Plen
Sittings of the Senate of October 15, 2007
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.139/25-10-2007

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2023 2022 2021
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2023 2022 2021
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2007 > 15-10-2007 Printable version

Sittings of the Senate of October 15, 2007

14. Din partea Guvernului au primit răspunsuri:  

 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

  ................................................
 

Înainte de a oferi cuvântul doamnei secretar de stat Katalin Kibedi, dați-mi voie să fac câteva precizări.

Prezenți în ședința plenului Senatului, mai mulți reprezentanți ai Executivului, respectiv doamna secretar de stat Lucia Ana Varga a oferit răspunsuri scrise domnilor senatori Petru Stan, Viorel Duca senior, Ion Toma; domnul secretar de stat Marian Pătuleanu a oferit răspuns scris domnului senator Ioan Codruț Șereș; domnul secretar de stat István Tőke a oferit răspunsuri scrise doamnei senator Doina Silistru și domnului senator Ilie Petrescu; domnul secretar de stat Cătălin Doică a oferit 4 răspunsuri scrise colegilor senatori Ilie Petrescu, Nicolae Iorga, Alexandru Pereș și, iarăși, Nicolae Iorga; doamna secretar de stat Zvetlana Preoteasa a oferit răspuns scris domnului senator Ion Vărgău; domnul secretar de stat Horia Irimia a oferit răspuns scris domnului senator Vasile Dănuț Ungureanu și doamnei senator Doina Silistru.

 
Gheorghe Funar - de la Kibedi Katalin Barbara, secretar de stat în Ministerul Justiției;

În continuare, are cuvântul doamna secretar de stat Katalin Kibedi, microfonul 9, pentru a oferi răspuns colegilor senatori prezenți în sală.

 

Doamna Kibedi Katalin Barbara - secretar de stat în Ministerul Justiției:

Domnule președinte, La întrebarea domnului senator Gheorghe Funar, vă răspundem:

Distinse domn senator, Având în vedere că întrebarea dumneavoastră se referea la motivele tergiversării soluționării Dosarului nr. 48/P/2006, înregistrat la Serviciul Teritorial al D.N.A., am solicitat relațiile necesare de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea formulării răspunsului către dumneavoastră.

Din cele comunicate, a rezultat că în ceea ce-l privește pe Liviu Alexandru Mărghitaș, rector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj (U.S.A.M.V.), pentru care s-a formulat plângere de către dumneavoastră pentru comiterea a două infracțiuni, respectiv luare de mită și abuz în serviciu, în data de 4 octombrie 2007, prin rezoluția dată în cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru aceste infracțiuni și, aici, aș dori să fac o mențiune.

În măsura în care partea nemulțumită de această soluție înțelege să formuleze plângere, aceasta poate, potrivit prevederilor art. 275 alin. 1 din Codul de procedură penală, are posibilitatea de a se plânge organului ierarhic superior, iar, în continuare, dacă soluția este tot una care nemulțumește, se va putea adresa instanței de judecată și, în continuare, are calea recursului.

În ceea ce privește celelalte 3 persoane vizate, respectiv Fărcaș Alexandru, Naș Sorin Valeriu și Istrătescu Cristian, față de aceștia s-a disjuns cauza, s-a înregistrat un dosar nou, Dosarul nr. 93/P/2007, și, cu data de 11 octombrie 2007, s-a dispus începerea urmării penale pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată.

În condițiile în care dumneavoastră doriți ca, în continuare, să fiți informat despre stadiul cercetărilor, având în vedere că s-a dispus începerea urmăririi penale, vă vom furniza periodic relațiile pe care le veți solicita.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Îl consult pe domnul Gheorghe Funar dacă este mulțumit de răspunsul primit.

 
 

Domnul Gheorghe Funar:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Onorat Senat, Nu pot fi mulțumit de un asemenea răspuns.

Zilele trecute, românii au fost năuciți la televizoare mai ales cu imagini trucate despre așa-zisa mită cu caltaboș, cu țuică și așa mai departe.

În cazul pe care l-am adus în discuție este vorba despre 35 hectare domeniu public al statului român, în valoare de 70 de milioane euro.

Pe această suprafață, unde s-au aflat câmpurile experimentale ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, un controversat om de afaceri Pászkány Árpád Zoltán, cunoscut și apreciat de Președintele României, că din cauza aceasta s-a dat neînceperea urmăririi penale într-un dosar și sunt convins de acest lucru, acest cetățean a intrat pe 35 hectare ale statului român, a ras în vara anului 2005 toate câmpurile experimentale, a construit un centru comercial "Polus", care s-a inaugurat la sfârșitul săptămânii trecute, pe domeniul public al statului român.

Ce s-ar întâmpla dacă alți cetățeni, pe care nu-i cheamă Pászkány Árpád Zoltán, alte 20 milioane, ar intra pe zeci de hectare sau pe unul-două hectare și ar construi, iar Parchetul dă neînceperea urmăririi penale?

Aș ține să subliniez că față de rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară eu nu am formulat plângere pentru luare de mită.

Am aflat de la ziariștii clujeni că Pászkány Árpád Zoltán s-a înțeles cu rectorul și i-a dat un milion de euro șpagă.

Asta susțin ziariștii clujeni, dar era de datoria Parchetului să verifice acest lucru.

Unde este vorba despre 70 de milioane pagubă adusă statului român, unde este vorba despre dare și despre luare de mită, Parchetul dă neînceperea urmăririi penale.

Aștept răspunsul dumneavoastră în scris și mă voi adresa și procurorului ierarhic, și Consiliului Superior al Magistraturii, și voi solicita să se analizeze acest evident caz de mare corupție, săvârșit în România, despre care știe și președintele Traian Băsescu.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Domnule senator, Ați făcut afirmații extrem de grave în legătură cu faptele denunțate în plenul Senatului.

Sunt convins că aveți probatorii serioase în legătură cu ceea ce ați afirmat.

 
Ilie Petrescu - de la Kibedi Katalin Barbara, secretar de stat în Ministerul Justiției;

Doamnelor și domnilor secretari de stat, înțeleg că doriți să oferiți răspuns și domnului senator Ilie Petrescu sau dacă mai aveți și alte răspunsuri...

Doamna secretar de stat Katalin Kibedi.

 

Doamna Kibedi Katalin Barbara:

Mulțumesc, domnule președinte.

Distinse domnule senator, În legătură cu soluția de neînceperea urmăririi penale care s-a dat în cauza pentru care dumneavoastră ați solicitat cercetări și care viza și nemulțumirea Societății Comerciale "Helco" - S.R.L. Craiova, trebuie să vă fac aceleași mențiuni, că, potrivit prevederilor Codului de procedură penală, și anume art. 275 alin. 1, "orice persoană poate face plângere împotriva măsurilor și actelor de urmărire penală dacă i s-a adus o vătămare intereselor sale legitime", că termenul de 20 de zile curge de la data de la care se comunică soluția și, în măsura în care nemulțumirea societății este de a nu i se fi comunicat soluția, are posibilitatea să facă o solicitare expresă către conducerea Parchetului în acest sens, și termenul de 20 de zile va curge de la data comunicării poștale.

În continuare, fac aceleași mențiuni în legătură cu căile de atac prevăzute de cod, respectiv plângerea formulată, dacă este respinsă, se poate adresa instanței și, pe urmă, poate ataca soluția instanței de fond pe calea recursului.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă rog, domnule senator Ilie Petrescu.

 
 

Domnul Ilie Petrescu:

Cu deosebită onoare, domnule președinte.

Doamna ministru, vreau să intervin și eu, tot pe aceeași linie, ca și domnul senator Gheorghe Funar.

Acest individ Popeci este omul lui Băsescu, acest Băsescu care se ocupă cu D.N.A. și cu frauda în România.

Uitați-vă că, de fapt, ies la iveală niște chestiuni...

A prejudiciat statul român cu 130 de miliarde lei, iar Băsescu acesta se ocupă de oamenii lui din teritoriu.

Asta mă pune pe gânduri, că există relația cu D.N.A. să-i dea neînceperea urmăririi penale acestui Popeci, care, de fapt, acum vrea să vândă tot activul de la S.C. "Reut" - S.A. Craiova.

Deci este o chestiune de care D.N.A. se folosește numai acolo unde sunt probleme, acolo unde sunt persoane care nu au puterea să intre în cercurile lor de afaceri, iar Băsescu susține un individ Popeci, din Craiova, despre care se zice că este omul de casă al lui Traian Băsescu.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Numai o secundă!

La care domn Băsescu vă referiți?

 
 

Domnul Ilie Petrescu:

La Președintele României.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă rog, atunci, să vă adresați în această formulă.

 
 

Domnul Ilie Petrescu:

Deci... al domnului Președinte al României, domnul Traian Băsescu.

Doamna ministru Kibedi, vedeți ce se întâmplă, pentru că este o nebunie, prejudiciază statul român cu 130 de miliarde lei și nu se întâmplă nimic?!

Păi este posibil așa ceva, dacă vorbim despre acea sintagmă "dreptate și adevăr" a domnului Traian Băsescu, Președintele României?!

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă înțeleg starea de nemulțumire, domnule senator.

Vă rog să folosiți mijloacele legale și afirmații care să fie susținute.

 
Ilie Petrescu - de la Horia Ion Irimia, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor

Îl invit pe domnul secretar de stat Horia Irimia să ofere răspunsuri colegilor senatori prezenți în sală, domnului senator Ilie Petrescu și domnului senator Gheorghe Funar.

Vă rog, aveți cuvântul.

 

Domnul Horia Ion Irimia - secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule senator,

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, organizat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 361/2007, are sub autoritatea sa Compania Națională de Investiții (C.N.I.) - S.A.

Potrivit dispozițiilor legale, această instituție, Compania Națională de Investiții, are ca principal obiect de activitate executarea programelor de interes public sau social în domeniul construcțiilor, pe baza programelor de interes public sau social, aprobate de ministerul nostru sau prin programe proprii.

În ceea ce privește Programul "Săli de sport", program derulat prin intermediul companiei, vă informăm, stimate domnule senator, despre faptul că "Lista sinteză a obiectivelor de investiții" din cadrul Programului "Săli de sport", pe anul 2007, cuprinde obiectivul de investiții "Sală de sport Motru", obiectiv care, de altfel, face obiectul întrebării dumneavoastră.

Admiterea acestuia la finanțare se va face în funcție de criteriile și alocațiile bugetare pe acest an.

Dorim să vă comunicăm faptul că, prin bugetul alocat Companiei Naționale de Investiții, se are în vedere, în 2007, finanțarea echilibrată la nivelul întregii țări, cu prioritate, a obiectivelor aflate în curs de execuție, fără a neglija, însă, și promovarea unor noi investiții.

Vă asigurăm, domnule senator, că ministerul nostru acordă o atenție deosebită tuturor partenerilor săi, în vederea implementării cu succes a programelor și proiectelor gestionate de minister.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Vă rog, domnule senator Ilie Petrescu.

Vă consult dacă sunteți mulțumit de răspunsul oferit de domnul secretar de stat Horia Irimia.

 
 

Domnul Ilie Petrescu:

Domnule ministru, Solicit, de la tribuna Senatului, ca acest obiectiv, pe care noi l-am făcut ca proiect, în Motru, să fie susținut, deoarece este foarte necesar și, în condițiile în care sunt atâtea probleme sociale în localitatea Motru, ar fi bine-venită construcția unei săli de sport pentru cetățenii acestui oraș, un oraș cu probleme miniere deosebite.

Vă rog, domnule ministru, ca localitatea Motru să fie în atenția dumneavoastră.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

 
   

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 31 january 2023, 12:01
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro