Plen
Sittings of the Senate of October 30, 2003
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.139/10-11-2003

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2025 2024 2023
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2024-present
2020-2024
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2025 2024 2023
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2003 > 30-10-2003 Printable version

Sittings of the Senate of October 30, 2003

2. Dezbaterea și respingerea moțiunii "Deturnarea fondurilor comunitare trebuie oprită"

Domnul Nicolae Văcăroiu:

................................................

Stimate colege și stimați colegi, dau cuvântul domnului senator Dumitru Badea, pentru a prezenta moțiunea.

Aveți cuvântul, domnule senator. (Discuții în sală.)

Vă rog foarte mult să luați loc, să faceți liniște!

Vă ascultăm, domnul senator!

Domnul Dumitru Badea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Subsemnații, parlamentari în Senatul României, în temeiul art. 64 din Constituție și al art. 148-152 din Regulamentul Senatului, constatând cu îngrijorare:

  • ineficiența pachetului de legi anticorupție incriminat de noi în moțiunea de cenzură "Mafia sufocă România", ceea ce are ca efect nu stoparea, ci generalizarea fenomenului corupției, care, sub guvernarea P.S.D.- U.D.M.R., a cuprins, în unele cazuri, cele mai înalte nivele politice și statale, conducând la scăderea nivelului de trai și la un grad accentuat de sărăcire a populației, în timp ce, la polul opus, grupuri de persoane și clanuri familiale, îmbogățite prin furt, speculă și evaziune fiscală, sfidează legile și bunul-simț;
  • lipsa de reacție a Guvernului privind fraudele în gestionarea fondurilor comunitare alocate României de Uniunea Europeană, fapte săvârșite de persoane aflate în sfera puterii ori care gravitează în jurul acesteia, cazurile cele mai recente fiind acelea ale miniștrilor Hildegard Puwak și Șerban Mihăilescu, care, deși cu mare întârziere, au fost obligați, zilele trecute, să demisioneze;
  • disprețul față de adevăr, care a devenit crez politic și practică frecventă a actualei guvernări, astfel că societatea românească nu mai are nici o instanță la care să apeleze și nici un fel de repere, fie ele juridice sau morale;
  • indiferența sfidătoare a Guvernului față de acțiunile desfșurate de opoziția parlamentară în apărarea normelor de drept, care ar trebui să guverneze în România, conform cărora "nimeni nu este mai presus de lege" ;
  • lipsa de preocupare a Guvernului față de coordonarea unitară și responsabilă a activității de atragere și utilizare a fondurilor comunitare, pentru a determina creșterea încrederii Uniunii Europene, acordarea, în continuare, de fonduri, care să fie utilizate în scopul realizării programelor de dezvoltare durabilă, contribuind astfel la accelerarea pregătirii noastre în vederea integrării, obiectiv asumat, prin consens, de toate forțele politice din România, promovăm următoarea MOȚIUNE:

1. Noi, semnatarii prezentei moțiuni, ca de altfel întreaga opinie publică din România, am așteptat ca Guvernul să ia măsurile necesare împotriva ministrului integrării Hildegard Puwak. Demisia acesteia și a secretarului general al Guvernului, Șerban Mihăilescu, abia la 20 octombrie 2003, sub presiunea opiniei publice interne și, mai ales, internaționale, cu puțin înainte de vizita la Washington a președintelui Ion Iliescu, unde s-a anunțat deja - și așa s-a și întâmplat - că președintele Bush va pune, cu prioritate, problema acutizării corupției în România, nu rezolvă aspectele grave care se manifestă în ceea ce privește gestionarea frauduloasă a fondurilor comunitare. Stârnește îngrijorare afirmația domnului prim-ministru, conform căreia, după 45 de zile, miniștrii respectivi ar putea s-și reia posturile, de unde se vede că totul este posibil în România, până și o demisie e pe termen limitat. Întrucât cazul Puwak a fost tratat cu o neașteptată indulgență, apreciem dezbaterea lui în plenul Senatului, ca fiind de o stringentă necesitate. Pentru că nu este o situație singulară, vom face referire și la alte cazuri. În context, amintim faptul că, în urmă cu puțin timp, domnul Romano Prodi, președintele Comisiei Europene, atrăgea atenția premierului Adrian Năstase, prezent la Bruxelles, că, citez: "Între principalele probleme care trebuie rezolvate de România este și aceea a corelării legislației românești cu cea comunitară, în special în domeniul combaterii corupției". De asemenea, domnul Michael Guest, ambasadorul S.U.A. la București, nu a pierdut nici o ocazie pentru a constata public lipsa de măsuri ferme în acest domeniu, ceea ce l-a determinat pe premierul român fie să tacă semnificativ, fie să aibă reacții deplasate și inabile, retractate ulterior, dar niciodată urmate de măsurile solicitate de acești înalți oficiali, care vorbesc în cunoștință de cauză. Ei nu exprimă câtuși de puțin poziția lor personală.

Din multitudinea de critici severe apărute în presa internațională, am reținut articolul publicat, în ziua de 3 octombrie 2003, în prestigiosul cotidian american "The New York Times", unde este acuzată, pe față, cităm, "extraordinara mocirlă a corupției din România". Zilele trecute, un raport realizat, de organizația "Transparency International", prezintă România ca fiind cea mai coruptă țară din Europa. Situația a ajuns, cu adevărat, insuportabilă.

Încurajat, poate, și de concluzia stupefiantă și dubioasă a unor funcționari comunitari, care, în pofida evenimentelor, declară că Puwak nu ar fi influențat acordarea de fonduri membrilor familiei sale, domnul Adrian Năstase a făcut, personal, numeroase tentative de a-și acoperi ministrul necinstit, compromis definitiv în fața opiniei publice, apreciind ca fiind "o persoană de absolută încredere", ba, chiar încălcând, ca de atâtea ori, principiul separației puterilor în stat, a decretat, cu de la sine putere, ca un reputat jurist ce este, închiderea acestui caz. Rostul unui prim-ministru nu e de a da indulgențe, ca Papa, în legătură cu onestitatea miniștrilor săi.

Comportamentul domnului Adrian Năstase, care apără până în pânzele albe - sau, mai bine zis, până în pânzele negre - acest ministru abuziv, și în țară, și peste hotare, arată cât de adânci și întrepătrunse sunt rădăcinile corupției în Guvernul P.S.D.-U.D.M.R. Este bine să ne amintim că domnul Adrian Năstase, atunci când era în opoziție, în anul 1997, a condus o manifestație de protest în fața Parchetului General, în scopul apărării infractorului dovedit Gabriel Bivolaru, pe atunci deputat P.D.S.R. Este de la sine înțeles că astfel de demnitari corupți știu prea multe despre șefii, colegii și subalternii lor. Este și cazul doamnei Hildegard Puwak, care a fost protejată până acum, tocmai pentru a i se cumpăra tăcerea, având în vedere că înlăturarea sa va avea, aproape sigur, efecte nedorite pentru persoane sus-puse din Guvern sau poate chiar din exteriorul României.

Pentru cetățenii români este clar faptul că, profitând de funcția de ministru al integrării europene, cetățeana Hildegard Puwak a solicitat și a obținut, de la Uniunea Europeană (prin Programul "Leonardo da Vinci" ) și de la Ministerul Educației și Cercetării, 150.000 de dolari pentru firmele soțului și fiului său, în baza unor programe privind specializarea a 60 de români în domeniul urbanismului, instalațiilor sanitare și de pregătire a unor ingineri programatori de software. Este bine de reținut că beneficiarii unei părți importante a acestei sume sunt rudele sale, respectiv familia Stalek, din Germania, că aceste cursuri au avut, în realitate, caracter turistic, așa după cum recunoaște chiar unul dintre cursanții de la urbanism, la care cele câteva expuneri au fost ținute de nepotul doamnei ministru, încă student, care le-a asigurat, de altfel, și cazarea în locuința sa din Frankfurt pe Main. În afara banilor însușiți în condițiile prezentate mai sus, familia Puwak a furat, pur și simplu, o parte din suma destinată acestor programe, reducând timpul de specializare al fiecărei serii cu câte o săptămână. Astfel, cei 15 cursanți ai ultimei serii de specializare, dintre care 13 erau foști colegi ai fiului doamnei ministru, promoția 2001 a Facultății de Construcții Civile, nu au beneficiat decât de 7 săptămâni de pregătire, în loc de 8, cât prevedea programul. În fața evidențelor, orice comentariu credem că este de prisos. Bine, totuși, că familia doamnei Hildegard Puwak nu este mai numeroasă!

Deși doamna ministru afirmă că, o citez: "Ce fac soțul și fiul meu este responsabilitatea lor", nu putem să nu facem, din nou, legătura între acțiunile de natură infracțională mai sus prezentate, în care au fost angajate fonduri comunitare, și o altă faptă, care trezește suspiciuni, privind obținerea de către Mihai Puwak, fiul său, a unei finanțări nerambursabile, de 200.000 de dolari din bugetul de stat, pentru demararea a două proiecte de cercetare prin Programul "Biotech", ambele coordonate și susținute financiar de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului. Faptul că firma lui Mihai Puwak a cștigat această licitație, care, cu siguranță, a fost trucată, surclasâ nd competitori de renume în domeniu, precum Institutul de Microbiologie și Imunologie "Cantacuzino" și Institutul de Genetică al Universității București, este o nouă dovadă că, în România, frauda, la nivel înalt, face parte din practica uzuală a guvernării. În această situație, este surprinzătoare și lipsa de reacție a celor două institute dezavantajate, deși, de exemplu, de producția de seruri a Institutului "Cantacuzino" depinde starea de sănătate a populației României.

În urmă cu trei săptămâni, deputații P.R.M. i-au acordat deja, în plenul Camerei Deputaților, "un vot de blam" ministrului Hildegard Puwak, confirmat prin decizia sa de zilele trecute de a demisiona, pentru lipsă de moralitate, contestând, prin vot, posibilitatea asumării în continuare a responsabilității ei pentru aplicarea a trei acorduri de finanțare cu Uniunea Europeană, respectiv, Memorandumul de finanțare "Phare 2002", prin care România va putea accesa fonduri nerambursabile de 265 milioane euro, și două finanțări destinate cooperării transfrontaliere cu Bulgaria și Ungaria. Am insistat asupra acestor proiecte și cu intenția de a evidenția cuantumul sumelor alocate României, care nu este de loc de neglijat.

Din păcate, acestea sunt cunoscute de un număr restrâns de firme și persoane, deoarece sunt ținute în secret de Guvern și de reprezentanții săi în teritoriu. De altfel, toate demersurile noastre de a identifica suma fondurilor comunitare primite de România au rămas fără răspuns, ceea ce ridică mari semne de întrebare în legătură cu beneficiarii lor. În ședința Camerei Deputaților, deputații P.S.D. au luat apărarea doamnei Puwak, decretând și ei, conform directivei date de domnul Adrian Năstase, că "asupra ministrului nu planează decât vorbe".

Ce bine ar fi dacă între "vorbe" și "bani" ar exista un semn de egalitate. Un asemenea gen de umor - dar la dimensiuni superioare - a avut și poetul german Heinrich Heine, care zicea: "Marea problemă a oamenilor este că Dumnezeu a făcut prea puțini bani!" Încă o dată, precizăm că doamna ministru Puwak n-a furat vorbe, ci bani! Lipsa de transparență în mânuirea fondurilor comunitare și bugetare constituie o încălcare a Legii transparenței, devenită pentru Guvern un simplu petic de hârtie, ca, de altfel, majoritatea legilor noastre, și acoperă, cu certitudine, o serie de alte fărădelegi, care, mai mult ca sigur, vor ieși la iveală, odată și odată, în această țară a noastră, unde, mai devreme sau mai târziu, totul se află.

Noi, semnatarii prezentei moțiuni, așteptăm ca, după demisie, doamna Hildegard Puwak s-și determine familia să restituie partea însușită ilegal din fondurile obținute în cadrul Programului "Leonardo da Vinci".

Așteptăm, de asemenea, ca Parchetul Național Anticorupție și justiția română, sesizându-se în urma acestei moțiuni, să demareze cercetările obligatorii, cu adevărat, nu numai să le simuleze, iar instanțele de judecată să facă publice deciziile lor.

2. Înalți oficiali ai Uniunii Europene au avertizat România în legătură cu gestionarea frauduloasă a fondurilor comunitare, în favoarea clientelei politice și a unor grupări mafiote, amenințând cu suspendarea acestora sau cu retragerea celor dirijate deja către țara noastră.

Considerăm necesară intervenția Curții de Conturi, care ar trebui să demonstreze că respectă întru totul statutul său de instituție apolitică. Deși parlamentarii opoziției, mass-media și o serie de instituții au semnalat nenumărate cazuri de însușire a unor fonduri europene de către firme agreate de Guvernul P.S.D. și de reprezentanții săi din teritoriu, organele abilitate n-au întreprins verificări temeinice și nu au rezolvat nici un caz.

Agențiile de dezvoltare regională, care împart banii Uniunii Europene pentru România, sunt conduse de consilii regionale din care fac parte, după cum se știe, și președinții consiliilor județene arondate, ceea ce n-ar fi o problemă, dacă banii alocați de Uniunea Europeană și de bugetul României ar fi dirijați către programele prioritare, iar nu selectiv, pe bază de interese clientelare, barând astfel accesul micilor întreprinzători care înțeleg rapid că dacă nu fac parte din categoria persoanelor servile față de Guvernul P.S.D., nu au nici o șansă de a accede la ele.

Este bine cunoscut, atât în țară, cât și la Uniunea Europeană, cazul "baronului" Nicolae Mischie, care, între altele, și-a cumpărat o tipografie cu fonduri europene.

Investiția ar fi riscantă pentru orice alt om de afaceri, dar Nicolae Mischie, ca președinte al Organizației Județene a P.S.D. și al Consiliului Județean Gorj, a orientat aproape toate comenzile de stat spre această tipografie, scop în care a și alocat fonduri importante din bugetul județului pentru astfel de comenzi. Așa se explică existența unor instituții ale statului printre clienții fideli ai tipografiei lui Nicolae Mischie: Inspectoratul pentru Persoane cu Handicap Gorj, spitalul județean, Primăria Târgu-Jiu, inspectoratul școlar, unitățile miniere etc. Corupție, pe față, cu bani de la Uniunea Europeană și din bugetul statului, susținută în mod cert de conducerea P.S.D.

Aducem ca argument și declarația lui Nicolae Mischie, că tipografia sa a realizat materialele propagandistice pentru ultimul referendum, cu bani proprii și de la partid. În context, semnalăm că în pregătirea fraudării rezultatelor referendumului, această tipografie și altele câteva create cu fonduri comunitare au tipărit 20 de milioane de buletine de vot pentru 17 milioane de alegători, aproape dublu față de procentul de 10 la sută admis de lege.

Presa românească abundă zilnic de exemple privind operațiuni frauduloase cu fonduri comunitare, de la favorizarea nomenclaturii P.S.D. în obținerea acestora pentru cele mai năstrușnice proiecte, și până la mușamalizarea cazurilor de furt și deturnare a acestor fonduri. În Gorj, ca de altfel peste tot în România, Legea conflictului de interese este copilul născut mort al ambițiilor marilor corupți de a dovedi că tocmai ei se luptă cu corupția. Ea a fost adoptată de "mașina de vot" a partidelor puterii, pentru a da o "imagine bună" în fața cetățenilor și, mai ales, a comunității internaționale. De aceea, Nicolae Mischie și-a permis să acorde, în perioada cât a fost vicepreședinte al Consiliului de Coordonare și Dezvoltare al Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, fonduri comunitare prietenilor, rubedeniilor și susținătorilor personali și ai P.S.D., între care unor primari, consilieri județeni, într-un caz chiar pentru construirea unei case de vacanță.

La fel, Marian Oprișan, președintele organizației P.S.D. și al Consiliului Județean Vrancea, infiltrat în Comisia de aprobare a fondurilor comunitare - cifrate în acest județ la apreciabila sumă de 1 milion de euro, el însuși făptuitorul a numeroase acte de corupție, deturnări de fonduri și furturi notorii din bani publici, prezentate de presă - este printre campionii afacerilor cu bani europeni, dirijați în cea mai mare parte către buzunarele P.S.D.-iștilor de frunte, ale rudelor acestora și ale unor oameni de afaceri din județ, apropiați ai săi și ai P.S.D.

Peste 20 de firme vrâncene, între care firmele soțiilor primarilor din Focșani și Panciu, firma fostului viceprimar de Focșani și a fiicei sale, cea a unui cunoscut mânuitor de bani publici, Corneliu Prunache, prieten cu Oprișan, dar și cele ale unui mare număr de consilieri locali și județeni, au primit credite nerambursabile, cuprinse între câteva zeci de mii și 100.000 de euro. În acest fel, pușculița P.S.D. a devenit neîncăpătoare și era cât pe-aici să se spargă, având în vedere că toți acești beneficiari de "sponsorizări" europene cotizează la partid cu sume importante.

Alt caz este cel al lui Marian Ionică, președintele Consiliului Județean Olt, membru în Consiliul Agenției de Dezvoltare Regională 4 Sud-Vest Oltenia. Fiul său, Mihai Ionică, a contractat un credit PHARE în sumă de 49.890 euro prin această agenție. Evident, tatăl se dezvinovățește demagogic că n-ar fi nici o legătură între funcția sa în consiliul care coordonează agenția și banii primiți de fiul său prin această instituție.

Tot în județul Olt, firma S.C. "Pavone" S.R.L., având ca acționar principal pe fiul primarului P.S.D. Slatina, Gheorghe Păunescu, a primit 40.000 de euro, fonduri europene. Desigur, și în acest caz tatăl pretinde că n-ar avea nici un rol în dirijarea acestor fonduri și că totul ar fi în regulă. Întrebarea care se impune este: dacă tatăl n-ar fi fost primar, fiul ar fi primit aceste fonduri? De ce numai rudele și prietenii P.S.D.-iștilor de frunte știu să realizeze proiecte viabile, iar alți cetățeni, nu? Au descoperit ei, între timp, elixirul succesului, al eficienței și geniului creator? De ce nu-l brevetează, ca să se bucure de această formidabilă cucerire întreaga omenire?

Cea mai mare parte a fondurilor PHARE destinate municipiului Piatra-Neamț a fost dirijată către firme patronate de persoane care, și ele, au legătură, într-o formă sau alta, cu partidul de guvernămînt. O notă aparte, care trezește suspiciuni, este cștigarea licitației pentru modernizarea Ștrandului Tineretului din PiatraNeamț, de către firma grecească "Diekat", a cărei reprezentanță în România are sediul într-un apartament din București. Demn de reținut este că fondurile PHARE alocate programului mai sus menționat sunt de 2,5 milioane euro. Aceeași firmă și-a adjudecat și lucrările privind reabilitarea termoficării municipiului București, în valoare de aproape 10 milioane euro, acțiune susținută, parțial, de Uniunea Europeană. Avînd în vedere faptul că firma "Diekat" folosește exclusiv forță de muncă românească plătită la nivelul țărilor subdezvoltate, deși lucrările sunt evaluate la nivelul salariilor din Occident, profitul firmei este uriaș. Cu cine împarte patronul firmei "Diekat" acest profit pentru a i se asigura surclasarea societăților de construcții românești, diminuînd, astfel, eficiența folosirii fondurilor comunitare, care ar putea fi orientate mai bine în scopurile pentru care au fost destinate?

La Brăila, Firma S.C. "Promet Trading" S.R.L., aparținând afaceristului Paul Bordei, om de casă al conducerii P.S.D. Brăila, a fost acuzată de deturnarea sumei de 116.000 de euro de către organele de cercetare penală, dosarul fiind înaintat Parchetului Național Anticorupție. În cercetare la P.N.A. se găsește și dosarul firmei "Nomad Com Prod" S.R.L., din aceeași localitate, aparținând lui Mihai Fecioru, om de casă al președintelui Consiliului Județean Brăila, Aurel Simionescu, membru al P.S.D., care a deturnat suma de 100.000 de euro, reprezentând fonduri PHARE, bani obținuți pentru proiectul "Achiziționarea și prelucrarea laptelui, comercializarea produselor lactate". Și în acest caz, suma a fost direcționată către alte scopuri. S-a ajuns în situația, extrem de compromițătoare, ca șeful Delegației Comisiei Europene în România, domnul Jonathan Scheele, să blocheze 44 milioane de euro care erau alocați de Uniunea Europeană municipiului Brăila pentru lucrările de reabilitare a sistemului de canalizare și pentru construirea unei stații de epurare a apelor uzate, deoarece furnizorul materialelor necesare lucrărilor a fost desemnat fără licitație, fapt ce contravine procedurilor-standard impuse de Uniunea Europeană și constituie o infracțiune sancționată de Legea privind organizarea licitațiilor.

Nerealizarea acestui proiect afectează serios condițiile de viață ale locuitorilor orașului, iar stoparea lucrărilor ridică la câteva sute de milioane de lei pe zi costurile de menținere sub presiune a canalului colector, pentru ca terenul să nu se taseze, situație care ar conduce la autodistrugerea lucrării.

Prin Programul RICOP, Uniunea Europeană s-a oferit să modernizeze Piața Centrală din municipiul TurnuMăgurele, județul Teleorman, condiționînd începerea lucrării de participarea municipalității cu suma de 5 miliarde de lei. S-a realizat un împrumut bancar, a venit și finanțarea europeană, dar primăria a organizat o licitație "dirijată", cștigătoarea contractului, în valoare de 15 miliarde de lei, fiind Firma S.C. "Hidro-Olt Construct" - S.A., societate la care subprefectul Mircea Ojoga este acționar. Dar, cum S.C. "Hidro-Olt Construct" S.A. este acționar, alături de Teodor Nițulescu, prefectul județului, la S.C. "Saifcar" S.A., piața orașului a ajuns până la urmă să fie modernizată de firma prefectului, astfel că cele 15 miliarde de lei au fost împărțite între prefect și subprefect.

Autodenunțul investitorului Octavian Ionescu, român rezident în Elveția, depus acum 7 luni la Parchetul Național Anticorupție, a declanșat în aceste zile cel mai recent scandal de corupție, în care este implicat, din nou, Secretariatul General al Guvernului, prin consilierul guvernamental Virgil Teodorescu - care a și fost înlăturat din funcție, ceea ce ne determină să credem că primele verificări au conturat deja vinovăția sa - președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, primarul și viceprimarul orașului Bușteni și alți înalți demnitari și funcționari publici, care au deturnat fonduri PHARE în valoare de 5 milioane de euro, destinați realizării unui proiect de amenajare turistică la Bușteni. Schimbarea destinației acestor fonduri s-a datorat faptului că Octavian Ionescu n-a onorat șpaga solicitată de cei de mai sus, în valoare de 2 milioane de dolari, limitându-se la o sumă infimă de 95.000 de dolari, câteva cadouri și sponsorizarea unor deplasări în Elveția. De reținut că, Secretariatul General al Guvernului se află, după cazul Fănel Păvălache - în prezent pe cale de a se mușamaliza -, la al doilea mare scandal de corupție. Se pune întrebarea de ce Parchetul Național Anticorupție a început cercetarea abia după 7 luni de la sesizarea lui Octavian Ionescu și de ce atâtea amenințări publice față de autodenunțător? Nu cumva pentru a-l descuraja și a-l determina s-și retragă plângerea? Dat fiind faptul că acest caz care privește, în principal, deturnarea fondurilor PHARE este urmărit îndeaproape de Oficiul European de Luptă Antifraudă de la Bruxelles, ne exprimăm speranța că organele abilitate vor acționa în spiritul prevederilor legale și îl vor rezolva cu celeritate.

Scandalul deturnărilor de fonduri comunitare alocate și intrate în România este, începînd cu 2002, și în atenția presei internaționale. Cotidianul german "Die Tages Zeitung" a publicat, în noiembrie 2002, un amplu material documentar despre Valea Jiului, în care preciza, cităm: "Către această zonă s-au îndreptat peste 20 milioane de euro, însă o parte a sumelor a ajuns în alte locuri și în alte buzunare", am încheiat citatul. Pornind de la cazuri concrete, ziarul german descrie calvarul micilor întreprinzători din România, care, inițial, contractaseră fonduri comunitare, dar, fiind confruntați cu o birocrație absurdă, cu funcționari corupți și cu o legislație confuză, și-au abandonat afacerile. Toate acestea se întâmplă într-o zonă unde 34% din cei 160.000 de locuitori sunt șomeri, iar în aproximativ 16.000 de locuințe furnizarea energiei electrice a fost întreruptă, pentru că oamenii nu au banii necesari să o plătească. "În rapoartele autorităților române privind situația din Valea Jiului, trimise la Bruxelles, se pot citi numai lucruri pozitive, în timp ce această regiune ar putea fi considerată un exemplu european pentru mizeria cotidiană", conchide ziarul berlinez.

Exasperați de ceea ce se întâmplă în România, autorii ghidului solicitantului pentru Programul PHARE 2001, intitulat "Coeziunea Economică și Socială", și Uniunea Europeană au introdus în acest document texte prin care au interzis participarea la licitația deschisă ori să primească finanțare nerambursabilă societățile comerciale care au ca acționari membri ai consiliilor de dezvoltare regională, angajați ai Ministerului Dezvoltării și Prognozei, Ministerului pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii - astăzi devenit agenție - precum și ai agențiilor de dezvoltare regională, dar și rudele și afinii acestora până la gradul II. Surprinzător, angajații Ministerului Integrării Europene, condus până mai zilele trecute de doamna Hildegrad Puwak, nu sunt incluși în această listă. De ce oare?

Incompetența Guvernului se manifestă și în ceea ce privește atragerea fondurilor alocate României de către Uniunea Europeană.

Nu demult, domnul Eneko Landaburu, director general al Direcției Generale pentru Extindere din Cadrul Comisiei Europene, declara: "România nu are capacitatea administrativă de a atrage fonduri alocate de Uniunea Europeană. Adevărata problemă cu care se confruntă România este administrația slabă, care va trebui, obligatoriu, reformată, pentru a permite integrarea României în Uniunea Europeană în 2007. Ea trebuie să soluționeze această problemă nu doar pentru a avea un mai mare acces la fondurile Uniunii Europene. Această capacitate administrativă este necesară și pentru buna funcționare a statului ca un întreg", am încheiat citatul.

În anul 2006 România va primi de la Uniunea Europeană finanțarea de preaderare, în valoare de 1 miliard de euro, numai dacă:

  1. dovedește că are capacitatea administrativă de gestionare corectă și eficientă a fondurilor europene;
  2. își îmbunătățește stabilitatea economică;
  3. garantează independența în justiție, amestecul Executivului în actul de justiție fiind considerat de oficialii europeni ca "o puternică sursă de îngrijorare".

După decembrie 2000, surprinzător a fost că noul Guvern P.D.S.R. s-a dovedit nepregătit pentru preluarea puterii, fiind, între altele, lipsit de soluții clare privind accesarea și utilizarea fondurilor comunitare. În urma unei suite de ezitări, abia după 2 ani, în august 2002, a fost demarat Programul SAPARD, cu două proiecte: unul având ca obiectiv "îmbunătățirea prelucrării și marketingul produselor agricole și piscicole", iar cel de-al doilea, "îmbunătățirea infrastructurii rurale". Exasperată de incapacitatea administrativă a actualei puteri în atragerea și absorbția acestor fonduri, dar plină de înțelegere față de România, la începutul anului 2003 Comisia Europeană a prelungit perioada în care pot fi accesate fondurile comunitare aferente Programului SAPARD în anii 2000, 2001,2002 în valoare de 369,1 euro, stabilind să fie alocate în anii 2004, 2005 și 2006. Faptul că actualul Guvern nu reușește nici în 2003 să folosească, prin proiecte viabile, sumele alocate de Uniunea Europeană pentru agricultură și localitățile rurale, în condițiile în care pentru revigorarea acestor domenii sumele necesare sînt de sute de ori mai mari și sunt așteptate de zeci de ani, dovedește eșecul politicii promovate de Guvernul P.S.D., lipsa lui de profesionalism și, de ce nu, dezinteresul, indiferența și iresponsabilitatea condamnabilă față de soarta țăranilor și a românilor, în general.

Pentru a masca incapacitatea în domeniul atragerii și utilizării fondurilor alocate de Uniunea Europeană, Guvernul a introdus funcțiile de consilieri de integrare, a înființat departamente de integrare asemănătoare structurilor de la nivelul ministerelor, atât la prefecturi, cât și la consiliile județene, populându-le cu funcționari, nu totdeauna bine pregătiți și motivați profesional, angajați inițial ai Ministerului Administrației Publice, care, după restructurarea Guvernului, au rămas ai nimănui, simpli propagandiști ai necesității integrării, neavând un obiect al muncii concret. Faptul că lucrurile stau așa îl recunoaște și domnul Ilie Sîrbu, ministrul agriculturii, pădurilor, apelor și mediului, care atestă faptul că în 10 județe autoritățile nu au sprijinit localitățile din zonă pentru identificarea unor soluții de cofinanțare a proiectelor pentru derularea Programului SAPARD, adăugând că în agricultură sînt, în plus, peste 1.000 de proiecte nevalorificate, din care cauză s-au pierdut mai multe milioane de dolari care ar fi putut fi dirijate către România din fondurile comunitare. El mai spunea: "Cum se va derula acest program, așa va fi imaginea noastră", ceea ce spunem și noi, de ani de zile. Dar guvernanții sunt cu ochii pe fondurile UE numai dacă le intră ceva în buzunarele proprii care, din nefericire, sînt fără fund.

3. Lipsa de competență a Guvernului se manifestă și în faptul că acesta nu a reușit să prezinte la timp Comisiei Europene proiecte viabile pentru banii alocați, ceea ce a dus la pierderea definitivă a unor sume importante nerambursabile, frânând dezvoltarea noastră economică și socială, cu serioase implicații și consecințe în ceea ce privește integrarea europeană a României. De pildă, din cele 5 milioane euro alocate României de Uniunea Europeană pentru finanțările nerambursabile privind cooperarea transfrontalieră cu Ungaria, autoritățile române au reușit să acceseze doar 3 milioane. Conform înțelegerii româno - comunitare - ungare, celelalte 2 milioane de euro trebuiau alocate fie pentru extinderea alimentă rii cu apă a orașului Lipova, unde se va amenaja un parc industrial, fie pentru realizarea unui centru de afaceri în comuna Hajdu, județul Bihor. Manifestând un dezinteres inadmisibil, Guvernul României nu a putut susține nici unul dintre cele două proiecte, pierzând, practic, banii respectivi, de care ar fi beneficiat atâția oameni. Intuind reaua-credință, Comisia Europeană a refuzat propunerea privind divizarea celor 2 milioane și alocarea lor pentru mai multe proiecte, cu valori de peste 100.000 de euro. O astfel de modalitate ar fi avut ca beneficiare diverse fundații, O.N.G.-uri sau societăți comerciale, aparținând persoanelor bine antrenate în astfel de "operațiuni", în general din cercurile puterii. Este bine de știut că partea ungară a folosit integral sumele care i-au fost alocate în baza înțelegerii la care ne-am referit mai sus.

4. În situațiile în care finanțarea externă este condiționată prin contractul-cadru (memorandum ) de alocare a unei cote-părți din resursele proprii ale beneficiarului, respectiv din bugetul de stat și/sau din bugetele locale, se constată frecvente încălcări prin care se creează surse importante de fonduri folosite ilegal de o serie de firme și societăți, abuzuri care au rămas nesancționate. Ilegalitățile respective sunt favorizate și de lipsa monitorizării, de către organismele internaționale competente, a modului în care sunt folosite aceste fonduri.

Ordonanțele emise de Guvern pentru ratificarea memorandumurilor de finanțare convenite cu organismele internaționale în domeniul asistenței financiare nerambursabile nu prevedeau nici un fel de sancțiune pentru cei care cheltuiesc aceste sume în alte scopuri decât cele prevăzute în memorandumul de finanțare. Abia în luna septembrie 2003 și numai la solicitarea organismelor care direcționează fondurile comunitare către România, Guvernul a înaintat propuneri privind completarea memorandumurilor cu astfel de sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor acestora. Vor fi aplicate, oare, aceste sancțiuni prevăzute în memorandumuri, sau nimic nu se va schimba, decât după încetarea mandatului acestei guvernări?

Guvernul, acționînd, în special, prin fostul Minister al Dezvoltării și Prognozei, a inițiat o serie de hotărâri și ordonanțe prin care a barat calea spre Bruxelles a unor programe importante și necesare zonelor din care proveneau, promovând către Comisia Europeană alte programe, lipsite de interes și eficiență, dar aducătoare de profit pentru diverse persoane și societăți atașate puterii.

Este cazul celui mai important program de tip transfrontalier, realizat în comun de oameni de afaceri români și bulgari, care creează 50.000 de noi locuri de muncă în zonele sărace de la granița cu Bulgaria, între DrobetaTurnu-Severin și Mangalia. Fostul Minister al Dezvoltării și Prognozei a refuzat inițial să transmită la Bruxelles proiectul acestui program. În final, după repetate insistențe ale autorilor, proiectul a fost expediat, în batjocură, prin e-mail, în loc ca Guvernul să trimită documentația pe cale oficială și să susțină proiectul. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care consiliile județene prezintă la acest capitol proiecte care nu au nici o legătură cu conceptul de dezvoltare durabilă, ele înscriindu-se în categoria proiectelor de tip SAPARD, având toate șansele să fie respinse din start de Comisia Europeană.

Față de cele enumerate, solicităm următoarele:

  1. Guvernul și Curtea de Conturi a României să întreprindă o verificare amănunțită asupra condițiilor în care familia doamnei Hildegard Puwak a accesat și utilizat fondurile comunitare și cele de la bugetul de stat și să stabilească dacă în aceste cazuri s-au respectat prevederile legale privind licitațiile publice. De asemenea, cerem Guvernului și Curții de Conturi a României cercetarea în regim de urgență a dosarului "Bușteni". Rapoartele finale să fie prezentate plenului Senatului, pînă la 30 noiembrie 2003.
  2. Curtea de Conturi a României să întreprindă cercetările legale în legătură cu toate memorandumurile de finanțare, pentru a stabili dacă în derularea acestor contracte internaționale au avut loc deturnări sau înstrăinări de fonduri, urmând ca în termen de 90 de zile să prezinte Senatului un raport detaliat privind constatările, măsurile recuperatorii întreprinse și propunerile pentru completarea și perfecționarea legislației în domeniu.
  3. În termen de 60 de zile, Guvernul să realizeze o cercetare obiectivă în legătură cu acordarea și folosirea fondurilor europene pentru depistarea celor care le-au primit în baza relațiilor personale sau de partizanat politic, fără a avea o bază reală, dar să decidă, totodată, și recuperarea integrală a sumelor de la cei care le-au utilizat în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Urmează semnăturile. (Aplauze din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare, rumoare, vociferări ale Grupului parlamentar al P.S.D.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Da. Vă mulțumesc foarte mult, domnule senator.

Întreb senatorii semnatari ai moțiunii dacă există vreo situație în care vreun coleg senator vrea s-și retragă semnătura.

Din sală (mai multe voci):

Nu... nu...

Domnul Petru Dumitru Pop (din sală):

Sau care vor să mai semneze... (Râsete din partea membrilor Grupului parlamentar al Partidului România Mare)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Stimați colegi, Biroul permanent propune următorii timpi:

Guvernul are la dispoziție 30 de minute pentru prezentare, 15 minute pentru răspuns...

Domnul Antonie Iorgovan (din sală):

Moțiunea nu se expune? (Râsete din partea membrilor Grupului parlamentar al P.S.D.)

Din sală:

V-ați trezit și dumneavoastră!

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Grupul Social Democrat, 31 de minute.

Grupul România Mare, 18 minute.

Grupul Democrat, 4 minute.

Grupul Național Liberal, 7 minute.

U.D.M.R., 6 minute.

Senatorii independenți 4 minute. (Rumoare.)

Stimați colegi, vă rog să-mi permiteți să dau cuvântul domnului ministru Pușcaș pentru a prezenta răspunsul Guvernului la moțiunea prezentată.

Aici, domnule ministru, la pupitru. (Discuții.)

Domnul Dumitru Badea (din sală):

Domnule președinte, l-aș întreba pe domnul Iorgovan ce a făcut de la începutul expunerii.

Din sală:

El doarme de mult în Senat. (Râsete, discuții.)

Domnul Petru Dumitru Pop (din sală):

Unde sunt banii? (Râsete din partea membrilor Grupului parlamentar al P.R.M., discuții ale membrilor Grupului parlamentar al P.S.D.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă ascultăm.

Domnul Vasile Pușcaș - ministru interimar în Ministerul Integrării Europene:

Stimate domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați, iertați-mă, senatori.

Moțiunea intitulată "Deturnarea fondurilor comunitare trebuie oprită", semnată de 37 de senatori, aparținând Grupului parlamentar al Partidului România Mare, reprezintă încă o încercare de tip politicianist a acestui partid aflat într-o permanentă eroare și agresivitate. (rumoare din partea Grupului parlamentar al P.R.M)

Printr-un text lipsit de consistența faptelor... (Vociferări, rumoare în rândul Grupului parlamentar al P.R.M.)

Domnul Ion Cârciumaru (din sală):

De ce spune așa?!?

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Stimați colegi... Numai o secundă.

Domnule ministru.

Stimați colegi, vă rog foarte mult să ascultați în liniște, așa cum a fost ascultat domnul Badea. Dacă nu, ne oprim aici. (Discuții.)

Domnul Petru Dumitru Pop (din sală):

Noi am spus adevărul, nu jignim!

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog foarte mult!

Domnul Vasile Pușcaș:

...printr-un text lipsit de consistența faptelor se încearcă inducerea în rândul opiniei publice a ideii potrivit căreia autointitulatul partid "justițiar" este prezent "la datorie" pentru a crea confuzie și a pescui în apele pe care le tulbură permanent. (Rumoare, vociferări din partea Grupului parlamentar al P.R.M.)

În acest caz, încearcă să genereze o stare de neîncredere în legătură cu modul de utilizare a fondurilor comunitare, urmărind acreditarea imaginii unor fraude în legătură cu programele Uniunii Europene, PHARE, ISPA și SAPARD.

În fapt, moțiunea depusă nu este fundamentată pe fapte concrete, cum ar fi fost normal, ci doar pe unele semnalări, de genul "potrivit presei". Noi credem sincer în rolul mass-media în viața social-politică și culturală a țării, dar trebuie să fim capabili a discerne între real și senzațional, între informare și retorică.

Vrem să atragem atenția că o moțiune nu se poate fundamenta doar pe simple semnalări neverificate, pe întrebări retorice, care încearcă să inducă prezumția, total eronată, că oricum "trebuie să fie ceva necurat în problema respectivă", iar în acest caz, utilizarea fondurilor europene. O asemenea atitudine devine, mai curând sau mai târziu, total păguboasă nu numai pentru grupări politice aflate în eventuală dispută, dar mai ales pentru țară.

În esență, supus unei analize lucide, textul moțiunii probează demagogia și neprofesionalismul autorilor acesteia, cu scopul evident de a obține capital politic momentan, cu orice ocazie, prin mijloace ieftine, fără a gândi la consecințele de durată pentru țară.

Desigur, nimeni nu poate susține că în țările în curs de aderare și chiar în statele membre U.E. nu pot fi înregistrate iregularități în utilizarea fondurilor comunitare, lucru de fapt recunoscut chiar și de Comisia Europeană.

Dar, pornind de la această realitate, a încerca să se generalizeze și să se creeze imaginea unor "iregularități perpetue", este o eroare regretabilă, autorii moțiunii nefiind, în același timp, și adepții responsabilității necesare într-o democrație constituțională pe deplin funcțională. (Rumoare în rândul Grupului parlamentar al Partidului România Mare. )

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor senatori,

Textul moțiunii încearcă să propună un tip de drog de halucinare a opiniei publice și grupurilor parlamentare.

Având în vedere că autorii moțiunii dovedesc o necunoaștere a sistemelor și mecanismelor naționale și comunitare pe care le amestecă împreună cu fapte și persoane și care se referă la utilizarea fondurilor comunitare, suntem nevoiți ca, pentru înțelegerea explicațiilor noastre, să prezentăm cadrul juridic, precum și structurile administrative și financiare necesare coordonării și implementă rii programelor finanțate de Uniunea Europeană în România.

În raport de cerințele Comisiei Europene privind existența unui singur interlocutor, Ministerul Integrării Europene, în calitate de coordonator național al asistenței nerambursabile, răspunde de programarea fondurilor și monitorizarea programelor de asistență financiară nerambursabilă.

În acest cadru, implementarea Programelor PHARE, spre exemplu, îmbracă două aspecte, și anume: implementarea tehnică ce se realizează la nivelul diferitelor instituții ale administrației românești, în ministere, în agenții, în comisii, institute prin intermediul unor structuri specializate care se numesc "unitate de implementare a proiectului".

Al doilea aspect este legat de implementarea financiară, care se realizează prin intermediul agențiilor de implementare. În acest moment, în România există 4 agenții de implementare: Oficiul de Plăți și Contractare PHARE - O.P.C.P. - din Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Integrării Europene, după preluarea activităților de la fostul M.D.P., Administrația Națională a Drumurilor și C.F.R. - S.A.

Alocarea și programarea fondurilor PHARE, precum și implementarea programelor se fac, întotdeauna și fără nici o abatere, pe baza Manualului D.I.S. - care se numește manualul privind sistemul descentralizat de implementare - și a Ghidului pentru PHARE, ISPA și SAPARD, care sunt elaborate de Comisia Europeană și care se află la dispoziția oricărui este interesat. Ciclul anual de programare, potrivit procedurilor PHARE, implică parcurgerea obligatorie a unor etape premergătoare aprobării finanțării proiectelor.

Astfel, pe baza documentelor programatice ale pregătirii României pentru aderare - Parteneriatul pentru Aderare, Programul Național de Aderare și celelalte texte strategice - Ministerul Integrării Europene identifică prioritățile pentru finanțare și orientează instituțiile românești, potențial beneficiare de fonduri PHARE, să formuleze propuneri de proiecte în domeniile prioritare.

După rundele de consultări și negocieri desfșurate cu inițiatorii de proiecte, ministere sau agenții guvernamentale, pentru clarificarea obiectivelor și a activităților propuse, Ministerul Integrării Europene selectează pachetul de proiecte, pe care îl transmite Direcției Generale Extindere din cadrul Comisiei Europene, pentru a fi promovat în vederea finanțării.

Pachetul de proiecte agreat se regăsește în propunerea financiară care se analizează în Comitetul de Gestiune PHARE din cadrul Comisiei Europene.

Decizia Comisiei Europene stabilește angajamentele bugetare ale Uniunii Europene. Această decizie este transpusă ulterior într-un memorandum de finanțare, negociat și semnat de România, ca beneficiar al asistenței, și de către Comisia Europeană.

La închiderea unui program are loc auditul final asupra memorandumului de finanțare, dispus de Comisia Europeană.

Din anul 2000 a început procesul de monitorizare și evaluare a Programelor PHARE, în conformitate cu solicitările și standardele Comisiei Europene.

Monitorizarea programelor PHARE se realizează prin intermediul unui Comitet Comun de Monitorizare și a 9 subcomitete sectoriale. Comitetul comun de monitorizare este format din reprezentanți ai Comisiei Europene și reprezentanți ai țării candidate. Subcomitetele sectoriale de monitorizare sunt formate din reprezentanți ai Comisiei Europene și ai țării candidate. Fiecare subcomitet are câte două reuniuni pe an, în cadrul cărora se analizează modul cum se implementează programele sau proiectele.

Concomitent cu monitorizarea implementării programelor, are loc și un exercițiu de evaluare intermediară, efectuat de un consorțiu internațional independent, desemnat de Comisia Europeană. Această evaluare se realizează pe parcursul derulării proiectelor, pe baza rapoartelor de monitorizare semestriale întocmite de autoritățile de implementare, a analizei semestriale a programelor și proiectelor desfșurate.

Așadar, moțiunea depusă de Grupul parlamentar al Partidului România Mare oferă Guvernului șansa de a sublinia, încă o dată, că este transparent și dorește să comunice în legătură cu gestionarea fondurilor comunitare, precum și posibilitatea de a vă informa, dacă nu s-a făcut până acum, că eforturile făcute în această direcție vor continua pentru a spori interesul cetățenilor, în vederea intensificării accesării fondurilor comunitare.

Doamnelor și domnilor senatori,

Întărirea capacității administrative a României de a gestiona fondurile nerambursabile acordate de Uniunea Europeană constituie o precondiție, într-adevăr, pentru alocarea fondurilor comunitare. Spre deosebire de guvernul anterior, Executivul actual s-a preocupat în mod constant de asigurarea unei eficiențe sporite în managementul utilizării finanțărilor PHARE, ISPA și SAPARD.

Comisia Europeană a considerat că, prin măsurile întreprinse pe linia eficientizării capacității administrative de gestionare a fondurilor, România a îndeplinit condiționalitatea prevăzută în Memorandumul de finanțare PHARE 2001.

Aprecieri pozitive din partea responsabililor Comisiei la adresa rezultatelor înregistrate de România pe linia întăririi capacității administrative de a gestiona fonduri comunitare au fost făcute și în cadrul reuniunilor Comitetului Mixt de Monitorizare România - Uniunea Europeană. Recordul, procesul-verbal, minuta stau la dispoziția oricui.

Cu toate acestea, paradoxal, în moțiune se afirmă că Guvernul este lipsit de soluții clare privind accesarea, utilizarea, monitorizarea, evaluarea și controlul legalității folosirii fondurilor comunitare.

Iată de ce trebuie să reamintim eforturile depuse, imediat după investirea din decembrie 2000, de către Guvernul actual, pentru elaborarea și adoptarea unei legislații coerente, în vederea gestionării corecte a fondurilor Uniunii Europene.

Astfel, prin Legea nr. 77 din 31 ianuarie 2002, a fost modificată și completată Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi. Această instanță supremă de control financiar a fost învestită și cu dreptul de a controla utilizarea fondurilor puse la dispoziția României de către Uniunea Europeană prin Programul SAPARD și a cofinanțărilor aferente.

Prin negocieri îndelungate cu Uniunea Europeană, care au debutat încă de la începutul anului 2001, s-a reușit ca, prin Hotărârea Guvernului nr. 521 din mai 2002, să fie desemnat Corpul de Control al Guvernului drept instituție unică de contact a Oficiului European de Luptă Antifraudă al Uniunii Europene, având competența de a coordona asigurarea protecției efective și echivalente a intereselor financiare ale România și ale Uniunii Europene. Mai târziu, prin Ordonanța Guvernului nr. 79/2003, a fost reglementat controlul și recuperarea fondurilor de cofinanțare aferente utilizate necorespunzător.

Toate acestea probează voința Guvernului de a propune soluții concrete pentru utilizarea corectă a fondurilor comunitare, de a institui garanții că aceste fonduri nu pot fi deturnate, iar încălcarea legii să fie sancționată cu operativitate.

Doamnelor și domnilor senatori,

O examinare, fie și măcar sumară, a fondurilor comunitare de care a beneficiat România în ultimii ani probează, o dată în plus, eforturile Guvernului nostru, care a știut să negocieze cu Uniunea Europeană, dar, în egală măsură, a dezvoltat capacitatea de absorbție a acestor fonduri.

Programul PHARE constituie cel mai important instrument și, probabil, cel mai cunoscut al asistenței financiare nerambursabile oferite de Uniunea Europeană. Volumul asistenței financiare acordate de Uniune prin Programul PHARE a crescut constant, cu deosebire începând cu 2001, iar coeficientul de absorbție a fondurilor alocate a fost de 98%, poziționând România, din acest punct de vedere, între primele state candidate.

România a beneficiat prin Programul PHARE 2000 de asistență în valoare de 255,8 milioane euro, prin Programul PHARE 2001, de 286,69 milioane euro, prin Programul PHARE 2002, de 278,5 milioane euro, iar prin cel pe 2003, de 278,5 milioane euro. În cei patru ani, România a beneficiat de 1,1 miliarde euro numai în cadrul programelor PHARE.

Programul ISPA reprezintă pentru România un important sprijin financiar, în vederea reabilitării și modernizării infrastructurilor de mediu și transport și, totodată, un instrument fundamental de îndeplinire a criteriilor de aderare și de dezvoltare a unor politici convergente și coerente cu politicile comunitare în cele două domenii.

În perioada 2000-2006, România beneficiază, prin Programul ISPA, de finanțare nerambursabilă de aproximativ 240.000.000 euro anual, situându-se pe locul al doilea între statele candidate, din punctul de vedere al alocării bugetare, înaintea Ungariei, Cehiei, Sloveniei și altora.

Până în prezent, România a încheiat 33 de memorandumuri de finanțare ISPA, în valoare de peste 1,6 miliarde euro, din care peste 1,2 miliarde euro, adică aproape 75%, reprezintă asistență financiară nerambursabilă, ceea ce face ca România să se situeze pe primul loc în ceea ce privește rata angajării fondurilor ISPA.

Până la sfârșitul anului 2003 vor mai fi semnate alte 7 noi memorandumuri de finanțare ISPA, care privesc îmbunătățirea sistemelor de alimentare cu apă, colectarea și tratarea apelor uzate, colectarea deșeurilor în municipiile Pitești, Bacău, județele Teleorman și Dâmbovița, precum și reabilitarea secțiunii Câmpina-Predeal, din calea ferată București-Brașov.

Valoarea totală a asistenței financiare nerambursabilă ISPA pentru aceste proiecte este de peste 270 milioane euro.

Prin Programul SAPARD, România beneficiază de o alocare financiară anuală din partea Uniunii Europene de circa 160 milioane euro, pe perioada 2000-2006, situându-se pe locul doi, după Polonia, în ceea ce privește cuantumul asistenței financiare.

Componenta "Coeziune economică și socială" din cadrul Programelor de finanțare PHARE s-a materializat în fonduri de finanțare nerambursabile în valoare de aproape 100.000.000 euro anual.

Programul PHARE 2001-SIF reprezintă o alocare excepțională din partea Comisiei Europene, care a suplimentat bugetul PHARE anual, inițial, destinat României, cu o sumă importantă. Această alocare adițională a fost condiționată și aprobată pe baza capacității autorităților române de a identifica rapid proiecte mature, cu impact major, care să fie pregătite în regim de urgență spre finanțare, asigurându-se un fond suplimentar de 33 milioane euro, contractate integral.

Doamnelor și domnilor senatori,

Relativ la solicitarea făcută în moțiune, în legătură cu fostul ministru Hildegard Puwak, pentru edificarea dumneavoastră, precizăm următoarele:

- În baza art. 70 din Legea nr. 161/2003, pentru a nu se afla în conflict de interese, demnitarul are trei obligații clar precizate, de strictă interpretare. Astfel, demnitarul trebuie să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcției publice de autoritate care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I.

În raport de exigențele și ipotezele în care, potrivit legii, s-ar fi aflat în prezența unui conflict de interese, situația în discuție nu poate fi, indiscutabil, astfel calificată, cu atât mai mult cu cât, la vremea respectivă, nu exista nici o reglementare în acest sens.

În altă ordine de idei, potrivit Îndrumarului pentru promotorii proiectelor de mobilități în cadrul Programului "Leonardo da Vinci", nu există nici o prevedere care să limiteze accesul vreunei persoane fizice sau juridice române, dacă îndeplinește condițiile de eligibilitate.

Subliniem că documentele comunitare nu interzic persoanelor înrudite cu un demnitar să deruleze asemenea programe.

După cum vă este cunoscut, servicii comunitare specializate, care au fost prezente la București și care au cercetat contextul aprobării proiectelor rudelor doamnei Puwak, au conchis că fostul ministru al integrării europene nu a influențat în nici un fel decizia de selectare a proiectelor.

În dorința de a nu lăsa nici o îndoială legată de corectitudinea utilizării fondurilor comunitare, nu numai din punctul de vedere al reglementărilor comunitare, ci și al celor românești, doamna Puwak a adresat o solicitare Parchetului Național Anticorupție de a face verificările pe care acesta le consideră de cuviință.

Totodată, la solicitarea doamnei Puwak, Biroul de Luptă Antifraudă al Comisiei Europene a demarat cercetările, potrivit procedurilor comunitare. Ancheta derulată de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, conform declarațiilor publice ale oficialilor acestei instituții, constată că nu este vorba de deturnare de fonduri, ci de unele chestiuni care trebuie justificate.

Evident, până la finalizarea tuturor verificărilor acestor organe, orice afirmație este gratuită și neavenită, prin prisma prezumției de nevinovăție, cu atât mai mult cu cât procedurile de verificare sunt confidențiale.

În atare condiții, adoptarea unei poziții diferite de cea prezentată este cel puțin prematură, până la pronunțarea organelor legal investite.

Doamnelor și domnilor senatori,

Se constată și cu acest prilej o manieră, deja consacrată, a unor voci opoziționiste de a aborda problemele referitoare la Programul SAPARD prin intermediul moțiunilor și interpelărilor în Parlament, fără să existe, de fapt, un interes real pentru derularea acestuia. Nici această moțiune nu face excepție de la regulă, mai ales că semnatarii acesteia au recurs la informații eronate și interpretări personale ale rezultatelor acestui program.

Dorim să vă reamintim că actuala guvernare a preluat Programul SAPARD de la "zero", într-un moment de criză al programului, atât din punct de vedere instituțional, cât și din punct de vedere al cadrului legislativ.

Este verificabil, controlabil și probabil.

Menționăm că, deși în guvernarea anterioară, prin tergiversarea elaborării Planului de Agricultură și Dezvoltare Rurală, România a fost ultima țară care a primit aprobarea Comisiei Europene a acestui plan, Guvernul actual a reușit să reducă substanțial din acest handicap.

Printr-un efort susținut, începând cu anul 2001 și până în prezent, au fost întreprinse măsurile necesare pentru acreditarea Agenției SAPARD și pentru derularea în condiții optime a programului. S-au creat condițiile cerute de Uniunea Europeană pentru realizarea sistemului instituțional și a cadrului legislativ necesar acreditării Agenției SAPARD și a conferirii managementului tehnic și financiar al programului pentru accesarea fondurilor.

În acest sens, vă amintim că, deși Agenția SAPARD s-a înființat în septembrie 2000, ca instituție cu personalitate juridică, ea a fost nefuncțională până la preluarea mandatului de către actualul Guvern.

Începând cu anul 2001, Agenției SAPARD i s-au pus la dispoziție fonduri, sediu, personal și logistică. S-a dezvoltat sistemul necesar la nivel regional, prin înființarea birourilor regionale de implementare a Programului SAPARD, amplasate potrivit regiunilor de dezvoltare constituite în temeiul Legii nr. 151/1998 privind dezvoltarea regională în România.

În plan legislativ, au fost emise acte normative care au permis definitivarea procedurilor și a acțiunilor conexe, în vederea derulării programului în concordanță cu condițiile impuse de reglementările Uniunii Europene.

Programul SAPARD a înaintat, a scăpat de riscul de a fi inaplicabil, și deci acreditarea agenției nu a fost oprită.

Din punct de vedere structural, au fost create, la nivel național, instituții fără de care nu ar fi fost posibilă derularea Programului SAPARD:

  • Comitetul de Acreditare Națională;
  • Responsabilul Național cu Autorizarea Finanțării SAPARD;
  • Comitetul de Monitorizare pentru Programul SAPARD;
  • Autoritatea de Management pentru Programul SAPARD în cadrul Ministerului Integrării Europene;
  • Organismul de Certificare a Programului SAPARD în cadrul Curții de Conturi a României.

În această moțiune, un exemplu de prezentare eronată a programului este afirmația potrivit căreia "actualul Guvern nu reușește nici în 2003 să folosească, prin proiecte viabile, sumele alocate de Uniunea Europeană pentru agricultură și localitățile rurale".

Vă informăm că, până în prezent, pentru Măsura 1.1. "Îmbunătățirea prelucrării și marketingului produselor agricole și piscicole", prin cele 96 de proiecte contractate, au fost angajate integral fondurile disponibile, iar pentru Măsura 2.1. "Dezvoltarea infrastructurii rurale" au fost contractate 438 de proiecte, cu o valoare de 350 milioane euro, reprezentând 100% din valoarea totală a alocării aferente.

De asemenea, România a înaintat Comisiei Europene pachetul de acreditare și este în curs de primire a creditării pentru încă 3 măsuri: Măsura 3.1. "Investiții în exploatații agricole", Măsura 4.1. "Îmbunătățirea pregătirii profesionale" și Măsura 3.4. "Dezvoltarea și diversificarea activităților economice pentru generarea de activități multiple și venituri alternative" pentru care sunt alocate fonduri totale de peste 450 milioane euro.

În ceea ce privește afirmația că "guvernanții sunt cu ochii pe fondurile UE", ținem să subliniem că evaluarea, selectarea și contractarea proiectelor depuse în cadrul programului respectă procedurile aprobate de Uniunea Europeană. Astfel, procedurile de lucru elaborate în cadrul Agenției SAPARD conțin etape distincte și independente de verificare care fac practic imposibilă influențarea pe criterii subiective.

Procesul de verificare și evaluare a proiectelor se desfșoară cu obiectivismul și echidistanța impuse de proceduri, iar luarea unei decizii finale privind aprobarea proiectelor nu poate fi influențată de presiuni sau intervenții exterioare.

Având în vedere necesitatea recunoscută a finanțării infrastructurii rurale, afirmația conform căreia "consiliile județene prezintă proiecte care nu au nici o legătură cu conceptul de dezvoltare durabilă, înscriindu-se în categoria proiectelor de tip SAPARD", reamintim faptul că obiectivul general de dezvoltare rurală durabilă este puternic susținut și de obiectivele specifice măsurii de infrastructură rurală.

Doamnelor și domnilor senatori,

Timpul limitat pe care îl avem la dispoziție nu ne permite să facem delimitările dintre atribuțiile agențiilor pentru dezvoltare regională și cele ale consiliilor de dezvoltare regională, dar amintim că acestea sunt precizate clar în Legea nr. 151/1998 privind dezvoltarea regională în România, pe care autorii moțiunii probează că nu o cunosc, ori o interpretează sectar, politicianist.

După cum este prevăzut în Memorandumul de Finanțare PHARE 2001, Agențiile pentru Dezvoltare Regională sunt autorități de implementare, iar în această calitate le sunt delegate responsabilitățile aferente managementului tehnic al proiectului ori al programului respectiv.

Pentru fiecare componentă a Programului PHARE, toate documentele privind regulile de depunere, selectare, implementare și monitorizare a proiectelor sunt documentestandard elaborate în concordanță cu prevederile "vade-mecum-ului pentru managementul fondurilor nerambursabile" adoptat de Comisia Europeană în 1998 și cu prevederile Ghidului practic al procedurilor de contractare pentru PHARE, ISPA și SAPARD, care stau iarși la dispoziția celor interesați.

Pentru implementarea schemelor de finanțare nerambursabilă din cadrul Programului PHARE, agențiile pentru dezvoltare regională, în calitate de autorități de implementare, respectă procedurile elaborate de Ministerul Integrării Europene, anterior Ministerul Dezvoltării și Prognozei, și aprobate de către Delegația Comisiei Europene pentru selecția proiectelor, contractarea, monitorizarea tehnică și financiară, raportare și evaluare.

În raport cu aprecierile, cu totul eronate, făcute în moțiune, în legătură cu unele proiecte cofinanțate din fonduri europene, dați-mi voie să trec în revistă câteva teme:

Toate proiectele PHARE sunt finanțate și implementate numai în urma unui proces foarte riguros de selecție. Mai mult, evaluarea urmărește îndeplinirea criteriilor de eligibilitate de către solicitantul fondurilor, potrivit ghidului fiecărei scheme de finanțare, și în nici un caz nu are în vedere analizarea și departajarea proiectelor prin prisma asocierilor sau firmelor candidate. Evaluarea proiectelor urmărește numai capacitatea firmei solicitante de a implementa un astfel de proiect.

În același sens, precizăm că autoritățile locale, respectiv consiliile de dezvoltare regională, sunt acelea care aprobă proiectele ce urmează să fie finanțate numai după evaluarea făcută potrivit regulilor PHARE.

Ulterior, aceste proiecte urmează să fie contractate doar în măsura în care îndeplinesc condițiile obligatorii, potrivit procedurilor specifice programului.

Referitor la proiectul "Dezvoltarea unei unități moderne pentru producția indicatoarelor rutiere din metale ușoare", beneficiar S.C. "PAVONE" Impex S.R.L., menționăm că acesta este în curs de implementare și nu s-au constatat abateri în cursul monitorizării de la respectarea procedurilor PHARE.

Privitor la proiectul de "Modernizare a Ștrandului Tineretului din Piatra-Neamț", facem mențiunea că Ministerul Integrării Europene derulează, în calitate de autoritate contractantă, un proiect de infrastructură locală și regională intitulat "Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de turism în Piatra-Neamț", având ca beneficiar Consiliul Local al Municipiului Piatra-Neamț și care a fost atribuit firmei "DIEKAT" S.A. Atena din Grecia, în urma unei evaluări desfșurate potrivit regulilor PHARE și supervizarea delegației Comisiei Europene la București.

În această calitate, Ministerul Integrării Europene nu are atribuții și nu se poate implica în modul de retribuire a angajaților constructorului.

Acest proiect se află în stadiul de implementare, iar monitorizarea arată că se derulează corespunzător prevederilor contractuale asumate de părți și scopului pentru care a fost finanțat.

La licitația în cauză au participat șase ofertanți.

Criteriile de selecție aplicate ofertanților au avut în vedere cifra de afaceri, capacitatea tehnică a acestora, proiecte similare realizate, sistemul de asigurare a calității, echipamente și utilaje disponibile. Numai ofertanții care au îndeplinit criteriile administrative și tehnice au intrat în evaluarea financiară, respectiv INTRACOM Construct - S.A. și "DIEKAT" - S.A. Contractul a fost încheiat cu firma din Grecia, care își are sediul în Atena, și nu cu sucursala acesteia din România, așa cum se afirmă în moțiune. Totodată, răspunderea în legătură cu derularea contractului "Modernizarea infrastructurii de turism în Piatra-Neamț" revine integral societății "DIEKAT".

Firma S.C. "PROMET TRADING" S.R.L. nu figurează în lista firmelor beneficiare de finanțări nerambursabile gestionate de Ministerul Integrării Europene. Presupunem doar că se face referire la proiectul "Dezvoltarea activităților de turism și agrementul fluvial pe Dunăre" atribuit firmei S.C. "PROMET TRADING" din Brăila, menționăm că din punctul de vedere al autorității contractante nu poate fi vorba de o deturnare de fonduri în valoare de 116.000 euro. Valoarea totală a proiectului a fost de 116.000 de euro, din care valoarea grantului este de numai 40.000 de euro, iar restul este contribuția proprie a beneficiarului.

Potrivit adresei Parchetului Național Anticorupție, din 27 octombrie 2003, Bordei Pavel este învinuit pentru deturnarea sumei de 14.000 euro, și nu pentru 116.000 euro, cum se afirmă în moțiune.

Referitor la proiectul "Achiziționarea și prelucrarea laptelui, comercializarea produselor lactate", atribuit, în urma evaluării, firmei S.C. "NOMAD COM PROD" S.R.L.

Brăila, beneficiarul nu a decontat suma de 8.111 euro din contribuția proprie, fiind notificat să restituie și autorității contractante suma de 2.726 euro plus dobânda aferentă.

Programele implementate în Valea Jiului, prin fostul Minister al Dezvoltării și Prognozei, finanțate de la bugetul de stat, sunt următoarele:

- "Dezvoltarea afacerilor", în anul 2001, pentru 3 societăți comerciale care au fost implicate în implementarea lui, în valoare de 4,3 miliarde lei, contribuția beneficiarilor fiind în acest caz de 1,4 miliarde lei.

  • "Sprijinirea investițiilor", în anul 2001, 4 societăți comerciale au beneficiat de sprijin financiar nerambursabil, în valoare de 25 miliarde lei, contribuția beneficiarilor fiind de 16 miliarde lei.
  • "Dezvoltarea județului Hunedoara", în anii 2002 și 2003, 9 societăți comerciale au beneficiat de sprijin financiar nerambursabil în valoare de 31 miliarde lei, valoarea totală a investiției ridicându-se la 70 miliarde lei, iar 4 societăți comerciale care ar fi putut beneficia de fonduri în valoare de 15 miliarde lei s-au retras, motivând imposibilitatea asigurării cofinanțării.

Facem precizarea că atât Ministerul Dezvoltării și Prognozei, fostul minister, cât și Ministerul Integrării Europene, în calitate de autoritate contractantă, dar și proiectele cuprinse în Programul PHARE RO9807 și PHARE 0007 au fost auditate de Comisia Europeană și că raportul auditorilor nu a reținut nici o problemă majoră legată de organizarea și gestionarea fondurilor europene de către Ministerul Dezvoltării și Prognozei sau de evaluarea și implementarea proiectelor mai sus menționate.

Referitor la problemele legate de proiectul "Modernizarea infrastructurii de acces Bușteni-Valea Albă-Calinderu", verificările elimină orice îndoială cu privire la desfșurarea licitației internaționale pentru selectarea constructorului, urmărirea în execuție a lucrărilor și decontarea acestora, care s-au desfșurat cu respectarea condițiilor stabilite de Uniunea Europeană prin Programul PHARE 2000.

Am vrut să dăm câteva exemple că toate proiectele se monitorizează, iar acolo unde sunt înregistrate neregularități ele sunt imediat sancționate și pe cale administrativă, și pe cale penală.

Doamnelor și domnilor senatori,

Necunoașterea în esență a conținutului fondurilor europene conduce pe autorii moțiunii la afirmații care nu se regăsesc în realitatea concretă sau la neînțelegerea procedurilor ce sunt aplicabile, după caz, potrivit normelor ISPA sau RICOP.

Astfel, referitor la proiectul privind "Reabilitarea sistemului de canalizare și construirea unei stații de epurare a apelor uzate în municipiul Brăila", menționăm faptul că aceste lucrări sunt finanțate prin Programul ISPA, în baza memorandumului de finanțare încheiat în anul 2001.

Pentru acest proiect acceptat de Delegația Comisiei Europene în România, partea comunitară a acordat o derogare de la procedurile de licitare stabilite pentru derularea Programelor PHARE, ISPA și SAPARD. Motivul care a stat la baza deciziei de acordare directă a acestui contract a constat în faptul că utilajele și echipamentele care asigurau menținerea tunelului Roșiori și evitarea tasării acestuia aparțineau S.C. "Tunele" Brașov S.A., iar înlocuirea acestora putea duce la prăbușirea canalului.

În baza acestui contract, părțile implicate au lansat licitația internațională pentru încheierea contractului de lucrări în vederea finalizării canalului colector principal Roșiori. În prezent, se află în derulare la Oficiul de Plăți și Contractare PHARE procesul de evaluare a ofertelor depuse de companiile care și-au manifestat interesul pentru acest proiect.

Contractul de lucrări pentru finalizarea "Canalului colector principal Roșiori" se estimează a fi semnat până la sfârșitul anului 2003.

În legătură cu proiectul RICOP, "Modernizare Piața Agroalimentară Turnu-Măgurele", având o valoare de peste 300.000 euro, precizăm că acesta a urmat regulile de licitație a procedurii deschise, fiecare etapă necesitând aprobarea prealabilă a delegației Comisiei Europene la București. În prezent, proiectul se implementează în conformitate cu condițiile generale de contractare.

Potrivit cerințelor din dosarul de licitație, firma a prezentat o declarație pe propria răspundere privind respectarea clauzelor etice. Comisia Europeană și Ministerul Finanțelor Publice, prin prevederile acordurilor de finanțare nerambursabilă, semnate cu Consiliul Local Turnu-Măgurele, în calitate de autoritate de implementare locală, își rezervă dreptul de a suspenda temporar sau definitiv finanțarea proiectului, dacă se descoperă practici neloiale la orice nivel de execuție a proiectului.

Relativ la proiectul "Protecția apelor râului Mureș, prin reabilitarea stației de epurare și extindere a sistemului de alimentare cu apă a orașului Lipova", reprezentanții comisiei au decis, în mod oficial, în data de 15 iulie 2003, că proiectul "Lipova" nu este în situația de a fi acceptat la finanțare, având serioase rezerve privind soluția tehnologică propusă, ca de altfel și proiectul "Dezvoltarea unui Centru de Afaceri - Oradea". Aceste proiecte au fost considerate de către comisie ca fiind insuficient pregătite, în lipsa unor planuri de afaceri detaliate, însoțite de analize reale de piață și ale necesităților locale.

Astfel, comisia a procedat la finalizarea Propunerii de finanțare pentru "Programul CBC Cooperare Transfrontalieră 2003 România-Ungaria", pe baza următoarelor programe:

  1. Coridorul româno-ungar pentru conservarea biodiversității;
  2. Fondul Comun al Proiectelor Mici;
  3. Facilități pentru Pregătirea Proiectelor și Asistență Tehnică, proiect al cărui buget va crește de la valoarea inițială de 200.000 la 550.000 de euro.

În aceste condiții, Ministerul Integrării Europene a solicitat Comisiei Europene, în luna august 2003, înlocuirea proiectelor refuzate cu o schemă de granturi, pe domeniul "dezvoltare economică" în valoare de 2 milioane euro, în replică la schema propusă de partea ungară.

Această schemă ar fi permis refinanțarea de proiecte de care ar fi beneficiat toate județele de la granița României cu Ungaria.

Deși avea la bază exemplul schemei de granturi propusă de partea ungară, propunerea României a fost, totuși, refuzată, de Comisia Europeană în ultimul minut, în luna septembrie 2003.

În ceea ce privește evaluarea preliminară a proiectelor depuse în cadrul programării PHARE, "Cooperare Transfronatlieră (CBC) România - Bulgaria 2003", având în vedere atât lipsa reală de interes a părții bulgare și lipsa unui proiect complementar, cât și neîndeplinirea condiției obligatorii de cofinanțare, reprezentanții comisiei nu au luat în considerare acest proiect.

Totuși trebuie relevat faptul că, acum, avem în derulare în cadrul cooperării transfrontaliere România - Bulgaria, următoarele proiecte:

Dezvoltarea infrastructurii de telecomunicații ale Companiilor Naționale de Electricitate din România și Bulgaria; ecologizarea Dunării și facilități de transport;

facilitățile punctelor de trecere peste Dunăre; granturi pentru proiecte comune; asistență pentru implementarea strategiei de cooperare transfrontalieră multianulală; punct de trecere a frontierei între Călărași - Silistra și TurnuMăgurele - Nicopole; monitorizarea integrală a Litoralului Mării Negre.

Acestea sunt Proiectele pe CBC România - Bulgaria.

În sfârșit, doamnelor și domnilor senatori, iertați-mă, obișnuit fiind cu Camera Deputaților, sunt pentru prima dată în Senat și atunci mă ia rutina.

În sfârșit, doamnelor și domnilor senatori, autorii moțiunii, forțând suprarealismul, se lansează în afirmații legate de rolul și atribuțiile consilierilor de integrare.

După cum se cunoaște, în vederea amplificării și dinamizării procesului de pregătire a României pentru aderarea la Uniunea Europeană, prin Ordonanța de urgență nr. 19/2003, aprobată, de alminteri, prin Legea nr. 397/2003, s-a constituit Corpul consilierilor de integrare.

Aceștia trebuie să fie absolvenți de universități din țară și/sau din străinătate, cu diplome acordate sau echivalente în condițiile legii, pentru specializări în domeniile care fac obiectul procesului de pregătire pentru aderarea la Uniune, specifice în același timp ministerului în cadrul căruia își vor desfșura activitatea.

Până în prezent, în urma unor concursuri, extrem de exigente, sunt încadrați un număr de 102 consilieri, alți 83 urmând a fi încadrați începând cu 1 noiembrie, ca urmare a concursului promovat în 13 octombrie a.c.

La Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului, să dau numai un exemplu, în corpul de consilieri de integrare au fost selectați tineri absolvenți ai Facultăților de Științe Agricole, Chimie, Zootehnie, Relații Economice Internaționale, Drept, cunoscători de limbi străine care au urmat cursuri postuniversitare și doctorale atât în domeniul agriculturii, cât și al politicilor europene în materie, în cadrul unor universități de prestigiu din țară și străinătate.

Obiectivul acestui proiect, doamnelor și domnilor senatori, este de a pregăti resursele umane necesare implementă rii noilor politici în concordanță cu metodologia și standardele comunitare, de a dezvolta capacitatea administrativă pentru actuala etapă și perioada care urmează.

Doamnelor și domnilor senatori,

Permiteți-mi să închei prin a declara că este greu, totuși, să luăm lecții de europenism printr-un asemenea tip de moțiune, tocmai de la acei politicieni care s-au opus, cu toate mijloacele legale sau mai puțin legale, adoptării Legii de revizuire a Constituției României, act de o importanță fundamentală pentru procesul de integrare european.

Având în vedere argumentele prezentate de Guvern, ca răspuns la afirmațiile din moțiunea depusă de cei 37 de senatori ai Grupului parlamentar al Partidului România Mare, și considerând că am prezentat comprehensiv caracterul nereal, nefondat și de-a dreptul tendențios al conținutului acesteia, vă rugăm să respingeți, prin votul dumneavoastră, moțiunea care constituie obiectul dezbaterii de astăzi a Senatului.

Ne bazăm, în solicitarea pe care o facem, pe discernă mântul, înțelepciunea și buna dumneavoastră credință.

Vă mulțumesc. (Aplauze puternice.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Anunț Guvernul că mai are la dispoziție cinci minute, în final, pentru răspunsuri.

Trecem la dezbateri pe marginea moțiunii.

Dau cuvântul, domnului senator Doru-Laurian Bădulescu, din partea Grupului parlamentar al P.S.D. Se pregătește domnul senator Dina Carol.

Domnul Doru-Laurian Bădulescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Domnilor miniștri,

Stimați colegi,

Moțiunea pe care o dezbatem astăzi, intitulată "Deturnarea fondurilor comunitare trebuie oprită", semnată de 37 de senatori ai Grupului parlamentar P.R.M., se înscrie pe linia strategiei de acum cunoscută a acestui grup parlamentar, "Nici o sesiune, fără moțiune".

Astăzi, Senatul, se află din nou în fața unui exercițiu caracteristic pentru această strategie, un exercițiu democratic, incontestabil, dar în același timp trebuie să spunem că moțiunea sus-menționată nu este decât o manifestare de tip politicianist a Grupului parlamentar P.R.M., menită să fragmenteze buna desfșurare a lucrărilor Senatului, respectiv a Parlamentului, în această perioadă în care se dezbate proiectul de buget de stat pe 2004.

În loc să ne aflăm la lucrările comisiilor comune pentru dezbaterea propunerii de buget pe 2004, noi trebuie să facem față rigorilor acestei moțiuni simple, dar sunt convins că vom reuși să depșim și acest moment, fiind de acum rodați, de-a lungul anilor, în lupta parlamentară, atât de pe băncile puterii, cât și din opoziție.

Introducerea acestei moțiuni la Senat apare, nu întâmplător, după succesul referendumului național privind noua Constituție a României. (Aplauze în sală, în partea Grupului parlamentar al P.R.M.)... (Discuții în sală.)

Domnule președinte,

Vă rog să-mi permiteți să-mi desfșor...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Domnilor senatori din Grupului parlamentar P.R.M., nu uitați că urmați la cuvânt și probabil vreți să fiți ascultați.

Vă rog, foarte mult!

Domnul Doru-Laurian Bădulescu:

..., referendum care s-a finalizat, după cum bine știm, prin victoria forțelor democratice a tuturor cetățenilor țării, conștienți că interesul național trebuie să ne conducă spre aderarea la NATO și integrarea în Uniunea Europeană.

Sunt cunoscute de acum poziția P.R.M. privind Constituția revizuită a României pe care dânșii au salutat-o prin părăsirea sălii Omnia, cât și încercările disperate ale membrilor și simpatizanților P.R.M. de a îndepărta cetățenii onești de la urnele de vot, cu ocazia referendumului din 18 și 19 octombrie. (Discuții în sală.)

Semnatarii moțiunii ne demonstrează că digeră greu această victorie a forțelor democratice, (sala se amuză.) exemplu elocvent, și încearcă să blocheze dezbaterea proiectului de buget pe anul 2004, așa cum au încercat să împiedice cetățenii să voteze cum le-a dictat conștiința... (Discuții în sală.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Numai o secundă.

Stimați colegi,

Noi credem că ați introdus această moțiune pentru a face o dezbatere serioasă la un subiect de o importanță deosebită.

În consecință, dreptul de exprimare este prevăzut în Constituție pentru fiecare senator.

Deci, vă rog foarte mult, dacă doriți să ne oprim aici, ne oprim și încheiem ședința, deci dumneavoastră ați introdus moțiunea, și acum nu mai doriți să ascultați?

Din sală:

Păi să vorbească despre moțiune nu despre Constituție.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Nu mă obligați...

Domnule senator Vasile Horga, vorbiți mereu, ca și domnul senator Pop. Nu mă obligați să aplic regulamentul și să vă scot din sală.

Domnule senator Vasile Horga, vă evacuez din sală, nu se poate, este o problemă de politețe. Se poate așa ceva? Vă rog foarte mult! Vreți să transformăm o dezbatere pe moțiune într-o bșcălie?

Din sală:

Nu!

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Păi, cu asta ați început.

Deci, vă rog foarte mult să ascultați moțiunea. E posibil așa ceva? Nu suntem la distracție aici.

Aveți cuvântul, domnule senator.

Domnul Doru-Laurian Bădulescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Semnatarii moțiunii ne demonstrează că digeră greu această victorie a forțelor democratice și încearcă să blocheze dezbaterea proiectului de buget pe 2004, așa cum au încercat cetățenii să voteze cum le dicta conștiința noua Constituție a României.

Îmi exprim convingerea că și această încercare a celor 37 de senatori din Grupul parlamentar P.R.M. va fi sortită eșecului.

Convingerea mea se întemeiază, în primul rând, pe faptul că moțiunea "Deturnarea fondurilor comunitare trebuie oprită" este nefondată, lipsită de consistența faptelor, încercându-se inducerea ideii că numai P.R.M. este vigilent la datorie, dar, în egală măsură, încercându-se generarea unui sentiment de neîncredere în legătură cu modul de utilizare a fondurilor comunitare.

Cunoscut fiind interesul pe care îl suscită în rândul cetățenilor programele europene PHARE, ISPA, SAPARD, autorii moțiunii încearcă să acrediteze ideea unei fraude a fondurilor comunitare, deși, conștienți fiind de riscul care și-l asumă, vorbesc, cel puțin în titlu, doar de o deturnare a acestora.

Stimați colegi,

Nu putem omite faptul că moțiunea, deși nefondată pe elemente concrete, poate induce un semnal negativ privind guvernarea P.S.D., dar, în același timp, este afectată imaginea Senatului, a Parlamentului, care au adoptat prin legi memorandmurile semnate de Guvernul României și Comunitatea Europeană.

Vă rog să-mi permiteți, în continuare, să mă refer numai la unele aspecte ale acestei moțiuni, celelalte aspecte urmând să fie abordate de colegii mei din Grupul parlamentar P.S.D., și vă asigur că nici una dintre afirmațiile semnatarilor moțiunii nu va rămâne fără răspuns, demontând, în felul acesta, toate aprecierile nefondate și tendențioase prin răspunsuri concrete, bazate pe elemente indubitabile și la îndemâna celor care doresc să se documenteze.

Încă de la începutul anului 2001, într-o măsură pur declarativă și demagogică, fără o intenție reală de implicare efectivă și constructivă, parlamentarii P.R.M. au abordat în mod constant, dar eronat, tema Programului SAPARD, fără a deține minime cunoștințe despre condițiile de administrare și de rulare ale acestui program comunitar.

Această afirmație este susținută și de prezenta moțiune, care prin denaturarea informațiilor și a situațiilor reale, precum și prin interpretarea confuză a unor decizii ale Comisiei Europene, denotă anumite aptitudini, să le zicem, inovatoare ale semnatarilor, în mod evident, un bagaj important de superficialitate în abordarea unor aspecte de interes economic major.

Tratamentul la care a fost supus Programul SAPARD până în anul 2001, faptul că în permanență a căpătat interes numai componenta financiară a acestuia, denotă incapacitatea semnatarilor prezentei moțiuni de a percepe importanța Programului SAPARD nu numai ca simplă sursă de finanțare nerambursabilă, ci, cum este în realitate, un instrument de aderare, bazat pe instituții și organisme acreditate de Comisia Europeană.

Aceste structuri, mecanisme și procedurile specifice de implementare tehnică și financiară ale Programului SAPARD, au fost create de actuala guvernare pornind de la zero.

Pentru o scurtă trecere în revistă, menționăm că în perioada 2001-2002, au fost parcurse toate acțiunile necesare atât pentru realizarea acreditării sistemului SAPAD, cât și pentru derularea efectivă a programului, în conformitate cu cerințele comunitare în domeniu.

În ceea ce privește stadiul derulării Programului SAPARD, vă rog să luați notă că bugetele aferente anilor 2000, 2001 și 2002, au fost deja angajate prin semnarea contractelor de finanțare la proiectele aprobate în sesiunile august, septembrie și octombrie 2002, până în prezent fiind contractate peste 528 de proiecte, cu o valoare totală eligibilă de 448 de milioane euro.

Referitor la prelungirea perioadei de valabilitate a angajamentelor financiare privind depunerea cererilor de plată de către Comisia Europeană, este bine să cunoașteți că această prevedere se aplică tuturor statelor candidate aplicante la Programul SAPARD.

Așa cum dumneavoastră nu ați înțeles, din păcate, stimați semnatari ai moțiunii, datorită complexității implementă rii Programului SAPARD în baza unei analize globale Comisia Europeană a convenit cu toate țările aplicante introducerea acestei prevederi în Acordul anual de finanțare 2003.

Astfel, și în cazul României, la data de 31 iulie 2003, a fost semnat la Bruxelles Acordul anual de finanțare 2003, în vederea angajării contribuției comunitare aferente acestui an pentru derularea Programului SAPARD în România.

Acest acord prevede angajamentul financiar al Comisiei Europene pentru România, reprezentând suma de peste 162.000.000 euro, și stabilește data de 31 decembrie 2006 ca dată limită de valabilitate a acestuia. De asemenea, se modifică prevederile Acordului multianual de finanțare, precum și ale Acordului anual de finanțare 2000, 2001 și 2002 în sensul prelungirii perioadei de valabilitate a angajamentelor financiare, ceea ce va permite realizarea în totalitate a investițiilor și absorbția fondurilor alocate în cadrul Programului SAPARD.

Din respect pentru colegii semnatari ai moțiunii am răspuns punctual sesizărilor dumneavoastră referitoare la Programul SAPARD, însă există o multitudine de alte activități finalizate sau aflate în derulare aferente implementă rii Programului SAPARD în România care necesită o abordare specifică.

Vă invit să vă informați și dumneavoastră, așa cum am făcut și eu, asigurându-vă că Guvernul P.S.D. vă poate pune la dispoziție în mod transparent toate documentațiile de care aveți nevoie.

Mai mult decât atât, stimați semnatari ai moțiunii, în măsura în care sunteți interesați de implementarea Programului SAPARD, perceput ca instrument de aderare pentru agricultură și dezvoltare rurală, vă solicităm atât sprijinul, cât și disponibilitatea de a promova în mod constructiv și consecvent valorile și implicațiile reale ale acestui program.

Stimați colegi, moțiunea "Deturnarea fondurilor comunitare trebuie oprită", nefondată pe elemente concrete, plină de interpretări tendențioase, se înscrie pe linia atitudinii antieuropene a semnatarilor acesteia, demonstrată cu prisosință și cu ocazia referendumului privind adoptarea noii Constituții a României, și, drept consecință, Grupul parlamentar P.S.D. va vota împotrivă, îndemnându-vă și pe dumneavoastră să respingeți moțiunea. (Aplauze.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Are cuvântul, din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare, domnul senator Dina Carol. Se pregătește, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat, doamna senator Maria Petre.

Domnul Carol Dina:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor senatori,

Prin moțiunea "Deturnarea fondurilor comunitare trebuie oprită", Partidul România Mare avertizează Guvernul că utilizarea incorectă a fondurilor primite de la Uniunea Europeană și incapacitatea de a le atrage pot compromite integrarea României în termenul, și așa optimist, stabilit pentru anul 2007.

Seria amețitoare de scandaluri cu fonduri europene, consemnate cu precizie în prezenta moțiune și oglindite din ce în ce mai pregnant în media, a beneficiat de suportul complice al autorităților.

Guvernul se află la momentul actual într-o situație jenantă, de a oferi explicații privind deturnarea unor importante sume de bani și de acordarea preferențială a fondurilor comunitare. De fapt, aceasta este tema fundamentală a moțiunii depuse de noi.

Lipsa informațiilor despre zonele mai puțin plăcute a ceea ce înseamnă cu adevărat integrarea în Uniunea Europeană a indus percepția că fondurile primite de la Bruxelles sunt un fel de pușculiță magică, un corn al abundenței din care o dată ce ți-ai tras partea îți vezi liniștit de propriile interese, fără să mai dai socoteală cuiva.

Banii alocați României și celorlalte țări candidate nu pică de undeva din cer, ci sunt colectați din taxele plătite de contribuabilii din Franța, Italia, Germania, Olanda, țări în care există, de asemenea, serioase probleme economice, unde șomajul sau lipsa de resurse financiare la buget devin cu mult mai importante în contextul în care costurile integrării au depșit cu mult estimările inițiale.

Din această perspectivă, problema fondurilor europene este cu mult mai profundă și mai serioasă decât lasă să se înțeleagă declarațiile contradictorii ale Guvernului și expunerea nefericită făcută de domnul ministru al integrării, aici, în această sală.

În pofida sumelor mari puse la dispoziție de Uniunea Europeană în perioada 2000-2006, numai prin Programul PHARE se alocă anual României 250.000.000 euro, în timp ce prin Programul ISPA intră 260.000.000 euro, iar prin SAPARD, 150.000.000 euro, aceste sume nu sunt cheltuite în totalitate sau într-un mod eficient, cu respectarea prevederilor legale.

Un exemplu semnificativ îl aflăm în Programul ISPA.

România a accesat doar 15 % din fondurile de finanțare nerambursabile, în valoare de 1,17 miliarde euro, puse la dispoziția țărilor candidate de Comisia Europeană prin Programul ISPA, demarat în anul 2000. Autoritățile noastre centrale și locale, de la care se așteaptă proiecte de infrastructură, stau și se uită în mod inexplicabil și nu par a fi impresionate de sumele de milioane de euro puse la dispoziție de Comisia Europeană.

Într-un limbaj mai mult sau mai puțin diplomatic, autoritățile române sunt atenționate, tot mai des, de oficialii europeni că de ele depind, adică de noi toți, atragerea masivă de fonduri de finanțare atât de necesare pentru îndeplinirea criteriilor de aderare. Altfel spus, atragerea redusă de finanțare externă poate duce la creșterea perioadei de tranziție și la compromiterea integrării României în Uniunea Europeană. Poate despre aceste aspecte ar fi fost bine să vorbească și domnul ministru.

Programul ISPA finanțează, în proporție de 75 %, proiecte pentru dezvoltarea căilor ferate, drumurilor, porturilor și aeroporturilor cu scopul de a aduce infrastructura de transport a țărilor candidate la standardele Uniunii Europene. Autoritățile române au fost solicitate să pregătească strategii pentru Programul ISPA, beneficiarii putând fi autoritățile centrale și locale capabile să dezvolte proiecte de infrastructură.

Cu toate acestea, România a semnat până acum, deci în aproape 3 ani, contracte pentru finanțarea de proiecte de transport și de mediu în valoare de doar 240.000.000 euro. Care să fie oare explicația pentru care autoritățile române nu se trezesc din imobilism?

Dezinteresul, lipsa de profesionalism sau corupția?

Recent, domnul Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene din România, avertiza autoritățile de la București că este posibil ca programele de finanțare ale Uniunii Europene să fie blocate pentru că România nu este capabilă să promoveze suficiente proiecte care să obțină aprobarea organismelor europene. Uniunea Europeană sprijină România în eforturile de a încheia negocierile de aderare în anul 2004 și de a atinge obiectivul de integrare în 2007, Consiliul Europei confirmând în documentul final, adoptat la Portocaras, în Grecia, în iunie 2003, faptul că "ritmul negocierilor va fi continuat și va fi menținut pe aceeași bază și aceleași principii care au fost aplicate și celorlalte 10 state invitate". Comisarul european pentru extinderea Uniunii Europene, Guenter Verheugen, a asigurat că România va fi susținută cu finanțări consistente, de 3 miliarde euro, până în anul 2007. Iată de ce, incapacitatea Guvernului de a gestiona cu onestitate fondurile comunitare devine o problemă esențială care vizează însuși viitorul integrării României în Uniunea Europeană.

Scandalul de corupție, să dăm și un exemplu concret, în care este implicat fostul director al C.F.R. Infrastructură, Mihai Necolaiciuc, capătă proporții pe zi ce trece. Pe lângă acuzația de fapte de corupție în legătură cu alocarea unor fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de infrastructură, dosarul acestui fost director mai cuprinde, potrivit unor surse din Parchetul Național Anticorupție, și suspiciuni de trafic de influență în favoarea a două firme candidate la cștigarea unei licitații. Este vorba despre compania italiană "Italfer" și cea franceză "Spie" care erau preferatele fostului director de la C.F.R. pentru a reabilita sistemul de infrastructură din România, calea ferată București - Băneasa - Fetești. Procurorul General al Parchetului Național Anticorupție, domnul Ioan Amarie, a declarat că o echipă a Organizației de Luptă Antifraudă - OLAF - s-a întâlnit cu procurorii P.N.A. pentru a discuta cazurile privind fraudarea fondurilor europene printre care Puwak, Bușteni, Necolaiciuc. De ce or fi venit? Echipa investigatorilor europeni condusă chiar de directorul OLAF, domnul Grantz Herman Brauder, a înaintat procurorilor români mai multe documente privind aprobarea și derularea fondurilor europene.

"Toleranța față de infracțiunile care lezează interesele financiare europene este zero. Am dispus înființarea unui serviciu special în cadrul P.N.A., format din procurori, polițiști și specialiști, care să se ocupe de dosarele care vizează fraudarea fondurilor europene. Nu se va da nici o soluție în nici unul dintre aceste dosare penale până când OLAF nu va face o anchetă de asistență pentru P.N.A. Vă asigur că se vor lua măsurile legale, mergându-se până la arestarea preventivă", spune ritos domnul Ioan Amarie. De ce o fi trebuind să fie așa de ferm?

Noi așteptăm de la domnul Amarie ca de această dată promisiunile să fie acoperite cu fapte.

În următorii 3 ani, premergători integrării, utilizarea corectă și integrală a fondurilor comunitare este o autentică provocare pentru autoritățile române, pentru întreaga clasă politică. Guvernul are de ameliorat variabile și parametri de funcționare ai economiei românești. Trebuie definită o suită de proiecte pentru programele PHARE, ISPA, SAPARD, care pot aduce beneficii cât mai mari la nivel de afacere, cât și societar.

Este bine ca fondurile Uniunii Europene care pot ajunge, atenție, la 3 % din PIB, să fie incluse în programarea bugetară multianuală și puse în corelație cu resurse atrase de la organismele financiare specializate - Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții. Este bine să învățăm și de la alții - Spania, Portugalia - pentru a preveni greșeli și să cerem și sfatul experților Uniunii Europene în această privință.

Nu ar fi rău ca Guvernul să formeze o echipă specială în cadrul Ministerului Finanțelor Publice și un grup interministerial care să monitorizeze cu responsabilitate utilizarea fondurilor comunitare, în special a celor nerambursabile.

Trebuie respectate cu strictețe procedurile impuse de Comisia Europeană în utilizarea fondurilor.

Pentru cetățenii români, dar și pentru oficialii de la Bruxelles, este important ca utilizarea fondurilor să se materializeze în obiective vizibile de succes care să jaloneze mersul economic al României.

În ultimă instanță, o capacitate de absorbție mai mare, corect aplicată, fără ingerințe politice, supusă permanent controlului financiar, înseamnă o asimilare mai adâncă, mai bună a acquis-ului comunitar.

Din această argumentație sumară rezultă fără nici un echivoc că acțiunea politică a Partidului România Mare, prin moțiunea prezentată, exprimă îngrijorarea firească față de utilizarea fondurilor comunitare cu amestecul grosolan al factorului politic.

Nu întâmplător domnul Jonathan Scheele, șeful delegației Comisiei Europene la București, a remarcat chiar ieri că prima problemă a Românieie corupția, nu economia.

Și domnul Scheele nu este activist al Partidului România Mare.

Domnilor senatori,

Nivelul meu de educație și respectul ce-l port acestui Senat nu mi-au permis să cobor discursul meu la nivelul suburban folosit de cei doi domni nerespectabili care au vorbit înaintea mea.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Triță Făniță (din sală):

Unde era respectabilitatea!!!

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Domnul senator Triță, vă rog foarte mult.

Stimați colegi, Grupul parlamentar al Partidului România Mare mai are la dispoziție 8 minute.

Are cuvântul doamna senator Maria Petre, Grupul parlamentar al Partidului Democrat. Se pregătește domnul senator Paul Păcuraru, Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal.

Aveți cuvântul, doamna senator.

Doamna Maria Petre:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

I-am rugat politicos, pentru că am ajuns la microfon, pe colegii dintr-o anumită parte a băncilor P.S.D. să aibă răbdare și să mă asculte, dacă se poate, cuviincios. (Comentarii în partea Grupului parlamentar al P.S.D.)

Aș vrea mai întâi, domnule președinte și stimați colegi, să protestez în numele Grupul parlamentar al Partidului Democrat, și cred că nu doar în numele nostru... (Comentarii, discuții în partea Grupului parlamentar al P.S.D.)

Domnule președinte,

Vă anunț că îmi închei cuvântul imediat, dacă colegul Viorel Balcan și cei care stau în zona aceea nu au răbdare azi.

Din sală:

Ai două minute!

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Stimați colegi,

Cronometrez și timpul cât discutați dumneavoastră! Vă rog foarte mult!

Aveți cuvântul, doamna senator.

Doamna Maria Petre:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Aș fi vrut să încep, și chiar cu asta am să încep, cu un protest al grupului nostru, cu privire la felul în care s-au împărțit timpii. Este absolut incorect să dați unui grup parlamentar timpi, numărând senatorii, și să dați unui grup așa-zis independent, un timp egal.

Nici unul dintre colegi... și îmi cer scuze colegilor care, din punctul dumneavoastră de vedere, figurează ca independenți, pentru faptul că ar putea înțelege greșit intervenția mea. Timpul nostru este cel care ni se cuvine, și nu cel pe care ni l-ați împărțit astăzi. Această împărțire a timpului, domnule președinte, din păcate, nu vă folosește nici dumneavoastră, nici colegilor din majoritatea actuală din Senatul României, la nimic, pentru că ...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Stimată colegă ...

Doamna Maria Petre:

...pentru că ...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Dați-mi voie, pentru că ați creat o imagine complet falsă.

Doamna Maria Petre:

De ce, domnule președinte?!

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Pentru că acești timpi s-au stabilit de către Biroul permanent, și nu de președintele Senatului...

Doamna Maria Petre:

Și unde trebuie să discutăm asta, domnule președinte?!

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Iar dumneavoastră ați participat acolo sau nu ați fost prezentă, nu cunosc, în calitate de lider de grup, la Biroul permanent, și nu ați făcut nici o obiecție.

Doamna Maria Petre:

O fac aici, în plen, domnule președinte, pentru că ... (Discuții, comentarii.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Nu vă supărați!

Vă rog, aveți cuvântul!

Doamna Maria Petre:

Pentru că ceea ce stabilește Biroul permanent poate fi, în orice caz, discutat în plenul Senatului României.

Acesta era un prim aspect.

Ce vreau să spun cu lucrul acesta?!

Eu am un argument foarte concret că nu este în regulă și că nu vă folosește la nimic, pentru că, de fapt, astăzi discutăm o temă extrem de gravă și extrem de serioasă.

Vă așteptați, probabil, domnule președinte, și dumneavoastră, și colegii din actuala majoritate, ca noi să votăm împotriva acestei moțiuni și să votăm împotriva moțiunii din teama pe care încercați să ne-o construiți, în permanență, că ne veți asocia dumneavoastră cu P.R.M.-ul și că opinia publică o să reacționeze în vreun fel la această asociere forțată pe care o faceți dumneavoastră.

Vă anunțăm că o să votăm în favoarea acestei moțiuni ... (Aplauze.)... Vă mulțumesc.... pentru că problema pe care colegii noștri de la P.R.M. o pun astăzi în discuție este extrem de adevărată și extrem de gravă, și nu exagerez cu nimic când abordez această formulare.

Pe fond, lucrurile sunt cu mult mai complicate decât conținutul moțiunii a reușit să pună în evidență. Sunt cu mult mai complicate pentru că, dincolo de deturnarea fondurilor comunitare de care vorbesc colegii noștri de la P.R.M., și așa este, dincolo de cazurile pe care dumneavoastră, acum câteva zile, prin vocea colegului senator Bucur, vi le îndepărtați de imagine, dincolo de faptul că Guvernul dumneavoastră, după ce a luat măsurile de demitere a miniștrilor implicați în aceste probleme extrem de grave și de complicate pentru ceea ce înseamnă viitorul european al României, astăzi, încercați, ca și cum ne-am afla în "Senatul pisicilor", să ascundeți ... (Comentarii.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

V-aș ruga să faceți liniște!

Doamna Maria Petre:

Domnule președinte,

Vă garantez că voi avea timpul de care vorbeam la început, dacă colegii dumneavoastră nu se ...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Deocamdată, nu ați vorbit nimic despre moțiune. Aveți cuvântul. (Comentarii.)

Doamna Maria Petre:

Încercați, ca și cum am fi în "Senatul pisicilor", să ascundeți mizeria, ca și cum ea n-ar exista, după ce dumneavoastră, stimați colegi, Guvernul dumneavoastră, președintele partidului dumneavoastră și președintele țării noastre au fost obligați să retracteze și să recunoască că iașa nu se mai poate". Cazurile sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi, ca senatori ai României, nu sunt doar cele care sunt cuprinse în materialul prezentat de colegii noștri de la P.R.M. și, dacă vă gândiți două secunde la județul din care venim fiecare, aveți, cu siguranță, cel puțin trei exemple de proiecte care au ajuns, obligatoriu, în mâna clienților politici, a căror valoare este utilizată de firmele clienților politici, și deturnarea fondurilor comunitare este chiar o formulă care nu acoperă realitatea.

Știu că este un subiect care ne poate costa pe toți.

Știm cu toții asta și ne asumăm împreună cu dumneavoastră faptul că discutăm în Senatul României un asemenea subiect, dar, dacă nu-l discutăm, dacă nu încercăm să cerem organismelor abilitate din această țară să ne spună care este realitatea, care este dimensiunea acestor deturnări, care este dimensiunea pericolului pe care o să-l traversăm cu toții, ca țară, ce avem de făcut noi, ca oameni politici, ce trebuie să facem, dacă nu discută m în Parlamentul României?!

Noi suntem foarte sceptici cu privire la...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc, doamna senator. Vă rog să încheiați!

Doamna Maria Petre:

Domnule președinte,

Nu voi încheia, pentru că nu mi-am putut utiliza timpul! (Comentarii.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

V-aș ruga, doamna senator!

Doamna Maria Petre:

Nu voi încheia în aceste răgete, pentru că, repet, suntem în Senatul României. (Comentarii.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Stimată colegă,

Faceți un efort să luați mai multe voturi data viitoare și veți avea timp...

Doamna Maria Petre:

Le vom lua, domnule președinte, nu ne purtați dumneavoastră de grijă, le vom lua, cu siguranță!

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog să încheiați!

Doamna Maria Petre:

Suntem foarte sceptici în privința uneia dintre propunerile pe care colegii noștri de la P.R.M. o fac în finalul moțiunii, aceea de a cere Guvernului acesta să mai facă vreo analiză obiectivă și să ne spună în Senatul României care este realitatea. Eram sceptici înainte de intervenția domnului ministru, care cumulează și dânsul, ca mulți alți miniștri din cabinetul Năstase, câteva portofolii, văd că nu mai aveți oameni să puneți pe posturi și toată lumea, toți demnitarii dumneavoastră merg pe cumul de funcții, deși nu văd pe ce regulă funcționați dumneavoastră așa, în această țară, nu credem că Guvernul acesta mai poate să prezinte, nici nu are obiceiul să prezinte ceva în vreo Cameră a Parlamentului României, nu mai are, cu atât mai puțin, capacitatea să ne prezinte o analiză obiectivă...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog să încheiați, doamna senator.

Doamna Maria Petre:

Termin imediat, domnule președinte.

...și o informare obiectivă asupra situației reale.

Vă repet ceea ce v-am spus de la început, vom vota în favoarea acestei moțiuni, pentru că realitatea este mult mai gravă decât conținutul acestei moțiuni și decât colegii noștri de la P.R.M. au reușit să contureze în cele câteva pagini de material.

Vă mulțumesc foarte mult. (Aplauze.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc foarte mult.

Are cuvântul domnul senator Paul Păcuraru, Grupul Național Liberal, se pregătește domnul senator Szabó.

Domnul Nicolae Paul Anton Păcuraru:

Mulțumesc, domnule președinte.

O nefericită coincidență face ca prima zi în Internaționala Socialistă să fie asociată cu o dezbatere de acest gen, despre corupție, dar să spunem că intră la capitolul coincidențe.

La capitolul evaluări se poate spune că este imposibil să muți problema corupției dintr-o parte în alta, câtă vreme, vrem, nu vrem, corupția este atașată, totuși, puterii sau mecanismului de putere și de decizie.

Atunci, sigur, dumneavoastră, ca partid, sunteți în dificultate pe acest subiect, nici nu aveți cum să fiți altfel, pentru că, din moment ce România a constatat, peste tot, o constelație de baroni locali, de la Satu Mare până la Mehedinți, de la Suceava până la Turnu-Severin și, câtă vreme România are nume consacrate gen: Mischie, Bebe Ivanovici, Oprișan, Marian Bălan și așa mai departe, ca să nu pomenim de miniștri și consilieri guvernamentali, sigur că nu vă puteți dezbrăca cu ușurință de această haină. Este un cost pe care-l plătiți, pe o realitate care există.

Problema corupției, sigur, a spus-o domnul președinte adineauri, este de o importanță deosebită, o recunoaștem cu toții, și cei 14 ani de tranziție, care au însemnat transferul de proprietate, un imens transfer de proprietate de la public la privat, o agresiune permanentă contra resurselor publice, pe toate căile, pentru obținerea unei cote cât mai importante și cât mai avantajoase din resursele publice, din investiții și, în fine, acestă agresiune contra fondurilor europene, din ce în ce mai marcantă, pe măsură ce fondurile se instalează în România, arată clar că, din păcate, în România, politicul a servit drept suport unor grupuri de interese pentru transferul de bogăție.

Noi putem să spunem ce dorim, dar, din păcate, România este, în momentul de față, o țară cu o polarizare socială uriaș. Am văzut, în ultimele zile, indicele privind distribuția veniturilor în România. România a ajuns o țară de tip sud-american, cu o elită superbogată, superputernică, atotcuprinzătoare, atotposesoare, și un corp social extrem de sărac, extrem de pauper.

Aceasta este o realitate pe care trebuie să o recunoaștem cu toții. Ne mirăm, ne îngrijorează, dar ea există și sigur că lucrurile se leagă, pentru că transferul de putere, obținerea de fonduri, obținerea de resurse, clasificarea în decilele superioare sau ultraridicate ale veniturilor, în contrast cu decilele inferioare și cu ce se întâmplă cu corpul social al României, sigur că îngrijorează pe toată lumea, și acesta este un subiect care ar trebui să facă ca această dezbatere să nu fie o dezbatere maniheistă între putere și opoziție, ci ar trebui să fie o analiză atentă, lucidă a ceea ce se întâmplă în țară. Din păcate, nu ne putem dezbăra de abordări strict partizane și, din acest punct de vedere, trebuie să recunosc că la prima audiere a domnului ministru Pușcaș resimt o decepție pentru abordarea didactică pe care a făcut-o în fața Senatului. Sigur, mă voi informa după materialul pe care Domnia sa l-a prezentat și, poate, mulți dintre noi ne vom informa, dar ar fi trebuit să vadă unde este problema reală, adică, unde, dincolo de catedră, dincolo de tabla școlii și ce se întâmplă în România, pentru că, cum ajung banii la anumite firme, la anumite societăți care fie asistă pe realizatorul de proiect și de program, fie îl consultă financiar, sigur că nu indiferent, fie îl asistă în materializarea obiectivelor din programul care a primit asistență financiară și ce regăsim în toată România?! Regăsim că în permanență P.S.D.-ul asistă, intelectual, tehnic, profesional, managerial acest proces și sigur că este bine. Când va veni o altă guvernare, sigur că toți acești consilieri se vor găsi fără treabă.

Aici este problema pe care a încercat să o spună și moțiunea, cu exemplele citate, aici este problema pe care a încercat să o spună și colega noastră, doamna senator Maria Petre. Este un adevăr, îl cunoaștem cu toții. În fiecare județ, firme alocate P.S.D.-ului tranzitează proiectele, realizează programele, asistă societățile, obțin finanțările și, sigur, trăiesc și ele din acest lucru. Acest lucru nu poate fi omis.

Nu aș vrea să cred, domnule ministru, că dumneavoastră considerați că această problemă reprezintă "mărunte iregularități", sunt mari iregularități, domnule ministru, și vă spun foarte direct. Am fost deranjat când dumneavoastră ați considerat sau ați apreciat că aceste lucruri sunt "mărunte și nesemnificative". Nu. Sunt majore și pot afecta interesele de țară.

Dumneavoastră știți foarte bine că "cazul Puwak", ajuns la limită, afecta interesele de țară ale României, pentru că sunt obligați contribuabilii europeni să bage bani în buzunarul familiei Puwak. Sunt probleme care nu sunt mărunte.

În egală măsură, ne reproșați că ne informăm din presă.

Vă spunem că nu avem altă sursă de informare, pentru că, noi, ca partid, nu avem institute de investigație, autorități publice care să ne pună la dispoziție documente și informări, și rapoarte și așa mai departe.

Dumneavoastră le aveți pe toate și ar trebui dumneavoastră să faceți efortul de a le face transparente.

Opinia mea este că, în ceea ce privește votul pe această moțiune, dumneavoastră, P.S.D.-ul, ar trebui să votați favorabil, pentru că, de fapt, este o șansă care vi se oferă, așa cum ați reușit în Guvern să scăpați de trei miniștri care vă compromiteau imaginea și aici trebuie să acceptați că niște lucruri sunt adevărate, le trăiți fiecare în județul dumneavoastră, și atunci ar fi un exemplu pentru România - "Uite, un partid care recunoaște o stare de fapt și luptă contra ei."

P.N.L.-ul consideră că această moțiune este dincolo de partide și susține solicitările ei pentru că, de fapt, ce solicită această moțiune?! Curtea de Conturi s-și facă datoria, să se efectueze controale suplimentare, să existe transparență în ceea ce privește fondurile publice și cred că acest lucru este în interesul tuturor, având în vedere că problematica este dincolo de partide. Dar și solicitările moțiunii sunt dincolo de un interes partizan sau altul. Noi vom susține prin vot această moțiune.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Are cuvântul domnul senator Szabó, din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Se pregătește doamna senator Dobrescu, din partea Grupului Social Democrat.

Domnul Szabó Károly-Ferenc:

Domnule președinte,

Domnule ministru,

Doamnelor și domnilor senatori,

Fără îndoială că, într-un fel sau altul, această dezbatere este utilă. O spun cu toată sinceritatea. Ar fi fost, în schimb, mult mai utilă dacă nu am fi fost nevoiți pe marginea unei moțiuni să avem o dezbatere în Senatul României astăzi, ci pe marginea problemei utilizării fondurilor de preaderare de care România, în calitate de candidat la Uniunea Europeană, beneficiază, respectiv de așa-zisa capacitate de absorbție, de îmbunătățirea calitativă și cantitativă a acestei capacități de absorbție despre care s-a vorbit, și despre ce ar trebui să facă, în continuare,

Guvernul, pe marginea acestui subiect, nu pe marginea lui, ci în substanța lui.

Oricum, dezbaterea subliniază foarte multe lucruri, printre care putem face vorbire despre relația dintre Parlament și Executiv, într-o anumită speță. După cum se cunoaște, există o Comisie pentru integrare, o comisie comună a Senatului și a Camerei Deputaților, în care probabil că acest aspect, din punct de vedere al exercitării funcției de control al Parlamentului asupra Guvernului, nu a fost în suficientă măsură abordat sau aprofundat. De asemenea, nu este suficientă informație, dar de-asta suntem și noi, fiecare, individual, ca deținători ai mandatului de parlamentar, suntem răspunzători de faptul că nu există suficientă informație și suntem, într-un fel, nevoiți să ne limităm - cuvântul este extrem de degradant - la informațiile din presă.

Semnatarii moțiunii ne-au oferit prilejul unei revizuiri a revistei presei, condimentată cu anumite informații, care denotă anumite surse, dar care au încetat să mai fie suficient de fidele, în aprecierea mea.

Oricum, aici, trecând peste aspectul politicianist al chestiunii, și care a făcut ca astăzi să nu avem o dezbatere asupra chestiunii utilizării fondurilor nerambursabile sau a fondurilor de aderare, ca să nu folosesc numai expresia "nerambursabile", și a ceea ce face Executivul în mod curent, ci o dezbatere asupra unei moțiuni. Și eu mă voi îndepărta puțin de la moțiune, cu îngăduința dumneavoastră, domnule președinte, în limita timpului acordat prin decizia Biroului permanent.

Domnul ministru, în expozeul Domniei sale, a făcut o prezentare în detaliu a unor aspecte organizatorice și instituționale, și chiar - să le spunem așa - de proces ale fenomenului, care a făcut inutil ca unii dintre noi să acceseze niște site-uri, accesibile oricui, accesabile de către oricine, respectiv, i-a făcut pe alții să devină mai interesați în a merge mai departe în cștigarea informației în legătură cu acest domeniu, pe care, nu-i așa, Internetul ni le oferă, și relația cu reprezentanța Comisiei Europene de la București ni le poate da în detaliu.

Problematica - pe care eu o cred, aici, de bază și pe care cred că am să o pot atinge și eu - este: de ce nu avem noi dezbateri periodice cu această temă, așa cum, de fapt, în Guvern există, întrucât ministerele au departamente, structuri, substructuri, care sunt responsabile cu integrarea, și nu numai în ceea ce privește preluarea acquis-ului comunitar, dar implementarea acestor programe despre care s-a vorbit aici, respectiv, într-un fel, garantarea faptului că fondurile primite din banii contribuabililor cetățeni ai Uniunii Europene sunt cheltuiți în mod corect, dar nu numai în mod corect, dar și eficient.

Aici, Parlamentul este răspunzător cu instituirea unei astfel de proceduri, care să nu împieteze asupra procesului legislativ. Deci să putem avea timp pentru activitatea legislativă, dar să ne exercităm această competență, pe care ne-o oferă Constituția, cu atât mai mult cu cât, iată, de pildă, expresia din titlul moțiunii, mi se pare, cel puțin, incorectă din punct de vedere juridic, nu este vorba de deturnare. Deturnarea este un delict, care se încadrează la categoria faptelor penale și există instituții abilitate pentru a le investiga, și există justiție, care, pe urmă, își face datoria. Trebuie să avem cu toții încredere că așa este.

În același timp, Guvernul, prin reprezentanții săi, ar trebui, în mod periodic, să ofere detalii, mai multe decât le putem afla altminteri, pentru că are datoria aceasta, să raporteze în fața Parlamentului cum se desfșoară acest proces.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană are instituții care, în orice caz, fac, dacă nu imposibilă, dar extrem de dificilă și, oricum, pedepsibilă - cuvântul nu-i corect -, incriminabilă fapta de a deturna fonduri din banii contribuabililor Uniunii Europene.

Prin urmare, nu spun că noi suntem cu totul feriți de orice iregularitate, chiar dacă cei în drept ar fi incorecți, ca principiu, și ar acționa în propriul lor folos, dar nu în folosul comunității, implicațiile în legătură cu deficiențele în ceea ce privește capacitatea de absorbție asupra viitorului integrării României trebuie avute în vedere.

Domnule președinte, voi încheia!

De asemenea, trebuie să acordăm o atenție sporită - și asta o spun, în mod direct, domnului ministru, ca șef al departamentului care se ocupă cu subiectul - județelor României, care, după 1 mai 2004, devin zone ale vecinătății apropiate la frontiera Uniunii Europene, care vor beneficia, vor putea beneficia de fonduri și mai mari decât până acum. Desigur, aceasta este o responsabilitate sporită în ceea ce privește competențele autorităților administrației publice locale. Nu pot avea suficientă încredere în modul în care funcționează compartimentele profesionale ale regiunilor sau ale structurilor regionale, oarecum artificial constituite, dar la județe există, și trebuie să ajutăm județele ca să aibă și mai multă capacitate, mai ales în ceea ce privește resursele umane. Există tineri, care sunt mult mai capabili decât persoanele aflate la vârsta pensionării sau trecute de această vârstă, cărora li se oferă un loc într-un birou, mulți dintre ei nici nu cunosc limbi străine, dar trebuie să aibă relații cu Bruxellesul, în mod curent.

Iată tot atâtea chestiuni, și, mai ales, preluarea unei părți a calificării noilor cadre, care nu neapărat vor reprezenta România în fața unui mandat, ci vor pune în practică o lucrare absolut concretă, de pildă, în anii care vin, administrarea fondurilor și, respectiv, promovarea proiectelor, mai întâi, întocmirea și, apoi, promovarea proiectelor.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog să încheiați, domnule senator.

Domnul Szabó Károly-Ferenc:

Domnule președinte, nu am reușit să epuizez tot ceea ce aș fi vrut să spun. În orice caz, doresc să inițiem o procedură în care dezbaterile vor fi, cu regularitate, aici, în Senat, și domnul ministru nu va avea acea mică dificultate în a face confuzie în legătură cu titulatura mandatului pe care îl avem noi și să-l vedem mai des, aici, pe probleme concrete legate de Uniunea Europeană.

În concluzie, stimate colege și stimați colegi, nu sunt suficiente argumentele celor care au semnat și au promovat moțiunea, ca să ne facă, pe mine și pe colegii mei de grup, să o susținem.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc. (Discuții în sală.)

Are cuvântul doamna senator Dobrescu, din partea Grupului parlamentar social democrat. Se pregătește domnul senator Constantin Bîciu.

Doamna Maria Antoaneta Dobrescu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor senatori.

"Deturnarea fondurilor comunitare trebuie oprită" este tema sub care a fost depusă, în data de 23 octombrie, moțiunea semnată de cei 37 de colegi senatori P.R.M.

În practica parlamentară este cunoscută forma de manifestare a opoziției, prin inițierea de moțiuni, care exprimă puncte de vedere cu privire la politica internă și externă a unei formațiuni politice, aflată în opoziție față de partidul de guvernământ.

Prezenta moțiune, pe care o dezbatem astăzi, este mai mult decât atât, căci din textul elaborat reiese un material, din păcate, greoi, care enumeră date, nume, denigrări și comentarii la adresa unor demnitari români sau europeni, formulate, iarși, din păcate, în fraze foarte lungi, cu trimiteri în timp asupra unor fapte interpretabile, pe care, citindu-le, abia dacă mai poți urmări subiectul și predicatul. Și ați observat și dumneavoastră pe perioada cât a fost expusă moțiunea.

Voi încerca, prin urmare, să decodific textul și să arăt că moțiunea este mai mult pătimaș decât obiectivă, căci maniera în care este redactată nu poate fi altfel interpretată.

Iată ce spun semnatarii moțiunii, la primul punct, citez: "Noi, semnatarii prezentei moțiuni, ca, de altfel, întreaga opinie publică din România, am așteptat ca Guvernul să ia măsurile necesare împotriva ministrului integrării Hildegard Puwak."

Deci ne-am așteptat ca acesta să fie subiectul asupra căruia atrage atenția grupul de semnatari. Dar nu, acesta este doar pretextul, căci textul face referire la demisia domnului Șerban Mihăilescu, la vizita la Washington a domnului președinte Ion Iliescu, incriminează pe domnul prim-ministru Adrian Năstase, îl amintește pe domnul Romano Prodi și așa mai departe, citez chiar "...concluzia stupefiantă și dubioasă a unor funcționari comunitari...".

În sfârșit, apar nominalizați membri ai familiei doamnei Puwak, rudele din Germania și chiar umorul poetului german Heinrich Heine.

În încheierea acestui prim punct al moțiunii, după ce lecturăm circa 4 file, aflăm, de fapt, ce doresc semnatarii, citez: iAșteptăm ca Parchetul Național Anticorupție și justiția română, sesizându-se în urma acestei moțiuni, să demareze cercetările obligatorii, cu adevărat, nu numai să le simuleze, iar instanțele de judecată să facă publică decizia lor."

Stimate colege și stimați colegi senatori, semnatari ai moțiunii, vă precizez următoarele:

În data de 2 septembrie 2003, doamna Puwak, căci despre dânsa am înțeles că, în primul punct, doriți explicații, face o declarație prin care, citez: "Apreciez, în mod deosebit, rapiditatea cu care Comisia Europeană a acționat pentru clarificarea situației generate de apariția în presă a anumitor materiale care încercau să acrediteze ideea folosirii incorecte a unor fonduri europene, prin proiecte care au fost selecționate și atribuite în cadrul Programului «Leonardo da Vinci», în anii 2000-2001, unor firme aparținând soțului și fiului meu."

Constatând că s-a dat curs, cu promptitudine, solicitării pe care a adresat-o Biroului de Luptă Antifraudă al Comisiei Europene, prescurtat "OLAF", de a demara o verificare a informațiilor respective, doamna Puwak își exprimă speranța că, în curând, va exista un răspuns complet și definitiv la acuzațiile vehiculate la adresa sa.

Totodată, reamintește că, în dorința de a nu lăsa nici o îndoială legată de corectitudinea utilizării fondurilor comunitare, nu numai din punctul de vedere al legislației europene, ci și al celei românești, a adresat și Parchetului Național Anticorupție solicitarea de a face verificările pe care le va considera de cuviință. Mai mult, doamna Puwak a mai menționat, citez: "Doresc să precizez că selecția proiectelor elaborate de firmele administrate de rudele mele a fost efectuată în martie 2000, respectiv ianuarie 2001. Selecția proiectului din 2000 a fost efectuată când aveam calitatea de deputat P.S.D., partid aflat în opoziție, deci, fără nici o legătură cu fondurile comunitare. Celelalte proiecte în discuție au fost selectate în ianuarie 2001, pe baza unor cereri depuse anterior obținerii demnității publice de ministru. După ce am dobândit această funcție, rudele mele nu au mai accesat programe comunitare, deși nu exista nici o interdicție în acest sens."

La ora la care vorbim, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului a efectuat o serie de verificări privind modul de gestionare a fondurilor comunitare primite, în cadrul Programului "Leonardo da Vinci", de către firmele mai sus amintite. Ministerul a exprimat parțial punctul de vedere, urmând să se aprecieze corectitudinea sau incorectitudinea utilizării acestor fonduri și măsurile ce se impun. Toate instituțiile amintite până acum vor finaliza cercetările, dar, până atunci, alte afirmații cu privire la doamna Puwak sunt nejustificate, sub rezerva firească a prezumției de nevinovăție.

Vă reamintim, totodată, că în baza art. 70 din Legea nr. 161/2003 se precizează clar cele trei obligații ale demnitarului, pentru a nu se afla în conflict de interese, și anume: să nu emită un act administrativ, să nu încheie un act juridic și să nu participe la luarea unei decizii în executarea funcției publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soț ori pentru rudele de gradul I.

Aceste obligații nu privesc emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative.

Așa cum reiese din cele de mai sus, sesizarea semnatarilor moțiunii, cu privire la Programul "Leonardo da Vinci" și selelcția proiectelor elaborate de firmele administrate de rudele doamnei Puwak, reprezintă o perioadă de timp anterioară intrării în vigoare a Legii nr. 161/2003.

Precizăm, de asemenea, că, în conformitate cu dreptul românesc, Legea civilă, de principiu, nu retroactivează.

Deci doamna Puwak nu poate fi acuzată de conflict de interese, din acest punct de vedere.

Dorim să vă facem cunoscut faptul că Programul PHARE, însă, constituie cel mai important instrument al asistenței financiare nerambursabile pentru România, oferit de Uniunea Europeană, și n-am să intru în detalii, pentru că a făcut-o foarte bine domnul ministru Pușcaș.

Cu privire însă la Programul PHARE, acesta reprezintă o alocare care a suplimentat bugetul PHARE inițial destinat României, și această alocare adițională a fost condiționată și aprobată pe baza capacităților autorităților române de a identifica rapid proiecte cu impact major care să fie pregătite în regim de urgență pentru finanțare. Singurul punct sensibil pe care ați putea să-l accesați este diseminarea informației cu privire la aceste fonduri. Vă precizăm însă că s-au popularizat programele, s-au acordat consultații, s-au solicitat cât mai multe participări, deci fiecare cetățean care dorește să elaboreze programe și să intre în competiția selecției o poate face, iar aceia care nu se informează, nu vor participa niciodată activ la viața economică, socială a societății noastre, vor aborda numai regrete, incriminări, suspiciuni. Apreciem că nu servește nimănui o asemenea tactică.

Cu privire la punctul doi al moțiunii, care incriminează, citez: "gestionarea frauduloasă a fondurilor comunitare", folosind în aceeași abordare a frazelor kilometrice și creând cititorului sentimentul abandonului ideii de bază, vreau să spun că argumentele nu se susțin. Exemplele unor beneficiari ai fondurilor comunitare sunt nerelevante din punct de vedere al fraudării acestor fonduri, și pentru a îndepărta orice suspiciune, am solicitat explicații scrise din partea celor vizați în textul moțiunii, am solicitat punctul de vedere al instituțiilor și al Guvernului, și, folosind informațiile coroborat, vă precizez următoarele: în legătură cu domnul Nicolae Mischie, care, se specifică în moțiune, a derulat un proiect finanțat din fonduri PHARE. Este adevărat că prin Firma S.C. SANDA NIC S.R.L., firmă aparținând doamnei Sanda Mischie, acționar unic, conform statutului societății, a fost elaborat un proiect, spre finanțare, în vederea înființării unei tipografii. Proiectul, unul dintre cele 59 cștigătoare, în cadrul Programului PHARE, a fost evaluat, propus Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, de către o comisie de evaluare formată din 20 de membri, 4 dintre aceștia fiind, într-adevăr din județul Gorj. Finanțarea proiectelor aprobate s-a făcut conform procedurilor cerute de Uniunea Europeană, cu verificări periodice, pe durata contractului de finanțare, nesemnalându-se nici o neregulă. Activitatea de tipografie se încadrează, însă, chiar în prioritățile de dezvoltare regională cuprinse în Planul de dezvoltare regională sud-vest.

Cu privire la materialele propagandistice, exclusiv buletine de vot pentru recentul referendum, la Tipografia "Sanda Nic S.R.L." s-au tipărit afișe, pliante, fluturași din fondurile societății, și nu din fonduri publice, iar licitația pentru tipărirea buletinelor de vot a fost cștigată de Tipografia S.C. Prod-Com S.R.L., organizator al licitației fiind Prefectura Județului Gorj. În consecință, apreciem nejustificate incriminările aduse în moțiune. Deci dumneavoastră nu ați avut informații punctuale.

Cu privire la domnul Marian Oprișan, se scrie în moțiune, citez: "este președintele P.S.D. Vrancea și președinte al Consiliului Județean Vrancea, infiltrat în comisia de aprobare a fondurilor comunitare, el însuși făptuitorul a numeroase acte de corupție și deturnări de fonduri."

Este adevărat că domnul Marian Oprișan este membru al Consiliului pentru dezvoltare regională a regiunii sud-est datorită calității de președinte al Consiliului Județean Vrancea, alături de ceilalți reprezentanți legali ai celorlalte județe. Acesta este un organism de conducere a activității Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, cu sediul la Brăila, compus din 24 de membri, dar care nu are legătură cu comisiile de selecție a proiectelor depuse de solicitanții din întreaga regiune Sud-Est și, ca atare, nu participă el la selecția proiectelor, nici ca persoană fizică, nici ca membru al comisiei, iar majoritatea proiectelor menționate, după cum chiar dumnealui ne-a trimis scris, au fost finanțate într-o perioadă în care nu domnul Marian era președintele Consiliului Județean Vrancea.

În ceea ce privește actele de corupție, am cerut, repet, domnului Oprișan un punct de vedere și vreau să vi-l citez. Domnul Oprișan spune așa: "Am solicitat personal sesizarea Parchetului General de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, adică Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care s-a pronunțat în sensul constatării nevinovăției și inexistența faptelor semnalate."

Totodată, mai specifică, citez: "Nici eu, nici vreo rudă a mea, nu am beneficiat de proiecte finanțate din fonduri PHARE". Ne întrebăm, atunci, care sunt sursele dumneavoastră de informație și care este eficiența celor afirmate în moțiune, dacă nu pot fi dovedite? Mai mult, de ce faceți o practică din a incrimina permanent partidul de guvernământ? De ce creați false direcții de atac asupra unor persoane despre care nu puteți să dovediți învinuire? Desigur, nu este mai presus de lege, și legea și-a spus și-și va mai spune cuvântul asupra celor ce greșesc. Stilul dumneavoastră justițiar însă, nu are deocamdată suport prin argumente și dovezi.

Vă referiți în următoarele pagini ale moțiunii, citez: "la un alt caz", acela al domnului Marian Ionică, președintele Consiliului Județean Olt, membru al Consiliului Agenției de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, și fiul acestuia,

Mihai Ionică, care a contractat un credit PHARE. Este adevărat că firma domnului Mihai Ionică a realizat un proiect în cadrul PHARE, în noiembrie 2002, dar, în selectarea proiectului, tatăl său nu a avut atribuții și, mai mult, proiectul a respectat în totalitate ghidul solicitantului, a îndeplinit criteriile de eligibilitate și a fost selectat ca orice alt proiect legal valabil.

Precizăm că legea e lege pentru toți și chiar vă argumentă m, fără a incrimina, că și din rândul membrilor P.R.M. pot fi rude apropiate ale demnitarilor care beneficiază legal, credem noi, de Programul PHARE?

Din sală:

Care membri?

Doamna Maria Antoaneta Dobrescu:

O să vă dau cuvântul, doamna senator, și o să dați chiar dumneavoastră exemplul, sau nu vă dau eu.

Iertați-mă, domnule președinte... Noi considerăm, însă, că fiecare persoană este responsabilă de ceea ce face și că legea își poate spune cuvântul. Am vrut numai să vă atenționăm.

În ceea ce privește Proiectul de modernizare a Ștrandului Tineretului din Piatra-Neamț, n-am să intru în detalii, de asemenea, punctul de vedere al Guvernului a fost edificator, vă menționez numai atâta că Ministerul Integrării Europene, în calitatea sa de autoritate contractantă, derulează acest proiect de infrastructură regională și că beneficiar este Consiliul Local al Municipiului PiatraNeamț, iar Firma "Diekat S.A." Atena - Grecia, căreia i-a fost atribuit, s-a suspus evaluărilor, conform rigorilor PHARE, sub supervizarea Delegației Comisiei Europene la București, dar că, în prezent, acest proiect este în stadiu de implementare, el se derulează, și la momentul la care vorbim vă precizăm, de asemenea, că firma a îndeplinit criteriile și că s-a încheiat contractul cu firma de la Atena, și nu cu aceea a reprezentanței din țară, cum susțineți în moțiune, și se poate dovedi cu acte. Mai preciză m că acest contract s-a încheiat, prin urmare, și este în curs de implementare. Eronat mai apare în moțiune și Firma "S.C. Promet Trading" Brăila. Vă precizăm că aceasta nu se regăsește pe lista firmelor beneficiare de finanțări nerambursabile.

Cu privire la acuzația de deturnare a sumei de 116.000 de euro, vă precizăm, de asemenea, că din punctul de vedere al autorității contractante nu este posibil, deoarece toată suma a fost de 116.314 euro, deci nu era posibilă o asemenea deturnare. Din ce s-ar mai fi realizat, din 314 euro? Deci informația este greșită.

Parchetul Național Anticorupție învinuiește, însă, pe omul de afaceri Paul Bordei, din câte cunosc membru P.N.L., pentru deturnarea sumei de 14.000 de euro, și nu pentru 116.000 euro, cum se afirmă în moțiune. Ne pare rău că nu aveți informații punctuale și nici nu puteți să apreciați actul de justiție, pe care, totuși, Parchetul Național Anticorupție l-a făcut. Aceleași dezinformări figurează și cu privire la achiziționarea, prelucrarea laptelui și comercializarea produselor de lapte, proiect atribuit în urma evaluării Firmei "Nomad Com S.R.L." - Brăila, autoritatea contractantă nu admite posibilă deturnarea de fonduri în valoare de 100.000 de euro, căci valoarea totală a proiectului este de 99.000 de euro, deci iată altă dezinformare.

În legătură cu Programul RICOP, se specifică în moțiune, citez: "Uniunea Europeană s-a oferit să modernizeze Piața Centrală din Municipiul Turnu-Măgurele, județul Teleorman, condiționând începerea lucrării de participare a municipalității cu 5 miliarde lei. S-a realizat, e adevărat, un împrumut bancar, a venit și finanțarea europeană, dar primăria a organizat, spuneți dumneavoastră, o licitație dirijată. Vă precizăm că proiectul de modernizare, în valoare de 300.000 de euro, a fost supus licitației, conform procedurilor legale, iar fiecare etapă legată de aprobarea prealabilă, a fost supervizată prin Delegația Comisiei Europene la București.

În prezent, proiectul se află în fază de implementare, dar, prin dosarul de licitație, firma a prezentat, la un moment dat, o declarație pe proprie răspundere privind respectarea clauzelor. Urmarea a celor arătate mai sus,

Comisia Europeană și Ministerul Finanțelor Publice, prin prevederile acordurilor de finanțare nerambursabile, semnate cu autoritatea de implementare locală, în speță Turnu-Măgurele, își rezervă dreptul de a suspenda pe termen determinat sau definitiv finanțarea proiectului în cazul în care se constată practici neloiale. Prin urmare, iată că se face ceea ce trebuie la momentul potrivit.

Cu privire la finanțarea destinată realizării unui proiect de amenajare turistică la Bușteni, cazul investitorului Octavian Ionescu, român, rezident în Elveția, susceptibil de a fi declanșat un scandal de corupție, trebuie privit sub toate aspectele cu multă luciditate și nu sub imperiul intențiilor vindicative prin care inițiatorii moțiunii încearcă să scoată drept țap ispșitor întregul Guvern, de presupusa mușamalizare a acestor cazuri.

Să ne amintim, stimați colegi, și care a fost reacția președintelui țării, domnul Ion Iliescu, la aflarea veștii că Virgil Teodorescu, consilierul guvernamental, a fost acuzat de luare de mită, citez: "Trebuie cercetat. Sunt niște afirmații. De condamnat sunt nu numai cei care iau mită, ci și aceia care dau mită, iar cazul trebuie cercetat foarte atent." Iată un alt exemplu că nimănui nu-i este indiferent un semnal de alarmă.

Să reținem și faptul că Oficiul European de Luptă Antifraudă de la Bruxelles, contactat de Corpul de Control al Guvernului Român a declarat, la momentul respectiv, că va analiza atent problema și că are încredere în profesionalismul anchetatorilor români. Oricum, până la momentul finalizării anchetei, doar simpla bănuială ce plana asupra oficialilor din Secretariatul General al Guvernului a condus la demiterea consilierului Virgil Teodorescu și la demiterea lui Șerban Mihăilescu, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului. De altfel, tocmai pentru că nu ne putem permite să planeze asupra Guvernului suspiciuni legate de scandaluri de corupție, chiar domnul premier Adrian Năstase a publicat, în data de 28.10. 2003, în prestigiosul cotidian "Washington Times", un articol amplu în care preciza, citez: "I-am concediat pe cei trei miniștri ai mei de frunte, suspecți de corupție. Este expresia dorinței de a da viitorilor noștri parteneri - Uniunea Europeană și NATO - încrederea în radicalitatea unor măsuri care se impun în situația în care unii membri ai Guvernului, deși nu li s-a demonstrat vinovăția, doar sunt suspectați de implicarea în cazuri de corupție, măsurile, prin urmare, au fost luate."

Textul moțiunii se referă și la Programul SAPARD, într-o manieră cunoscută de incriminare și nicidecum de real interes pentru importanța acestui program și derularea sa. Nu am să mai vorbesc despre acest punct, pentru că colegul meu, domnul Bădulescu, a făcut-o, încerc să închei, domnule președinte... Programul este prezentat, prin urmare, în textul moțiunii, total eronat, atunci când se afirmă că actualul Guvern nu reușește să folosească sumele alocate de Uniunea Europeană în context.

Punctul trei, pe scurt, se referă la lipsa de competență a Guvernului, manifestată în opinia semnatarilor moțiunii, prin faptul că acesta nu reușește să prezinte la timp Comisiei Europene proiecte viabile...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog, vă rog, să încheiați, doamna senator.

Doamna Maria Antoaneta Dobrescu:

Da, vă mulțumesc.

... pentru banii alocați, pierzându-se sume nerambursabile.

Total eronat. În sfârșit, ultimul punct nu-l voi mai dezvolta, decât vreau să spun că autorii moțiunii...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog să încheiați. Nu mai puteți dezvolta, ce să mai dezvoltați?

Doamna Maria Antoaneta Dobrescu:

Nu, nu voi mai dezvolta. Autorii moțiunii acuză orice strategie a Guvernului. De fapt, Guvernul si-a fixat ca obiectiv prioritar în politica bugetară a ultimelor ani alocarea sumelor necesare cofinanțării programelor comunitare, apreciind astfel capacitatea de absorbție a fondurilor comunitare. Le mulțumim, totuși, colegilor noștri că se arată preocupați de modul cum gestionează Guvernul probelemele, dar îi asigurăm că...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog să încheiați.

Doamna Maria Antoaneta Dobrescu:

...Executivul dispune de strategii și de aceea rugăm, încă o dată, să luați în considerație că moțiunea nu este fondată și vă adresăm rugămintea să respingeți această moțiune. (Discuții, rumoare, vociferări.)

Îmi cer scuze că am depșit timpul, dar și bruiajul m-a determinat să citesc mai rar.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Doamna senator, vă rog foarte mult. Poftiți în sală! (Discuții, rumoare, vociferări ale Grupului parlamentar P.R.M. Aplauze din partea Grupului parlamentar al P.S.D.)

Pentru depșirea timpului discutați cu domnul senator Ștefan Viorel, nu cu mine.

Are cuvântul, din partea Grupului Partidului România Mare, domnul Zlăvog, da? (Discuții.) Eu am văzut...

Din sală:

Bîciu.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Eu v-am văzut că vorbiți tot timpul și am vrut să vă invit la microfon. (Discuții, rumoare, vociferări.)

Domnul senator Bîciu Constantin, vă rog.

Acum puteți să vorbiți. Vă rog, domnule senator.

Domnul Constantin Bîciu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor senatori,

Stimați invitați,

Din răspunsul domnului ministru Pușcaș se înțelege că Domnia sa este convins că moțiunea P.R.M. se referă la modul cum trebuie utilizate fondurile europene.

Mulțumim pentru expunerea coerentă a regulamentelor fondurilor europene, cunoscute deja în Senat, dar reamintesc domnului ministru, cu tot respectul, că titlul moțiunii P.R.M. este "Deturnarea fondurilor europene trebuie oprită".

Pe această temă am fi așteptat să fie axată expunerea Domniei sale, mai ales în cazurile din moțiune care se refereau direct la membrii P.S.D.

Vreau să vă reamintesc, domnule ministru, că nu v-am mulțumit degeaba. În cadrul Comisiei economice, un înalt demnitar P.S.D. încerca să ne convingă odată că un proiect cu fonduri europene este viabil numai dacă este susținut de la început de firma care trebuie să-l execute: "Domnule, dacă nu se ocupă firma, nu are nici un succes proiectul." Am încercat să-i spun că proiectul se aprobă de oficialitatea locală, apoi se aprobă de o comisie comună româno-europeană, și apoi se scoate la licitație. Nu. Domnia sa a susținut până la sfârșit că acel proiect nu are succes dacă nu este de la început susținut de firma care, în final, urmează să-l execute.

Referirile la referendumul pentru Constituție, făcute azi de către membrii P.S.D., confirmă că, demagogic, în lipsa unor realizări concrete, acest partid poate prezenta ca succes și o acțiune contestată vehement de toate organizațiile apolitice și de toate forțele politice, cu excepția P.S.D. și, parțial, U.D.M.R. (Rumoare, discuții la Grupul U.D.M.R.)

Remarc și gelozia doamnei senator Dobrescu care, referindu-se la cazul Mischie, învinovățește subtil soțiile demnitarilor P.S.D. care, pe undeva, umbresc imaginea imaculată a nobililor lor soți.

Vă rog să mă iertați, doamna Dobrescu, dar dacă dumneavoastră ați fi vorbit înaintea domnului ministru, aș fi putut vorbi aici despre plagiat, pentru că se poartă numai la nivel de ministru. Dar cum dumneavoastră ați vorbit despre aceleași cazuri după domnul ministru, remarc buna colaborare din rândurile P.S.D.-ului. (Discuții, urale din partea Grupului parlamentar al P.R.M.)

Din sală: Bravo!...

Domnul Constantin Bîciu:

Doamnelor și domnilor senatori,

Moțiunea prezentată astăzi în fața dumneavoastră reflectă parțial o realitate a României, cunoscută și recunoscută în întreaga lume. România ocupă primul loc în Europa în clasamentul corupției. Nimeni nu poate contesta că această realitate este o realizare a guvernării P.S.D.

Actul de conducere al societății românești a fost abordat de actualul partid de guvernământ prin crearea condițiilor necesare proliferării fenomenului de corupție.

Înlocuirea profesionalismului de la conducerea tuturor domeniilor de activitate, la toate nivelurile, cu clientelismul politic a fost și este cauza principală a extinderii fenomenului corupției în societatea românească începând cu măruntul funcționar pesedizat și protejat politic, continuâ nd cu bine protejații de la centru, baronii locali, și evidențiindu-se cel mai bine în chiar structura Guvernului, prin recent demisionații miniștri. Generalizarea fenomenului corupției în țara noastră nu putea lăsa neatinse de acest flagel fondurile alocate României pentru dezvoltare și integrare de organizații internaționale, inclusiv Uniunea Europeană.

Fondurile europene pentru România au un singur scop: îndeplinirea condițiilor necesare integrării țării noastre în Uniunea Europeană. Modul de utilizare al acestor fonduri, girat de Guvernul P.S.D., demonstrează clar că integrarea europeană nu este prioritară pentru actualul Executiv. Cu o administrație deprofesionalizată, politizată și dirijată politic, Guvernul P.S.D. direcționează fondurile europene către cei care pot susține P.S.D.-ul la putere.

Păstrarea puterii este prioritatea guvernării actuale.

Integrarea europeană poate veni de la sine, iar dezvoltarea României poate tot așa.

Deturnarea fondurilor Europene, reflectată în moțiunea de astăzi, a fost recent confirmată de Parchetul Național Anticorupție, instituția cea mai autorizată în domeniu, care, printr-un comunicat recent, recunoaște că are în lucru peste 60 de astfel de cazuri.

După cum ați auzit, fenomenul nu constituie motiv de îngrijorare pentru Guvern. Nu este motiv de îngrijorare pentru Guvern nici incapacitatea administrației P.S.D.-iste de a prezenta proiecte viabile pentru accesarea fondurilor europene, fapt ce a condus la pierderea a sute de milioane de euro din banii alocați de Uniunea Europeană pentru integrarea României. Aceste fapte, domnilor, constituie acte ale guvernării actuale, potrivnice interesului național și nu vor rămâne nesancționate de poporul român. Este greu de crezut că țările Uniunii Europene vor primi în rândurile lor, în 2007, România, țara cu cea mai mare corupție din Europa.

Prin moțiunea "Deturnarea fondurilor comunitare trebuie oprită", Partidul România Mare demonstrează că România nu are în guvernarea P.S.D. o conducere capabilă să o ducă în structurile europene.

Îmi exprim convingerea că alegerile din 2004 vor aduce în fruntea țării un partid, altul decât P.S.D., capabil să integreze România în structurile europene. (Discuții, rumoare în rândul membrilor Grupului parlamentar al P.S.D.)

Aveți răbdare, vă rog. Aveți răbdare.

Partidul România Mare este pregătit pentru aceasta! (Discuții, rumoare, vociferări ale Grupul parlamentar al P.S.D.)

Este motivul principal care mă determină să vă rog să votați moțiunea. (Râsete, discuții în rândul membrilor Grupului parlamentar al P.S.D. Aplauze ale Grupului parlamentar al P.R.M.)

Domnul Petru Dumitru Pop (din sală):

Și P.S.D. votează moțiunea. (Râsete în rândul membrilor Grupului parlamentar al P.R.M.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog frumos.

Doamna Dobrescu, luați loc, că nu v-am dat nici un drept la replică. Mai aveți un minut și 20...

Din sală:

Două.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Le-am mai dat un minut. Nu două minute! Un minut și 20 de secunde. Domnul senator Horga.

Domnul Vasile Horga:

Domnule președinte, renunț la cuvântul meu. Dați-mi voie să încredințez textul pentru a fi trecut în stenogramă. Vă mulțumesc. (Discuții, rumoare în rândul membrilor Grupul parlamentar al P.S.D. Aplauze ale Grupului parlamentar al P.R.M.) (Domnul senator predă materialul pentru a fi trecut în stenogramă.)

Moțiunea pe care o discutăm astăzi se vrea a fi un semnal pe care toate partidele din opoziție și, în special, Partidul România Mare l-au tras în mod constant pentru ca Guvernul Năstase, sprijinit de coaliția P.S.D.-U.D.M.R., să înțeleagă în cel din urmă ceas că este autorul de fapt și de drept al generalizării conștiente a corupției în societatea românească, pe toate palierele ei, fără excepție.

De ce a ales Partidul România Mare tocmai acest segment al accesului la consumarea fondurilor europene?

Pentru un motiv pe cât de simplu, pe atât de plin de semnificații, atât pentru cetățenii români, cât mai ales pentru cetățenii europeni: caracatița puterii politice instaurată în România după anul 2000, orbită de competiția cștigului ilicit fără frontiere, nu mai poate face distincție între atacul la fondurile publice din bugetul național și cel asupra fondurilor din bugetul Comunității Europene.

Dacă cetățenii români s-au împăcat cu gândul că banii lor din contribuții au fost utilizați an de an pentru satisfacerea clientelei politice a guvernărilor efemere, cetățenii europeni vor fi, credem, mai greu de convins să alimenteze în continuare sacul fără fund al corupției și mafiei atotcuprinzătoare, instaurate azi în România.

Adevărata dimensiune a hoției asupra fondurilor publice românești nu o cunosc decât cei care au organizat-o în mod sistematic.

De aceea, trebuie să recunoaștem că cele câteva zeci de cazuri prezentate de noi în cuprinsul moțiunii, prin care aleși politici înregimentați în P.S.D. sau foarte apropiați de el au accesat fonduri comunitare cu încălcarea flagrantă a normelor comunitare, reprezintă doar lacrima de pe obrazul plâns al României.

Dacă Guvernului i-ar fi rămas măcar o fărâmă de demnitate, ar fi venit astăzi în fața noastră și ar fi recunoscut o realitate, de fapt, care nici măcar de dovezi nu mai are nevoie. Da. Aveți dreptate, există un atac concertat pe fondurile publice, inclusiv pe cele comunitare, suntem încă neputincioși în lupta cu această mafie, dar, în final, îi vom învinge.

În loc s-și recunoască neputința în lupta cu corupția, Guvernul Năstase se lansează în atacuri la adresa Partidul România Mare ca și cum acesta ar fi vinovat de construcția caracatiței românești.

Guvernul Năstase poate să ne acuze de ce vrea el, dar că nu i-am deschis ochii la timp, că nu l-am scăpat o clipă din priviri, că nu l-am hărțuit constructiv și că nu i-am atras de fiecare dată atenția asupra modului în care oamenii lui înțeleg să respecte așteptarea contribuabilului român într-o viață mai bună nu ne mai poate acuza.

Mecanismul diabolic, inventat de oamenii acestui Guvern, de fraudare a fondurilor publice nu cunoaște limite.

Se fură astăzi cel mai bine la adăpostul legilor provenite aproape în totalitate din ordonanțe de urgență ale Guvernului. Ce-i drept, legea guvernării P.S.D.-iste obligă la organizarea de licitații publice printr-o multitudine de forme.

Un lucru esențial însă scapă acestei legi: cine întocmește caietul de sarcini și pentru cine se întocmește el? Evident, în 99% din cazuri el este personalizat, fie că se organizează licitație publică direct către instituția publică interesată, fie că se apelează la Bursa de Mărfuri, fie că licitația se organizează electronic, va cștiga clientul dorit de putere.

Ce este rău în acest lucru? Este rău pentru că:

  1. Se elimină competiția de pe piață;
  2. Prețul este stabilit pe bază de înțelegere și comision;
  3. Cu bani mulți plătiți din bugetul instituției respective se fac achiziții puține întrucât prețul se stabilește la masa verde;
  4. Efectele asupra contribuabilului plătitor sunt aproape nule;

Se acumulează averi din bani publici în mod nejustificat.

Prin Programul SAPARD, componenta "îmbunătățirea infrastructurii rurale", au fost alocate României fonduri totalizând sute de milioane de euro, care au început de curând să fie accesate.

Dacă pentru aceste fonduri există un control mai eficient al organizării licitațiilor publice privind selecția furnizorului sau prestatorului de servicii, ca urmare a întocmirii caietului de sarcini sub controlul Comunității Europene, clanurile locale ale puterii au găsit o breș și în acest sistem.

Astfel, au fost selectați câțiva furnizori locali de asemenea servicii în fiecare județ și, exact ca în clanurile mafiote coordonate de un înalt responsabil local al puterii, s-a făcut o înțelegere între ei, de participare controlată la toate licitațiile organizate pentru lucrări finanțate din aceste fonduri, în așa fel încât, prin rotație, fiecare dintre membrii cartelului s-și adjudece lucrările repartizate de șeful clanului, la prețul dinainte stabilit.

Se dovedește, încă o dată, că imaginația bogată a oamenilor puterii nu cunoaște limite. În loc ca din acești bani să se facă cât mai multe lucrări în mediul rural, se preferă ca partea cea mai mare a banilor să fie trași în buzunarele proprii, prin utilizarea unor prețuri dinainte controlate, sub aparența legală a operațiunilor respective.

Doamnelor și domnilor senatori, în perioada imediat următoare, în România vor intra alte sute de milioane de euro din bugetul Comunității Europene. Vor exista, de asemenea, din partea oamenilor puterii tentații și mai mari privind accesarea lor, în condițiile în care au văzut cât de ușor au accesat celelalte fonduri europene.

Este însă momentul ca acest Guvern să se trezească până nu este prea târziu, până ce Comunitatea Europeană, exasperată de neputința acestuia, va închide definitiv robinetul euro pentru țara noastră.

Poate Guvernul Năstase s-și asume față de cetățenii României o asemenea responsabilitate, de a-i îndepărta - poate pentru mult timp - de hotarele Europei la care fiecare dintre ei visează clipă de clipă?

Noi, Partidul România Mare, credem că demersul nostru de astăzi, prin inițierea acestei moțiuni, se constituie într-un serios semnal de alarmă atât pentru comunitatea românească, cât și pentru cea europeană, iar pentru Guvernul Năstase ar trebui să se constituie punctul de plecare în lupta adevărată, și nu simulată, cu corupții României, oriunde s-ar afla ei.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Da. Drept la replică.

Doamna senator Dobrescu, aveți un minut. (Discuții, rumoare.)

Doamna Maria Antoaneta Dobrescu:

Numai într-o singură frază am să precizez, pentru incriminarea făcută de colegul nostru, că am spus la pagina 6 din material, următoarele:

"Pentru a îndepărta orice suspiciune, am solicitat explicații scrise din partea celor vizați, am solicitat punctul de vedere al unor instituții și al Guvernului, folosind observațiile coroborat" și am precizat. În textul meu sunt ghilimele. Din lipsa, poate, a timpului, eu știu că am precizat, întrucât de multe ori citez. Prin urmare, să știți că este onest materialul.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc, doamna senator.

Am încheiat luările de cuvânt. Nu mai puteți lua cuvântul, s-a epuizat timpul. Domnule senator Păunescu, aveți vreun drept la replică, ceva?

Din sală (mai multe voci):

Nu... nu... (Discuții, rumoare în sală.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Îmi pare rău. Din păcate... Vă rog, domnule senator Păunescu, aveți vreo problemă de procedură? Nu puteți lua cuvântul, că s-au epuizat timpii. Vă rog.

Domnul Adrian Păunescu:

Pot sau nu pot să iau cuvântul?

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Nu. (Rumoare, discuții.) Îmi pare rău, sunt timpi stabiliți, toată lumea a fost obligată să se încadreze în ei...

Ce să fac? Vă pot spune mai mult decât atât! Era înscris și domnul senator Ștefan Viorel la cuvânt, dar nu a mai avut posibilitatea să ia cuvântul. (Rumoare, discuții.)

Domnul Vasile Duță (din sală):

Îi dau eu de la independenți 6 minute. (Rumoare, discuții.)

Din sală:

De când ești independent? (Discuții, râsete.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Are cuvântul domnul ministru Pușcaș pentru a da răspunsuri. (Discuții, rumoare, vociferări.)

Domnul Vasile Pușcaș:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați...

Din sală (mai multe voci):

Senatori... (Râsete.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog! (Discuții, rumoare, vociferări.)

Domnul Vasile Pușcaș:

...iertați-mă, senatori.

Aș vrea să vă spun că sunt de acord cu toți cei care susțin că dezbaterea foarte serioasă și foarte profesionistă a temei integrării europene este un interes pentru toți și că trebuie să facem asemenea dezbateri. Cu un asemenea enunț sunt absolut de acord, iar P.S.D. și Guvernul promovează un asemenea tip de dezbateri asupra temei integrării europene.

Am fost și sunt dezamăgit de faptul că aici preopinenții care au susținut moțiunea nu au pronunțat deloc sintagma "stat de drept". Deci justițiarism înțeleg, dar este vorba să lăsăm instituțiile. Și pledoaria mea este să lăsăm regulile, să urmăm procedurile, să urmăm legile noastre pentru ca în felul acesta să putem să ne exprimăm vizavi de un act sau altul.

Colegii din presă ne fac nouă niște servicii, ne semnalează niște lucruri, dar după aceea este datoria noastră și ca politicieni, și în Executiv să investigăm, să analizăm și să găsim soluții. Dacă nu găsim soluții, atunci, în mod sigur, vom perpetua această stare bizantino-politicianistă care nu duce la nimic.

Am avut o prezentare care se referea la proceduri, pentru că modul abulic în care venea moțiunea, nu venea decât cu insinuări, pur și simplu.

Vreau să vă spun următoarea chestiune. Tema este de interes național, suntem cu toții interesați, dar trebuie să o tratăm la fel de serios.

Domnul senator a spus că am fost puțin didactic. Nici nu puteam fi altfel într-o asemenea împrejurare, pentru că nu văd cum am putea să dovedim - pentru că Senatul este o instituție nu numai respectabilă, dar și responsabilă - sau să dezbatem aceste teme dacă nu ne referim permanent la aceste situații contextuale, precizate de legi și regulamente.

Doamnelor și domnilor senatori, în 30 august, a fost publicată în "Monitorul Oficial" ordonanța privind modalitatea în care se investighează și se returnează fondurile comunitare, ca urmare a unor neregularități. Acolo există foarte clar precizată inclusiv terminologia. Este vorba de "nereguli" și "fraude". Dumneavoastră cu "deturnarea" ați făcut, probabil, o chestiune precum teroriștii care deturnează avioane sau - știu eu? - gândirea. Nu este vorba de așa ceva. Dacă avem o legislație, haideți să ne raportăm la ea. Vom dovedi abilitatea noastră să fim compatibili cu Uniunea Europeană dacă ne raportăm la legislație, la limbajul pe care îl susține această legislație.

Încă o dată fac apel la instituțiile noastre. Noi am pledat și am prezentat modul în care instituțiile s-au raportat la cazurile pe care le-ați dat, fiindcă asta ne intereasează și din punct de vedere administrativ, și din punct de vedere penal.

Vreau să o asigur pe doamna senator Maria Petre că în P.S.D. sunt foarte mulți oameni foarte...

Nu este aici. Îmi cer scuze, nu mai spun, dar cumulul de funcție de care dânsa vorbea este o chestiune constituțională și nicidecum umorală. Cred iar în respectabilitatea acestei instituții și trebuie să ne adresăm acestui cadru constituțional legal - și nu umoral - când vorbim despre un lucru sau despre celălalt.

Prezentarea mea a fost expozitivă, fiindcă am considerat că este nevoie să punem ordine în gândire.

Altminteri, nu vom putea niciodată să facem pasul înainte pe care îl așteaptă societatea de la noi, inclusiv din punctul de vedere al integrării europene.

Firește că răspunsul nostru a fost punctual din punctul de vedere al acestei rigori. Dacă ar fi intrat în logica ilogică a documentului, ar fi însemnat să arătăm și noi aceleași abilități de a ne scărpina după ureche - iertați-mi expresia - cu piciorul. (Rumoare, discuții în rândul membrilor Grupului parlamentar al Partidului România Mare.)

Domnul Dumitru Badea (din sală):

Ce e aia ilogică? (Discuții, rumoare, vociferări în sală.)

Domnul Vasile Pușcaș:

Nu cred că este cazul... (Discuții, rumoare.) Trebuie să lucrăm... trebuie să lucrăm... (Discuții, rumoare.) Mai am un minut, domnule senator, și vă asigur că închei. Vreau să vă asigur... (Discuții, rumoare, vociferări în rândul membrilor Grupului parlamentar al Partidului România Mare )

Domnul Dumitru Badea (din sală):

Ne insultă... (Vociferări din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare. Discuții, rumoare în sală.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Stimați...

Domnul Vasile Pușcaș:

Vreau să vă asigur...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

N-am înțeles. Care e problema?

Domnul Vasile Pușcaș:

Vreau să vă asigur că atât Guvernul, cât și Partidul Social Democrat sunt dedicați de la început. Noi suntem cei care, în primăvara lui 2001, am venit cu propunerile de legislație și de instituție a controlului neregulilor și fraudelor legate de folosirea fondurilor comunitare. Ar fi trebuit să vină, dacă cineva avea interes, și înainte. Dar acum, doecamdată, este vorba de acest demers pe care noi nu-l susținem numai în vorbe, ci îl susținem în fapte, lucru pentru care...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog să încheiați.

Domnul Vasile Pușcaș:

... lucru pentru care, domnule președinte, eu consider că este rațional și este justificat ca această moțiune să fie respinsă.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Stimați colegi, am încheiat dezbaterile. Supun votului dumneavoastră procedura de vot. Sunteți de acord cu vot electronic?

Cine este pentru, să voteze. Pentru vot electronic. Vă rog, votați.

S-a aprobat cu 99 de voturi pentru, 17 voturi împotrivă și o abținere. (Domnul senator Badea solicită cuvântul.)

Poftiți, domnule senator Badea!

Domnul Dumitru Badea:

În numele Grupului parlamentar, fac propunerea ca să voteze numai cei prezenți. Este electronic, dar să voteze numai cei prezenți.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Dumneavoastră sunteți aici?

Dacă vreți... Eu chiar așa vă propun. Cei prezenți să voteze. "inând seama că dumneavoastră sunteți 29.... Eu i-am numărat pe toți și știu ce este în sală.

Deci, vă rog să votați. Votând "DA", înseamnă că sunteți pentru moțiune. Votând "NU", sunteți împotriva moțiunii.

Vă rog să votați. Votând "NU", înseamnă împotriva moțiunii.

Vă rog să votați.

72 de voturi împotrivă, 46 pentru moțiune și o abținere. (Aplauze.)

Vă mulțumesc. O listă pentru grupuri. Cu aceasta, declar închisă ședința noastră de astăzi.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 18 janvier 2025, 6:14