ministerul Sănătății, domnul ministru vă răspunde cu siguranță. De aceea nu v-am deranjat, pentru că știam că, în urma deciziei Biroului permanent, lucrați efectiv și la noapte, am înțeles...da? După meci, după orele 12 ....Dar de ce, vă rugăm frumos, plătim suplimentar la Camera Deputaților ...

Domnule deputat Corneliu Gavaliugov, vă rog să rostiți textul interpelării.

Domnul Corneliu Gavaliugov:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea adresată Guvernului dorește să primească un răspuns concret privind motivele pentru care Guvernul întârzie cu mai bine de 5 luni din actualul an universitar, o hotărâre de guvern privind acreditarea facultăților de drept, precum și cea de management și finanțe publice de la Universitatea particulară "AISTEDA" din Alba-Iulia, precum și a facultăților care au fost vizitate, din același oraș, Alba-Iulia, de la Universitatea "1 Decembrie ".

Doresc un răspuns în scris, dacă nu cumva apare o hotărâre de guvern care ar rezolva definitiv problema.

Mulțumesc.

Domnul Ioan Gavra :

Înaintați oricum interpelarea, Mulțumesc, domnule deputat.

Domnilor colegi,

Vă mulțumesc, pentru colaborare, într-adevăr încheiem înainte de termen, este 19,3o. Vă urez noapte bună, poftă bună. Mâine dimineață se începe cu intervențiile personale ale dumneavoastră. Noapte bună!

Sedința s-a încheiat la ora 19,30.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 30 november 2022, 5:14
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro