Petre Petrescu
Petre Petrescu
Ședința Camerei Deputaților din 18 aprilie 2012
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.31/27-04-2012

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2023 2022 2021
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2023 2022 2021
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
29-11-2023
28-11-2023 (comună)
27-11-2023
22-11-2023
21-11-2023
20-11-2023
09-06-2021 (comună)
11-05-2021
Arhiva video:2023 2022 2021
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2012 > 18-04-2012 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 18 aprilie 2012

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.47 Petre Petrescu - declarație politică având tema "Românii își permit să plătească cel mai mare TVA la alimente";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Petre Petrescu:

"Românii își permit să plătească cel mai mare TVA la alimente"

Nivelul scăzut de trai și creșterea TVA-ului la alimente a adus România pe primele locuri în ceea ce privește prețurile acestora. Nivelul TVA-ului la alimente în România este de cinci-șase ori mai mare decât în alte state europene. România este pe locul doi în Europa la nivelul taxei pe valoare adăugată la alimente. Alte state din UE, mult mai dezvoltate decât România, precum Luxemburg, Spania și Italia nu aplică TVA la alimente mai mare de 10%. Mai mult, există state, ca Marea Britanie și Malta, care nu aplică taxe pe mâncare.

Efectele unei taxe mari la mâncare sunt binecunoscute oricui are cunoștințe minime de economie. TVA-ul crescut duce la sporirea evaziunii fiscale, scăderea banilor care vin la buget, scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor și scoaterea de pe piață a companiilor care lucrează cu acte în regulă.

Reducerea TVA-ului ar avea ca efect imediat scăderea prețului la alimente și creșterea consumului. O reducere de până la 10% a TVA-ului ar duce la scăderea cu 10-12% a prețurilor. Ceea ce este foarte important este ca această scădere să fie aplicată pe tot lanțul alimentar: de la agricultor, procesator, producător și până în magazinele alimentare.

Cum să își mențină românii nivelul de consum când în ultimii doi ani prețul pâinii a crescut cu 50%, iar prețul laptelui s-a dublat?

Printre alte efecte benefice se numără și faptul că populația ar consuma produse mai bune din punct de vedere calitativ, iar pentru companii se vor crea condiții pentru realizarea de investiții după normele UE.

Nivelul de trai scăzut înseamnă și consumul de alimente de proastă calitate. Statisticile arată că românii nu își permit să cumpere prea multă carne și compensează cu pâine.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 2 decembrie 2023, 19:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro