Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of May 17, 2016
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.96/25-05-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
28-11-2022 (joint)
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2016 > 17-05-2016 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of May 17, 2016

17. Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea și completarea art.54 alin.1 lit.c) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (Pl-x 24/2016). (rămasă pentru votul final)
 
see bill no. 24/2016

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

18. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art. 54 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Inițiatorii? Nu doresc să ia cuvântul.

Din partea Comisiei pentru administrație publică și Comisiei pentru sănătate, cine ia...

Domnule președinte Buicu, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu-Florin Buicu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dați-mi voie să vă prezint raportul comun asupra Propunerii legislative pentru modificarea și completarea art. 54 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 95.

Senatul, în primă Cameră, a respins propunerea legislativă.

Am avut în vedere avizele de la Consiliul Legislativ, Comisia pentru buget, finanțe, Comisia juridică, Comisia pentru muncă și al Ministerului Sănătății.

A fost constituit un grup de lucru alcătuit din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Dezvoltării și Ministerului Finanțelor care, practic, au redactat amendamentele care au fost supuse discutării în cele două comisii.

În urma examinării propunerii legislative, a opiniilor și a amendamentelor, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea propunerii legislative, cu amendamentele admise prezentate în anexă.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, în numele Grupului parlamentar al PNL, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Grigore Crăciunescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Asistăm, de foarte mulți ani, la exodul medicilor din România care pleacă, majoritatea, în țările din Uniunea Europeană, dar și în alte țări de pe mapamond. Acest lucru se întâmplă atât cu absolvenții de medicină, ai universităților de medicină, imediat după ce termină studiile, dar și a medicilor specialiști, a oamenilor cu experiență.

Acest lucru a dus la următoarea situație: foarte multe spitale nu au acoperite anumite specialități, deci nu se pot efectua examene medicale și paraclinice pentru pacienți.

Suntem țara cu cel mai mic număr de medici la mia de locuitori.

Una din cauzele pentru care medicii pleacă sunt veniturile salariale foarte mici. Medicii sunt plătiți pe baza contractului cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru serviciile medicale prestate. O parte din ei sunt plătiți de către Ministerul Sănătății, iar acum acest proiect de lege vine să completeze, într-un fel, remunerarea anumitor medici.

Deci, dacă până acum consiliile locale aveau posibilitatea să finanțeze spitale legate de reparații, de utilități și alte lucruri pentru buna funcționare a spitalului, acest proiect de lege vine și dă dreptul consiliilor locale de la nivel de comună, orașe, municipii, consilii județene, de a da niște stimulente materiale, deci retribuții bănești, deci pot fi prinse în bugetele locale anumite sume pentru a fi date acelor medici care vor să vină în localitatea respectivă, să acopere lipsa de medici din anumite specialități.

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal va vota acest proiect de lege.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamnă doctor, aveți cuvântul.

Doamna deputat Sonia Drăghici.

Video in format Flash/IOS

Doamna Sonia-Maria Drăghici:

Mulțumesc, domnule președinte.

Problema finanțării actului medical spitalicesc este o preocupare de mulți ani a tuturor guvernanților și, cu siguranță, că e nevoie mereu de resurse suplimentare pentru a deconta cheltuieli legate atât de administrarea spitalelor, cât și cheltuielile de personal, care sunt întotdeauna insuficiente.

Această inițiativă legislativă facilitează acordarea, atât la nivelul spitalelor, cât și la centrele de permanență, a unor fonduri suplimentare din partea administrației publice locale, lucru care este îmbucurător, în sensul că va crește calitatea actului medical în aceste unități.

De aceea, atât în comisie, toți membrii comisiei am votat în unanimitate acest proiect de lege și sper ca toți colegii deputați să îmbrățișăm această idee și să votăm acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Alte intervenții?

Domnul deputat Cseke Attila, Grupul parlamentar al UDMR.

Aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cseke Attila-Zoltán:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Evident că această lege, dacă va intra în vigoare, este necesar să se facă imediat câțiva pași. Și anume, un pas important este acela ca autoritățile locale și ministerele care au în rețea asemenea unități sanitare să stabilească niște criterii de performanță bine stabilite, pentru că -trebuie să spunem în mod clar - nu toată lumea va putea beneficia de aceste stimulente. Stimulentele financiare se dau pentru cei mai buni din sistem. Nu numai pentru că este un efort financiar important, ci pentru că așa este răsplata pentru performanță.

Deci va trebui să avem criterii foarte clare pentru acordarea acestor stimulente.

Acest demers legislativ poate fi un prim pas, din punctul nostru de vedere, în procesul care va trebui să ducă la o delimitare a ceea ce înseamnă activitate în spațiul public și în spațiul privat.

Va trebui să ajungem, la un moment dat - sigur, nu de pe o zi pe alta, în câțiva ani - în situația în care un medic care astăzi profesează și în public și în privat, va trebui să decidă.

Pentru acest lucru, evident că spațiul public trebuie să creeze niște oportunități, pentru a putea atrage acel medic în spațiul public și mai puțin să aleagă la momentul respectiv privatul.

Și încă o chestiune la care aș dori să mă refer. Evident că, în ceea ce privește plecarea medicilor, mai ales, dar și a asistenților medicali, problema salarizării este o problemă importantă. Dar vă rog să rețineți următorul lucru: toate studiile din anii anteriori arată că aceasta este a doua, ca importanță.

Prima problemă care este invocată de către medicii tineri când pleacă din țară este lipsa perspectivei profesionale. Și la acest lucru va trebui noi să lucrăm, și ministerul să lucreze, și să lucreze Guvernul, indiferent care ar fi el. Trebuie să se ofere medicilor tineri o perspectivă profesională foarte clară. Un medic, după zece ani de învățământ și de rezidențiat sau chiar 12 ani, va trebui să știe, la 30 de ani că, dacă este bun, dacă câștigă experiență, dacă muncește, dacă are energia necesară, unde poate să ajungă, inclusiv pe plan universitar.

Această perspectivă profesională astăzi, din păcate, lipsește în mare măsură și tinerii medici asta invocă, ca prim caz de plecare din țară.

Vă mulțumesc.

Vom susține propunerea legislativă.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte Buicu...

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu-Florin Buicu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Fiecare dintre dumneavoastră, în colegiile din care proveniți, vă întâlniți cu primari, cu viceprimari, cu consilieri locali.

Cred că în fiecare din colegiile pe care le reprezentați, primarii au venit și v-au spus: "Am nevoie de medic, am nevoie de medic!"

Prin votarea acestei inițiative legislative de modificare a Legii nr. 95, dăm posibilitatea autorităților locale, acele autorități care au și fondurile necesare, să hotărască suplimentarea sumelor acordate acestor categorii.

Vreau să mulțumesc, din nou, celor trei ministere care au participat în grupul de lucru pentru redactarea amendamentelor, dar și tuturor grupurilor parlamentare care au înțeles această necesitate de a sprijini domeniul sanitar.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc. Intrăm pe amendamentele admise.

Primul amendament admis. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de-al doilea amendament admis. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de-al treilea amendament admis. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de-al patrulea amendament admis. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de-al cincilea amendament admis. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de-al șaselea amendament admis. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de-al șaptelea amendament admis. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Proiectul de lege merge la votul final.

Vă reamintesc că are caracter ordinar.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 2 december 2022, 4:11
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro