Plen
Sittings of the Senate of February 20, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.14/29-02-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2023 2022 2021
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2023 2022 2021
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 20-02-2008 Printable version

Sittings of the Senate of February 20, 2008

34. Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001. (votul pe raport și votul final se vor da în ședința de luni, 25 februarie a.c.)
 
see bill no. L842/2007

Domnul Nicolae Văcăroiu:

................................................

La punctul 32 din ordinea de zi, Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001.

Comisia pentru administrația publică, organizarea teritoriului și protecția mediului este prezentă. Inițiatorii, dacă sunt prezenți?

Domnul senator Otilian Neagoe, dar nu sunteți inițiator. Suntem la punctul 30 din ordinea de zi. (Discuții în sală.)

Din sală: Suntem la punctul 32 din ordinea de zi.

Domnul Otilian Neagoe (din sală):

Punctul 32 din ordinea de zi.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog să mă scuzați, domnul senator Otilian Neagoe are dreptate.

Aveți cuvântul, microfonul 6, vă rog.

Domnul Otilian Neagoe:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Inițiativa legislativă își propune să elimine alin. (3) al art. 45 din Legea nr.215/2001 care prevede că hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcție.

Ideea este să dăm posibilitatea consiliilor locale să lucreze mai ușor. Este nevoie, în perioada imediat următoare, să se aprobe modificări legate de patrimoniu și, în felul acesta, am veni în sprijinul consiliilor locale care ar evita anumite blocaje. Mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc. Să-l ascultăm și pe domnul secretar Aurel Gabriel Simionescu cu punctul de vedere al Comisiei pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului. Aveți cuvântul, vă rog.

Domnul Aurel Gabriel Simionescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Propunerea vine din partea tuturor membrilor comisiei și ceea ce propunem este, de fapt, o aprobare pe care am dat-o inițial în comisie- atunci când am discutat modificările la Legea nr.215/2001, în anul 2006 - și care în plen a fost votată altfel decât am decis noi în comisie.

Deci, este un raport de admitere, pe o propunere legislativă care face parte din categoria legilor organice, iar Senatul este Cameră Decizională.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc.

Domnul secretar general adjunct Alexandru Mircea, microfonul 10.

Domnul Mircea Alexandru:

Mulțumesc, domnule președinte.

Inițiativa legislativă are două componente: în primul rând, să se abroge art. 45 alin. (3), despre care s-a vorbit și la care o să-mi permit să revin o secundă mai târziu, și, în al doilea, rând, să se înființeze oficiile locale.

În comisie s-a convenit ca toate acele prevederi referitoare la oficiile locale să fie respinse și suntem absolut de acord cu această respingere, Guvernul nesusținând-o. Problema de fond sau problema importantă care rămâne este cum să se adopte hotărârile consiliilor locale privind înstrăinarea patrimoniului? În momentul de față, în actuala reglementare, aceste hotărâri se adoptă "cu două treimi din numărul consilierilor în funcție". Inițiatorii propun să se abroge acest alineat, prin amendamentul propus: "adoptarea hotărârilor privind patrimoniul să se adopte cu jumătate plus unu din numărul consilierilor în funcție".

Guvernul nu susține inițiativa legislativă și argumentează că acest lucru aduce mai multă siguranță, mai multă protecție în protejarea patrimoniului unităților administrativ-teritoriale și, până la urmă, de ce să nu o spunem, pentru că s-a întâmplat și pentru că avem exemple foarte concrete și actuale, oricând se poate crea o majoritate de jumătate plus unu din numărul consilierilor în funcție care să ducă la înstrăinări ale patrimoniului discutabile și în dezinteresul comunităților. Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Să fim noi sănătoși, cât a mai rămas din acest patrimoniu..., vorba vine!

Domnul Mircea Alexandru:

Cât a mai rămas.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Dezbateri generale. Domnul senator Carol Dina, aveți cuvântul. Microfonul 2, vă rog.

Domnul Carol Dina:

Domnule președinte,

Cred că, în această situație, Guvernul are dreptate.

Eu am fost consilier local la Galați și știu că sunt împrejurări în care se mai fac presiuni asupra unor consilieri să opteze pentru înstrăinarea patrimoniului în condiții nu chiar legale și ortodoxe.

De aceea, aș ruga inițiatorii să mai cugete și dumnealor asupra acestei chestiuni, că, de fapt, este averea publică și trebuie să veghem asupra integrității ei. Deci, noi nu suntem de acord cu această inițiativă și susținem punctul de vedere al Guvernului.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Da, dar dacă o trecem în domeniul privat se protejează mai bine.

Domnul senator Marinescu. Microfonul 3.

Domnul Marius Marinescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Dacă, până acum, hotărârile cu privire la patrimoniul local se luau cu votul a două treimi din numărul consilierilor în funcție - și am asistat la un jaf generalizat al spațiilor verzi, peste 98% din spațiile verzi sunt sau urmează să fie distruse -, ce se va întâmpla când, dacă vom greși și vom vota această inițiativă legislativă, hotărârile se vor lua cu jumătate plus unu din consilierii locali sau municipali ?

Am observat ce s-a întâmplat la Primăria Capitalei, jaful de pe lume. Eu cred că, dacă vom vota o asemenea inițiativă, facem jocul mafiilor locale, mafiilor imobiliare.

Noi, Partidul Conservator, suntem împotriva acestei inițiative legislative. Respectăm punctul de vedere al colegilor noștri, dar cred că nu sunt informați cu privire la ceea ce se întâmplă în aceste consilii locale, cum acești consilieri locali sunt cumpărați de mafia imobiliară și aș aminti de Parcul Bordei. Parcul Bordei trebuie să redevină al bucureștenilor. Și din cauza consilierilor locali, în momentul de față, Parcul Bordei este în mâna unui mafiot. Trebuie să stopăm distrugerea spațiilor verzi.

Noi, Partidul Conservator, vom vota împotriva acestei inițiative. Susținem, de data aceasta, Guvernul. Trebuie să o facem.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc foarte mult.

Domnul senator Mario Oprea.

Domnul Mario Ovidiu Oprea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte, și eu mă număr printre inițiatorii acestei propuneri. În momentul în care am semnat pentru promovarea acestei inițiative legislative, am avut în minte reacția anumitor consilieri - eu, la rândul meu, fiind, 8 ani de zile, consilier - care, numai de dragul de a fi în opoziție, au blocat anumite obiective pe care conducerea administrației locale dorea să le desăvârșească.

Totuși, cred că nu a venit momentul să luăm o asemenea decizie de micșorare a majorității necesare pentru anumite decizii importante. Îndepărtez această perspectivă în timp, fiindcă în acest moment nu se poate lua o asemenea decizie, pentru că, așa cum s-a mai spus, din concentrări de interese, din suprapuneri de interese se pot lua decizii controversate, decizii contestate, una dintre ele fiind chiar cea referitoare la Parcul Bordei.

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc. Domnul senator Stoica.

Domnul Ilie Stoica:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Mă văd obligat să fac puțină istorie, să mă întorc înapoi la pachetul de legi privind administrația publică locală.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Avem timp, vă rog să o faceți.

Domnul Ilie Stoica:

Mulțumesc. Credeam că mă opriți...

În momentul în care Alianța D.A. a inițiat modificarea Legii administrației publice, în prima formă adoptată de Camera Deputaților se prevedea un vot de "jumătate plus unu". În cadrul Comisiei pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului pot să spun că m-am "bătut" sau am discutat și i-am convins pe colegii mei să lăsăm în continuare "votul a două treimi din numărul consilierilor în funcție", cu argumente suficiente. Am spus chiar, în acel moment, că: dacă PSD-ul, cât a fost el de puternic, a păstrat "votul a două treimi din numărul consilierilor", venim noi acum să punem "jumătate plus unu" ?! Mi se pare total greșit pentru că administrarea domeniului public și privat al orașelor și comunelor înseamnă valori imense, înseamnă tentații. Foarte ușor reușești să faci o majoritate simplă și să vinzi terenuri, construcții, să te asociezi în tot felul de contracte care pot fi păguboase pentru comunitate, că și asta se poate întâmpla să știți. Și, dacă la vremea respectivă, am reușit să-mi conving colegii din comisie, inclusiv pe reprezentantul ministerului, v-aș ruga, din tot sufletul, în continuare - domnul Alexandru recunoaște și știe, pentru că a participat la discuții - să lăsăm "votul a două treimi din numărul consilierilor în funcție" în ce privește deciziile referitoare la administrarea domeniului public și privat. Este o condiție esențială pentru administrația publică. Mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc foarte mult. Cred că ați argumentat foarte bine.

Domnul senator Solcanu, tot de la microfonul 2. Credeam că veniți la microfonul 1, aici. Vă rog !

Domnul Ion Solcanu:

M-ați încurajat să iau cuvântul, spunând că avem timp.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Avem, avem.

Domnul Ion Solcanu:

Știu că, de obicei, sunteți foarte grăbit.

Domnule președinte, acum 3 ani de zile - și mă adresez și colegilor mei de sală - când Alianța D.A. era în floare - D punct A -, prin ianuarie-februarie 2005, au venit cu o serie întreagă de inițiative legislative. Și Guvernul, nu numai colegii, și Guvernul a venit cu o serie întreagă de proiecte de lege, care au fost adoptate în stil "hei-rup" de către fosta Alianță D.A., cu toată opoziția plină de responsabilitate a Partidului Social Democrat și a PRM. Acum, spărgându-se această celebră Alianță D.A., risipindu-se, au început să aibă alte jocuri politice, că, de fapt, despre asta este vorba, haideți să spunem lucrurilor pe nume. Fiind alte jocuri politice, firește că nu mai au majoritatea într-un consiliu județean, într-un consiliu local, în așa fel încât jumătate plus unu din numărul consilierilor să poată adopta o măsură uneori aberantă, împotriva interesului comunității, fapt pentru care - mă miră - îi felicit chiar pe unii colegi care, chiar aici, de față, își retrag propunerea pe care au făcut-o. S-au luminat, s-au luminat ca urmare a disputelor politice și a spargerii acestei arte-facte care a fost Alianța D.A., pentru că a fost o fuziune împotriva naturii.

Personal și cred că și Grupul parlamentar al PSD - pentru că foarte bine spunea colegul Stoica, noi am avut majoritatea în consilii multă vreme, dar nu am atentat la această prevedere, în așa fel încât măsuri de genul celor la care face referire propunerea legislativă să fie luate cu votul a mai puțin de două treimi din numărul consilierilor în funcție - vom vota împotriva acestei propuneri legislative, deși, să spunem, în țară sunt câțiva colegi, acolo unde mai domină încă PSD-ul în consiliile județene, care ar dori o asemenea adoptare, însă noi, responsabili, nu vom vota așa ceva.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Da, domnule senator Ioțcu. Microfonul 2.

Domnul Petru Nicolae Ioțcu:

Domnule președinte, doar pentru o corectă informare, nu este o inițiativă a PD-L, nici a altei formațiuni, este o inițiativă legislativă în care semnatari sunt toți membrii Comisiei pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului, din care fac parte toate grupurile parlamentare. Eu așa văd, cel puțin acolo unde reiese cine a semnat inițiativa. Deci, nu i-aș da această tentă politică. Sigur, luni, probabil când vom vota această lege, vom vedea cum se votează, dar aș vrea să înlătur această tentă politică, pentru că toate grupurile parlamentare sunt reprezentate la semnatari.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

S-a înțeles, domnule senator Ioțcu. Eu cred că inițiatorii s-au gândit să vină în întâmpinarea Guvernului, pentru dezvoltarea comerțului.

Domnule senator Neagoe, vă rog, microfonul 6.

Domnul Otilian Neagoe:

Văd că a trezit multă pasiune această propunere legislativă, dar vreau să aduc câteva lucruri în completare: dacă am asistat la jaful patrimoniului din țară prin votul a două treimi din numărul consilierilor în funcție, acum ne e teamă că, dacă va fi jumătate plus unu, poate o să revină înapoi patrimoniul care a fost jefuit ?! Eu vreau să vă spun că se întâmplă în țară tot felul de minuni.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Nu, noi ne gândim la ce a rămas.

Domnul Otilian Neagoe:

Adică, pentru a obține această majoritate de două treimi, consilierii sunt trimiși în excursii prin lume. Se întâmplă tot felul de negocieri, la ceas de seară, la ceas de dimineață, și nu facem decât să complicăm actul administrativ. Deci, dacă, în țara asta, vom merge mereu pe ideea că e țară de hoți și trebuie să-i păzim pe aleșii locali, îi suspectăm că sunt hoți, sunt pungași, atunci toată democrația se prăbușește. Mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Da, dar nu sunt de acord cu reducerea deplasărilor în străinătate. Se duce de râpă turismul. (Sala se amuză.)

Domnule senator Gavrilă Vasilescu, vă rog mult. Microfonul 3. Foarte pe scurt, vă rog!

Domnul Gavrilă Vasilescu:

Domnule președinte, vreau și eu să fac numai o singură precizare. Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Pentru că aveți chef, vă supun votului prelungirea programului cu jumătate de oră și vă dau voie să vorbiți cât vreți.

Domnul Gavrilă Vasilescu:

Nu, eu am să vorbesc 30 de secunde, poate și mai puțin, dacă mă lăsați.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog, aveți cuvântul!

Domnul Gavrilă Vasilescu:

S-a spus aici că semnatarii acestei inițiative legislative sunt toți membrii Comisiei pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului. Nu este adevărat. Sunt numai 6 din cei 11 membri, știu că fiecare comisie are 11 membri și vă rog să rețineți că nu este nici un conservator printre semnatari. Mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Bine, conservatorii nu s-au văzut pe timpul acela. Vă rog, mai sunt intervenții ?

Din sală: Nu.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Stimați colegi, vă propun ca votul pe raportul cu cele patru amendamente și votul final să se dea luni.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mardi, 31 janvier 2023, 2:33
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro