Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of March 28, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.50/05-04-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
07-12-2022
05-12-2022 (joint)
05-12-2022
28-11-2022 (joint)
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 28-03-2017 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of March 28, 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

     

Ședința a început la ora 8,33.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnii deputați Cristian Ghinea și Georgian Pop, secretari ai Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bună dimineața, dragi colegi.

Declar deschisă prima parte a ședinței noastre de astăzi, 28 martie 2017, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

Dați-mi voie să vă reamintesc dispozițiile regulamentare cu privire la declarațiile politice. Ordinea luărilor de cuvânt va fi una alternativă și se va face pe grupuri parlamentare. Durata prezentării nu poate depăși trei minute și niciun deputat nu poate prezenta mai mult de o declarație sau de o intervenție în aceeași ședință.

 
Video in format Flash/IOS Vasile Cîtea - declarație politică intitulată Basarabia - pământ românesc!;

Începem cu Grupul parlamentar al PSD, domnul deputat Vasile Cîtea.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Vasile Cîtea:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Cu îngăduința dumneavoastră voi prezenta astăzi declarația politică intitulată "Basarabia - pământ românesc!".

Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat, la Chișinău, Unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România.

Așa cum drept se preciza în Actul Unirii: "În numele poporului Basarabiei" care, în principal, ocupa teritoriile dintre Prut, Nistru, Dunăre și Marea Neagră, "în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure trebuie să-și hotărască soarta lor, de azi înainte, pentru totdeauna, se unește cu țara sa mamă România! Trăiască Unirea Basarabiei cu România!".

Momentele de extremă emoție au urmat unei perioade mai mari de un secol, în care teritoriul național, ca urmare a unor înțelegeri nedrepte, a fost victima negocierilor de pace dintre Imperiul Țarist și Imperiul Otoman, prin aceasta fiind cedată Basarabia vecinilor de la est. Și mai dureros este faptul că această înțelegere a fost semnată tocmai la București, capitala României de mai târziu, și a fost, în fapt, un dictat asemănător celui de la Viena.

Moldova nu era parte a Imperiului Otoman în 1812 și, ca atare, acest imperiu nu avea dreptul istoric de a ceda Imperiului Țarist niște teritorii pe care nu le controla ca teritorii ale propriului stat, întărind și mai mult faptul că Pacea de la București din 1812 nu a fost altceva decât o împărțire nedreaptă a sferelor de influență, așa cum în secolul următor avea să fie Conferința de la Ialta.

O înțelegere între imperii nu reprezintă altceva decât o înțelegere între state, care și-au obținut hegemonia teritorială în afara dreptului, dar în baza forței.

Anul acesta se împlinesc 99 de ani de la reîntregirea teritorială, moment în care s-a pus punct, temporar, rusificării forțate a unor teritorii pline de românism, stropite cu sângele eroilor români care nu au dorit altceva decât să trăiască cu toții între granițele aceluiași stat. Dreptul istoric urma să fie restabilit pentru o perioadă de timp care corespunde perioadei interbelice, după care rusificarea forțată a fost continuă, manifestându-se ca rod al înțelegerilor marilor puteri.

Dragi colegi,

Românismul din Basarabia nu a murit și la 99 de ani de la reîntregirea teritorială se manifestă din ce în ce mai evident. Tinerii noștri din Basarabia au păstrat de la părinții lor dorința de a trăi și a se manifesta românește. Deznaționalizarea nu a reușit, ba dimpotrivă, a întărit legăturile între cele două maluri ale Prutului. Câtă emoție a existat la primul pod de flori, în fapt o unire simbolică, care avea să demonstreze faptul că ani în șir de prigonire nu au alterat ființa românească de dincolo de Prut.

O unire simbolică care nu a demonstrat altceva decât că românii din Basarabia nu au uitat jurământul înaintașilor lor din 1918... "Unirea cu țara-mamă să se facă pentru totdeauna!"

Vă mulțumesc.

Deputat Vasile Cîtea, Iași.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Florica Cherecheș - declarație politică cu titlul Pentru familie, pentru viață, pentru viitor!;

Doamna deputat Florica Cherecheș.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Florica Cherecheș:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Pentru familie, pentru viață, pentru viitor!".

Sâmbătă, de sărbătoarea Bunei Vestiri, a avut loc la Oradea "Marșul pentru viață", tema din acest an fiind "Ajută femeia și copilul. Ei depind de tine!".

În acest an, "Marșul pentru viață" s-a organizat în 138 de orașe din România și 149 de localități din Republica Moldova, pentru a atrage atenția asupra necesității sprijinirii femeilor aflate în criză de sarcină. În România, au participat la aceste evenimente în jur de 110.000 de persoane.

În aproximativ 64% din cazuri, femeile recurg la avort pentru că simt că au de dus singure povara creșterii și întreținerii copilului sau sunt forțate de partenerii lor să facă avort, sub amenințarea că le vor părăsi. Alegerea avortului nu este în fapt o alegere, ci apare ca unica soluție pentru a ieși din criza de sarcină, mai ales în lipsa unei informări a femeii cu privire la umanitatea copilului în fiecare etapă a vieții intrauterine, precum și a alternativelor la avort. Majoritatea femeilor în criză de sarcină ar păstra copilul dacă ar ști că tatăl copilului le va fi alături și că vor fi sprijinite de familie. O sarcină nedorită nu e doar problema femeii, e și a bărbatului cu care a conceput acel copil, dar și a societății în general. Pe de altă parte, un avort poate să priveze femeia de bucuria de a fi vreodată mamă, pe lângă faptul că-i pune viața în pericol.

În condițiile unui declin demografic accentuat, a unei îmbătrâniri a populației și a unei rate relativ ridicate a mortalității infantile, este esențial să protejăm cu toții viața copiilor nenăscuți și să fim alături de femeia aflată în criză de sarcină. Este absolut greșit ca un copil să fie perceput ca un obstacol în calea împlinirii unei femei, a bunăstării ei ori a realizării profesionale. Copilul este un dar pe care o femeie îl aduce societății, care, la rândul ei, îi este datoare cu întreg sprijinul necesar.

Haideți să stăm alături de familiile tinere și de femeile care trec printr-o criză de sarcină și să le ajutăm să elimine criza, nu copilul!

Florica Cherecheș, deputat al PNL de Bihor.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Emil-Marius Pașcan - declarație politică intitulată Nunta de diamant a Uniunii Europene;

Domnul deputat Iulian Bulai?

Domnul deputat Remus Borza?

Domnul deputat Marius Pașcan?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Distinși colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Nunta de diamant a Uniunii Europene".

Uniunea Europeană tocmai și-a reînnoit jurămintele de iubire, într-un cadru fastuos al Summit-ului de la Roma.

La 60 de ani de comuniune, după o conviețuire năbădăioasă, manifestată adeseori prin nepotrivire de bani și caracter, după certuri și scandaluri de prin culisele politice, în ritmul unor discreționare viteze, după un simandicos și democratic Brexit, care a disimulat un scandalos și revoltător divorț, Uniunea Europeană și-a tras cu surle și lăutari media nuntă de diamant, nuntă de ametist... Cine să mai știe, fiindcă la scara continentală a istoriei, cei 60 de ani de la punerea pirostriilor europene sunt doar un fleac temporal pentru longeviva și frumoasa Europă. Atât de frumoasă a fost dintotdeauna "prințesa feniciană" încât, susține mitologia greacă, însuși Zeus s-a îndrăgostit de ea și, după ce a luat forma unui taur alb strălucitor, a răpit-o, ducând-o pe insula Creta. Este chiar mai frumoasă azi, pe măsura trecerii secolelor, a mileniilor...

"Astăzi - a declarat pompos președintele Comisiei Europene - ne reînnoim jurămintele și ne reafirmăm angajamentul pentru o uniune nedivizată și indivizibilă".

În context, pe post de comesean la ospățul cu pricina, rudă mai săracă, blocată pe la granițele zonei Schengen, Președintele României ne-a transmis deplinul său succes. Adică, s-a opus vârtos și vânjos unei "Europe cu mai multe viteze", iar liderii europeni au acceptat poziția României "înfrânți" de forța argumentelor. Am aflat astfel că "... am avut o zi bună", după cum ne-a transmis protocolar președintele Iohannis. Așa că, teoretic, ne-am putea contopi într-un feeric entuziasm, stropindu-ne cu bulbuci de șampanie, fiindcă tocmai i-am "învins" pe "imperialiști, multinaționaliști și corporatiști", impunându-le voința suverană a României, astfel că toți vom evolua de-acum unitar într-o frățească horă, dedulcindu-ne în mod egal la resursele economice comune și ne vom pupa cordial, democratic, în aceeași cadență, vom îmbrățișa paradisiac aceeași viteză a bunăstării...

Să fim serioși! Uniunea Europeană a fost pusă la grea încercare după Brexit. Valul migraționist, terorismul manifestat cotidian la colț de stradă, ieșirea Marii Britanii au dat ghes exacerbării populismului. Înfloresc vertiginos mișcările politice naționaliste, stimulate de evoluțiile economice lente din spațiul european, iar crizele generează permanente spaime la răspântiile orizontului european. Uniunea Europeană a funcționat și până acum cu mai multe viteze, doar că acest curent prezent și manifest nu a fost nici recunoscut, nici asumat oficial până de curând.

Așadar, să nu ne bucurăm prematur și în zadar. Deceniile în care Europa era considerată stabilă, prosperă economic și predictibilă s-au încheiat. Instabilitatea și norii negri vor continua să amenințe continentul. Astăzi, euroscepticismul a devenit o forță.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Vasile Axinte - declarație politică: UPU Pașcani salvează vieți;

Doamna deputat Victoria Longher?

Domnul deputat Vasile Axinte?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Vasile Axinte:

Doamnă președinte,

Astăzi vă voi prezenta declarația politică intitulată "UPU Pașcani salvează vieți".

Dragi colegi,

Dreptul la viață este unul dintre drepturile fundamentale garantate de statul român.

Din păcate, sistemul medical românesc nu face față, așa cum ar trebui, acestei obligații pe care o are față de cetățenii care finanțează direct sistemul, prin asigurările de sănătate pe care le plătesc. Vina nu aparține pregătirii personalului medical, pe care o consider excelentă, ci infrastructurii medicale deficitare.

Ultimele statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății ne confirmă faptul că un pacient din România întâmpină dificultăți în tratarea diferitelor afecțiuni cu care se confruntă.

Urgențele majore implică un factor de risc crescut, iar medicii care lucrează în acest domeniu sunt adevărați eroi care salvează vieți, fără să aibă tot ce le trebuie la dispoziție.

De exemplu, UPU Pașcani, deși a deservit în cursul anului 2016 un număr de 73.000 de pacienți cu urgențe, de la minore la majore, cu un risc vital, nu beneficiază decât de o cameră de gardă, extinsă la dimensiunea unui cabinet medical cu trei paturi pentru primire urgențe, o sală de operații și șase rezerve pentru stabilizare.

Deși Pașcaniul are un statut de municipiu și se află la o distanță considerabilă de municipiul reședință de județ, municipiul Iași, Compartimentul de primiri urgențe este insuficient pentru tratarea tuturor urgențelor majore sau cu risc vital.

Guvernul trebuie să înțeleagă că urgențele medicale nu pot fi tratate în ambulanță, în drum spre municipiul de reședință de județ, ci într-un compartiment special, dotat corespunzător, după ultimele standarde internaționale.

Trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că viața pășcănenilor și a locuitorilor din comunele învecinate municipiului este la fel de importantă ca și viața cetățenilor din marile orașe universitare care beneficiază atât de personal medical de înaltă experiență, cât și de infrastructura necesară.

Deși unitatea în care își desfășoară activitatea cei șase medici, 15 asistenți, cinci infirmiere și cinci brancardieri oferă ca servicii medicale primul ajutor și stabilizarea urgențelor majore, diagnosticul și stabilizarea bolnavilor acuți, stabilizarea bolnavilor, prin dirijarea acestora către secțiile de spital sau către eșalonul superior, intervenții chirurgicale de urgență în sala de operații a Compartimentului de primiri urgențe, actuala locație nu poate oferi condiții optime pentru toate serviciile medicale care se impun și nici condițiile standard pentru personalul medical care salvează vieți.

Sala de tratament și rezervele unde se stabilizează bolnavii trebuie regândite, reamenajate, fiind de urgență majoră o nouă clădire cu un potențial locativ mai ridicat.

Trebuie regândite o sală de așteptare mai generoasă pentru pacienți, un nou ghișeu de informare și internări, un nou grup sanitar, o cameră de discuții cu aparținătorii, iar strict pentru personalul medical, aflat în permanent stres neuropsihic, trebuie îmbunătățite actualele condiții, prin amenajarea unei zone de odihnă...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să finalizați expunerea!

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Vasile Axinte:

... deoarece medicii funcționează deseori la limită.

Să nu uităm, viața pășcănenilor și a locuitorilor din zona limitrofă este la fel de prețioasă ca viață oricărui român! Să le acordăm tuturor românilor atenția cuvenită!

Vă mulțumesc pentru atenție.

Axinte Vasile, deputat al PSD, Iași.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Laurențiu-Dan Leoreanu - declarație politică cu titlul Competența merită încurajată și remunerată corect;

Domnul deputat Laurențiu Leoreanu.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Vă mulțumesc.

Bună dimineața tuturor!

Declarația mea politică se axează pe competență, competență care merită încurajată, dar și remunerată corect.

Dragi colegi,

Sunt unul dintre susținătorii unei administrații publice în care lucrează oameni profesioniști și competenți, însă competența trebuie remunerată pe măsură, pentru că altfel cei care lucrează, fie vor pleca în altă parte, fie nu își vor mai face munca cu entuziasm și dedicare. De aceea, mă bucur și susțin amendamentele prin care colegii mei liberali propun creșterea salariilor aleșilor locali.

Așa cum declaram recent, aleșii locali sunt cei care duc greul deciziilor locale, iar răspunderea este pe măsură. Ca fost ales local, care a condus timp de aproape nouă ani unul dintre municipiile medii din România, pot să afirm că munca nu este ușoară, pentru că cetățenii au așteptări și își doresc ca în locul în care trăiesc să aibă parte de toate condițiile. Și, totuși, regret că din cauza unor lupte politice, unii s-au făcut că uită că PNL a pus pe masa PSD cu mult timp în urmă soluția de a majora salariile primarilor și a președinților de consilii județene.

Dragi colegi,

Îmi doresc ca atunci când această măsură va fi pusă pe ordinea de zi să lăsăm deoparte orgoliile și interesele politice și să votăm pentru. Astfel, vom demonstra că suntem susținătorii aleșilor locali, că punem preț pe munca lor și încurajăm competența. Pentru că acolo unde este multă responsabilitate, aceasta trebuie să fie gestionată de persoane competente, care sunt plătite corect și astfel nu vor fi tentați să abandoneze munca sau să se implice în unele afaceri care sunt în detrimentul comunității sau al cetățenilor.

De asemenea, tot pentru a veni în ajutorul aleșilor locali, consider că e necesar să ne implicăm cu toții în configurarea unei legislații clare și realiste cu privire la incompatibilitățile și conflictele de interese, care să fie stipulate într-un cadru compact și respectate ca atare.

Plec astăzi de la această tribună cu convingerea că veți fi aliații procesului de modernizare a României, al comunităților locale.

Vă mulțumesc.

V-a vorbit Laurențiu-Dan Leoreanu, deputat, Circumscripția nr. 29, Neamț.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Mihai-Cătălin Botez - declarație politică despre rolul de modele în societate al demnitarilor;

Domnul deputat Mihai Botez?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai-Cătălin Botez:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea de astăzi vorbește despre rolul de modele în societate al demnitarilor.

Acum aproximativ un an, luam prima dată contact cu lumea politică, privită din interiorul unui partid. Pășeam pragul unui partid nou înființat, Uniunea Salvați Bucureștiul. Făceam un pas așa important, pentru că un om care lupta pentru valori ca responsabilitate, meritocrație, adevăr și dreptate mă inspira să mă implic. Exista un om care lupta în stradă și în tribunale pentru ceea ce credea, avea rezultate în urma unei munci asidue de zece ani și era și credibil, ceva foarte rar pentru peisajul politic românesc.

În același tablou, în care Uniunea Salvați România este o pată de culoare pe o imagine gri a peisajului politic autohton, avem multe partide care parcă sunt rupte de cetățeni și de nevoile acestora, deși se rotesc la guvernare de 27 de ani.

Perioada de tranziție, plină de convulsii sociale, am trăit-o cât se poate de ancorat în realitatea dură din Bârlad, județul Vaslui. Imaginea politicii și a politicienilor a fost conturată de media și de un șir de măsuri și acțiuni nepopulare, implementate într-un mod cel puțin dubios și de multe ori în afara legii. Impresia generală a cetățenilor este că politicienii sunt corupți sau că sunt cumva complici la hoții.

Cât de adevărată este această asumpție a cetățenilor, dragi colegi? Ce putem noi face pentru a schimba acest lucru?

Sunt deputat la primul mandat și îmi doresc să pot da răspuns acestor întrebări.

Au trecut trei luni din această legislatură, trei luni foarte intense pentru orice parlamentar, dar cu atât mai mult pentru unul nou și neinițiat în politică, așa cum eram eu.

Faptul că astăzi, un grup restrâns de oameni, nemulțumiți de modul în care se administrează banul public în țara lor, au reușit să formeze un partid politic și să intre în Parlament cu un scor atât de bun, relevă două aspecte foarte importante:

  1. Cât de multe lucruri pot face oamenii când luptă împreună și sincer pentru valorile și principiile în care cred;
  2. Falimentul clasei politice actuale, dar și a modului în care se face politică.

În această sală, agora democrației noastre, se petrec multe grozăvii: vorbim unii peste alții, fluierăm sau ne apostrofăm în moduri josnice, spre deosebire de sălile de clasă de la școală, unde cei care aruncă hârtii, râd și chicotesc stau în ultima banca, acum stau în primele bănci.

Fac un apel la dumneavoastră, noii mei colegi, haideți să fim modele de implicare și dăruire pentru cetățenii care ne-au ales să-i reprezentăm.

Haideți să arătăm că oamenii care fac astăzi politică sunt responsabili, sunt competenți și sunt prezenți în comunitățile lor.

Haideți să fim ambasadorii democrației în circumscripțiile noastre. Suntem încă o democrație tânără și neexperimentată. Avem nevoie de exercițiu!

Vă rog pe toți două lucruri:

  1. Să ne respectăm și să ne iertăm mai mult unii pe alții; România are nevoie de consens și de pace socială;
  2. Să fim mai mult în contact cu cetățenii și să provocăm exercițiul democrației; să mergem noi în întâmpinarea cetățenilor și nu doar să-i așteptăm...
 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să vă finalizați expunerea.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Mihai-Cătălin Botez:

... la cabinetele noastre.

Vă mulțumesc.

Mihai Botez, deputat al USR de Vaslui.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Victoria Longher - declarație politică despre Olimpiadele de limbă polonă ca limbă maternă;

Domnul deputat Cristian Sefer?

Doamna deputat Victoria Longher, Grupul minorităților naționale.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Victoria Longher:

Bună ziua!

Stimați colegi,

În lunile februarie și martie am participat la Olimpiadele de limbă polonă maternă - etapa județeană și cea națională.

Desfășurată pe 18 februarie, la Colegiul "Alexandru cel Bun" din Gura Humorului, la etapa județeană au participat elevi din școlile primare "Henryk Sienkiewicz" din Solonețu Nou, "Krystyna Bochenek" din Poiana Micului și Colegiul "Alexandru cel Bun" din Gura Humorului. Dintre cei 31 de participanți, s-au calificat pentru etapa națională 29 de elevi.

Cea de-a cincea ediție a Olimpiadei naționale de limbă polonă maternă s-a organizat la mijlocul lunii martie, de această dată la sediul Uniunii Polonezilor din România.

După ce s-au desemnat olimpicii, aceștia au fost premiați, iar pentru participarea la Olimpiada de limbă și literatură polonă din Varșovia, care va avea loc la începutul lunii aprilie, s-au calificat trei eleve cu cea mai mare medie obținută în timpul olimpiadei naționale.

Organizatorul etapei naționale a fost Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Școlar Județean din Suceava, cu participarea Comitetului Central al Olimpiadei de limbă și literatură polonă din Varșovia și Uniunea Polonezilor din România.

Câștigătorii Olimpiadei naționale din acest an au primit de la Ministerul Educației diplome și premii în bani, cadourile au fost pregătite de Uniunea Polonezilor din România, iar premiile cele mai valoroase pentru câștigători și participanți au fost finanțate de Ambasada Poloniei la București, din fondurile alocate comunității poloneze.

Vă mulțumesc.

Deputat Victoria Longher.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Silviu Nicu Macovei - declarație politică intitulată În acest sfârșit de martie istoria nu doarme!;

Domnul deputat Silviu Macovei?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Silviu Nicu Macovei:

Bună dimineața!

Stimați colegi parlamentari,

"În acest sfârșit de martie, istoria nu doarme!".

Declarația politică de astăzi nu are alt scop decât acela de a trage un semnal de alarmă pentru a trezi o conștiință mai largă asupra evenimentelor istorice care se petrec în lume chiar în acest moment.

În urmă cu fix 99 de ani, Basarabia se unea cu România. Atunci se petrecea un fapt istoric, normal și natural. Dacă pentru prea mulți ani comuniștii au construit o istoriografie care a ignorat acest moment istoric, acum, printr-o lege votată în Parlamentul României, vom celebra 27 martie, ca sărbătoare națională.

Consider că Guvernul Grindeanu, prin Ministerul de Externe, trebuie să își asume un rol activ pentru ca România să joace un rol mediator în relațiile cu Republica Moldova. Chiar dacă în acest moment Moldova nu are un traseu politic orientat către Rusia, prin acțiunile și declarațiile președintelui Igor Dodon, România nu poate să ignore aspirațiile democratice, europene și de dezvoltare ale cetățenilor români și moldoveni.

Republica Moldova are dreptul la dezvoltare și bunăstare, iar țara noastră poate contribui activ la aceste deziderate ale fraților noștri de peste Prut.

Salut cu această ocazie declarațiile pozitive ale premierului Sorin Grindeanu la ședința de Guvern comună a României și Republicii Moldova, iar intenția României de a deveni un investitor tot mai important peste Prut este salutară.

Stimați colegi,

Nu trebuie să pierdem nicio secundă perspectiva a ceea ce se întâmplă în lume la ora actuală.

În această săptămână am sărbătorit 60 de ani de pace și prosperitate în Europa unită. Este cel mai de succes proiect geopolitic al continentului, care a dus la reconcilieri istorice între popoare care urmăreau să se distrugă reciproc; a condus la constituirea unei piețe comune care a oferit posibilitatea unei competiții economice către inovație și creșterea eficienței produselor; a permis apariția visului unei Europe unite și puternice.

Însă, în această săptămână, asistăm la declanșarea unui proces politic care va marca schimbarea acestui traseu european, unificator, la care România a dorit să participe cu multe sacrificii. Vorbim din ce în ce mai mult de Brexit. Europa se schimbă, iar dezbaterile politice sunt de o importanță colosală. România nu își poate permite să rămână pasivă la aceste schimbări. Simpla declarație a Președintelui Klaus Iohannis că țara noastră nu acceptă o Europă cu mai multe viteze este insuficientă și arată lipsa unei viziuni pragmatice asupra realităților politice actuale.

De aceea, Guvernul României trebuie să își asume răspunderea unei strategii coerente în ceea ce privește viitorul României în Uniunea Europeană, în sensul integrării depline și a menținerii drepturilor economice, politice și sociale dobândite prin aderare.

Vă mulțumesc.

Silviu Macovei, deputat al PSD, Iași.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Antoneta Ioniță - declarație politică cu titlul Decizia de stabilizare a prețurilor medicamentelor să fie la nivel de lege, nu la nivelul pixului unui ministru!;

Doamna deputat Antoneta Ioniță?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Antoneta Ioniță:

Bună dimineața, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Decizia de stabilire a prețurilor medicamentelor să fie la nivel de lege, nu la nivelul pixului unui ministru!".

Urmăresc de la începutul acestui an dezbaterea propusă de Ministerul Sănătății privind unul dintre subiectele importante pentru cetățeni: reducerea cu 35% a prețurilor la medicamente și la medicamente inovative care-și pierd patentul. În același context, se discută proiectul pentru aprobarea normelor privind metodologia de calcul al prețului pentru medicamente.

După ultima întâlnire pe care Ministerul Sănătății a avut-o cu reprezentanții producătorilor, înainte de a semna ordinul care stabilește metodologia de calcul al prețului pentru medicamente, s-a stabilit că tratamentele inovative care urmează să își piardă brevetul și să devină unele generice, vor avea o scădere a prețului de 35%.

S-ar putea spune că Ministerul Sănătății nu face altceva decât să pună în practică Programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile parlamentare de anul trecut. De fapt, avem de-a face cu un adevăr rostit doar pe jumătate.

În proiectul politic pe care l-au prezentat cetățenilor, PSD a criticat cu vehemență Hotărârea de Guvern nr. 800 din octombrie 2016, pe de o parte pentru că s-ar fi înregistrat câștiguri mari pentru companiile multinaționale care se ocupă cu producerea și distribuția de medicamente, pe de altă parte, pentru că s-ar fi limitat tratamentul de strictă necesitate pentru anumite categorii de pacienți.

Recentul consens dintre minister și producătorii de medicamente s-a făcut fără a-i invita la discuții pe reprezentanții bolnavilor, asociațiile de pacienți temându-se că această înțelegere, făcută fără transparență, ar putea genera dispariția multor tratamente din piață, în cazul în care nu se stipulează obligația producătorilor de a garanta accesul la acestea.

În altă ordine de idei, PSD se pare că a uitat una dintre cele mai importante promisiuni din campanie: decizia de stabilire a prețului medicamentelor "să fie la nivel de lege, nu la nivelul pixului unui ministru".

Ceea ce se întâmplă în aceste zile nu face altceva decât să ne arate că social-democrații judecă faptele folosind unități de măsură diferite.

Cu acest prilej, cerem guvernanților PSD mai multă responsabilitate în actele normative pe care le emit, și anume, pe termen lung și în mod predictibil, și nu să urmărească doar interese mărunte și efemere.

Deputat al PNL, Antoneta Ioniță.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Robert-Nicolae Turcescu - declarație politică O jumătate de milion de oameni - uitați de statul român;

Domnul deputat Robert Turcescu?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Robert-NicolaeTurcescu:

Bună dimineața, stimați colegi.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "O jumătate de milion de oameni, uitați de statul român".

Stimați colegi,

Lumea întreagă a sărbătorit duminică, 26 martie, Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei sau Purple Day - așa cum este denumită la nivel mondial. Vorbim despre o boală cruntă, de multe ori incurabilă, de care suferă, potrivit statisticilor, 500.000 de români. Dintre aceștia, doar 200.000 au fost diagnosticați în mod oficial și primesc tratament. De restul, nimeni nu pare să știe nimic. De toți, statul parcă a uitat.

Cauzele acestei situații sunt multiple. Prima dintre ele o reprezintă faptul că în România anului 2017 epilepsia încă reprezintă o rușine. În jurul acestei boli planează multe controverse, multe mituri false, care însă au avut un puternic impact asupra populației. Nu sunt puțini cei care confundă epilepsia cu posedarea de diavol și care, în loc să meargă la medic, caută vindecare exclusiv în biserici. Puțini sunt cei care știu să acorde corect primul ajutor în cazul unei crize, deși de multe ori acest lucru înseamnă pentru bolnav diferența între viață și moarte.

În România anului 2017 autoritățile nu știu, așa cum am arătat mai devreme, câte persoane suferă de epilepsie. De ani de zile ni se servesc aceleași statistici - 200.000 de bolnavi oficial, 500.000 în realitate. Și totuși, în toți acești ani, nimeni nu s-a gândit să introducă encefalograma în lista analizelor obligatorii.

Mai mult, deși în țara noastră persoanele care suferă de epilepsie farmaco-rezistentă pot beneficia de vindecare pe cale chirurgicală, oamenii sunt nevoiți să aștepte și un an de zile pentru ca statul să finalizeze toți pașii birocratici pentru decontarea intervenției, al cărei cost se ridică la aproximativ 10.000 de euro.

În plus, cei care suferă de această boală nu pot beneficia de un tratament stabil și predictibil pentru că, de ani de zile, antiepilepticele dispar din farmacii fără un anunț prealabil.

Cred cu tărie că stigmatizarea, izolarea, lipsa de sprijin din partea autorităților, de care au parte bolnavii de epilepsie, sunt o rușine pentru noi toți, cei aparent sănătoși.

E timpul ca acești oameni să fie ajutați.

E timpul ca românii să uite de mituri și controverse și să fie informați cu privire la această boală.

E vremea ca oamenii să știe că bolnavii de epilepsie nu sunt mai prejos decât restul, ci, din contră, de cele mai multe ori, au o inteligență peste medie. Ioana D'Arc, Vincent Van Gogh, Leonardo da Vinci, Napoleon Bonaparte sau Ion Creangă sunt doar o parte dintre personalitățile care au trăit cu această boală.

Despre asta este vorba în Purple Day - despre informații corecte, despre sprijin și solidaritate.

Vă mulțumesc.

Deputat al PMP, Robert Turcescu, Circumscripția nr. 14 Constanța.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Costel Lupașcu - creionarea unor metode de intervenție rapidă pentru protejarea intereselor pacienților români;

Domnul deputat Costel Lupașcu.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Costel Lupașcu:

Bună dimineața!

Mulțumesc, doamnă președinte.

Țin să subliniez că interesul general al Guvernului Grindeanu este interesul pacientului român.

Actualul Executiv intenționează să ia mai multe măsuri de reducere a prețului la medicamente. Cea mai importantă dintre acestea este ieftinirea cu 35% a produselor farmaceutice inovative, care ies din termenul de protecție a patentului.

Salut și susțin în totalitate astfel de măsuri, pentru că veniturile românilor sunt încă mult prea mici față de media Uniunii Europene și e firesc să avem prețuri mici la medicamente, pentru că în discuție nu este doar accesul la un produs comercial, ci însuși dreptul constituțional la sănătate sau, în unele cazuri, dreptul la viață.

Din păcate însă, constatăm că piața medicamentelor din România își are "rechinii" săi. Sunt firme în comerțul de produse farmaceutice care profită de faptul că România are cele mai scăzute prețuri din Europa și cumpără, astfel, cantități mari de medicamente ieftine pentru a le revinde apoi la prețuri de două, trei ori mai mari în Franța, Germania sau în alte state din interiorul Uniunii.

Consider, însă, că acum Ministerul Sănătății are capacitatea de a preveni mișcările speculative pe piața de medicamente.

Operaționalizarea sistemului de raportare a stocurilor de medicamente va permite Ministerului Sănătății să urmărească nivelul stocurilor existente și va putea interveni pentru a restricționa exporturile, dacă acest nivel scade sub necesarul cererii interne.

Da, știu, mi se va prezenta același argument pe care-l folosesc "rechinii" farmaceutici despre care am vorbit, anume că Tratatul Uniunii Europene interzice restricționarea importurilor sau exporturilor între statele membre. Acesta este argumentul "rechinilor" farmaceutici, iar autoritățile române l-au acceptat până acum, evitând o reglementare restrictivă a exporturilor paralele.

În opinia mea și a altor juriști cu experiență, achiziția și exportul masiv de medicamente ieftine din România generează riscuri majore în ceea ce privește sănătatea publică sau chiar dreptul la viață, în cazul unor medicamente specifice.

De aceea, propun ca decidenții din România, respectiv Guvernul, Parlamentul, Agenția Națională a Medicamentului să inițieze o reglementare strictă privind interzicerea exportului de medicamente, în cazul în care stocurile de produse farmaceutice scad sub un nivel minim necesar pentru asigurarea sănătății publice. Este o soluție viabilă și compatibilă cu legislația comunitară. Putem face acest lucru și eu spun că este obligația noastră să intervenim rapid pentru a proteja interesele pacienților români.

Vă mulțumesc.

Costel Lupașcu, deputat al PSD, Botoșani.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Sorin-Dan Moldovan - declarație politică intitulată Ministerul de Interne, ministerul care-și ignoră cetățenii;

Domnul deputat Sorin Moldovan.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Sorin-Dan Moldovan:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică se numește "Ministerul de Interne, ministerul care-și ignoră cetățenii".

Zilnic, mii de persoane se îngrămădesc la cozile formate la Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

Această situație nu este necunoscută nici autorităților, și nici publicului larg. Și deși situația a devenit un fapt notoriu, măsurile administrative pentru remedierea acesteia întârzie să apară.

În județul Cluj, un cetățean care își cumpără un autovehicul și care, deci, este obligat de lege să-l înmatriculeze, se poate programa pentru înmatriculare abia după jumătatea lunii mai a anului curent. Adică aproximativ 45 de zile trebuie ca acest cetățean să aștepte, doar pentru că cineva din Ministerul de Interne nu binevoiește să ia măsurile administrative coerente.

Sunt conștient că suntem într-un context în care numărul înmatriculărilor a crescut relativ rapid și exponențial. Dar ceea ce nu înțeleg este de ce Guvernul nu ia măsuri - de exemplu, detașarea unor funcționari pe termen limitat, până când lucrurile revin la normal.

Am auzit în spațiul public și ideea că situația de la Serviciul de înmatriculări nu se va remedia curând, deoarece se dorește organizarea unui concurs pentru a crește numărul funcționarilor, iar aceasta va dura câteva luni de zile. Această abordare mi se pare greșită, deoarece după ce acest val de înmatriculări va trece, personalul Serviciului de înmatriculări va rămâne unul supradimensionat.

Astfel, cer Guvernului să procedeze urgent pentru detașarea temporară a unor funcționari, pentru ca românii care vor să înmatriculeze mașini să nu mai fie umiliți pe la cozi.

Nu suntem toți Călin Popescu-Tăriceanu, ca să avem tratament preferențial.

Deputat al PNL Sorin Moldovan, Circumscripția electorală nr. 13 Cluj.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Iulian Bulai - declarație purtând numele Balena albastră;

Domnul deputat Iulian Bulai.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Iulian Bulai:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Doamnelor și domnilor colegi parlamentari,

Declarația mea de astăzi este despre noi, tinerii, care trecem printr-un moment foarte sensibil și care se poate dovedi periculos dacă nu este gestionat echilibrat. Probabil mulți dintre dumneavoastră ați auzit de "Balena albastră", jocul fenomen care a început să facă furori în rândul tinerilor, în ultima vreme.

Din păcate, unele instituții media au răspândit panică printre utilizatorii Internetului privind proveniența și efectele acestui joc, în unele cazuri poate fără să prezinte adevărul despre fenomen. Au fost asimilate cazuri medicale sau chiar de suicid cu acest joc, fără ca autoritățile să se exprime clar dacă există sau nu vreo legătură. Adevărata problemă legată de ultimele evenimente prezentate ca fiind urmări ale jocului "Balena albastră" este una mai veche, dar care acum aduce opiniei publice și un studiu de caz: siguranța mediului on-line.

De această dată, din păcate, libertatea de exprimare a presei și a utilizatorilor Internetului a înclinat într-un mod nefericit balanța, dacă ne raportăm la siguranța mediului on-line. Trebuie să recunoaștem că ne confruntăm cu un fenomen greu controlabil, dar trebuie să găsim soluții pentru a stopa răspândirea informațiilor manipulatoare sau eronate. Internetul este în acest moment o cutie a Pandorei care, dacă este deschisă, poate transmite cu ușurință utilizatorilor săi toate relele pe care le găzduiește.

Stimați colegi parlamentari și guvernanți,

Violența excesivă prezentă în mediul on-line este un fenomen nereglementat din punct de vedere legislativ și, din această cauză, sunt posibile tot mai ușor și mai des evenimente cum ar fi cel legat de jocul "Balena albastră".

Sunt de părere că este nevoie inclusiv de un mecanism de monitorizare și de îngrădire a accesului minorilor la anumite site-uri care îi pot influența negativ.

Ușurința prin care se pot crea conturi false și se pot propaga informații distorsionate, fără a putea trece prin vreun fel de filtru, este o altă carență a mediului on-line.

Problema lipsei de siguranță în mediul on-line există și exemple concrete care să demonstreze pericolele apar la tot pasul.

Haideți să facem o cauză comună și să găsim rezolvări la aceste probleme!

Vă mulțumesc.

Semnat, deputat Iulian Bulai.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Cătălin Cristache - declarație politică intitulată Nu vă bateți joc de banii românilor!;

Domnul deputat Cătălin Cristache?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Cătălin Cristache:

Stimați colegi,

Declarația mea politică se numește "Nu vă bateți joc de banii românilor!".

Un cotidian central a scris ieri povestea unui parc din comuna gălățeană Scânteiești în care, deși s-au investit 500.000 de lei, nu merge nimeni niciodată. Și asta pentru că parcul este situat la mai bine de doi kilometri de cea mai apropiată casă locuită, nu are apă potabilă, nu este umbră, ci doar 50 de arbori și niște băncuțe îngrădite cu gard din plasă metalică. Banii pentru acest parc au venit în 2011 de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Pornind de la acest caz, cred că este important ca noi, parlamentarii, să fim atenți la felul în care primarii din județele noastre cheltuiesc banii pe care îi primesc de la Guvern. Ne zbatem cu toții, la început de an, să obținem bani pentru comunitățile pe care le reprezentăm. Depunem amendamente, le susținem în ședințe ce par interminabile, dar se vede treaba că nu este de ajuns. E nevoie să mergem în teritoriu și să discutăm cu edilii, să le explicăm că banii trebuie folosiți cu cap, în folosul cetățenilor. Primarul din comuna despre care am vorbit mai devreme a justificat în fața reporterilor că locația pentru parc a fost aleasă, așa încât proiectul să se încadreze în condițiile de eligibilitate pentru a primi fondurile necesare. Dar la ce folosește un parc la marginea unei comune, dacă nimeni nu îl vizitează? Vă spun sincer - la nimic. Cei 500.000 de lei sunt bani aruncați pe fereastră. Cu acești bani se putea face altceva, ori se putea face un parc într-o altă comună, unde era nevoie de așa ceva.

Pe de altă parte, de vină sunt și ministerele care nu verifică în teren utilitatea proiectelor pentru care se alocă bani.

Ceea ce toată lumea pare că a uitat este că vorbim de bani publici, bani adunați din taxele și impozitele tuturor românilor și cu așa ceva nu ne putem juca.

Vă îndemn deci, stimați colegi, să fim noi primii care facem o schimbare de mentalitate. Să fim atenți la ce proiecte susținem prin amendamente la bugetul de stat, să discutăm cu cetățenii, cu primarii, cu ministerele, să încercăm să îi punem pe toți la aceeași masă și să ne ghidăm după principiul cheltuirii banului public cu responsabilitate.

Vă mulțumesc.

Cătălin Cristache, deputat de Galați.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Maricela Cobuz - declarație politică intitulată Importanța României în Uniunea Europeană;

Doamna deputat Maricela Cobuz.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Maricela Cobuz:

Bună dimineața!

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Importanța României în Uniunea Europeană".

A venit timpul să vorbim despre valorile României, ca națiune de sine stătătoare, cu o Constituție proprie și cu un Guvern care legiferează în favoarea românilor.

Parlamentarii europeni, ca și cei din Parlamentul României, sunt aleși prin vot de către cetățenii români, la fel ca primarii, consilierii locali sau județeni, Președintele României. Ei trebuie să militeze în sprijinul poporului român și a identității naționale.

În rândul celorlalte state membre ale Uniunii Europene, România are de parcurs un traseu mai greu, dar nu imposibil. Să arătăm europenilor ceea ce suntem noi cu adevărat, să ne promovăm adevăratele valori, să ne expunem partea frumoasă a României.

Ce s-ar face marile companii IT, clinicile de specialitate din Europa și din lume fără mințile luminate care s-au născut la noi? Este timpul să devenim la fel de importanți precum am fost, iar pentru acest lucru schimbarea și cheia succesului este în fiecare dintre noi. Mai mult decât important a devenit sloganul "Cred în România".

Trăim într-o democrație a statului de drept, în care cetățenii cu drept de vot își exprimă opțiunea politică. Este momentul ca acești cetățeni să aibă încredere în clasa politică. Acest lucru este încurajat de respectarea și îndeplinirea măsurilor promise în campania electorală.

Avem reprezentanți în Parlamentul European. Aceștia au misiunea de a ridica standardul actual cu maximă responsabilitate. Avem nevoie de cei mai buni dintre cei mai buni.

Stimați colegi,

Acum depinde de noi cum privim lucrurile și cum acționăm în favoarea României, ca stat independent și suveran. Este timpul ca noi să construim politicile și legile care sprijină cetățeanul român și îl transformă în cetățean european cu drepturi depline în toate sectoarele, de la politic, economic, până la educațional și cel de sănătate.

Deputat al PSD, Suceava, doctor Maricela Cobuz.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Daniel Olteanu - declarație politică intitulată PNDL - demonstrația faptului că Guvernul a picat, în fața primarilor, examenul fondurilor europene;

Domnul deputat Bogdan Huțucă?

Domnul deputat Constantin Șovăială?

Domnul deputat Daniel Olteanu?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Daniel Olteanu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "PNDL - demonstrația faptului că Guvernul a picat, în fața primarilor, examenul fondurilor europene".

Stimați colegi,

Informațiile făcute publice până acum arată că s-au depus peste 10.000 de proiecte în cadrul acestei etape a Programului Național de Dezvoltare Locală. Sigur, în condițiile în care, teoretic, lista s-a închis de peste zece zile, acestea ar fi trebuit deja să fie prezentate pe site-ul instituției responsabile, dar transparența nu este o calitate a actualului Executiv. Acest fapt nu face decât să alimenteze suspiciunile cu privire la alocarea politică a fondurilor.

Numărul enorm de proiecte depuse în cadrul unei linii de finanțare care afectează bugetul de stat arată însă o realitate dramatică: o încredere minimă din partea autorităților locale în capacitatea acestui Guvern de a gestiona absorbția fondurilor europene.

Cu siguranță, foarte multe proiecte depuse ar fi putut avea finanțare din fonduri europene. Mă refer aici, de exemplu, la proiectele de apă și canalizare, care puteau fi incluse în masterplanurile de la nivel județean, și depuse spre finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare.

Deloc surprinzător, nu doar primăriile de comune, ci și primării de orașe relativ dezvoltate, conduse inclusiv de primari ai PSD, care dispun de un buget local consistent, și-au dat seama că fondurile europene sunt o iluzie la nivelul acestei guvernări, așa că au proiecte depuse pe PNDL. Au ajuns, probabil, la concluzia că e mai simplu să discute cu șeful de partid o finanțare de la bugetul de stat.

Am asistat la situații stânjenitoare în campania dusă prin țară, în ultima perioadă, de doamna ministru Sevil Shhaideh, în care primari de orașe, membri ai PSD, i-au cerut acesteia finanțarea cu fonduri de la bugetul de stat a unor investiții care pot fi derulate cu fonduri europene. Voi urmări, de altfel, modul în care proiectele unor comunități cu adevărat sărace și defavorizate, care în mod real nu au acces la fonduri europene, cum sunt multe din județul Vaslui, vor fi primite în cadrul PNDL.

Stimați colegi,

Absorbția fondurilor europene este doar o prioritate declarativă, iar asta au simțit-o cel mai bine primarii, care au depus peste 10.000 de proiecte pentru a primi finanțare de la bugetul de stat. Coincidență, ambele linii sunt gestionate de același minister. Multe dintre aceste proiecte depuse pe PNDL, mai ales cele de valoare mare, ar fi putut avea finanțare din fonduri europene. A nu promova absorbția acestor fonduri, chiar de către ministerul responsabil, și a afecta bugetul de stat înseamnă mai mult decât incompetență, înseamnă o subminare, cu premeditare, a viitorului. Autoritățile locale știu însă că, la modul la care funcționează acum Guvernul, acesta e incapabil să le ofere garanții în derularea rapidă și corectă a proiectelor cu fonduri europene, și recurg la ultima lor șansă: alocările politice, prin PNDL.

Vă mulțumesc.

Daniel Olteanu, deputat al PNL de Vaslui.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Cristina-Ionela Iurișniți - declarație politică având subiectul Ce fel de strategii și politici educaționale și sociale promovăm?;

Doamna deputat Cristina Iurișniți.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

Stimată doamnă președinte,

Dragi colegi,

Voi vorbi astăzi în declarația politică despre ce fel de strategii și politici educaționale și sociale promovăm.

Educația de calitate, la toate nivelurile, în mediul urban și mai cu seamă în cel rural, unde decalajul la nivelul frecvenței și al calității actului educațional este important și îngrijorător, conștientizarea drepturilor fundamentale, lupta împotriva abandonului școlar și a analfabetismului funcțional - știm foarte bine că în jur de 40% din elevii noștri sunt analfabeți funcționali - educația pentru sănătate și cea pentru prevenție a sarcinilor nedorite - și aici avem un procent foarte mare în Europa, știți foarte bine - ar trebui să fie direcțiile unor politici educaționale care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții.

România se confruntă cu mai multe situații de risc, din cauza lipsei unor decizii politice ale autorităților care nu numai că evită subiectul sănătății sexuale și reproductive, dar de multe ori pun piedici în calea activității de informare privind temele sexualității, desfășurate de organizațiile nonguvernamentale.

Da, sunt importante dezbaterile pe tema avortului și de aici necesitatea educației copiilor pentru sănătate - și pentru cea sexuală - care e utilă în școli pentru a preveni abandonul școlar și pentru a promova informațiile corecte din surse sigure, de la specialiști.

Mens sana in corpore sano! Suntem și minte, spirit, sentimente, dar și corp fizic de care nu ar trebui să ne rușinăm și să ajungem să promovăm pudoarea în epoca Internetului.

Știm foarte bine că familia este un factor decisiv de socializare și de educație pentru copii.

Într-adevăr, familia constituie mediul în care copilul se naște, trăiește primii ani ai existenței sale personale, se dezvoltă și se formează pentru viață. Ea reprezintă un prim instrument de reglare a interacțiunilor dintre copil și mediul social, are un rol de asigurare a condițiilor necesare trecerii prin stadiile de dezvoltare ale copilăriei și stă la baza structurării personalității individului.

Într-adevăr, viața în familie este prima școală a emoțiilor. În acest creuzet intim învățăm să recunoaște emoțiile proprii, cât și reacțiile celorlalți la emoțiile noastre, cum să gândim aceste emoții și cum să alegem reacțiile, cum să citim, să ne exprimăm speranțe și temeri.

Într-adevăr, știm foarte bine, familia este cel dintâi cadru social de care are nevoie fiecare om să trăiască. Dar, pe lângă faptul că ea este prima instituție de educație morală, statisticile judiciare arată că majoritatea delincvenților și celor din instituțiile de corecție au fost lipsiți de o reală asistență din partea familiei.

Realitatea socială ne arată clar că familia nu este întotdeauna un loc de referință pentru mulți dintre tineri. Tinerii, dacă nu au informațiile corecte și din surse sigure, devin cu ușurință victime și pierd un start bun în dezvoltarea ulterioară la nivel relațional.

În contextul societal actual, informația corectă pe tema educației sexuale și pentru sănătate este deficitară. De aici și numărul mare de sarcini nedorite care apar din ignoranță și lipsa informațiilor necesare vârstei, când adolescentele ar trebui să fie preocupate de dezvoltarea profesională și personală.

România are cel mai mare număr ...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să finalizați expunerea, ați depășit timpul.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

În regulă!

Știm foarte bine că în România există numărul cel mai mare de sarcini în rândul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.

În concluzie, în fața acestei stări de fapt, caracterizate prin neglijență, ignoranță și iresponsabilitate, care condamnă sute de mii de femei la vulnerabilitate, suferință și moarte, cerem autorităților să includă în programa școlară educația pentru sănătate, pentru prevenție, și cea sexuală și să colaboreze cu asociațiile de părinți și ONG-urile de profil.

Încurajăm Guvernul și societatea civilă să colaboreze pentru elaborarea și aprobarea Strategiei naționale a sănătății reproducerii pentru îmbunătățirea sănătății fetelor și femeilor și este, într-adevăr, fundamental și inalienabil dreptul fiecărei femei de a dispune de corpul ei, de a decide dacă dorește să aibă un copil sau nu.

Infrastructura socială trebuie să fie prezentă...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog frumos să finalizați expunerea! Ați luat deja mai bine de un minut din timpul colegilor dumneavoastră.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

Am finalizat.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Corneliu Bichineț - semnal de alarmă cu privire la virtuțile și capcanele Internetului;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul deputat Corneliu Bichineț.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Corneliu Bichineț:

Eram așa, în stare de visare, că nu știam concluzia declarației colegei noastre.

Stimați colegi,

Doamnă președinte,

Toată lumea vorbește sau aproape toată lumea de pericolul că Europa se scufundă, se rupe, rasa galbenă ne amenință din toate părțile, islamul vine spre noi...

Eu am să vă vorbesc despre pericolele care sunt foarte aproape. Întrucât declarația mea politică intră în categoria celor celebre, n-am s-o citesc, am s-o vorbesc... de bine!

Suntem în pericol!

Copiilor le spunem întotdeauna: "Nu vă jucați cu focul!".

Adolescenților, în calitate de părinți, învățători, profesori, le spunem: "Nu consumați droguri!".

Oamenilor politici le spunem: "Aveți grijă, nu vă jucați cu ziariștii!".

Tuturor, ziariști, oameni politici, adolescenți, copii, le spunem și le spun și de aici: "Atenție la virtuțile și la pericolul Internetului!".

Iată, am reușit performanța uluitoare săptămâna trecută ca, printr-o declarație parțial neinspirată, să adun înspre mine un milion de vizualizări... nu toate favorabile. Vreau să vă spun că o performanță de acest gen cred că numai domnul Iohannis o poate obține, pe el înjurându-l aproape toți!

Nu vă ascund faptul că n-am fost de acord cu o propunere legislativă a unui ilustru anonim, Sturza, fost parlamentar, care s-a gândit el, după incendiul de la Colectiv, să devină celebru și, reprezentând un grup de interese, a propus o lege prin care voia să modifice Legea nr. 307/2006 care este foarte bună, gândindu-se Domnia Sa că, dacă în Suedia și în Danemarca, țări cu care, nu-i așa, sub aspect economic noi ne comparăm și chiar suntem înaintea lor, s-au montat peste tot stropitori de tot felul, manuale, semiautomate și automate în tavane, la școli, la biblioteci, la grădinițe, musai, obligatoriu să se întâmple acest lucru și la noi! La noi trebuie respectate normele PSI. Legea este foarte bună. Întâi trebuie să reparăm acoperișurile școlilor, să dotăm spitalele cu paturi, ca bolnavii să nu mai stea câte doi, trei, ca pușcăriașii, în pat, și înainte de a muri să aibă tratamentul corespunzător, în cămine culturale și case de cultură trebuie să fie aparatură, scenă, sonorizare.

În concluzie, dragi prieteni, copii, feriți-vă de foc și nu vă jucați cu focul!

Adolescenți, feriți-vă mai rău ca de foc de droguri!

Oameni politici, feriți-vă și nu prea...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să finalizați expunerea.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Corneliu Bichineț:

Nu mă întrerupeți, că nu mai am posibilitatea să termin.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să finalizați, ați depășit cele 3 minute regulamentare și, din respect față de colegii dumneavoastră, vă rog să încheiați.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Corneliu Bichineț:

Da.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Corneliu Bichineț:

Oameni politici, feriți-vă și nu vă feriți de jurnaliști!

Tuturor le spun: aveți grijă la virtuțile și la capcanele Internetului!

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Laurențiu Nistor - declarație politică intitulată România trebuie să se unească în jurul interesului național;

Domnul deputat Laurențiu Nistor.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Laurențiu Nistor:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi este intitulată "România trebuie să se unească în jurul interesului național".

O dezbatere pe tema democrației și a justiției din România a avut loc pe 22 martie 2017, în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne - LIBE - din Parlamentul European.

O dezbatere care pe fond a fost utilă pentru cei interesați, fiind informați cu privire la evoluția ultimelor evenimente din România, cu decizii clare și argumente. Am constatat însă cu tristețe, dar și cu revoltă faptul că din partea țării noastre au vorbit oameni care au uitat că sunt români și nu s-au putut abține să nu dezinformeze și să nu lanseze afirmații ce nu au legătură cu realitatea. Am reușit să fim, astfel, singura țară care își spală rufele în Parlamentul European.

Filosoful Gabriel Liiceanu, care a știut mereu să se adapteze conjuncturilor politice, a făcut-o și de data aceasta. A acceptat să o sprijine pe doamna Monica Macovei, intrând în corul isteric dirijat de aceasta. Nu ne explicăm altfel cum domnul Liiceanu a afirmat că liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi spus că își dorește demiterea șefei DNA, respectiv demiterea doamnei Laura Codruța Kövesi. O dezinformare gravă, având în vedere că această afirmație nu a existat niciodată. Intelectualii de nivelul domnului Gabriel Liiceanu nu ar trebui să intre în astfel de jocuri ale dezinformării, cu atât mai mult cu cât se află acolo într-un context de reprezentare a României.

De altfel, Liviu Dragnea a afirmat că se gândește să depună o plângere penală împotriva lui Gabriel Liiceanu pentru cele afirmate la Bruxelles. Un demers pe care și eu, personal, îl voi susține, având în vedere declarațiile domnului Liiceanu, care sunt total false.

În aceeași notă s-a desfășurat și discursul Monicăi Macovei, care a lansat în mod repetat atacuri la persoană, cu mesaje inacceptabile ce au un efect direct asupra imaginii țării noastre. Astfel de afirmații pun într-o lumină falsă atât instituțiile din România, cât și liderii politici, lideri aleși democratic în urma votului liber exprimat în 11 decembrie 2016. Pot înțelege faptul că doamna Macovei știe să acționeze doar la comandă și să îndeplinească ordine, dar când își reprezintă țara ar trebui să folosească rațiunea.

Manipulări, dezinformări, circ ieftin sunt doar câteva dintre cuvintele ce pot descrie ce au făcut cei doi români la Bruxelles. Acum, când se vorbește despre două viteze în Uniunea Europeană, România trebuie să se unească în jurul interesului național, cel mai nociv lucru fiind să vorbim despre țara noastră pe două voci.

Laurențiu Nistor, deputat al PSD Hunedoara.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Dumitru Oprea - declarație politică cu titlul: Spectacolul PSD a devenit unul destul de periculos;

Domnul deputat Robert Boroianu?

Domnul deputat Găvrilă Ghilea? Nu.

Domnul deputat Dumitru Oprea?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Dumitru Oprea:

Declarația mea politică are titlul "Spectacolul PSD a devenit unul destul de periculos".

Asistăm, de ceva timp, la o piesă de teatru de slabă calitate, Programul de guvernare PSD-ALDE, piesă pusă în scenă de regizorul Liviu Dragnea. Scenariul este cunoscut în detaliu doar de el, prin care ne aduce aminte de programul PCR de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate. Într-un astfel de spectacol au fost distribuite multe dubluri pentru scenele periculoase, sau acei actori, care din diverse motive, nu erau încă disponibili.

Actorii, mulți dintre ei amatori sau figuranți, nu au reușit să își învețe bine rolul și, de aceea, regizorul simte nevoia să intervină pentru a le da mereu prețioase indicații. Însă fie din cauza reprezentației, fie din motive numai de dumnealui înțelese, reprezentația lasă de dorit. Motiv pentru care a început să-și apostrofeze public actorii, ba să-i mai și înlocuiască pe unii dintre ei.

Simțind că piesa nu are succesul așteptat, regizorul își dorește cu mare ardoare să joace el rolul principal, dar nu are încă liber la practică până nu primește decizia de la CC. Singura frică a regizorului este o critică nefavorabilă, care i-ar putea interzice, pentru o anumită perioadă, alte reprezentații. De aceea, încearcă, pe toate căile, înlăturarea celor mai vehemenți dintre critici, astfel încât să-și păstreze privilegiile, iar spectatorii să-și cunoască bine locul. Toate acestea fără să fie conștient sau să conștientizeze că spectacolul a devenit unul destul de periculos, spectatorii începând să regrete că l-au aplaudat, fie chiar prin vot, la alegeri.

Vă mulțumesc.

Deputat PNL, profesor doctor Dumitru Oprea.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Ștefan Mușoiu - declarație politică cu tema: Trebuie să ne concentrăm eforturile pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente;

Domnul deputat Petru Movilă? Nu.

Domnul deputat Ștefan Mușoiu.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ștefan Mușoiu:

Bună ziua, dragi colegi.

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică se numește "Trebuie să ne concentrăm eforturile pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente".

Stimați colegi,

Țin să salut decizia Guvernului privind prezentarea candidaturii României pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente la București.

Agenția Europeană pentru Medicamente, una dintre cele mai mari și importante agenții europene, își are în acest moment sediul la Londra. Acest organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman, face parte din categoria agențiilor comunitare care trebuie relocate după Brexit.

Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente va reprezenta o oportunitate importantă pentru țara noastră. România trebuie să valorifice un astfel de prilej, mai ales că, în prezent, țara noastră nu este gazdă pentru niciun sediu de agenție europeană.

Cred că sunteți cu totul în asentimentul meu când subliniez că atragerea unui sediu de agenție a Uniunii Europene ar contribui la creșterea rolului și vizibilității României, ca stat membru al Uniunii. Pe de altă parte, trebuie să nu uităm și să reafirmăm cu mândrie faptul că țara noastră deține o expertiză consistentă în domeniul medical și multe descoperiri care au revoluționat atât etiologia, cât și tratamentele în sine.

Nu în ultimul rând, mutarea în România a Agenției Europene pentru Medicamente i-ar putea aduce înapoi acasă pe o parte din cei 14.000 de români specializați în medicină și farmacie, care lucrează în țările Uniunii Europene încă din 2007.

Vă mulțumesc.

Mușoiu Ștefan, deputat al PSD, Circumscripția nr. 23 Ialomița.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Marian-Cătălin Predoiu - declarație politică referitoare la urgentarea renovării locuințelor din România prin deblocarea sistemului de economisire-creditare;

Domnul deputat Glad Varga?

Domnul deputat Eusebiu Pistru-Popa?

Domnul deputat Robert Sighiartău?

Domnul deputat Ioan Balan?

Domnul deputat Adrian Oros?

Doamna deputat Mara Mareș?

Domnul deputat Cătălin Predoiu.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi se referă la resuscitarea de urgență a renovării locuințelor în România prin deblocarea sistemului de economisire-creditare.

Din cele 7,5 milioane de gospodării din România, 3 milioane necesită reparații, din care 1,5 milioane au nevoie de reparații în regim de urgență.

Dacă la aceste cifre mai adăugăm și faptul că 2,5 milioane de gospodării nu au grup sanitar sau duș, din care peste 200.000 în orașe, ne putem face o imagine tristă a unei țări cu cel mai învechit stoc de locuințe din Uniunea Europeană.

În aceste condiții, prin Ordonanța de urgență nr. 99/2006, statul român a pus la dispoziția celor care doresc să-și renoveze locuințele un sistem de economisire-creditare.

La economisirea și creditarea pentru domeniul locativ participă deopotrivă depunătorii, Banca pentru Locuințe și statul - prin acordarea unei subvenții sub forma unei prime de stat.

În principal, scopul intervenției statului e acela de a stimula participarea cetățenilor la acest sistem și de a încuraja un comportament sănătos de economisire.

Măsura este cuprinsă și în Strategia României pentru mobilizarea investițiilor în renovarea fondului de clădiri rezidențiale și comerciale, atât publice cât și private, existente la nivel național și reprezintă un instrument care demonstrează mitul că politicile de dreapta nu pot rezolva probleme sociale.

Sistemul funcționează cu succes în țări ca Germania, Austria, Slovacia, Cehia, Ungaria. Din nefericire, în România acest instrument este blocat. Acest blocaj afectează 700.000 de români care au bani depuși în sistem, precum și alte câteva sute de mii care intenționează să-și renoveze locuințele.

În momentul de față, avem în Parlament o Lege pentru modificarea Ordonanței de urgență nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, PL-x 427 din 2016, care aduce clarificările necesare în interpretarea legii. Proiectul aduce câteva precizări importante.

Vă cer astăzi să grăbim finalizarea acestei legi extrem de importante pentru câteva sute de mii de români care intenționează să-și renoveze locuințele și care așteaptă de la noi să ne facem datoria de legislatori.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Andrei Nicolae - declarație politică: Cine uită nu merită;

Domnul deputat Andrei Nicolae?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Andrei Nicolae:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Voi prezenta declarația politică cu titlul "Cine uită nu merită".

Stimate colege,

Stimați colegi,

Cuvintele ce dau titlul acestei declarații aparțin istoricului Nicolae Iorga, un mare român prin întreaga sa creație și un european prin vocație. Ele au fost probabil destinate tuturor românilor, ca un apel atemporal la memoria suferințelor prin focul cărora s-a clădit identitatea noastră națională de-a lungul secolelor.

Ieri am sărbătorit 99 de ani de când, printr-un act de mare curaj al unor români basarabeni, Basarabia revenea în hotarele ei firești. Până a ajunge la momentul 27 martie 1918, România însă a trecut prin momentele dramatice ale retragerii întregii sale administrații centrale la Iași.

Cu toate acestea, prin efortul supraomenesc al armatei, prin jertfa a sute de mii de eroi - fii, frați, tați și bunici - și prin consens politic, dintr-o Românie rămasă în câteva județe s-a construit România Mare, în hotarele străbunilor. Acest lucru nu trebuie uitat.

Zilele trecute, pe 25 martie, s-au aniversat 60 de ani de la semnarea tratatelor care au pus bazele celui mai important și îndrăzneț proiect politic în plan economic la nivel european, un proiect al unității în diversitate, menit să îngroape orgoliile și rivalitățile naționale care măcinaseră continentul european prin războaie de uzură, dar mai ales prin cele două conflagrații mondiale.

Nevoia de unitate și cooperare s-a născut din nevoia de supraviețuire a națiunilor Europei. De la gintă la trib, de la trib la uniuni de triburi, apoi la orașe-sate, ligi, regate, state naționale și uniuni comerciale s-a constatat că puterea rezidă în unitatea și umanitatea noastră, și asta nu trebuie uitat.

Constatăm însă că în ultimul deceniu tocmai unitatea și cooperarea au fost supuse contestării permanente tocmai de către cei care au uitat de unde am plecat. Deja britanicii, mai sceptici prin natura lor, au părăsit Uniunea Europeană și se pare că membrii fondatori decid să schimbe vitezele de funcționare. Statele din Est nu au uitat ce înseamnă separația din timpul Războiului Rece și de câți ani a fost nevoie pentru ca Estul să recupereze decalajele create de vitezele diferite de dezvoltare. Un astfel de lucru nu mai poate și nu mai trebuie să fie acceptat.

La începutul anilor ’90 a căzut infama Cortină de Fier și ne-am bucurat de libertate. Să nu lăsăm ca acum asupra Europei să se aștearnă un văl al ignoranței trecutului.

Vă mulțumesc.

Andrei Nicolae, deputat, Circumscripția nr. 31, Vălenii de Munte, Prahova.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Vasile Cocoș - declarație politică cu tema: Mediul de afaceri din România așteaptă cu mare interes Legea prevenției;

Domnul deputat Vasile Cocoș?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Vasile Cocoș:

Bună dimineața, doamnă președinte.

Bună dimineața, stimați colegi.

Astăzi voi face o declarație politică cu tema: "Mediul de afaceri din România așteaptă cu mare interes Legea prevenției".

Un act normativ promis de PSD românilor în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2016 este Legea prevenției, care va obliga autoritățile cu atribuții de control "să procedeze, în primul rând, la educarea și perfecționarea antreprenorilor de orice fel, precum și la prevenirea greșelilor de orice fel". Respectiv, o firmă nu mai poate fi sancționată de la prima abatere, ci va trebui mai întâi să beneficieze de îndrumare și prevenire din partea angajaților instituțiilor de control.

Legea va fi aplicabilă tuturor contravențiilor constatate de autoritățile cu atribuții de control, cu impact pozitiv și real asupra mediului de afaceri din România - în mod deosebit a oamenilor de afaceri români - și va avea ca principiu de bază necesitatea unei bune informări a agenților economici și crearea cadrului optim de educare și informare a acestora prin mai multe instrumente, inclusiv un portal unic, care va conține toate elementele referitoare la obligațiile legale pe care agenții economici le au în raport cu organismele de control.

Concret, noile prevederi ale Legii prevenției se vor aplica pentru sancțiunile prevăzute de Codul fiscal și Codul de procedură fiscală, Legea securității și sănătății în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru șomaj, Legea contabilității, Legea dialogului social, Legea privind ucenicia la locul de muncă.

Prevederile Legii prevenției nu trebuie aplicate în anumite situații în care autoritățile nu vor acorda acel termen de conformare, iar angajatorii verificați nu vor putea invoca necunoașterea legii, urmând să fie direct sancționați, respectiv: este utilizată munca la negru; angajarea unui salariat se face sub nivelul salariului minim garantat în piață; este pusă în pericol sănătatea și viața consumatorilor și alte abateri.

Oamenii de afaceri din România își doresc să-și desfășoare activitatea în condiții de normalitate, să nu mai fie hărțuiți de organele de control ale diverselor instituții pentru fapte săvârșite de cele mai multe ori fără intenție, dar și din cauza unei legislații stufoase și de multe ori confuze.

De aceea, Parlamentul României va adopta în cel mai scurt timp această Lege a prevenției, așteptată cu mare interes de mediul de afaceri din România.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Deputat Vasile Cocoș, Colegiul nr. 40 Vâlcea, Grupul parlamentar al PSD.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Cătălin-Ioan Nechifor - considerații pe marginea Tratatului Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului;

Domnul deputat Cătălin Nechifor.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Cătălin-Ioan Nechifor:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Iată că în urmă cu câteva zile am sărbătorit 60 de ani de la momentul la care s-a semnat, la Roma, tratatul foarte important pentru Uniunea Europeană, acel tratat care se chema atunci "Comunitatea Economică Europeană".

Sigur că aceste tratate s-au modificat între timp, s-a schimbat și geografia europeană, s-a schimbat și modalitatea în care înțelegem să fim cetățeni europeni.

Însă aș vrea să mă refer astăzi la un alt moment, poate mai important pentru construcția europeană, și anume, acela de la momentul de după război, 1951, când un număr de 6 state europene - Benelux plus Franța, Germania și Italia - au semnat, atunci, la Paris, un tratat fundamental denumit "Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului".

După ororile celui de-al Doilea Război Mondial, după drama care a cuprins întreaga planetă, după ce peste 72 de milioane de oameni și-au pierdut viața, iată că, atunci, în 1951, părinții fondatori s-au gândit să pună în comun o întreagă industrie de apărare și de atac, de armată, a cărbunelui și oțelului. Și iată că în acest fel au reușit să netezească calea pentru a construi un conglomerat mondial, această Uniune pe care o știm astăzi, cu 27 de state.

Dar dacă ne gândim puțin la istorie și dacă ne gândim puțin la momentul inițial, când cărbunele și oțelul erau fundamentale pentru industria de apărare și de atac, iată că astăzi cărbune și oțel nu prea mai găsim în Europa, cel puțin, în România. Nu mai avem industrie minieră, nu mai avem industrie siderurgică și poate că ar trebui să ne întrebăm - în măsura în care înțelegem de fapt istoria - ce ar trebui să punem în loc. Pentru că, dragii noștri compatrioți și dragi europeni, suntem în situația în care provocări există, riscuri există și poate că în acest moment am uitat noțiunea care ne-a îndreptat atunci și ne-a dus pe ideea de a construi Uniunea Europeană.

Sărbătorim, dar practic nu mai suntem în situația să înțelegem acele rațiuni, și poate că suntem astăzi în situația de a nu avea reacție. Cărbunele și oțelul din 1951 s-au înlocuit în acest moment cu alte și alte reacții negative și posibilități de implozie internă, pentru că vedem acum cât de ușor a plecat și Marea Britanie, acest Brexit. Poate că a uitat prea devreme modul în care s-a implicat Europa, dar și Marea Britanie, atunci, în perioada războiului.

Și cred că în această perioadă tulbure foarte mulți factori - și terorism, și valul migrației - pot să aducă foarte, foarte multe situații neplăcute în spațiul pe care îl păstorim noi, la nivel european.

Vreau să vă spun că e foarte multă nevoie ca astăzi să încercăm să redefinim ceea ce ne-a legat atunci, ceea ce ne-a adus împreună. Și trebuie să înțelegem că aceia care nu reușesc să-și aducă în minte istoria vor fi condamnați repede.

Vă mulțumesc.

Cătălin Nechifor, deputat al PSD de Suceava.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Glad-Aurel Varga - declarație politică privind situația plajelor de pe litoralul românesc;

Domnul deputat Glad Varga?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Glad-Aurel Varga:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Chiar la începutul lunii martie a acestui an, Asociația Litoral - Delta Dunării a anunțat prin reprezentanții săi că sezonul estival va fi deschis, în acest an, la data de 15 aprilie.

Iată-ne, deci, la doar câteva săptămâni de momentul în care cetățenii români, dar și turiștii străini ar putea să se bucure de câteva zile libere, prin sejururi la Marea Neagră și în Delta Dunării. Din păcate, turiștii vor fi întâmpinați de o priveliște jalnică a plajelor, semnalată de curând prin reportaje și articole în presă.

Stimați colegi,

La ora actuală, plajele din zona Mamaia Sud, Constanța și Eforie Nord, a căror reabilitare a costat aproximativ 170 de milioane de euro și care ar fi trebuit să reziste o jumătate de secol, s-au prăbușit la un an și jumătate de la recepția lucrărilor, care s-a făcut la 29 decembrie 2015, în prag de An Nou, de beneficiar, și anume Administrația Națională "Apele Române".

Soluțiile tehnice inițiale de consolidare a plajelor, incluse în caietele de sarcini, au fost modificate pe parcurs de companiile cărora li s-au atribuit contractele de construcție, iar aceste modificări au fost acceptate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Ne este cunoscut faptul că, de-a lungul litoralului din România, eroziunea costieră constituie un risc major pentru mediu. Își permite România să risipească sume importante pe lucrări făcute de mântuială? Și aici vorbim de lucrări de o amploare imensă, diguri submerse care ar fi trebuit să sporească rezistența zonelor înnisipate, cu o calitate ce ar fi trebuit să garanteze, subliniez, 50 de ani de siguranță și pentru care s-au plătit și sume suplimentare prin încheierea de acte adiționale.

Cine va răspunde pentru dezastrul de pe litoralul românesc, atât cel tehnic, pe care l-am descris până acum, dar care se va traduce, cu siguranță, și printr-o scădere a numărului de turiști și prin efecte dezastruoase asupra mediului marin?

Vă mulțumesc.

Sunt deputat al PNL, Glad-Aurel Varga.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Marius-Constantin Budăi - despre introducerea sistemelor moderne de plată adaptate la realitatea românească din mediul rural;

Domnul deputat Marius Budăi?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Mulțumesc frumos, doamnă președinte.

Obiectul declarației politice de azi este introducerea sistemelor moderne de plată adaptate la realitatea românească din mediul rural.

Stimați colegi,

În prezent avem funcțională Legea nr. 209 din 2016 care modifică Ordonanța Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Promovarea acestui act normativ a urmărit acordarea posibilității locuitorilor din mediul rural de a face plăți cu cardul la comercianții din localitatea de domiciliu și de a putea lua în avans anumite sume de bani. Cu toate acestea, nu s-au avut în vedere costurile pe care firmele din mediul rural trebuie să le plătească pentru instalarea echipamentelor moderne. Chiar dacă aceștia nu au încasări zilnice pentru a acoperi cererea, ei sunt obligați să ofere în avans o sumă de bani.

Cadrul legal actual obligă firmele care se ocupă de comerțul cu amănuntul și care au o cifră de afaceri anuală de cel puțin 10.000 de euro să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit. De asemenea, acești comercianți trebuie să acordare avansuri în numerar până la suma de 200 de lei, la terminalele de plată.

Având în vedere nenumăratele plângeri pe care le-am primit la cabinetul parlamentar, cu privire la cheltuielile pe care aceste firme sunt obligate să le suporte, am inițiat o propunere legislativă prin care se prevede că va crește cifra de afaceri anuală pe care o realizează firmele care se ocupă de comerțul cu amănuntul și trebuie să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit, la 50.000 de euro pe an, și va scădea avansul pe care comercianții trebuie să îl acorde în numerar, de la 200 de lei, la 100 de lei.

Am realizat aceste modificări, întrucât în sesizările primite din partea micilor comercianți din mediul rural mi-au arătat faptul că nu au fondurile necesare pentru a cumpăra echipamentele tehnice care să permită realizarea plăților și, de asemenea, să acorde acele avansuri.

De asemenea, firmele din mediul rural, care se ocupă de comerțul cu amănuntul, nu pot să ofere în mod real pentru fiecare client care solicită avansuri în numerar până la suma de 200 de lei la terminalele de plată, odată cu achiziția de bunuri și/sau servicii, pentru utilizatorii de carduri. De aceea, am luat decizia de a reduce avansul de la 200 de lei, la 100 lei.

Așadar, după ce v-am prezentat argumentele care au stat la baza inițiativei legislative pe care am depus-o acum câteva zile în Parlament, vă cer sprijinul pentru adoptarea acestui proiect, astfel încât să avem mijloace moderne de plată și în mediul rural, însă în acord cu realitățile locale.

Vă mulțumesc.

Deputat Marius-Constantin Budăi, PSD Botoșani.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Robert-Ionatan Sighiartău - declarație politică având ca temă O problemă uitată de două decenii.

Mai avem timp pentru o singură declarație.

Domnul deputat Eusebiu Pistru-Popa? Nu.

Domnul deputat Robert Sighiarău?

Vă rog.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Robert-Ionatan Sighiartău:

Doamnă președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Voi vorbi despre o problemă uitată de două decenii în România.

Una dintre problemele cu care se confruntă țara noastră este demografia. Cu toate că semnalele și calculele privind evoluția demografică în România sunt clare și certe, astăzi nu există o politică clară în acest sens. Performanțele economice, echilibrul sistemului de pensii și nu numai vor depinde foarte mult de câți vom fi. Indicatorii ne arată că populația României scade rapid și sigur, iar în următoarele decenii rezultatele pot fi mai mult decât îngrijorătoare.

Conform ultimelor informații oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică, în luna ianuarie 2017, numărul de nașteri și căsătorii este mult mai mic decât în luna decembrie a anului trecut, în timp ce doar decesele copiilor sub un an sunt în creștere. Sporul natural a fost negativ în ianuarie 2017, decedații având un excedent față de născuții vii cu 13.704 persoane.

Populația României a scăzut constant în ultimii ani, ajungând ca în anul 2014 să fie la nivelul anului 1966, adică sub 20 de milioane de locuitori. Populația rezidentă în România era de aproximativ 19.760.000 de persoane, la 1 ianuarie 2016, în scădere cu 110.700 de persoane, față de 1 ianuarie 2015, fapt ce arată o accelerare a procesului de scădere a populației. Sigur că fenomenul migrației a avut ca efect o scădere importantă a populației, dar totodată rata de reproducere a înregistrat o stagnare în ultimii 20 de ani, iar în ultimii ani fiind în scădere. În locul unei medii de 2,1 copii născuți de o femeie, România este departe și înregistrează o rată de 1,3 copii la o femeie.

Efectele nu pot fi pozitive, dimpotrivă, întreaga structură economică și socială a țării se schimbă, iar rezultatele viitoare sunt descurajatoare și pot fi intuite de pe acum.

Scăderea numărului de locuitori implică un consum mai redus și implicit o piață mai mică pentru investiții, dar și pentru consum, un număr redus pe termen mediu al plătitorilor de taxe și impozite, un dezechilibru al sistemului de pensii și, nu în ultimul rând, restrângerea tuturor serviciilor și industriilor care se adresează tinerilor. România îmbătrânește rapid, iar consecința cu impact major este și degradarea structurii pe vârstă a acesteia, care acum poate este chiar mai importantă decât scăderea populației.

Stimați colegi,

Cred că este necesar să realizăm un amplu program de informare și unul eficient de stimulare a tuturor familiilor să aibă copii, indiferent de statutul social. Măsurile nu trebuie să aibă ca efect direct stimularea unor anumite categorii de persoane, ci a tuturor categoriilor sociale și indiferent de nivelul veniturilor...

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să finalizați expunerea.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Robert-Ionatan Sighiartău:

... pe care le realizează respectiva familie.

România are nevoie de o strategie foarte clară și să manifeste o atenție aparte asupra acestei problematici, fiindcă vorbim de viitorul țării. Este important să fie elaborat un document care să fie respectat de toată masa politică, indiferent de cine se găsește la guvernare.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Încheiem aici prima parte a ședinței noastre de astăzi.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 10 december 2022, 10:39
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro