Domnul Petre Petrescu: "Românii își permit să plătească cel mai mare TVA la alimente" Nivelul scăzut de trai și creșterea TVA-ului la alimente a adus România pe primele locuri în ceea ce privește prețurile acestora. Nivelul TVA-ului la alimente în România este de cinci-șase ori mai mare decât în alte state europene. România este pe locul doi în Europa la nivelul taxei pe valoare adăugată la alimente. Alte state din UE, mult mai dezvoltate decât România, precum Luxemburg, Spania și Italia nu aplică TVA la alimente mai mare de 10%. Mai mult, există state, ca Marea Britanie și Malta, care nu aplică taxe pe mâncare. Efectele unei taxe mari la mâncare sunt binecunoscute oricui are cunoștințe minime de economie. TVA-ul crescut duce la sporirea evaziunii fiscale, scăderea banilor care vin la buget, scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor și scoaterea de pe piață a companiilor care lucrează cu acte în regulă. Reducerea TVA-ului ar avea ca efect imediat scăderea prețului la alimente și creșterea consumului. O reducere de până la 10% a TVA-ului ar duce la scăderea cu 10-12% a prețurilor. Ceea ce este foarte important este ca această scădere să fie aplicată pe tot lanțul alimentar: de la agricultor, procesator, producător și până în magazinele alimentare. Cum să își mențină românii nivelul de consum când în ultimii doi ani prețul pâinii a crescut cu 50%, iar prețul laptelui s-a dublat? Printre alte efecte benefice se numără și faptul că populația ar consuma produse mai bune din punct de vedere calitativ, iar pentru companii se vor crea condiții pentru realizarea de investiții după normele UE. Nivelul de trai scăzut înseamnă și consumul de alimente de proastă calitate. Statisticile arată că românii nu își permit să cumpere prea multă carne și compensează cu pâine.
|