Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of June 24, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.64/04-07-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2023 2022 2021
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
21-03-2023
20-03-2023
14-03-2023
13-03-2023
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2023 2022 2021
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 24-06-2008 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of June 24, 2008

25. Desfășurarea votului secret cu bile asupra cererilor de urmărire penală a domnilor deputați Miron Tudor Mitrea și Adrian Năstase (nu a fost întrunit cvorumul necesar cerut de Regulament pentru a hotărî asupra cererii).

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

Stimați colegi,

Procedura de vot va fi o procedură de vot cu bile. În urma consultării Biroului permanent s-a propus să se desfășoare în paralel votul pentru cele două solicitări. Deci, vor fi două rânduri de urne puse la o distanță semnificativă între ele, ca să nu existe confuzii, și, de asemenea, vom avea marcate cele două nume în dreptul fiecăreia dintre perechile de urne, pentru a preveni confuziile.

Rog liderii de grupuri să-și invite colegii în sală. Rog secretariatul să aducă urnele și să pregătească bilele.

Vă propun, așa cum s-a stabilit, să începem exact la ora 13.

 

- după pauză -

Domnul Bogdan Olteanu:

Rog liderii de grupuri să-și invite colegii în sală.

Domnilor chestori, sunteți pregătiți?

Îl rog și pe domnul secretar Eserghep să ni se alăture.

Înainte de a începe procedura de vot, voi invita liderii de grup să anunțe de la tribună reprezentantul în Comisia de numărare și validare care se vor alătura celor doi secretari de ședință și președintelui și, de asemenea, dacă doresc să facă vreun anunț înainte de vot.

Doamna deputat Aura Vasile?

Doamna Aurelia Vasile:

Pentru Comisia de numărare, Grupul parlamentar al PSD îl propune pe Radu Moldovan.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Crin Antonescu. La secretariat scrie cineva ce se anunță aici?

Domnul George Laurențiu Crin Antonescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Pentru Comisia de numărare și validare, îl propun pe distinsul coleg, domnul deputat Gabriel Plăiașu, și, cu permisiunea dumneavoastră, doresc să spun două, maxim trei fraze despre votul de azi.

Parlamentarii, deputații liberali vor vota în ambele cazuri pentru începerea urmăririi penale. Facem acest lucru, în ciuda faptului că, evident, atât pe domnul deputat Adrian Năstase, cât și pe domnul deputat Miron Mitrea îi considerăm, până la proba contrarie, adică o sentință definitivă, nevinovați și considerăm că este obligația democratică a oricui față de oricine în asemenea situație să considere la fel și, în ciuda faptului că avem, așa cum colegii noștri din Comisia juridică, de disciplină și imunități au arătat, inclusiv în raport, suspiciuni majore legate de originea, de modalitatea de alcătuire și de parcursul acestor dosare.

Votăm pentru începerea urmăririi penale, adică pentru desfășurarea nestingherită a tuturor procedurilor judiciare, pentru că nu acceptăm ideea ca Parlamentul României, ca grupul nostru parlamentar, în orice caz, să fie considerat, fie și printr-o interpretare greșită, o piedică, un obstacol în calea justiției. S-a vorbit și se vorbește de mulți ani de zile de faptul că într-o coaliție tacită și transpartinică, politicienii și, în special, parlamentarii României conspiră împotriva egalității în fața legii, conferind neoficial un privilegiu fiecăruia dintre ei. Nu-i adevărat acest lucru și votul nostru de astăzi o va dovedi.

Considerăm că este o obligație pentru noi, ca instituție parlamentară, în orice caz, pentru noi ca parlamentari liberali. Dar, în același timp, considerăm că tot pentru noi ca parlamentari este o obligație de a răspunde sau de a cere celor în drept să dea un răspuns limpede la suspiciunile majore că în spatele unui act de justiție se face politică partizană. Există un singur element pe care îl invoc aici, nu intru în detaliile dosarelor, pe care le-au discutat colegii mei juriști, și anume faptul că nu s-au respectat prevederile legale și Procurorul General al României nu a asumat, așa cum îi cere legea, solicitarea către Camera Deputaților.

De ce nu s-a întâmplat acest lucru? Este o întrebare la care toți putem să răspundem politic în diferite feluri și cu diferite ipoteze, dar cred că este o întrebare la care în mod obligatoriu și Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției și noi, ca Parlament, în limita prerogativelor, trebuie să găsim un răspuns, pentru că altfel vom putea crede cu din ce în ce mai multe temeiuri, că există un Parchet General al României care se dă la o parte care nu-și asumă răspunderea și care face aluzii și există un alt parchet care nu-i de fapt, decât o direcție, care nu e al României, ci e doar al Președintelui României. Că avem procurori pentru toți cetățenii și avem procurori prezidențiali. Că în spatele aparenței, repet, a actului de justiție, facem și desfacem cariere politice.

Acesta este votul nostru, prezența noastră va fi constatată și cred că în această privință tot ce era de spus acum am spus.

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat- Liberal, domnul deputat Cristian Rădulescu.

Vă rog, domnule lider.

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Expunerea de fond am făcut ieri, astăzi vin la microfon doar pentru a repeta că parlamentarii Partidul Democrat-Liberal vor vota pentru începerea urmăririi penale atât în cazul domnului Mitrea, cât și în cazul domnului Adrian Năstase.

Acești doi colegi ai noștri au și ei dreptul ca orice cetățean la actul de justiție, la a se face dreptate, la fel cum și noi, ceilalți colegi ai dânșilor, avem dreptul să beneficiem de încrederea cetățenilor și nu de multe suspiciuni și semne de întrebare puse asupra noastră, pe bună dreptate, în cazul în care am stopa desfășurarea normală a justiției.

Pentru comisia de numărare, domnul deputat Rogin.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare?

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Din partea partidului pe care îl reprezint am mandatul de a vă reitera punctele de vedere expuse anterior, în sensul că vom vota pentru cercetarea penală a domnului deputat Miron Mitrea care poate să-și facă toate apărările, inclusiv cele legate de anume conotații politice, în desfășurarea anchetei pe parcursul dezvoltării acestei anchete, iar în ceea ce privește cererea referitoare la domnul deputat Adrian Năstase există o mare problemă.

Problema este: întrerupem sau nu un act de justiție? S-a făcut sau nu până acum un act de adevărată justiție? Sau oprim niște ingerințe politice direcționate de anume persoane din structura Parchetului General. Să nu tratăm cu ușurință faptul că Procurorul General al României nu și-a însușit cererea adresată Parlamentului României. Ceea ce demonstrează că o anumită persoană, o anume direcție dorește, are comadamentul de a crea un dosar penal. Nu ne transformăm în judecători, în conținutul acestui dosar. Dar putem să vedem din însăși sesizare dacă este vorba de o situație serioasă care merită să fie cercetată sau este numai un comandament politic, mai ales în lumina ingerințelor continue a acelorași persoane din Direcția Națională Anticorupție care a stăruit, a insistat și a interpretat tendențios actele Parchetului. Nu este vorba aici de a lăsa să se facă justiție, pentru că justiție nu înseamnă a urma un comandament politic, înseamnă a stopa un act foarte periculos.

De ce această Direcție Națională Anticorupție nu dă drumul la 2000 de dosare, poate printre ele se găsesc și dosare ale colegilor noștri, nu putem ști, dar în care e vorba de prejudicii de miliarde și construiești artificial și artificios, sunt două noțiuni diferite, și vreau să le apreciați pe amândouă în complexitatea lor, un dosar din care rezultatul este numai de imagine și politic. De ce Parchetul General nu se concentrează asupra unor reale infracțiuni și dă numai asemenea rebuturi?

Problema domnului Crin Antonescu este simplă. Nu vrem să stopăm un act de justiție. Dar un act de injustiție putem să-l stopăm? Putem să stopăm o ingerință politică directă și evidentă? Și, dacă n-o facem noi, Parlamentul, cine trebuie să facă acest lucru? Cine poate să facă acest lucru? E justificarea votului nostru împotriva cercetării penale a domnului deputat Adrian Năstase. (Aplauze)

Vreau să vă spun că în comisia pentru numărare propun pe domnul deputat Iriza Marcel.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Din partea Grupului parlamentar al UDMR.

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Din partea Grupului parlamentar al UDMR noi propunem pe domnul deputat Bonis Istvan și fără comentarii.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc.

Grupul parlamentar al Partidului Conservator.

Domnul Bogdan Liviu Ciucă:

Grupul parlamentar al Partidului Conservator susține punctul de vedere deja exprimat de președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități, domnul deputat Sergiu Andon, iar pentru Comisia de numărare a voturilor propunem pe domnul deputat Dragoș Dumitriu.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Grupul parlamentar al minorităților naționale? Nu.

Parlamentarii independenți? Da. Vă rog frumos, domnule deputat.

Domnul Ibram Iusein:

Grupul minorităților naționale îl numește pe domnul Firczak Gheorghe la Comisia de numărare a voturilor.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc.

Stimați colegi,

Pentru procedura de vot, vă reamintesc, s-a stabilit în Biroul permanent, împreună cu comitetul liderilor, ca votul să se desfășoare simultan pentru cele două cereri, pentru a economisi timp.

De aceea, aveți în fața dumneavoastră urnele albă și neagră care îl vizează pe domnul deputat Adrian Năstase. Pe masa pentru stenograme, urnele care îl vizează pe domnul deputat Miron Mitrea. Colegii chestori vor înmâna fiecărui membru al Camerei Deputaților câte două bile albe și două bile negre. În fiecare dintre perechile de urne se vor introduce o bilă albă și o bilă neagră.

Reamintesc, conform Regulamentului, bila albă în urna albă, bilă neagră în urnă neagră, înseamnă vot pentru. Bila albă în urna neagră, bilă neagră în urnă albă înseamnă vot contra cererii de începere a urmăririi penale, iar introducerea ambelor bile într-una dintre urne, în urna neagră înseamnă anularea votului.

Vă informez, de asemenea, că potrivit art.155 din Regulament, alin.(3) "Cererea se adoptă cu cel puțin două treimi din numărul deputaților", 220 de deputați, adică. Acesta fiind, evident, și cvorumul.

Sunt 329. Cvorumul este 220. Se rotunjește prin adaos. Asta presupunând că tot 220 este și cvorumul pentru luarea acestei decizii.

Dacă există nelămuriri referitoare la procedură; suntem într-o primă utilizare a procedurii și, de aceea, dacă există vreo neclaritate, vă rog s-o exprimați.

Vă rog, domnule deputat Rogin. De la tribună, să vă auzim.

Domnul Marius Rogin:

Am înțeles, domnule președinte, că vom avea patru bile, două albe și două negre. Cum procedăm în cazul când cineva dorește să pună doar două bile albe undeva și două bile negre altundeva, și unul dintre cei doi rămâne fără punctaj.

Domnul Bogdan Olteanu:

Stimate coleg,

Asta presupune fraudarea votului și eu sunt convins că toți colegii noștri deputați sunt de bună-credință. Votăm în condițiile legii și ale bunei-credințe, și colegii care doresc să pună două bile albe într-o urnă trebuie să știe că au încălcat legea. Consecințele sunt de rigoare.

Dacă ridicați o obiecție de procedură, din partea grupului, domnule Rogin, putem discuta dacă votăm pe rând pentru cele două cereri sau nu, dar vă informez că s-a decis în unanimitate în Biroul permanent și în Comitetul liderilor că votăm simultan.

Domnul Marius Rogin:

Eu am înțeles și vă mulțumesc. Totuși, aș dori să distribuiți separat cele două bile. Dintr-o cutie să fie predate bilele pentru domnul Mitrea și din altă cutie pentru domnul Adrian Năstase.

Domnul Bogdan Olteanu:

Am înțeles ce spuneți. Dacă n-aveți o problemă asta cred că se poate rezolva, să mutăm pe unul din colegii chestori pe locul de prim-ministru, care este atât de dorit, și să distribuie de acolo o pereche de bile. Asta înseamnă să aveți patru săculeți.

Dacă nu vă deranjează această procedură, stimați colegi, o să-l rog pe domnul chestor Popa să ocupe locul de prim-ministru, rezultatele de la alegeri îl recomandă. (Aplauze)

Vă reamintesc componența comisiei de numărare și validare a voturilor: domnul Emil Radu Moldovan, P.S.D., domnul Gabriel Plăiașu, P.N.L., domnul Marius Rogin, P.D., domnul Marius Iriza, P.R.M., domnul Bonis Istvan, UDMR, domnul Dragoș Dumitriu, P.C., domnul Gheorghe Firtzac, Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Lor li se vor adăuga cele trei persoane aflate în prezidiu: eu, domnul deputat Munteanu, domnul deputat Eserghep, în procesul de numărare și validare.

O să rog, de aceea, pe cei doi secretari și comisia să mi se alăture în sala de Biroul permanent imediat după finalizarea procedurii de vot, anunțându-vă, stimați colegi, că vom relua lucrările la o oră rezonabilă. Vă consult. O oră e suficient? O oră si jumătate? Două jumătate? La 2 și jumătate. 3? La 2 si jumătate, stimați colegi. 2 și jumătate și sper să ne mișcăm într-un ritm rapid cu procedura de vot.

Dacă nu mai există alte incidente procedurale, alte solicitări, îl invit pe domnul secretar Eserghep Gelil să citească apelul nominal.

Domnul Gelil Eserghep:

- Adam Ioan
- Adomnicai Mirela Elena
- Adomnitei Cristian Mihai - absent
- Albu Gheorghe
- Almajanu Marin
- Almasan Liviu - absent
- Amarie Constantin - prezent
- Amet Aledin - prezent
- Andea Petru - absent
- Andon Sergiu - prezent
- Andreica Romica - prezent
- Andronescu Ecaterina - prezenta
- Antal Árpád-András - absent
- Antal István - prezent
- Antonescu George Crin Laurentiu - prezent
- Apostolache Mihai Cristian - absent
- Ardelean Lia - prezenta
- Asztalos Ferenc - prezent
- Avram Dumitru - prezent
- Baban Stefan
- Barbu Gheorghe
- Bardan Cornel Stefan
- Badalau Niculae - absent
- Baesu George
- Balu Marius - absent
- Balut Lucian
- Banicioiu Nicolae - absent
- Barbuletiu Tiberiu
- Becsek-Garda Dezso-Kálmán - prezent
- Becsenescu Dumitru - absent
- Bejinariu Eugen - prezent
- Bentu Dumitru - prezent
- Bivolaru Ioan - absent
- Bîrsan Iulian-Gabriel - prezent
- Bleotu Vasile - absent
- Boagiu Anca-Daniela - prezent
- Bobeanu Razvan-Petrica - prezent
- Boeriu Valeriu-Victor
- Bolcas Lucian Augustin - prezent
- Bonis Istvan
- Borbély László - absent
- Bosneac Valentin Samuel
- Boureanu Cristian Alexandru - prezent
- Brânza William Gabriel
- Brînzan Ovidiu
- Bruchental-Pop Ionela
- Buciu Angela - absenta
- Buciuta Stefan - absent
- Buda Daniel
- Buda Ioan - absent
- Buhaianu Obuf Catalin Ovidiu
- Burnei Ion
- Buruiana Aprodu Daniela
- Busoi Diana Maria
- Butnaru Vasile - absent
- Buzatu Dan Horatiu
- Buzea Cristian Valeriu - absent
- Calimente Mihaita
- Câmpanu Liviu
- Canacheu Costica
- Cantaragiu Bogdan - prezent
- Cazan Romeo Gheorghe Leonard - prezent
- Calian Petru
- Calin Ion
- Chiper Gheorghe
- Chis Filonas
- Cindrea Ioan
- Ciocâlteu Alexandru - absent
- Ciontu Corneliu - absent
- Ciopraga Mircea
- Ciuca Liviu Bogdan
- Cliveti Minodora - absenta
- Cocrea Olguta
- Codîrla Liviu
- Constantinescu Anca
- Constantinescu Viorel
- Cosea Dumitru Gheorghe Mircea - prezent
- Craciunescu Grigore - absent
- Cristea Ioan - prezent
- Cutean Vasile Emilian
- Diaconescu Marin
- Diaconescu Renica - absent
- Dobre Traian
- Dorneanu Valer - prezent
- Dragomir Dumitru
- Dragomir Gheorghe
- Dragus Radu-Catalin
- Dretcanu Doina Micsunica - prezenta
- Dumitrescu Cristian Sorin - absent
- Dumitrescu Liana - absenta
- Dumitrescu Zamfir
- Dumitriu Dragos Petre
- Dumitriu Mihai
- Dumitru Ion
- Dusa Mircea
- Dutu Stelian
- Erdei-Dolóczki István
- Eserghep Gelil - prezent
- Faina Constantin
- Fârsirotu Vladimir Mircea
- Fenechiu Relu - absent
- Firczak Gheorghe
- Florea Damian
- Fotopolos Sotiris
- Frâncu Emilian Valentin
- Fuia Stelian
- Furo Iuliu Ioan
- Gabor Gheorghe
- Gant Ovidiu Victor - absent
- Gavrilescu Gratiela-Leocadia
- Galeteanu Monalisa - absenta
- Georgescu Filip
- Gerea Andrei Dominic - absent
- Ghiorghioni Ionesie - absent
- Ghise Ioan
- Giurgiu Mircia
- Glavan Stefan
- Godja Petru
- Gontea Ion
- Grigore Dan
- Grosaru Mircea
- Gubandru Aurel
- Gusa Cozmin Horea - absent
- Gvozdenovici Slavomir
- Hanganu Romeo Octavian
- Hellvig Eduard Raul
- Hoban Ioan
- Hogea Vlad Gabriel
- Hoinaru Marian
- Hrebenciuc Viorel
- Iancu Iulian
- Ibram Iusein
- Ifrim Mircea
- Igas Traian Constantin
- Ignat Miron -
- Ilie Cristian
- Iliescu Valentin Adrian
- Ionescu Daniel
- Iordache Florin
- Iordache Gratiela Denisa
- Iriza Marius
- Iustian Mircea Teodor
- Jipa Florina Ruxandra
- Kelemen Attila Béla Ladislau
- Kelemen Hunor - prezent
- Kerekes Károly
- Király Andrei-Gheorghe
- Kónya-Hamar Sándor
- Kovacs Attila
- Lakatos Petru
- Lambrino Radu - absent
- Lari-Iorga Leonida
- Lefter Ioan-Silviu
- Lificiu Petru
- Liga Danut
- Longher Ghervazen
- Luchian Ion - prezent
- Macaleti Costica
- Magheru Paul
- Man Mircea
- Manda Iulian Claudiu
- Manolescu Oana
- Manta Pantelimon
- Marian Dan Mihai
- Marin Constantin
- Martin Eduard-Stelian
- Márton Árpád-Francisc
- Máté András-Levente
- Matei Catalin Lucian - absent
- Mazare Alexandru - absent
- Malaimare Mihai Adrian
- Manastireanu Vladimir Alexandru
- Manescu Rares Serban
- Marculet Petrescu Mira Anca Victoria
- Matusa Tudor - prezent
- Meir Nati
- Merce Ilie
- Merka Adrian-Miroslav
- Micula Catalin - absent
- Mihalache Sorin Dan
- Mihei Andrian-Sirojea
- Mircea Costache
- Mircovici Niculae
- Mironescu Laurentiu - absent
- Miroseanu Liviu Alexandru - absent
- Mitrea Manuela
- Mitrea Miron Tudor
- Miutescu Gheorghe Adrian - absent
- Mînzîna Ion
- Mocanu Alexandru
- Mocanu Vasile
- Mocanescu Coloros Dan Constantin - absent
- Mocioalca Ion
- Mohora Tudor
- Moisoiu Adrian
- Moldovan Emil Radu
- Momanu Corneliu
- Motreanu Dan Stefan
- Movila Petru
- Munteanu Ioan
- Musetescu Tiberiu-Ovidiu
- Nassar Rodica
- Nastase Adrian
- Nechita Aurel
- Nedelcu Gabriela
- Nica Dan
- Nicolaescu Gheorghe-Eugen Guvern
- Nicolicea Eugen
- Nicula Vasile Cosmin
- Niculescu-Duvaz Bogdan Nicolae
- Nistoran Dorin-Liviu
- Nita Constantin
- Nitulescu Teodor
- Nosa Iuliu
- Oancea Viorel
- Olarean Aurel
- Oltean Ioan - prezent
- Olteanu Bogdan
- Oprea Gabriel
- Ovidenie Costel
- Palar Ionel
- Pambuccian Varujan
- Pardau Dumitru
- Pascu Bogdan
- Pavelescu Aurelian
- Paveliu Marian Sorin
- Paun Nicolae - absent
- Petrea Constantin
- Piteiu Marcel Adrian - prezent
- Plaiasu Gabriel
- Podgorean Radu
- Ponta Victor-Viorel
- Pop Claudiu Adrian
- Popa Cornel
- Popa Daniela - absenta
- Popa Nicolae - prezent
- Popeanga Petre
- Popescu Corneliu
- Popescu Dan Ioan
- Popescu Florin Aurelian
- Popescu Ionica Constanta
- Popescu-Tariceanu Calin Constantin Anton
- Popp Cosmin Gabriel
- Preda Cezar Florin
- Pruteanu Vasile - absent
- Puchianu Ioan Dumitru - prezent
- Pupeza Viorel
- Purceld Octavian-Mircea
- Puscas Vasile - absent
- Pusca Mircea Valer
- Puzdrea Dumitru
- Radan Mihai - absent
- Radulescu Cristian
- Rogin Marius
- Romanescu Marcel Laurentiu
- Rus Ioan Aurel -
- Rusu Liviu Alin
- Rusu Mihaela Adriana
- Rusanu Dan Radu - absent
- Sanda Victor
- Sandu Gabriel
- Sandu-Capra Mihai
- Sârb Gheorghe
- Sârbu Marian
- Sârbu Mugurel Liviu
- Sasu Ion
- Saniuta Marian Florian
- Sapunaru Nini
- Scutaru Adrian George
- Semcu Adrian Emanuil
- Seres Dénes
- Silaghi Ovidiu Ioan - absent
- Sireteanu Mihail
- Sóki Béla
- Soporan Vasile Filip
- Stan Ioan
- Stan Ion
- Stanciu Anghel
- Stativa Irinel Ioan
- Stanescu Alexandru-Octavi
- Stanescu Cristian
- Stanescu Mircea
- Stoica Ion
- Strachinaru Petre
- Strunga Emil
- Szekely Levente Csaba
- Sandru Marcela Lavinia
- Stirbet Cornel
- Stireanu Octavian - absent
- Stiuca Alecsandru
- Tabara Valeriu
- Talos Gheorghe Mirel
- Tamás Sándor
- Tamaga Constantin
- Tanasescu Tudor
- Tarniceru Petru
- Teodorescu George Alin
- Timar Liviu - prezent
- Timis Ioan
- Todoran Pavel
- Toma Florentina Marilena
- Toma Horia-Victor
- Tóro Tiberiu
- Tudor Constantin
- Tudor Marcu - absent
- Tudose Mihai
- Turc Ioan
- Turcan Raluca
- Tundrea Ioan
- Uioreanu Horea Dorin
- Ujeniuc Dragos
- Ungureanu Petre
- Ungureanu Valeriu Alexandru
- Ursarescu Dorinel
- Vainer Aurel
- Varga Attila
- Vasile Aurelia - prezenta
- Vasilescu Lia Olguta
- Vasioiu Horia - absent
- Vlase Petru Gabriel
- Vladoiu Aurel
- Voicu Catalin - absent
- Voicu Madalin Stefan - absent
- Voicu Mihai Alexandru
- Voinea Florea - absent
- Zaharia Claudius Mihail
- Zamfir Gabriel Sorin - absent
- Zamfirescu Dan Dumitru - prezent
- Zgonea Valeriu Stefan - absent
- Calin Ion - prezent
- Galeteanu Monalisa - prezenta
- Dumitrescu Liana - prezenta

Mai este cineva? Nu.

(Prezenta sau absenta deputatilor a fost consemnata în stenograma corespunzator mentiunii facute în cursul apelului nominal.)

Domnul Bogdan Olteanu:

Dacă mai există colegi care nu au votat? Nu, nu mai sunt.

Invit atunci Comisia de validare și numărare și pe cei doi secretari. Mai aveți? Da. Fără dumneavoastră nu se poate.

Să ne îndreptăm încet, încet spre sala de Birou permanent pentru a verifica cvorumul și rezultatele votului.

 

- după pauză -

Domnul Bogdan Olteanu:

Dau cuvântul reprezentantului Comisiei de numărare și validare pentru anunțarea rezultatului.

Domnul Marius Rogin:

Proces-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de deputați asupra solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - adresată Camerei Deputaților, în vederea formulării cererii de urmărire penală a domnului deputat Miron Tudor Mitrea pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției de ministru al transporturilor în perioada 2001 - 2004.

Procedând la verificarea și numărarea voturilor exprimate de deputați prin vot secret cu bile asupra solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - adresată Camerei Deputaților, în vederea formulării, în temeiul prevederilor art.109 alin. (2) din Constituția României și ale art.155 din Regulamentul Camerei Deputaților a cererii de urmărire penală a domnului deputat Miron Tudor Mitrea pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției de ministru al transporturilor în perioada 2001 - 2004, așa cum sunt descrise în referatul înaintat de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr.48/P/2006, Comisia de numărare și validare a voturilor a constatat următoarele:

  • numărul total de deputați este 329;
  • numărul deputaților prezenți este 208.

Astfel încât, având în vedere că din numărul total au fost prezenți doar 208, se constată că nu a fost îndeplinit numărul necesar cerut de Regulament, respectiv minimum 220 de deputați prezenți pentru a se hotărî asupra cererii de urmărire penală; votarea este considerată nulă.

Deci, sperăm la o reprogramare a ei cât mai rapidă.

Mulțumesc pentru corectură.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Domnul Marius Rogin:

Procesul-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de deputați asupra solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - adresată Camerei Deputaților, în vederea formulării cererii de urmărire penală a domnului deputat Adrian Năstase pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției de prim-ministru în perioada 2001 - 2004.

Procedând la verificarea și numărarea voturilor exprimate de deputați, prin vot secret cu bile, asupra solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - adresată Camerei Deputaților în vederea formulării, în temeiul prevederilor art.109 alin. (2) din Constituția României și ale art.155 din Regulamentul Camerei Deputaților, a cererii de urmărire penală a domnului deputat Adrian Năstase pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției de prim-ministru, în perioada 2001 - 2004, așa cum sunt descrise în referatul înaintat de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul 114/P/2006, Comisia de numărare și validare a voturilor a constatat următoarele: din numărul total de 329 de deputați au fost prezenți doar 208 deputați.

Potrivit art.155 alin.(3) din Regulamentul Camerei Deputaților, cererea de urmărire se adoptă cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților.

Astfel încât, având în vedere că din numărul total de 329 deputați au fost prezenți doar 208, se constată că nu a fost îndeplinit numărul necesar cerut de Regulament, respectiv minimum 220 de deputați prezenți pentru a se hotărî asupra cererii de urmărire penală

Astfel, se reia votul la o nouă dată stabilită de către Biroul permanent.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Explicarea votului?

Vă rog, domnule deputat Cristian Rădulescu.

După aceea, tragem și concluziile.

Dacă mai există și alți reprezentanți de grupuri?

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnule președinte,

Lucrurile sunt evidente. Partidul Democrat-Liberal a avut un număr de absenți motivat, demisionari, care au fost aleși în funcții locale, plecați în delegație și un bolnav. Deci, a avut doi absenți nemotivat. În rest, toți colegii au fost aici în sală și au votat atât legile de la votul final, în urmă cu o oră, cât și după aceea, pentru începerea urmăririi penale, așa cum am declarat. Niciunul dintre colegi nu a părăsit sala și și-a exercitat dreptul de vot.

Diferența de aproape 40 de voturi între voturile exprimate la legile obișnuite și votul acesta specific, dat pentru urmărirea penală (deci această diferență în minus de aproape 40 de voturi) se datorează celorlalte grupuri parlamentare care au făcut declarații de aici într-un fel sau altul, că vor vota împotrivă sau pentru, dar că vor fi prezenți, și prin absența lor au dus la nulitatea acestui vot, care trebuie reluat cât de repede cu putință.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Alte declarații din partea grupurilor parlamentare? Nu sunt.

Voi convoca Biroul permanent pentru a lua o decizie privitoare la desfășurarea, în continuare, a lucrărilor pe această temă.

Suspend ședința, urmând să o reluăm după o scurtă pauză.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 21 march 2023, 20:47
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro