Domnul Gheorghe Coroamă: Vreau să vă rog, pe această cale, să facem cu toții toate demersurile necesare pentru a nu mai permite ca populația să fie dezinformată de tot felul de organizații care transmit informații incorecte, ce nu au legătură nici cu știința, nici cu legislația Uniunii Europene. Nu știu ce interes ascuns urmărește domnul Gabriel Păun prin declarațiile pe care le-a făcut referitor la ouăle românești. Doar 17% dintre găinile crescute pentru ouă sunt ținute în cuști și sunt hrănite la fel ca cele care cresc la sol, în aer liber sau ecologic, conform datelor Ministerul Agriculturii.Astfel, din cele 38,17 milioane de găini pentru ouă de consum din România, doar 17% au fost crescute anul trecut în baterii, comparativ cu 68%, media în UE. Restul găinilor au fost ținute în hale la sol, în aer liber și ecologic. În România funcționează 168 de ferme de găini ouătoare. Dintre acestea, 108 utilizează sistemul de creștere în baterii (34 exploatații comerciale dețin cuști îmbunătățite, iar 74, neîmbunătățite), și 60 folosesc sistemul de creștere la sol și sistemul ecologic. Legislația europeană permite folosirea cuștilor neîmbunătățite până în 2012, și dau exemplul Poloniei, unde 75% din producția de ouă este obținută de la găini crescute în astfel de cuști. Uniunea Europeană nu vrea eliminarea bateriile, ci doar îmbunătățirea lor, în așa fel încât vor fi extinse de la 500 cm2 la 750 cm2 , vor avea un cuibar și o stinghie. Cerințele pentru etichetarea ouălor proaspete au fost introduse în Uniunea Europeană în 2004. În acest sens, fiecare ou trebuie să aibă o ștampilă de la producător - astfel, consumatorii au libertatea de a alege. Uniunea Europeană a luat această inițiativă a marcării în cazul în care consumatorul va dori să cumpere doar ouă marcate cu 0, ecologice. România a adoptat legislația UE privind bunăstarea păsărilor, respectiv 1999/74, de stabilire a standardelor minime pentru producția găinilor ouătoare precum și Regulamentul privind standardele de comercializare aplicabile ouălor. În baza acestor regulamente care stabilesc că toate ouăle destinate consumului uman se marchează cu un cod alfanumeric ce reprezintă, pe de o parte, sistemul de întreținere a găinilor ce au produs ouăle respective, iar pe de altă parte, trasabilitatea oului, nu se face nicio trimitere la diferențe de calitate a ouălor de consum și, de asemenea, nu se face nicio apreciere privind faptul că ouăle de la cuști ar putea fi dăunătoare sănătății omului. Prima cifră din codul alfa numeric, care reprezintă sistemul de creștere al păsărilor, nu are nici o legătură cu siguranța alimentară a oului destinat consumului, ci dorește să rezolve o problemă de etică, respectiv bunăstarea păsărilor. Consider că toți cei care doresc să se pronunțe cu privire la siguranța alimentară a produselor românești, trebuie să țină cont de faptul că producătorii interni sunt aliniați la toate standardele de producție stabilite de legislația Uniunii Europene.
|