|
|
|
|
|
|
Ședința Senatului din 7 aprilie 2003
|
11. |
Dezbaterea și adoptarea proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 192/2002 privind reglementarea drepturilor de natură salarială ale funcționarilor publici |
|
|
|
Domnul Nicolae Văcăroiu: |
................................................ |
Trecem la punctul 8 din ordinea de zi - Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernuui nr. 192/2002 privind reglementarea drepturilor de natură salarială ale funcționarilor publici. Cine prezintă din partea Guvernului? Vă ascultăm!
|
Domnul Ionel Fleșariu - secretar de stat În Ministerul Administrației Publice: Domnule președinte, Este vorba de Ordonanța nr. 192/2002 privind reglementarea drepturilor de natură salarială ale funcționarilor publici din instituțiile și autoritățile publice. Potrivit Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, salarizarea acestora trebuie să se facă printr-o lege specială. Guvernul a elaborat Ordonanța nr. 192/2002 prin care se stabilesc drepturile salariale ale funcționarilor publici, aducându-se, astfel, la îndeplinire prevederile Legii nr. 188/1999. Vreau să fac precizarea că Ordonanța nr. 192/2002 se va aplica numai în acest an, urmând ca pentru anul viitor și pentru anii care urmează să se scoată o lege privitoare la reglementarea salarizării funcționarilor publici. Sunt propuse unele amendamente de către comisia de specialitate, amendamente cu care sunem întru totul de acord.
|
Domnul Nicolae Văcăroiu: Mulțumesc, domnule secretar de stat Fleșariu. Are cuvântul domnul președinte Bălălău Constantin, pentru a prezenta raportul Comisiei pentru muncă și protecție socială.
|
Domnul Constantin Bălălău: Comisia, cu majoritate de voturi, a decis adoptarea unui raport de admitere a proiectului de lege în forma venită de la Camera Deputaților, cu amendamente cuprinse în anexa 1, amendamente discutate în comisie și aprobate și de inițiator. Amendamentele respinse de comisie sunt cuprinse în anexa 2 a prezentului raport.
|
Domnul Nicolae Văcăroiu: Vă mulțumesc foarte mult. Dezbateri generale, luări de cuvânt, dacă sunt!? Domnul senator Păcuraru Paul.
|
Domnul Nicolae Paul Anton Păcuraru: Îl rog, domnule președinte, pe domnul secretar de stat dacă ne poate face o paralelă între evoluția salariilor personalului bugetar contractual și funcționarii publici. Dacă în 2003 se păstrează aceleași raporturi existente în 2002 între cele două categorii de personal? Când aveți în vedere aplicarea proiecutului privind diferențierea funcționarilor publici pe trei categorii, pentru că, bănuiesc că asta se va reflecta și în salarizare, în pachetul de asumare a răspunderii, în abordarea funcționarilor publici se discută despre trei categorii de funcționari publici. Dacă dumneavoastră veți avea în vedere introducerea, inclusiv în materie de salarizare a acestei diferențieri? Vă mulțumesc.
|
Domnul Nicolae Văcăroiu: Da. Domnul secretar de stat Fleșariu.
|
Domnul Ionel Fleșariu: Da, desigur, se păstrează diferențele dintre salarizarea contractualilor și a funcționarilor publici. Rugăm să nu se uite faptul că funcționarii publici sunt, potrivit Legii nr. 188/1999, supuși unei serii întregi de restricții în ceea ce privește ocuparea și exercitarea altor activități. Practic, prin interdicțiile existente în acest domeniu, prin incompatibilitățile existente în acest domeniu, funcționarii publici nu mai pot face altceva, nu mai pot desfășura o altă activitate, care să le aducă niște venituri, decât funcția de cadru didactic. Ca atare, a fost necesar să se păstreze o anumită diferență între salarizarea funcționarilor publici și salarizarea contractualilor, dar, repet, situația definitivă a salarizării funcționarilor publici se va reglementa printr-un proiect de lege la care se lucrează și care va intra în vigoare anul viitor și atunci se va face o altă salarizare, se va așeza altfel salarizarea funcționarilor publici, avându-se în vedere și modificările care au fost aduse Legii funcționarilor publici prin pachetul legislativ care a trecut prin asumarea răspunderii Guvernului.
|
Domnul Nicolae Văcăroiu: Vă rog, domnul senator Ionel Alexandru, dezbateri generale.
|
Domnul Ionel Alexandru: Vă mulțumesc, domnule președinte. Această lege, chiar dacă reglementează o serie de probleme legate de salarizarea funcționarilor publici, totuși, vreau să vă spun că nu sunt de acord cu ideea domnului ministru de a accepta faptul că ea este valabilă numai pentru acest an, în ideea că să acceptăm în același timp și o discriminare. Să vă spun despre ce este vorba. Este vorba de o discriminare realizată prin ordonanță între salarizarea funcționarilor publici de la consiliile locale și ceilalți, de la ministere sau de la prefecturi și alte instituții centrale. Se realizează o creștere la consiliile locale, la salariile de bază, pe execuție, numai de 15%, în comparație cu ceilalți, unde creșterea este de 45%. Vreau să-l întreb pe domnul ministru de ce s-a acceptat o asemenea discriminare, ținând cont de faptul că salariații de la nivelul consiliilor locale au un grad de execuție mult mai dificil, în comparație cu ceilalți. Al doilea argument ar fi acela că sunt mult mai mulți, lucrează mult mai intens cu cetățenii și toate sesizările se adresează, de regulă, primăriilor și nu prefecturilor sau ministerelor, unde gradul de dificultate este mult mai scăzut. Vă mulțumesc.
|
Domnul Nicolae Văcăroiu: Vă mulțumesc foarte mult. Vă rog, dacă mai sunt luări de cuvânt? Domnul secretar de stat Fleșariu, vă rog!
|
Domnul Ionel Fleșariu: Un amendament în sensul celor ridicate de domnul senator s-a discutat și în comisie, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. El a fost respins deoarece s-a apreciat, și noi apreciem în continuare că este bine să existe, totuși, o diferență de salarizare între funcționarii publici de la autoritățile administrației publice locale și funcționarii publici din ministere. De asemenea, s-a avut în vedere faptul că dacă la consiliile locale s-ar fi crescut mult mai mult salarizarea funcționarilor publici s-ar fi ajuns la situația complet neplăcută în care un funcționar public de execuție din cadrul aparatului propriu al unui consiliu local ar fi putut să-l depășească pe cel al primarului, pe cel al președintelui de consiliu județean, oameni politici, oameni care sunt aleși și care trebuie să aibă o anumită... să existe o anumită diferență de salarizare în plus a acestora față de funcțiile de execuție. A fost foarte dificil să corelăm toate aceste salarii în funcție de ocupația fiecăruia dintre cei care beneficiază de prevederile, atât ale ordonanțelor nr. 191 și 192/2002. Deocamdată, repet, atât s-a putut. Probabil că de la anul, dacă vor fi fonduri mai multe și salariile vor crește mai mult, atât pentru funcționarii publici, cât și la contractuali. Deocamdată, aceasta este situația și mai mult nu avem ce face.
|
Domnul Nicolae Văcăroiu: Stimați colegi, Înțeleg că nu mai sunt luări de cuvânt. Întreb reprezentanții Guvernului dacă sunt de acord cu amendamentele admise. De acord, da? Întreb pe domnul senator Ionel Alexandru dacă mai dorește să supun la vot amendamentul dânsului, care a fost respins de comisie.
|
Domnul Ionel Alexandru: Eu aș fi de acord să nu mai susțin amendamentul, și chiar nu îl mai susțin, în condițiile în care domnul ministru îmi garantează că de la anul se va elimina această discriminare. Vă mulțumesc. (Discuții, comentarii în sală.)
|
Domnul Nicolae Văcăroiu: Indiscutabil că se vor face eforturi. Domnul senator înțeleg că nu mai susține amendamentul. Stimați colegi, Supun votului dumneavoastră raportul Comisiei pentru muncă și protecție socială, cu amendamentele admise. Vă rog să votați! Cu 83 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă și 3 abțineri, a fost adoptat. Supun votului dumneavoastră proiectul de lege în forma primită de la Camera Deputaților, unde vom introduce amendamentele care au fost acceptate și votate de către Senat. Vă rog să votați! Cu 88 de voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 4 abțineri, a fost adoptat. Mulțumesc.
|
|
|