|
|
|
|
|
|
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 1 martie 2021
|
3. |
Prezentarea și dezbaterea Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021 (PL-x 109/2021) . |
|
|
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu (prim-ministrul Guvernului României): Mulțumesc, domnule președinte. Stimați colegi ai Coaliției, Stimați colegi din PNL, Fără modestie, vă spun că acest buget este cea mai importantă realizare de când am început această guvernare... (Vociferări.) ...în fruntea Coaliției de centru-dreapta. (Vociferări.) Este primul buget al acestui mandat de 4 ani al unei guvernări de centru-dreapta și o să mă asigur, alături de colegii mei, că o să fie o guvernare de succes... (Vociferări.) ...care să se vadă, în primul rând, printr-o viață mai bună pentru toți românii. O să reușim doar dacă rămânem uniți și ne concentrăm exact pe acele obiective care ne-au adus împreună - reformă și investiții. (Vociferări.) Și vă spun că am tratat acest buget cu mare simț de răspundere. (Vociferări.) Și aici aș vrea să mă adresez direct colegilor mei din PNL. Să le mulțumesc. Pentru că votul colegilor mei din PNL este cel care m-a desemnat prim-ministru, m-a onorat și mă responsabilizează. (Vociferări. Aplauze.) Este adevărat, suntem o coaliție în Guvern, iar PNL este cel mai mare partid din această Coaliție, are încrederea românilor, iar eu reprezint PNL în Guvern. Ceea ce înseamnă PNL în acest Executiv. Este responsabilitatea mea să garantez că PNL se va achita de misiunea dată de electorat acestei guvernări. Și, bineînțeles, contez pe tot sprijinul colegilor din PNL în această misiune. O voce de la PSD: Spuneți adevărul aici, nu mai mințiți...
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Bugetul pe care îl prezint astăzi, pentru 2021, are două elemente definitorii, la care țin foarte mult. (Vociferări.) Începem reforma în toate cotloanele statului român. (Vociferări.) Dacă nu e clar, o repet. Reformă a statului român, în toate cotloanele. (Vociferări.) Oprim 30 de ani de furt PSD-ist din buget. Din bani publici. (Vociferări.) Și a doua reprezintă o declarație fermă, că drumul României este în Europa și nicăieri altundeva, și alături de partenerii noștri din Alianța Nord-Atlantică garantăm românilor siguranță și securitate. (Vociferări.) Acum, înainte să încep prezentarea bugetului, o să mă adresez parlamentarilor PSD. O să le dau câteva secunde să-și ia un pix, o foaie și să ia notițe, ca să nu mai avem discuții după aceea. (Vociferări. Aplauze.) Vă așteptăm. Cei care știu să scrie, bineînțeles. (Vociferări.) Bugetul pentru 2021 are la bază un deficit al Bugetului general consolidat de 80 de miliarde de lei. Am să vă spun de deficitul ESA. Sunt 3 deficite pe care lucrăm - ESA, de 8,23% din PIB, față de 9,1%, estimat în 2020, realizând o ajustare a deficitului cu un punct procentual din PIB. (Membri ai Partidului Social Democrat aduc în sală păpuși. Vociferări. Aplauze.) Veniturile bugetului general consolidat sunt de 364,9 miliarde de lei...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Am rugămintea... (Aplauze. Vociferări. Rumoare.) Am rugămintea către parlamentari și către Grupul PSD... (Aplauze. Vociferări. Rumoare.) ...să respecte Regulamentul ședințelor comune și să se comporte în conformitate cu acest Regulament. (Aplauze. Vociferări. Rumoare.) Voci din sală: Alocații! Alocații!
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Văd că banii...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Probabil, păpușile pe care le-ați adus sunt păpușile pe care le-ați manipulat de 30 de ani... (Vociferări.) ...în administrație și în guvernare... (Aplauze.)... și păpușile cu care i-ați confundat pe români. Românii au discernământ și au capacitatea de a judeca. Și nu vă mai țineți de astfel de comportamente lipsite complet de orice fel de civilizație și de bun-simț! (Vociferări.) Mă puneți în situația de a cere chestorilor să reinstituie ordinea și regulamentul în sală. (Vociferări. Huiduieli. Rumoare.) Domnule Popa, vă rog frumos să părăsiți tribuna! Vorbește prim-ministrul! (Vociferări. Rumoare.) Domnilor de la PSD, vă rog să vă comportați civilizat, așa cum așteaptă de la dumneavoastră cetățenii acestei țări, și să lăsați circul deoparte! (Vociferări.) Domnule prim-ministru, continuați intervenția.
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Domnule președinte, Văd și românii pe ce cheltuiesc banii din taxe cei de la PSD. Îi aruncă, dar asta este. (Vociferări. Rumoare.) Bugetul pe 2021. (Vociferări.) Veniturile bugetului general consolidat, de 364,9 miliarde de lei, în creștere... (Vociferări.) ...în creștere cu 42,4 miliarde de lei față de anul precedent, când am reușit, în ciuda tuturor lucrurilor pe care le spuneați despre noi în spațiul public, să avem venituri la fel de mari ca în anul 2019, când ați avut creștere economică. (Vociferări.) Deci, ca să fie clar pentru toată lumea. (Vociferări.) În cea mai mare criză din ultima sută de ani, Guvernul PNL a reușit să aibă venituri la fel de mari ca într-un an în care ați avut creștere economică. Și vorbiți de evaziune fiscală! Dacă înțelegeți ce vreau să spun? (Vociferări.) 47,4 miliarde de lei din fonduri europene... Voci de la PSD: Alocații! Alocații!
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: ...cu 13,8 miliarde lei mai mult decât anul trecut. Voci de la PSD: Alocații! Alocații! Alocații! Alocații! Alocații!
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Deci, nu ați depășit vârsta copiilor, vreți alocații! Eu credeam că sunt pentru copii, nu pentru parlamentari. Dar, în fine, dacă sunteți la vârsta copiilor, asta este! (Aplauze.) Vă înțeleg că vă trebuie bani de buzunar. Asta este. (Aplauze.) La estimarea veniturilor bugetare pentru 2021 s-au avut în vedere: 7,3 miliarde de lei - estimare ANAF privind recuperarea obligațiilor fiscale declarate și amânate de la plată prin efectul legii, anul trecut... (Vociferări.) ...2,7 miliarde de lei, estimare ANAF privind efecte pozitive asupra colectării bugetelor rezultate din digitalizarea ANAF și 5 miliarde - repartizarea anuală a cotei de minimum 75% din profitul net realizat sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat... (Vociferări.)... 2,6 miliarde de lei reprezentând sumele de decontat din fonduri europene pe măsuri de prevenire și combatere pandemie COVID-19. Bine, eu sunt sigur că o să vă placă partea a doua a discursului, dar aveți răbdare, că trebuie să vă dau și cifrele. Cheltuielile Bugetului general consolidat - 444,9 miliarde de lei, în creștere cu 20,5 miliarde de lei, față de anul trecut. Din start, construcția bugetului pentru 2021 a fost suplimentată cu sume necesare pentru plata pensiilor, care au crescut, și a alocațiilor, care au crescut, în valoare de 10,4 miliarde de lei - deci, alocațiile, anul acesta, au crescut cu 20%. Nu știu dacă și pentru dumneavoastră, dar verificăm - la care se adaugă cheltuieli obligatorii de 5,7 miliarde de lei, dobânzi și contribuția UE. Da, contribuția UE, de unde voiați dumneavoastră să luați banii pentru... să-i dați baronilor locali, prin amendamentele pe care le tot puneați în Parlamentul României. Investițiile în acest buget sunt în plus cu 8,2 miliarde de lei. (Vociferări.) O voce de la PSD: Ce-ați făcut cu banii pe care i-ați împrumutat în stare de pandemie?
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Dacă v-ați citi e-mail-ul, ați vedea ce-am făcut cu banii. V-am trimis e-mail în fiecare lună, anul trecut, să vedeți unde sunt banii. Dar dacă nu deschideți e-mail-ul, asta este. (Vociferări.) Astfel că ajustarea deficitului, în termeni ESA, în 2021, este moderată, pentru a putea continua sprijinul fiscal-bugetar amplu din 2020, pentru înlăturarea efectelor negative create de pandemia COVID-19. Mai simplu, politica fiscală anul acesta rămâne stimulativă. Deci, nu poți să vorbești de austeritate când cresc cheltuielile bugetare, când ai o politică fiscală stimulativă. Ca să traduc pentru dumneavoastră. Bugetul este construit să încurajeze redresarea economică în anul 2021, dar să reducă, în același timp, dezechilibrele bugetare apărute în perioada - și, iarăși, atenție, vă rog, notați - 2017-2019, când amânați facturi și făceați cheltuieli. (Vociferări.) Sunt așteptări, de la mediul de afaceri, precum transparență, predictibilitate, stabilitate, simplificare, în privința legislației fiscale. Și asta vom face. (Vociferări.) Am promis de anul trecut și m-am ținut de cuvânt. (Vociferări.) Nu am introdus taxe în acest buget și nu au crescut alte taxe. (Vociferări.) Noi ne ținem de promisiune în ceea ce privește taxele. (Vociferări.) Este important - și vom face prin acest buget - să accelerăm procesul de informatizare pentru a crește gradul de colectare prin conformare voluntară. Așa se face, așa crești venitul de la buget. Nu prin taxe, cum făceați dumneavoastră, pe care noi le-am eliminat din prima zi. (Vociferări.) Știu, românii și-au pierdut speranța că se mai poate face ceva. Gata! Le spun tuturor românilor că se poate și că a venit momentul - eliberăm bugetul de furtul PSD-ist. (Aplauze. Vociferări.) În primul rând, reformă în administrație. Locală și centrală. (Vociferări.) Am spus-o și o repet, angajații sectorului public trebuie să-și asume deciziile. (Vociferări.) Salariile mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate. Dublarea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, în ultimii 4 ani, trebuie să se vadă și în performanță. Nu se vede. Și nu o spun doar eu, o spun toți românii care trebuie să lucreze cu instituțiile statului. (Vociferări.) Trebuie să existe responsabilitate și răspundere. Și, da, am spus și o repet. Trebuie să putem să restructurăm aparatul de stat, în funcție de nevoile curente ale societății. Nu putem să păstrăm un stat construit de comuniști, să sperăm că va face performanță în economia secolului XXI. Veniturile în sectorul bugetar trebuie - accentuez - trebuie să fie transparente și legate direct de performanță. (Vociferări.) Este contraproductiv să existe așteptări că salariile cresc oricum indiferent de performanță. (Vociferări.) Ajunge! Nu se mai poate! Oprim mafia PSD-istă care le-a îndestulat buzunarele ani de zile! (Vociferări. Aplauze.) O voce de la PSD: Hoțule! (Vociferări. Aplauze.)
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Și ajungem la Legea salarizării, care o să fie în Parlamentul României în curând. (Vociferări.) Și, bineînțeles, dispare sistemul de sporuri, așa cum este el implementat astăzi, și multe dintre sporuri dispar. Dar cel mai important este să ne asigurăm că acei funcționari publici care își fac treaba sunt și cel mai bine remunerați. (Vociferări.) Reforma companiilor de stat. Și iar mă uit la PSD, pentru că știu că aici o să vă doară rău de tot. (Vociferări.) PSD este campion, domnule președinte Marcel Ciolacu, la distrus companii naționale. Dumneavoastră sunteți unul dintre beneficiarii principali. Dumneavoastră și partenerii dumneavoastră. (Vociferări.) Și ar fi bine să explicați, astăzi aveți o șansă, de la această tribună, cum l-ați ajutat pe Omar Hayssam să beneficieze de privatizările din județul Buzău și mai ales de IPRS Băneasa. Apropo, ați discutat cu teroristul Hayssam, la vânătoare, devalizarea... (Vociferări.) Da, în acele partide de vânătoare ați discutat, când vă făceați poze cu el, da... (Vociferări. Aplauze). Că la pescuit... (Aplauze. Vociferări.) ...la pescuit știm ce-ați discutat, ne-a spus Dragnea. Nu știm ce-ați discutat la vânătoare cu teroristul Hayssam. Acolo, să ne spuneți. (Vociferări.) Companiile de stat cară de la un buget la altul arierate de miliarde de lei. (Vociferări.) În fiecare an aruncăm bani buni în găuri negre, în loc să-i investim. Nu se mai poate așa! Nu putem să cărăm după noi, an după an, aceste pierderi, doar de frică! Până la urmă, s-a văzut că, dacă nu sunt performante, tot în faliment ajung, aceste companii. (Vociferări.) Unele companii pot fi restructurate. (Vociferări.) Și vă spun că TAROM o să fie un astfel de exemplu de succes. A început restructurarea anul trecut. Și pot să facă profit. (Vociferări.) Altele nu pot. (Vociferări.) Dar să știți că nici românii nu pot să mai finanțeze, din taxele lor, furtul PSD prin aceste companii. Se oprește aici. (Vociferări. Aplauze.) Costul pentru societate este enorm. (Vociferări.). De 30 de ani ați fugit de reformă. Clasa politică a fugit de reformă, de măsuri clare și transparente care fac bine întregii societăți pe termen lung. (Vociferări.) Nu trebuie să ne mai fie frică... (Vociferări.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Domnule deputat Ghiță, faceți de râs instituția Parlamentului. Cât credeți... (Vociferări.) Cât credeți că o să mai suportăm... (Aplauze.) ...comportamentul dumneavoastră de maidan și de stadion? (Aplauze.) Luați loc! Ocupați-vă locul și comportați-vă civilizat! (Aplauze.) La tribună se vorbește de la microfon, în Parlament. Dacă sunteți supărat, cereți-i domnului Simonis, liderul de grup, să vă înscrie pe lista vorbitorilor de la tribună sau veniți cu niște lucruri inteligente! Nu vă mai bateți joc de toți parlamentarii! (Vociferări.) Nu mai încercați să distrugeți orice fel de dezbatere publică... (Aplauze.) ...printr-un comportament care este la limita bunului-simț și al civilizației! (Vociferări.) Domnule prim-ministru, vă rog.
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Mulțumesc, domnule președinte.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Și purtați masca!
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Mulțumesc, domnule președinte.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Că dacă nu, riscați să fiți amendați! (Vociferări.)
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: De 30 de ani clasa politică din România a fugit de reformă. (Vociferări.) De măsuri clare și transparente care fac bine întregii societăți, pe termen lung. Nu trebuie să ne mai fie frică să cerem performanță, profit, transparență în modul în care sunt cheltuiți banii publici! Responsabilitate de la companiile de stat. Iar soluția, o spun foarte clar, din punctul meu de vedere, nu este să ștergem datoriile, iar ANAF să devină agent imobiliar. În 30 de ani au tot fost șterse datorii, iar acele companii au făcut altele noi. Fără un program clar de restructurare nu mai putem continua. (Vociferări.) Mă aștept la managerii plătiți cu mii de euro lunar să vină cu un plan de restructurare, rapid. Dacă nu pot, dacă nu știu, să spună acum. (Vociferări.) Dacă nu pot, pleacă. Mai bine pleacă singuri decât să le spun eu să plece. (Vociferări.) Și, da, vom avea mai puțini oameni - și aici știu că vă doare foarte rău - în CA-urile companiilor de stat. (Vociferări.) Oameni numiți transparent și oameni competenți. (Vociferări.) Politica salarială, pe anul 2021, pentru operatorii economici este prevăzută în proiectul de lege - pentru toată lumea, să o vadă. Aceștia au plafonată cheltuiala salarială la nivelul celei din 2020. Deci nu pot să crească salariile. Trebuie să se descurce cu banii de anul trecut. Reforma în administrația locală - pentru că și acolo trebuie să mergem - este urgentă și necesară. Avem sute, poate mii de comune în România, și orașe, unde primăriile nu pot, din propriile venituri, să-și plătească salariile, dar în ultimii 4 ani au angajat oameni și au și crescut salariile. (Vociferări.) Dacă nu poți să plătești salariile din veniturile proprii, atunci politica salarială ți-o face Guvernul. Transferăm această responsabilitate la Guvern, pentru că nu sunteți responsabili, dacă vreți să facem investiții. Reforma și creșterea economică sunt susținute de investiții. Iar în anul 2021 continuăm să alocăm pentru proiecte de investiții sume record. Da, se poate face, în criză, să ai sume record și să ai și execuție bugetară. 61,9 miliarde de lei, 5,5% din PIB... O voce din sală: Ați luat bani de la mineri! Ați luat bani de la mineri!
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Anul trecut au fost cheltuite 53 de miliarde de lei pentru investiții. Iarăși, o sumă record. Dar cel mai important, și anul trecut și anul acesta, jumătate din acești bani sunt din fonduri europene. Voci de la PSD: Alocații! Alocații!
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Și pentru că a mai fost în spațiul public o discuție despre Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății are alocați 11... Voci de la PSD: Alocații! Alocații!
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Știu, veți primi alocația. Dar trebuie să vă înscrieți la școală. Nu știu, trebuie... vedeți cum sunteți. (Râsete. Aplauze. Vociferări.) Cred că sunt legate, burse, alocații. Sunt legate. Ori la grădiniță, ori cu școala. Sunt legate deci. Ministerul Sănătății are alocate 11,4 miliarde de lei, în creștere - de asta n-am înțeles toată discuția din spațiul public - cu 700 de milioane de lei față de 2020 și cu 2,2 miliarde de lei mai mult decât în 2019, când era PSD la guvernare. Și era an de creștere economică. Deci, să fie clar pentru toți românii, în an de criză am alocat mai mulți bani la Sănătate decât a alocat PSD în perioada de creștere economică, cu 4%. Ca să vedeți prioritățile acestui Guvern. Voci de la PSD: Mincinosule! (Vociferări.)
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Dacă știți - din reacții văd că n-ați citit bugetul sau nu știți să citiți. Una din două. De menționat că anul acesta s-au alocat și cheltuieli sume record în sectorul de sănătate - vorbim aici de total capitol domeniu sănătate - de 56,9 miliarde de lei. Asta o să vă placă cel mai mult. Bugetul este un instrument prin care se realocă resurse în economie. Asta face bugetul. Luăm bani din taxe și impozite, îi realocăm pe priorități. Și ați văzut clar, prioritățile acestui Guvern sunt: reformă, investiții și, da, Sănătate. Nu cum ați făcut când aveați creștere economică. Deși suntem într-o perioadă de criză economică, am alocat resurse pentru toate ministerele... (Vociferări.) ...și resurse record la investiții. Pentru că doar prin investiții putem avea o economie care să crească, și prin creștere economică putem să plătim și pensii și salarii. Dar, în același timp, acest buget este declarația mea fermă pentru români... (Vociferări.) ...că anul acesta, în premieră, vom tăia toate căile prin care se fură banii din bugetul statului. O voce de la PSD: Unifarm!
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Este promisiunea mea pentru români și este o declarație fermă. (Aplauze. Vociferări.) Aceasta este cea mai proastă veste pentru voi, cei de la PSD - faptul că nu se mai poate fura din buget. Pentru că era singura voastră sursă de a vă îmbogăți ilegal. (Vociferări.) Din reacții văd clar că nu ați citit bugetul. Și românii trebuie să știe că PSD țipă aici, în Parlament, și țipă la televizor, nu pentru că nu este de acord cu Bugetul României, pentru că nu l-a citit și nu-l înțelege. Țipă pentru că nu mai poate fura. Este un țipăt al disperării. (Vociferări. Aplauze.) De asta țipă PSD-iștii - nu înțeleg bugetul, nu știu ce e în el, dar își dau seama că nu mai pot fura. (Vociferări.) Sunt doar interesați de căpușeala bugetului și-și dau seama că, 4 ani de zile, de-acum încolo, nu vor mai putea face acest lucru. (Vociferări.) Țipă și înjură. Și țipă pentru că pentru prima oară, în 30 de ani, cineva are curajul să le spună în față - ajunge! (Vociferări.) Vă mulțumesc. (Vociferări. Aplauze. Huiduieli. Rumoare.) O voce de la PSD: Repetentule!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Mulțumim, domnule prim-ministru, pentru prezentarea făcută. Îi dau cuvântul, în continuare, domnului deputat Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de buget, finanțe din Camera Deputaților, pentru prezentarea raportului comun al Comisiilor pentru buget ale celor două Camere.
|
|
Domnul Bogdan-Iulian Huțucă: Raport comun asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, republicat, Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a Senatului și Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților au fost sesizate cu adresa L35/2021, respectiv nr. PL-x 109/2021, de către Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, în vederea dezbaterii și elaborării raportului comun asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021. Principalele obiective ale politicii fiscale și bugetare pe anul 2021 sunt măsuri de înlăturare a efectelor crizei pandemice generate de COVID-19, crearea premiselor pentru susținerea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive pe orizontul de referință, finanțarea schemelor de ajutor de stat, realizarea graduală a consolidării fiscale prin măsuri care să permită atingerea țintei de deficit prevăzută de regulamentele europene, reforma, prioritizarea și programarea multianuală a investițiilor publice prin creșterea aportului fondurilor europene, crearea unei politici fiscale predictibile pentru susținerea și adaptarea mediului de afaceri, dezvoltarea și diversificarea instrumentelor de management ale datoriei publice pentru menținerea datoriei publice la un nivel sustenabil. Bugetul de stat pe anul 2021 se stabilește la venituri de 173.700,8 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 326.407,2 milioane lei credite de angajament și în sumă de 261.050,5 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane lei, care corespunde unui deficit cash de 7,16% din PIB, respectiv unui deficit în termeni ESA de 8,23% din PIB. În cadrul dezbaterilor desfășurate în perioada 25-27 februarie 2021, membrii comisiilor sesizate în fond au analizat proiectul de lege și anexele acestuia, Raportul privind situația macroeconomică pe anul 2021 și proiecția acesteia pe anii 2022-2024, avizele asupra proiectului de lege, precum și amendamentele formulate de senatori și deputați și au hotărât, cu majoritate de voturi, să adopte un raport comun de admitere asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021 în forma prezentată de inițiator. Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a Senatului și Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților supun spre dezbatere și adoptare plenului Parlamentului raportul comun de admitere asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021 în forma prezentată de inițiator, amendamentele respinse și proiectul de lege. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare și urmează a fi adoptat în conformitate cu prevederile art. 76 alin. (2) din Constituția României. Vă mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Mulțumim domnului președinte al Comisiei pentru buget, finanțe. Trecem la intervenții din partea grupurilor parlamentare. Avem înscrierile la cuvânt din partea grupurilor parlamentare. Grupurile parlamentare ale PSD, în cadrul timpului alocat, de 26 de minute, au solicitat intervenții din partea a 6 deputați și senatori. Grupurile parlamentare ale PNL, în cadrul timpului alocat, de 22 de minute, 2 reprezentanți ai grupului. Grupurile parlamentare ale USR PLUS, în cadrul celor 13 minute, două intervenții. Grupurile parlamentare AUR, în cadrul celor 8 minute alocate, două intervenții. Grupurile parlamentare ale UDMR - o intervenție, în cadrul a 5 minute. Grupul parlamentar al minorităților naționale - 3 minute. De asemenea, mai e posibilitatea de intervenție pentru deputați și senatori neafiliați, în limita timpului de un minut. Propunerea mea e să înscriem pe rând. Fiind mai mulți înscriși la PSD, vom da cuvântul la 2, 3 reprezentanți ai PSD; după aceea, 1 - PNL, 1 - USR, 1 - AUR; după aceea continuăm cu ceilalți reprezentanți ai PSD, 1 - PNL, 1 - USR PLUS, 1 - AUR, eventual, 1 - UDMR și Grupul parlamentar al minorităților vedem când consideră că e cel mai potrivit. (Discuții la prezidiu cu domnul deputat Alfred-Robert Simonis.) Păi, dar nu pot să vă las pe toți la final... (Vociferări.) Păi, dar de ce?
|
|
Domnul Ion-Marcel Ciolacu (din sală): Pentru că am câștigat alegerile și avem timp mai mult.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Bine. Cine e primul vorbitor, domnule lider? Domnule lider Simonis, cine e primul? Îi dau cuvântul, din partea Grupului parlamentar al PSD, domnului deputat Ion-Marcel Ciolacu. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Doamnă președinte al Senatului, Domnule președinte al Camerei, Domnule prim-ministru, Domnilor membri ai Guvernului, Distinsă membră a Guvernului, unica femeie din Guvern în România anilor 2021, Doamnelor și domnilor colegi, Domnule prim-ministru, ca de fiecare dată, eu v-am ascultat cu mare atenție. Eu un mincinos mai patologic decât dumneavoastră nu cred că am cunoscut vreodată. (Vociferări. Aplauze.) Sunteți la guvernare de un an și jumătate, în diverse formule... (Vociferări.)
|
|
Domnul Ioan Cupșa (din sală): Nu există termen de comparație.
|
|
Domnul Ion-Marcel Ciolacu: ...dumneavoastră... dumneavoastră fiind ministru de finanțe pe timpul domnului Orban, și acum prim-ministru. Știți și dumneavoastră și șeful dumneavoastră, domnul Orban. Cred că, domnule Orban, sunteți ultimul brontozaur al politicii românești. De 30 de ani în politică, la nivelul acesta. (Aplauze.) Nu mai există în Parlamentul României niciun om politic cu vechimea dumneavoastră. (Vociferări.) Știți la fel de bine, domnule Cîțu, că nu a guvernat PSD România 30 de ani. Știți la fel de bine, ca și mine, că nu mai are niciun reprezentant în CA-urile statului român, PSD, în acest moment. Sunt nepoatele, amantele și politrucii dumneavoastră. (Vociferări. Aplauze.) Ați avut grijă să-i schimbați pe toți și să-i puneți pe-ai dumneavoastră. (Vociferări.) Am înțeles că PSD fură din buget. (Aplauze.) O voce de la USR PLUS: Da, da. Ați înțeles bine.
|
|
Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Eu îmi aduc aminte de Unifarm. Nu era PSD formațiunea politică care ne-a ținut pe toți în casă în timp ce voi furați! (Vociferări. Aplauze.) Voci de la PSD: Bravo! (Aplauze. Vociferări.)
|
|
Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Toate dosarele sunt la DNA. Curtea de Conturi a... (Vociferări.) Chiar nu ți-e rușine să vii să ne spui că noi furăm? Voci de la PSD: Bravo! (Aplauze. Vociferări.)
|
|
Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Vezi cine stă în stânga ta și întreabă-l dacă a fost la OLAF, săptămâna trecută, să dea cu subsemnatul! Prietenul tău de coaliție! (Vociferări.) Bugetul cu care ați venit în Parlament și pe care, cică-se, l-ați prezentat este o rușine pentru România! Este un buget... (Aplauze.) ...în care nu ați considerat oportun să investiți în Educație și Sănătate. Sau să creșteți alocații și pensii, conform legilor în vigoare. (Aplauze.) Atât puteți. (Aplauze.) Aceasta este viziunea dumneavoastră de austeritate pentru România și veți fi judecat de români pentru asta! Eu, în schimb, domnule Cîțu, nu mă așteptam să veniți cu un buget care să încalce legea. Tocmai dumneavoastră, care vă războiați cu Al Capone! (Râsete. Aplauze.) Vă spun direct. Faptul că Guvernul continuă să împartă bani discreționar, în funcție de interese politice, acest lucru, domnule Cîțu, este o infracțiune! (Vociferări. Aplauze.) Este o premieră absolută Anexa bugetară nr. 7.03. Nimeni, niciodată, în 30 de ani, nu și-a permis să vină cu o anexă direcționată, doar pentru anumite formațiuni politice. Întotdeauna aceste lucruri s-au dezbătut în Parlament și s-au supus votului Parlamentului. Ca să construiești o listă anexă trecută prin Guvernul României, vrem și noi să știm criteriile pe care le-ați folosit și cine a justificat aceste alocări? Nu ați avut bani de pensii. N-ați avut bani de alocații. N-ați avut bani pentru mineri. N-ați avut bani pentru profesori. În schimb, ați avut 380 de milioane - iarăși, după ce, anul trecut, șeful dumneavoastră folosea aceeași metodă -, ați avut bani să dați la PNL, USR și UDMR. (Vociferări.) Nimeni, niciodată, în politica românească, nu și-a permis așa ceva. (Vociferări.) Asta este normalitatea promisă de președintele Klaus Iohannis pentru viitorul României! (Aplauze.) Cu ce sunt de vină locuitorii de la Botoșani, de la Vaslui, de la... jumătate din țară, Mehedinți, Călărași, Gorj, Tulcea, Olt? Acei oameni nu plătesc taxe, domnule Cîțu? Cum să nu alocați? Să pedepsiți oameni și administrații locale pentru că nu ați câștigat dumneavoastră acolo alegerile? Cine și-a permis până la dumneavoastră, domnule Cîțu, o astfel de abordare? (Vociferări. Aplauze.) Domnule, dacă nu le alocați bani, măcar nu-i mai puneți să plătească taxe, domnule! (Vociferări.) Vreți să plătim și taxe și să alocați banii numai în județele în care ați câștigat dumneavoastră alegerile? Doamnelor și domnilor, PSD nu va vota bugetul în această formulă. (Aplauze.) Totul pentru voi și nimic pentru români. (Aplauze.) Și dacă aici, în Parlament, nu veți respecta românii din întreaga țară, și cei care v-au votat și cei care nu, atunci eu și colegii mei, parlamentari, simpatizanți, administrațiile locale, aleși locali vom merge în stradă alături de ceilalți români care ies zilnic. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îi dau cuvântul, în continuare, tot din partea Grupurilor parlamentare ale PSD, doamnei senator Gabriela Firea. (Aplauze. Vociferări.)
|
|
Doamna Gabriela Firea: Doamnă președinte al Senatului, Domnule președinte al Camerei Deputaților, Stimați secretari, Dragi colegi, Domnul președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, ne-a transmis doamnelor din sală - și sunt convinsă că și doamnelor care ne urmăresc prin intermediul transmisiilor televizate - să fim, acum, la început de primăvară, iubite și fericite. Cu iubirea sperăm să ne descurcăm. Haideți să vorbim puțin despre fericire. Domnule președinte, Doamnele care vă privesc acum, din întreaga țară, femeile din România, cu siguranță vor fi foarte fericite dacă dumneavoastră și colegii dumneavoastră veți vota amendamentul colegilor noștri social-democrați, care prevede majorarea alocațiilor pentru copii. (Aplauze.) Voci de la PSD: Bravo! (Aplauze.)
|
|
Doamna Gabriela Firea: Va fi un cadou care înseamnă de fapt respectarea legii. Dar iată că suntem în situația să ne bucurăm ca de un cadou atunci când respectăm o lege din România, care a fost și promulgată de președintele țării, care a fost și declarată constituțională de către Curtea Constituțională. Lege care a fost masacrată, din păcate, de colegul dumneavoastră de partid, care nu mai știe exact ce funcții are, pentru că senatorul Cîțu îl faultează pe ministrul de finanțe Cîțu, care la rândul său îl faultează pe premierul Cîțu. Deci, domnule prim-ministru, trebuie să vă decideți. (Aplauze.) Asta era rugămintea, domnule președinte Ludovic Orban. Și foarte scurt, cu privire la afirmațiile, de fapt, alegațiile, domnului prim-ministru. Am notat, așa cum a spus dumnealui, cum ne-a jignit că nu știm să scriem. Am încercat să scriu. Am vrut să-i dau o replică economică, ca pe vremuri, când lucram în presa economică, atât eu, cât și alți colegi, și, în diferite ocazii, ne întâlneam și discutam în terminologie specifică. Din păcate, discursul Domniei Sale a fost presărat cu afirmații mai degrabă politice și nu am ce să dezbat cu Domnia Sa, nici terminologie economică și nici vreo viziune. Mă așteptam, în schimb, să folosească cuvântul investiție de 30 de ori, nu PSD, ca și cum ar participa la alegerile prezidențiale care sunt peste 4 ani. Deci, domnule Cîțu, peste 4 ani. Deocamdată, haideți să muncim pentru popor! Și atât vă spun. Vă rog să vă aduceți aminte cum dumneavoastră, în fața colegilor din presa economică, spuneați că suntem niște fraieri că plătim taxe și impozite în România. Să ne ducem banii în offshore-uri ca dumneavoastră? Uite că noi suntem niște fraieri și plătim aici taxe și impozite. (Aplauze.) În România. Ca să aveți dumneavoastră ce împărți. Împărțiți și pentru alocațiile copiilor! (Aplauze.) Voci de la PSD: Bravo! (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Grea încercare să nu vă dau răspunsul, dar mă voi abține întrucât trebuie să conduc ședința. (Vociferări.) O voce de la PSD: De la microfon!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îi dau cuvântul reprezentantului Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, domnul deputat Bogdan Huțucă. (Aplauze.)
|
|
Domnul Bogdan-Iulian Huțucă: Doamnă președinte al Senatului, Domnule președinte al Camerei Deputaților, Doamnelor și domnilor senatori și deputați, Domnule prim-ministru, Stimați membri ai Guvernului României, Bugetul pe anul 2021 a fost construit în contextul crizei sanitare, al crizei economice generate de pandemia COVID-19 și al dezechilibrelor macroeconomice majore acumulate în anii premergători crizei. Guvernul a fost constrâns să găsească resurse financiare pentru toate nevoile societății și economiei românești și, în același timp, să demareze un amplu proces de consolidare a finanțelor publice ale țării. Să nu uităm că politicile prociclice promovate de PSD în anii 2017 și 2019 au eliminat orice spațiu fiscal, orice rezervă care ar fi fost deosebit de utilă României în perioada crizei. Să nu uităm că în anul 2019 rapoartele Comisiei Europene și agențiile de rating atrăgeau atenția că România este statul Uniunii Europene cel mai vulnerabil, din punct de vedere economic, în situația declanșării unei crize economice. Așadar, în ciuda contextului intern și internațional extrem de dificil, bugetul pe anul 2021 reușește să acopere absolut toate obligațiile financiare ale statului român - plata salariilor în sistemul public, plata pensiilor majorate cu 14%, plata alocațiilor majorate, pentru copii, campania de vaccinare și cheltuielile suplimentare din sistemul sanitar, plata măsurilor active pe piața muncii, asistența socială și cheltuielile descentralizate de la nivelul administrației publice locale. Mai mult decât atât, Bugetul pentru anul 2021 alocă o sumă record, cea mai mare din ultimele 3 decenii, pentru investiții publice. Vorbim despre 62 de miliarde de lei, direcționate către proiecte majore - autostrăzi, căi ferate, porturi, aeroporturi - care vor contribui la relansarea economiei. Este de apreciat efortul Guvernului de a acoperi tot necesarul de cheltuieli, de a impulsiona investițiile și de a reduce progresiv deficitul bugetar. Vă rog să țineți seama de faptul că această construcție este cu atât mai importantă pentru că Guvernul, în anul 2021, nu a majorat niciun impozit și nicio taxă, nu a instituit niciun impozit nou și nicio taxă nouă. Ba mai mult, păstrează o parte din facilitățile fiscale de care au beneficiat operatorii economici în anul 2020. Fac această precizare pentru că, în anii 2018-2019, proiectele de buget au fost prezentate, în Parlament, alături de majorări consistente de fiscalitate, care au dărâmat competitivitatea agenților economici români și au afectat negativ puterea de cumpărare a românilor. Doamnelor și domnilor, Indicatorii de bază pe care a fost construit bugetul pentru anul 2021 ne dau garanția că în anul 2021 putem avea o creștere economică solidă și vom înregistra o ameliorare a echilibrelor macroeconomice interne și externe. Astfel, estimăm un PIB mult mai mare decât în perioada anterioară pandemiei, o creștere economică de 4,3% din PIB, generată în mare proporție de investiții publice, iar, în funcție de performanțele Guvernului în utilizarea fondurilor europene, creșterea economică poate fi chiar mai mare decât cea pe care mizăm la început de an. O inflație medie anuală mică, de 2,4%, care păstrează relativ constantă puterea de cumpărare a românilor. Am pornit de la o inflație de peste 5% în anii 2017-2019 și am ajuns la o inflație în jur de 2%, comparabilă cu statele din regiune. Un salariu mediu net în creștere. Un număr mai mare de angajați în economie. Așadar, condițiile de bază pentru implementarea unor politici curajoase și eficiente, care să conducă la relansare economică și revenire la normalitate sunt întrunite. Bugetul pentru anul 2021 reprezintă semnalul cel mai clar al demarării unor ample reforme structurale, nu numai în plan economic, ci și social și al relației dintre instituții și cetățeni. Avem la dispoziție 4 ani în care trebuie să așezăm pe baze noi marile sisteme publice. De aceea, este important ca reformele demarate în anul acesta să fie urmărite cu maximă consecvență, fără ezitări și fără amânări. Dacă Guvernul și Parlamentul vor reuși să mențină un ritm accelerat de reformă, atunci, în orizontul anului 2024, putem vorbi despre un stat modern și un standard de viață asemănător mediei europene. Astfel, vom scoate largi categorii de populație din situația de sărăcie și de dependență față de stat, iar la următoarele alegeri, cei care s-au obișnuit să facă tranzacții electorale cu neajunsurile oamenilor vor avea o mare surpriză. Vă mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îi dau cuvântul, în continuare, din partea Grupurilor parlamentare ale USR PLUS, domnului senator Claudiu-Marinel Mureșan.
|
|
Domnul Claudiu-Marinel Mureșan: Vă mulțumesc, domnule președinte. Doamnă președinte al Senatului, Domnule președinte al Camerei, Domnule prim-ministru, Stimați membri ai Guvernului, Dragi colegi, Datoria noastră, a tuturor, a Parlamentului, dar și a Grupului, indiferent de cine este la putere și cine este în opoziție...
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală): A cărui grup?
|
|
Domnul Claudiu-Marinel Mureșan: ...este să ne asigurăm că felul în care se elaborează și se implementează Bugetul de stat corespunde nevoilor actuale. Deși acest lucru trebuia să se fi întâmplat de mult, acum chiar trebuie să stopăm măsurile populiste din actul parlamentar și din cel de guvernare. Suntem obligați să fim responsabili și onești, dragi colegi. Responsabilitatea înseamnă, înainte de orice, să fim realiști în estimările bugetare și să ne asigurăm că cifrele reflectă adevărul. Vorbesc unii că acest buget ar fi un buget al austerității. Eu zic că este un buget al responsabilității, cu o sumă record alocată investițiilor - 61 de miliarde de lei - și cu bani pentru combaterea pandemiei - 1,4 miliarde de lei doar pentru campania de vaccinare. Bugetul are un deficit de 80 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 7,16% din PIB. Orice majorare înseamnă, în fapt, o datorie mai mare pe spatele copiilor și nepoților noștri. Haideți să fim responsabili, să investim în dezvoltare, să-i ajutăm lăsându-le o țară din care să nu-și mai dorească să plece, și nu datorii pe care să nu le poată plăti. De cum cheltuim banii azi depinde cum vom trăi nu numai azi și mâine, dar și în următorii ani. Cu atât mai mult suntem obligați să fim responsabili după un an de criză sanitară globală. Criză care nu s-a încheiat. Nu știm ce urmează în acest accident epidemiologic și nu avem o evaluare completă a pagubelor produse. Așa că haideți să fim atenți și cumpătați în tot ce facem! Haideți, pentru numele lui Dumnezeu, să fim onești și responsabili și să nu le mai vindem oamenilor iluzii, măcar acum! Vă spun asta pentru că în ultimele zile am parcurs nu mai puțin de 3.646 de amendamente, la Comisia pentru buget, finanțe. Trei mii șase sute patruzeci și șase. În an de criză, oameni buni. 3.646 de gogoși fără niciun suport financiar, din ciclul "Nicule, mai dă-le, mă, 100 de lei!". 3.646 de iluzii vândute cinic unor oameni chinuiți de pandemie și de criza economică. (Vociferări.) 3.646 de amendamente care ar reprezenta, în fapt, un plus de 6% la deja aprobatul plafon de 7,16% din PIB. Ireal. Și știți ce mi se pare mie groaznic? Faptul că știu foarte bine că și dumneavoastră, colegii de aici, cunoașteți foarte bine cum stau lucrurile. Și, cu toate acestea, nu v-ați oprit din a promite oricui și orice. Cu cinism și fără acoperire. Asta îmi explică însă nivelul ridicol la care am ajuns noi, politicienii, în clasamentul încrederii. Și să știți că ne-o merităm, dragi colegi. Și săptămâna trecută ați mai dat românilor o mostră dezamăgitoare de show pe bani publici. Ați promis tuturor bani, știind foarte bine că nu există acești bani, dar și că, oricum, dacă-i dați, nu-i dați de la voi. România asta este o voastră doar din când în când, în campanie, la TV sau la interviuri pe holul Parlamentului. (Vociferări.) Știți ce-i asta? Populism și demagogie. Eu nu am fost în Parlament în ultimii ani. Am lucrat în restructurarea companiilor, adică fix pe cazuri de criză. Și am văzut cât este de important ca un manager să-și recunoască problemele dacă vrea ca firma lui să reînvie. Renunțați să le spuneți administratorilor de bani publici că soluția este în pixul dumneavoastră și doar în bugetul de stat! Încurajați-i să caute soluții fiabile pentru comunitatea care i-a ales. Trebuie să convingem managerii și administratorii de bani publici că există soluții pentru dezvoltare durabilă, pe care le pot identifica chiar ei. Trebuie să-i convingem că bugetul primit de la stat este doar un punct de plecare. Că acesta poate fi eficientizat și că banii europeni nu sunt o utopie. Încurajați-i să caute și să implementeze proiecte cu adevărat necesare pentru dezvoltarea comunității lor. Trebuie să le spunem că datoria lor este să facă lucrurile bine și corect. Și pentru că țin foarte mult la ideea de ban public, ideea că banul public se cheltuiește numai în folosul comunității și am toleranță zero pentru ceea ce înseamnă contabilitate creativă pe resursele publice, celor nemulțumiți de banii primiți vă dau un sfat. (Vociferări.) După ce prioritizați corect și realist destinația banilor, nu mai zeciuiți, voi și colegii de partid, contractele pe care le semnați. (Vociferări.) Este timpul să înlocuim zeciuiala pentru sine și partid cu performanță în actul managerial public. Veți vedea că bugetul acela de care vă plângeți este brusc cel puțin cu 10% mai mare. Dacă vreți mai mulți bani, luați în calcul și instrumentul acesta - toleranță zero la deturnarea resurselor publice. E un medicament bun mereu, dar în perioadă de criză este realmente vital. Politica adevărată este doar cea pe care o faci pentru oameni și comunitatea pe care o conduci, respectându-ți principiile și valorile fundamentale în care ai crescut - responsabilitate, onestitate și corectitudine. Sunt convins că și dumneavoastră, dragi colegi, gândiți la fel. USR PLUS va vota pentru Buget. Vă mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îl invit, în continuare, la cuvânt, din partea Grupurilor parlamentare AUR, pe domnul deputat George-Nicolae Simion.
|
|
Domnul George-Nicolae Simion: Asta e țara lui Impozit Vodă! La noi, toți perceptorii sunt la modă. Nu mai avem nici școli și nici spitale, Dar tot plătim la taxe infernale. De-a pururi, România la răscruce, Nimic pe-aicea nu se mai produce. Ați vorbit despre bugetul României. Și, în ultimele zile, am stat între acești pereți goi pentru a aduce amendamente. 3.466 de amendamente depuse, 3.466 de amendamente respinse. Ne jucăm de-a democrația, ne jucăm de-a parlamentarismul, ne facem că facem. Nu e corect față de-o țară care nu are nici școli și nici spitale. Nu e corect față de o țară care nu mai produce nimic. Și nu e corect, pentru că n-am văzut asta în bugetul țării. Să nu avem un proiect de țară. Să n-avem un plan de țară. Să n-avem o idee, ce facem la anul, ce facem peste 4 ani, ce facem peste 10 ani. V-am ascultat, domnule prim-ministru. Sunteți aici, alături de noi, domnule prim-ministru? O voce de la PSD: Nu, e în lumea lui.
|
|
Domnul George-Nicolae Simion: Domnule prim-ministru! Domnule Cîțu! Mulțumesc. Mulțumesc. V-am ascultat cu atenție și vorbeați despre mafia PSD-istă. Peste un an, doi, trei o să vină alt prim-ministru și o să vorbească despre mafia PDL-istă, PNL-istă și tot așa, și tot așa, și tot așa, și tot așa, și țara se vinde, și țara se împrumută, de la un an la altul, 100 de milioane, în fiecare an. Nu se poate așa și nu putem continua așa! Vorbiți de politizare, vorbiți de populism și, din 380 de milioane de lei alocați pentru administrațiile locale, 360 de milioane de lei merg către administrațiile conduse de USR, de PNL, de UDMR. Acesta nu e tot populism? Care este planul de țară? Dacă voiați să reduceți cheltuieli de undeva, la un deficit de peste 7%, de ce, domnule prim-ministru, n-ați tăiat banii de la partidele politice? Că erau suficienți bani de unde să tăiați. Și pentru că o să ne spuneți că poate nu puteați. Puteați, domnule prim-ministru. Uitați, noi să o vă votăm bugetul propus de dumneavoastră, un buget de criză, îl votăm, n-avem nicio reținere, dacă tăiați banii de la partide. Și nu mă refer la toate partidele, țineți banii partidelor acolo. Partidul AUR votează bugetul acesta - de criză, cum spuneți dumneavoastră - dacă ne tăiați cei 4 milioane de euro aferenți AUR. Noi nu vrem să-i luăm. I-am spus domnului ministru al sănătății, domnului Voiculescu, că punem acești bani pentru construcția unui spital. Deci aștept. Sper chiar să avem un dialog sincer. Puteți, stă în pixul dumneavoastră să faceți această modificare și noi, cu tot dragul, renunțăm noi, nu vrem să luăm 4 milioane de euro. Vrem să oprim undeva cercul acesta vicios. Avem și noi 3 primari. Trei primari, că n-am participat la alegerile locale. Atât, 3 primari de la AUR. Nu vrem să ajungem la guvernare peste 4 ani și să dăm cu dedicație bani pentru primarii noștri, fără a avea un plan de țară, bani în stânga și-n dreapta. Haideți să oprim undeva cercul acesta vicios, domnule prim-ministru! Așteptăm, mai avem amendamente, pe care o să le votăm în stilul caracteristic. Dar așteptăm. Acceptați oferta AUR? Acceptați, cei 4 milioane de euro să se ducă la construcția unui spital, și nu pentru partidul nostru? Vă mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îi dau cuvântul, în continuare, din partea Grupurilor parlamentare ale PSD, domnului deputat Sorin Mihai Grindeanu. Se pregătește domnul deputat Miklós Zoltán, din partea Grupurilor parlamentare ale UDMR.
|
|
Domnul Sorin Mihai Grindeanu: Domnule președinte, Am văzut cum, în ultimele zile, și dumneavoastră, domnule Cîțu, și alți lideri ai Coaliției, ați încercat să prezentați Bugetul pe anul 2021 în culori mai vesele. Sunteți disperați că eticheta de "buget al austerității" s-a lipit de voi și încercați s-o curățați. Vă anunț că nu aveți nicio șansă. Românii n-o să uite că, în plină criză, i-ați sacrificat pe copii, pe salariații cu venituri mici și pe cei cu pensii amărâte pentru a vă proteja privilegiile și clientela politică. Nu-i puteți convinge că nu sunt bani pentru creșterea alocațiilor, dar ați lăsat în buget fonduri pentru a vă îndestula clientela politică de partid. Nu le puteți explica de ce înghețați salariul minim și creșterea pensiilor, dar nu vă atingeți deloc de evaziunea fiscală uriașă de peste 100 de miliarde de lei. De ce blocați banii pentru ajutorarea companiilor mici și mijlocii, dar finanțați, prin scheme de stat, multinaționalele megaprofitabile. Românii vă văd ca pe o fabrică unde se clonează tot mai mulți frați Micula, grăsuți și gata să primească noi cadouri scumpe de la buget. Iar pentru restul... (Aplauze.) Iar pentru restul - medici, profesori, angajați la privat cu salariul minim - iese zilnic Cîțu să spună: "Nu sunt bani!". Ba mai are și tupeul să-i mai și certe pe români că îndrăznesc să protesteze. Vă spun că, trecând acest Buget care reinstaurează austeritatea, vă dovediți și incompetenți și anacronici. Chiar și foștii apostoli ai austerității din anul 2010, când doamna Turcan se lăfăia tot la putere, în timp ce se tăiau salarii și pensii, și anume cei de la FMI... (Aplauze.)... Voci din sală: Bravo! (Aplauze.)
|
|
Domnul Sorin Mihai Grindeanu: ...și-au schimbat total filosofia. Azi, FMI vorbește despre un fenomen periculos, care se petrece și în România. Și anume, povara crizei este așezată inegal și incorect, fiind suportată de tineri, de seniori și de grupurile vulnerabile, ce suferă pierderi majore de bunăstare. Se numește "marea divergență" și este exact ceea ce propune acum Guvernul Cîțu. Deciziile brutale, bazate pe o doctrină economică primitivă, duc la pierderea puterii de cumpărare, prin înghețarea pensiilor, salariilor, burselor, precum și prin tăierea facilităților pentru studenți. (Aplauze.) Acest buget confirmă pierderea întregii bunăstări acumulate în guvernarea PSD, pentru salariați - plus 25% la puterea de cumpărare și pentru seniori - plus 35% la puterea de cumpărare. Cei 1,9 milioane de români scoși din starea de sărăcie extremă, în perioada 2017-2019, devin iar victime sigure. De aceea, noi am insistat cu continuarea calendarului creșterii salariului minim și a pensiilor, ca să continuăm acel program de mare convergență față de țările dezvoltate din Uniunea Europeană, în privința nivelului de trai. Voi ați decis să-l stopați, cu costuri enorme. Guvernarea voastră produce această "mare divergență" și ne îndepărtează iarăși de Uniunea Europeană. Domnule Cîțu, v-am mai auzit în repetate rânduri chestiunea cu școala și așa mai departe, că o tot repetați. Sunteți primul prim-ministru din istoria postdecembristă care a picat treapta a II-a. Voci din sală: Bravo! Repetentule! Bravo! (Aplauze. Vociferări.)
|
|
Domnul Sorin Mihai Grindeanu: Sunteți primul prim-ministru care a dat de două ori la o facultate, în România, și n-a intrat. Dar cred că... (Aplauze.) Cred că puteți să luați un pix în mână și să vă notați următoarele lucruri. Puteți lucrul acesta. (Vociferări.) 1. Ce s-a întâmplat în alte țări, prima măsură - creșterea salariului minim la 15 dolari pe oră. 2. Patru sute douăzeci de miliarde de dolari pentru creșterea veniturilor populației cu salarii mici și mijlocii. 3. Peste 240 de miliarde pentru asigurarea suplimentară de șomaj. 4. Trei sute cincizeci de miliarde - alocări pentru administrațiile locale. 5. Șapte miliarde pentru întreprinderile mici. Știți ce sunt aceste măsuri? O să spuneți că sunt măsuri socialiste. Sunt măsuri din Planul Biden, trecut prin Congresul american. Sunt măsuri identice cu amendamentele propuse de PSD. Fiindcă așa se scoate o țară din criză. De aceea, vă cer să acceptați amendamentele noastre și să încetați acest experiment economic de cavernă! Vă mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îi dau cuvântul domnului deputat Miklós Zoltán, din partea Grupurilor parlamentare ale UDMR.
|
|
Domnul Miklós Zoltán: Vă mulțumesc, domnule președinte. Domnule prim-ministru, Distinși membri ai Guvernului, Stimați colegi, Bugetul de stat pentru 2021 este un prim pas în procesul reformării țării. Investițiile publice sunt prioritare, se pune mare accent pe atragerea de fonduri UE și oferă sustenabilitate și previzibilitate. Comparativ cu anii precedenți, se alocă o sumă semnificativă pentru investiții și dezvoltarea infrastructurii, precum și sume consistente pentru stimularea mediului antreprenorial. Este un buget în care investițiile sunt mai mari și cheltuielile mai chibzuite. Și trebuie să afirmăm răspicat că nu este un buget de austeritate. Acest buget nu și-a propus să taie, ci acest buget și-a propus să investească. Cheltuielile cu investițiile, de la 5,1% din PIB, echivalând 53 de miliarde de lei, în anul 2020, la 5,6% din PIB, echivalând 62 de miliarde de lei, înseamnă drumuri moderne și sigure, servicii de sănătate de calitate, grijă și educație mai bună pentru copii. Dragi colegi, Suntem în criză sanitară și economică. România a fost afectată grav de pandemie. Așadar, trebuie să fim buni gospodari cu avutul nostru pentru că nu ne putem permite să fim nesăbuiți și să ne întindem mai mult decât ne ține plapuma. Trebuie să investim inteligent și să creăm plusvaloare. Acest buget ne va ajuta în acest sens. Acest buget va ajuta și autoritățile locale să acopere cheltuielile sociale, culturale, cu educația, prin asigurarea de sume predictibile și consistente. În plus, proiectele de dezvoltare locală vor avea și acestea marja necesară de finanțare. Totodată, anul 2021 va readuce România pe drumul consolidării fiscale, fără de care perspectiva adâncirii integrării europene rămâne o iluzie. Reducerea graduală a deficitului bugetar înseamnă însănătoșirea finanțelor publice și reducerea cheltuielilor inutile. Considerăm că un accent mai puternic trebuie pus pe majorarea veniturilor bugetare prin măsuri de reducere a evaziunii fiscale, creșterea gradului de colectare, inclusiv prin conformare voluntară. Avem nevoie de măsuri de simplificare și clarificare a legislației, de lărgirea bazei de impozitare. Avem nevoie de transparență și digitalizare. Bugetul pe anul 2021 înseamnă, totodată, mai mult decât bugetul pe un an. El reprezintă începutul unui drum greu, reforme în sisteme sociale interne, reforme administrative, pregătirea programelor strategice și a cadrului instituțional pentru atragerea fondurilor europene, cheia de boltă în succesul României în tranziția cu succes spre domeniile care constituie marile provocări ale viitorului - digitalizarea, energia verde, economia circulară. Dragi colegi, În cadrul dezbaterilor parlamentare nu a fost adoptat niciun amendament. Proiectul de buget pentru anul 2021 va fi supus votului plenului în forma adoptată de Guvern. În încheiere, voi repeta ceea ce considerăm că este principala caracteristică a bugetului pe anul 2021. Este un buget în care investițiile sunt mai mari și cheltuielile mai chibzuite, dar fără a fi un buget de austeritate. Bugetul pe anul acesta, în forma prezentată de Guvern, poate deveni piatra de temelie a redresării economiei. În concluzie, UDMR va susține acest buget. Vă mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Vă mulțumesc, domnule deputat. Îi dau cuvântul, din partea parlamentarilor neafiliați, în limita timpului de maximum un minut, doamnei senator Șoșoacă. (Vociferări. Aplauze.) A trecut aproape un minut. (Vociferări.)
|
|
Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: Mulțumesc, domnule Orban. Nu știam că știți să numărați până la un minut. (Râsete. Vociferări. Aplauze.) În ceea ce privește acest buget. Mă gândeam, de ce nu luați de la televiziunile particulare pe care le-ați plătit cu 70 de milioane de euro pe timp de pandemie, să dați la copii, la alocațiile pentru copii? Doamna Turcan... doamna Turcan încheie protocoale cu reprezentanții minerilor. Protocol care are... nici măcar nu are formă juridică, dar care are 3 infracțiuni - înșelăciune, abuz în serviciu și deturnare de fonduri. Aud aici numai nonsensuri cu privire la un buget de care cred că habar nu aveți. Opriți odată starea de alertă, cum a făcut Cehia! Dar, evident, cum Dumnezeu să mai faceți achiziții fără licitații, da? Și o să vedeți că merge bine România. Și vedeți ce fac inventatorii români. Domnule Ciolacu, vă aștept cu mare drag la manifestația din 7 martie. Numai că vedeți că noi nu purtăm mască! Vă mulțumesc foarte mult. (Aplauze. Vociferări.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îi dau cuvântul, din partea Grupurilor parlamentare ale PSD, domnului deputat Alexandru Rafila. Se pregătește, din partea Grupurilor PNL, domnul deputat Florin Roman. (Vociferări.) (Domnul deputat Alfred-Robert Simonis solicită să ia cuvântul.) Mai aveți 3 vorbitori, domnule Simonis.
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis: Domnule președinte, Ați făcut o greșeală. Deci, până acum, au vorbit 3 colegi de la PSD și unul singur de la PNL. Ați sărit rândul UDMR-ului și neafiliaților și l-ați băgat pe domnul Grindeanu înainte de ei, crezând că nu ne dăm seama. Acum la rând sunt PNL, USR, AUR, după care se reia cu PSD. Domnul Grindeanu începea un șir care trebuia să se încheie cu AUR. PSD, PNL, USR, AUR.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Domnule... Domnule lider... Cu tot respectul... (Vociferări.) Cu tot respectul, n-aș vrea să invoc articolele regulamentare ca să vă arăt în ce situație vă găsiți. Nu sunteți în situația de a formula această solicitare...
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis: Domnule președinte... Am agreat...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Eu am dreptul să înscriu la cuvânt în ordinea în care consider, pe baza unui echilibru între putere și opoziție. Ca atare, îl invit pe domnul...
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis: Domnule președinte...
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...deputat Alexandru Rafila...
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis: Domnule președinte...
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...și se pregătește...
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis: Domnule președinte...
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...domnul deputat Florin Roman.
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis: Poate să vină cine vrea. Eu nu plec până nu-mi dați voie să vorbesc. Avem următoarea situație. Vă convine sau nu vă convine, Partidul Social Democrat a câștigat alegerile. De aceea avem așa mult timp de dezbatere. (Aplauze.) Nu puteți dumneavoastră, cu 10 parlamentari, să vorbiți la final și noi, cu cei mai mulți, să vorbim toți la început. Am agreat că începem cu 2 de la PSD, după care cu câte unul. Au început 2 de la PSD, unul - PNL, unul - USR și așa mai departe. Și acum luăm cu PSD și mergem până la final. Ați trecut PSD înainte de UDMR și acum iar PSD? O să fie 4 vorbitori de la PSD și unul de la PNL? Mai aveți 15 minute acolo. Ați sărit peste unul. Păi, nu se poate.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Domnule Simonis, vă readuc aminte că mai aveți 3 vorbitori înscriși la cuvânt. (Vociferări.) Noi mai avem, din partea Grupurilor PNL - un vorbitor înscris la cuvânt, din partea USR PLUS - un vorbitor, din partea AUR - un vorbitor. Ordinea este aceasta pe care v-am propus-o. Îi dau cuvântul domnului deputat Alexandru Rafila. Se pregătește domnul deputat Florin Roman. (Vociferări.) Păi, îmi pare rău, dumneavoastră l-ați desemnat pe domnul Rafila să fie vorbitor. Nu o să-l mai invit. (Vociferări.) O să-l invit... (Vociferări.) Dar nu vorbiți dumneavoastră când hotărâți în această ședință. (Vociferări.) N-aș vrea să vă trimit la art. 65 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, privitor la susținerea din partea grupurilor parlamentare. Da, deci îi dau cuvântul domnului Andronache. Vă rog. (Vociferări.)
|
|
Domnul Gabriel Andronache: Domnule președinte, Domnul Simonis are dreptate, am agreat să fie mai mulți vorbitori. În niciun caz nu am agreat ordinea la care face dânsul referire. Pentru că nu am discutat-o. Este la dispoziția președinților care conduc această ședință. Pe cale de consecință, recunosc, am agreat ca fiecare grup să aibă mai mulți vorbitori, dar nu am discutat despre ordinea în care să ia cuvântul. Mulțumesc.
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis: Domnule președinte, Măcar dumneavoastră puteți confirma că la începutul ședinței am venit la tribună și am spus că trebuie să luăm cuvântul pe rând. Mi-ați spus că nu putem să rămânem noi, PSD, la final, doar noi. Și am spus, OK, începem cu 2 de la PSD, după care câte unul pe fiecare grup. Și ați agreat asta. Domnul Andronache n-auzise asta.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Nu. Nu. Nu. (Vociferări.) Deci dumneavoastră mai aveți... Grupul parlamentar al PSD mai are 3 vorbitori. Deci, în ordinea în care voi da cuvântul, adică domnul Alexandru Rafila, din partea PSD, domnul Florin Roman, din partea PNL, domnul Claudiu Mureșan... nu, doamna deputat Cosette Chichirău și după aceea domnul senator Claudiu-Richard Târziu, mai aveți încă timp ca să aveți ultimul cuvânt. Evident, ultimul cuvânt îl voi da Grupului parlamentar al minorităților, ca să exprime punctul de vedere al Grupului minorităților naționale. Ca atare, e echilibrat raportul de forțe între putere și opoziție. Oricum, aveți 6 vorbitori, ceea ce nu era chiar în conformitate cu Regulamentul. (Vociferări.) Domnul deputat Alexandru Rafila. Se pregătește domnul deputat Florin Roman.
|
|
Domnul Alexandru Rafila: Mulțumesc, domnule președinte. Domnule prim-ministru, Stimați colegi, Ne aflăm într-un moment în care Partidul Social Democrat, dar și alte partide parlamentare au depus amendamente pentru Sănătate și pentru Educație. Noi încercăm să asigurăm accesul cetățenilor la servicii de sănătate, să asigurăm controlul pandemiei și să asigurăm reluarea vieții economice și sociale. Trebuie să asigurăm dreptul constituțional al copiilor și al tinerilor, să aibă acces la învățământ. În anul care a trecut, știți bine că nu toți copiii nu au avut acces la învățământ. În Sănătate și în Educație nu discutăm despre cheltuieli, discutăm despre investiții. Dacă dorim ca țara noastră să se dezvolte într-adevăr, așa cum ar trebui să se dezvolte, trebuie să investim în Sănătate și în Educație. Îmi pare rău că domnul prim-ministru - eu așteptam să prezinte un soi de raport referitor la buget. Dânsul n-a putut să depășească un stereotip pe care atât dânsul, cât și alți colegi din Guvern îl au - s-a referit exclusiv la PSD, la greaua moștenire, pe care văd că toată lumea, când nu are soluții, o practică. Eu speram ca dânsul să aibă vocația construcției, să aibă vocația realizării unui proiect de buget care să asigure dezvoltarea României și echilibrul social. Din păcate, ne aflăm la un moment în care remarcăm că există vocația formelor fără fond, fără să realizăm că este vorba despre bugetul României, nu despre bugetul Coaliției aflate la guvernare. Statistic vorbind, dacă ne referim la peste 3.600 de amendamente, măcar trebuie să plecăm de la premisa că 1% din aceste 3.600 de amendamente sunt amendamente bune, de care România are nevoie. Toate amendamentele au fost respinse în Comisiile reunite pentru sănătate. A fost un simulacru de dezbatere, la sfârșitul căreia am constatat că orice fel de argument nu stă în picioare în fața Coaliției aflate la guvernare. Eu remarc și am remarcat încă mai devreme, apropo de interesul pentru Sănătate și interesul ca acest buget să se reflecte în funcționarea sistemului de sănătate, interesul domnului ministru Voiculescu, care a părăsit sala, de minute bune. Și, la fel cum se întâmplă în Ministerul Sănătății, unde există imobilism și lipsă de decizie, remarcăm o atitudine asemănătoare și în ceea ce privește bugetul României. Copii și tineri sănătoși și educați, persoane vârstnice și pacienți cu boli cronice cu acces ușor la servicii de sănătate - asta ne dorim. Bugetul trebuie să asigure toate aceste lucruri, alături de dezvoltarea echitabilă a României, indiferent de culoarea politică a aleșilor locali. Este momentul ca Parlamentul României să aibă responsabilitatea să-și asume un buget în care să aprobe amendamentele de bun-simț ale opoziției. Vă mulțumesc foarte mult. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îi dau cuvântul, din partea Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal, domnului deputat Florin-Claudiu Roman.
|
|
Domnul Florin-Claudiu Roman: Mulțumesc, domnule președinte. Doamnă președinte al Senatului, Domnule președinte al Camerei Deputaților, Doamnelor și domnilor senatori și deputați, Domnule prim-ministru, Stimați membri ai Guvernului, Înainte de a intra în dezbaterea tehnică, o să am și o abordare politică. V-am ascultat, stimați colegi de la PSD, și vă întreb - unde ați fost voi în ultimii 7 ani de zile? Unde ați fost? Nu cumva dumneavoastră ați guvernat România? Nu cumva dumneavoastră ați lăsat România, în plină criză sanitară, fără stocuri de medicamente, fără materiale, pentru că, așa cum a spus și Florin Cîțu, ați furat banii românilor? (Vociferări.) Voi veniți să ne dați nouă lecții? (Vociferări.) Ați stat 7 ani la guvernare. (Vociferări.) Și românii v-au trimis acolo unde vă este locul! (Vociferări.) Vă mai spun un lucru, care o să vă doară, dar e un adevăr. (Vociferări.) Singurul politician român... (Vociferări.) Faceți liniște, puțin! Singurul politician român condamnat de o instanță românească pentru că a furat bani de la copii este șeful dumneavoastră, Liviu Dragnea, care acum se odihnește în pușcărie, pentru că a furat banii de la copii! (Vociferări. Aplauze.) Domnule președinte, Doamnă președinte, De la prezentarea Proiectului de buget în dezbatere publică, opoziția a răspândit, în mod iresponsabil, în spațiul public tot felul de informații false. (Vociferări.) De fapt, reprezentanții PSD se pricep cel mai bine la dezinformare și la circ, cum am văzut astăzi. Nu cred că sunteți mândru, domnule profesor Dîncu, de unii dintre colegi. (Vociferări.) Vreau să vă întreb, stimați colegi, de ce ați mințit românii spunând că bugetul este unul de austeritate, care va afecta veniturile salariaților și pensionarilor? Este fals! În anul 2021 veniturile nu scad, veniturile cresc. Astfel, se plătesc pensii majorate cu 14%, alocațiile de stat pentru copii continuă calendarul de majorare. Și probabil că, dacă statul român ar fi aplicat Legea confiscării averilor, astăzi, dacă s-ar fi confiscat averea lui Liviu Dragnea, probabil că în bugetul României erau și bani pentru plata alocațiilor. Dacă dumneavoastră și liderii dumneavoastră furați mai puțin, în buget, cu siguranță, erau bani pentru alocații. (Vociferări.) Cum să vorbești de buget de austeritate, când cheltuielile bugetului general consolidat ajung la 444 miliarde de lei, cu 20 de miliarde mai mult decât în 2020? Vreau să vă mai întreb, stimați colegi, dacă ați uitat? Că v-ați plâns de pensii. Păi, ați prorogat, și în 2018 și în 2019, indexarea de la 1 ianuarie. Aproape un an și jumătate ați luat bani din pensiile românilor și le-ați prezentat scăderile ca fiind creșteri. Asta ați făcut voi în guvernarea voastră. Haideți să ne mai amintim ceva, stimați colegi. Ați venit cu circul, dar vă întreb - nu ați votat voi împotriva amendamentului depus de colegul Sighiartău, pentru dublarea alocațiilor? (Vociferări.) Toți ați votat împotrivă. (Vociferări.) Înseamnă că ați votat împotriva alocațiilor și împotriva copiilor. (Vociferări. Aplauze.)
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală): Și acum, cum votezi?
|
|
Domnul Florin-Claudiu Roman: Dragii mei colegi, chiar și cei mai supărați, Ascultați-i, domnule Dîncu, aceștia sunt colegii dumneavoastră. (Vociferări.) Vă mai spun că ați făcut, din nou, alte afirmații mincinoase. Bugetul pentru 2021 are prevăzute cele mai mari alocări financiare pentru investiții din ultimele 3 decenii - aproape 62 de miliarde. Aproape dublu față de anul 2018. Spre deosebire de anii în care guvernau socialiștii de caviar, anul acesta toate proiectele de investiții au alocările financiare asigurate. (Vociferări.) Ați speriat că Guvernul taie din cheltuielile sociale. Fals! În 2021 cheltuielile pentru pensii, pentru alocații și indemnizații sunt în creștere. Mai mult decât atât, prin definirea consumatorului vulnerabil ne propunem o mai bună țintire a sprijinului statului către persoanele aflate în dificultate. Ați afirmat, într-un mod mincinos, că administrațiile locale sunt subfinanțate în 2021. Fals! În 2021, 90% din cheltuielile descentralizate pentru persoanele cu dizabilități sunt asigurate. (Vociferări.) Colegilor din PSD vreau să le arăt Anexa nr. 4 la bugetul din anul 2019, unde, la finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, finanțarea centrelor pentru persoane adulte cu handicap sunt egale cu zero, stimați colegi. (Vociferări.) Le-am arătat colegilor din Comisia pentru buget, finanțe că și dânșii au intervenit pe anexe. (Vociferări.) Acum înțeleg că vă opuneți investițiilor către primari. Vreau să vă spun foarte clar. Dumneavoastră ați brevetat împărțirea politică a banilor prin Fondul de rezervă. Dumneavoastră ați făcut acest lucru când ați dus, timp de 10 ani, cei mai mulți bani - de exemplu, pentru drumuri - în Teleorman, de unde era tătucul vostru politic. (Vociferări.) Vă mai amintesc, stimați colegi, că ați spus... (Vociferări.) ...că ați spus că nu sunt bani pentru secetă. Vă aduc aminte că peste Guvernul de dreapta nu a venit numai criza sanitară și economică, ci și seceta, pentru care, în anul 2020, s-au acordat despăgubiri record pentru fermierii afectați de secetă - de circa un miliard de lei. În legătură cu amendamentul propus de opoziție în acest sens. A fost făcut pentru a nu fi aprobat. Și aici, domnule profesor Dîncu, poate vă trimiteți colegii din nou la școală. Niciodată nu am văzut amendamente depuse de PSD atât de prost scrise. În acest caz, vă dau un singur exemplu, ceea ce au cerut colegii dumneavoastră indică o sursă de finanțare de 3 ori mai mică decât suma propusă pentru amendament. Poate îi mai trimiteți să scrie amendamente așa cum spune legea. Doamnelor și domnilor colegi, Știu că nu vă place, dar am să vă mai spun câteva lucruri. (Vociferări.) Dumneavoastră ați acuzat direcționarea politică a banilor de investiții către UAT-uri și ați amenințat cu plângeri penale. Îmi pare rău că nu e domnul Ciolacu aici, pentru că l-aș ruga să înceapă să-și scrie propriul denunț. Voi ați politizat împărțirea pe criterii politice, prin Fondul de rezervă, prin buget și anexe. (Vociferări.) M-am interesat la Guvern, nu ați înregistrat nici măcar un proiect. Pentru că nu v-a interesat decât circul. (Vociferări.) Aveți, stimați colegi din PSD, peste 3.600 de proiecte locale finanțate de la bugetul de stat - fie că vorbim de PNDL 1, fie că vorbim de PNDL 2, fie că vorbim de CNI, fie că vorbim de Ministerul Mediului, fie că vorbim de Ministerul Transporturilor. 3.600 de proiecte ale primarilor PSD și alte peste 1.000 de proiecte care așteaptă să fie incluse pe lista de așteptare, Lista sinteză de la CNI, pe care tot dumneavoastră ați blocat-o, din rațiuni politice, anul trecut. (Vociferări.) Știu că nu vă place adevărul, însă vă mai spun un singur lucru. Un singur amendament ar fi trebuit să rezolve problema banilor pentru alocații - confiscarea extinsă a averilor liderilor PSD condamnați. Am fi avut bani pentru copilașii României. Așa să ne ajute Dumnezeu! (Vociferări. Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îi dau cuvântul, din partea Grupurilor parlamentare ale USR PLUS, doamnei deputat Cosette Chichirău. Se pregătește domnul deputat Claudiu-Richard Târziu, din partea Grupurilor AUR.
|
|
Doamna Cosette-Paula Chichirău: Stimați colegi, Îmi concepusem discursul puțin altfel, dar simt nevoia să fac o precizare, după toate aceste discursuri pe care le-am auzit astăzi aici. În ultimii 30 de ani s-au perindat pe la guvernare multe partide, aproape toate partidele care există astăzi. (Vociferări.) Dar sistemul bazat pe șpagă, pe pile, cunoștințe și relații a supraviețuit până în zilele noastre. (Vociferări.) Corupția din spitale... (Vociferări.) ...lipsa reformelor... (Vociferări.) ...lipsa autostrăzilor din Moldova au continuat până astăzi. (Vociferări.) Însă pentru prima dată, după 4 ani de existență, USR PLUS a intrat la guvernare. (Vociferări.) Și sunt aici să vă spun că USR PLUS este garantul integrității în acest Guvern. (Vociferări.) Și este garantul reformelor... (Aplauze. Vociferări) ...în acest Guvern. USR PLUS este garantul reformelor în Justiție... (Vociferări.) ...în Sănătate, în Infrastructură. (Vociferări.) Suntem aici să pornim pe drumul reformelor și să nu ne mai întoarcem niciodată. Indiferent ce coaliție vine la Guvernare - de stânga sau de dreapta. (Vociferări.) Și vă promitem că USR PLUS va susține aceleași principii și măsuri... (Vociferări.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Doamnelor și domnilor deputați și senatori, Vă rog să permiteți...
|
|
Doamna Cosette-Paula Chichirău: ...și de la Guvernare...
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...vorbitorului să se exprime.
|
|
Doamna Cosette-Paula Chichirău: Vom susține aceleași principii și măsuri și de la guvernare și din opoziție. Pentru că asta este adevărata măsură a unui partid. Dacă atunci când ajunge la guvernare face ce spunea din opoziție. Iar noi asta vom face, în acest Guvern. Pentru că PSD a avut ocazia în 2017, 2018, 2019 - ca să menționăm doar ultimii 3 ani când a fost la Guvernare - să facă lucrurile pe care acum le cere, dar nu le-a făcut. Asta se cheamă ipocrizie. (Vociferări.) Iar noi vă vom arăta cum se face politica reală în România. Politica corectă. (Vociferări. Aplauze.) Și acum mă întorc... (Aplauze. Vociferări.) ...mă întorc la discursul pe care îl aveam pregătit. (Vociferări.) În sfârșit, avem un buget sănătos. Avem un buget bazat pe investiții. (Vociferări.) Un buget care duce România în direcția corectă. (Vociferări.) Veniturile cresc cu 40 de miliarde, cheltuielile cresc cu 20 de miliarde, 14 din 17 ministere au bugete mai mari. În acest an cheltuielile pentru Educație și Sănătate au crescut. Punctul de pensie este mai mare. Alocația pentru copii este mai mare decât era în trecut. (Vociferări. Aplauze.) Iar cheltuielile cu asistența socială au crescut cu 4 miliarde. (Vociferări.) Și asta pe timp de pandemie, al doilea an pandemic. (Vociferări.) Dar noi privim dincolo de acest an. Ca orice Guvern responsabil și rațional, ne uităm pe termen mediu și lung. (Vociferări.) Și în următorii 4 ani vom investi... (Vociferări.) ...peste 3 miliarde de lei în spitalele regionale de la Iași, Cluj și Craiova. (Vociferări.) Noi suntem Guvernul care va deschide primele șantiere pentru autostrăzile Moldovei - A7, A8 și A13. (Aplauze. Vociferări.) Da, după 30 de ani, vom avea șantiere deschise în Moldova. (Vociferări.) În următorii 4 ani vom investi aproape două miliarde în reabilitarea infrastructurii de irigații. Avem aceste investiții importante pe care le facem pentru România. (Vociferări.) De ce este necesar să facem aceste investiții mari? De ce nu continuăm politica de consum a PSD? De ce? (Vociferări.) Să vă spun eu de ce. Pentru că în România avem 5 milioane de salariați, avem 5 milioane de pensionari și, în plus, avem 1.200.000 de bugetari. Deci, un salariat trebuie să-și întrețină familia, trebuie să întrețină un pensionar și trebuie să mai întrețină un sfert de bugetar. (Vociferări.) Și aceasta este ecuația fundamentală a României. (Vociferări.) Domnilor de la PSD... O voce din sală: Le luați banii minerilor!
|
|
Doamna Cosette-Paula Chichirău: Aceasta este ecuația fundamentală pe care se bazează un guvern, că e de stânga, că e de dreapta. (Vociferări.) Iar noi trebuie să facem investiții mari pentru ca să creștem salariile din economia privată și să readucem în România un milion sau două de salariați noi. Ca să avem 7.000.000 de salariați la 5.000.000 de pensionari și 1.200.000 de bugetari. Acest lucru îl realizăm prin aceste investiții. Și, de aceea o luăm pe calea investițiilor. (Vociferări.) Și, în timp ce investim în forță pentru viitor, trebuie să scoatem România din pandemie. Și vreau să vă dau câteva cifre interesante, pe care sunt aproape sigură că nu le știți. (Vociferări.) Acest Guvern a pus România în top 5 țări în Uniunea Europeană pe vaccinare... (Vociferări.) ...și în top 10... (Vociferări. Rumoare.) ...top 10 mondial... (Vociferări.) ...top 10 mondial pe vaccinare. ...(Vociferări.) Și încă ceva. În acest weekend, ieri și alaltăieri, s-au programat la vaccinare peste 300 de persoane pe minut... (Vociferări.) ...iar, în ultimele 37 de zile, platforma de înscriere pentru vaccinare... (Vociferări.) ...nu a picat nici măcar o secundă. Asta înseamnă să lupți pentru România și să faci vaccinare ca să scoți țara din pandemie. Asta înseamnă performanță. (Vociferări.) Acesta este Guvernul care a pus România în top, pe vaccinări, în Europa și în lume. (Vociferări. Aplauze.) Cu acest buget transmitem mesajul că această Coaliție de guvernare este puternică. (Vociferări.) Cu acest buget transmitem mesajul că știm care este direcția corectă pentru România și că avem curajul și înțelepciunea să ducem România în acea direcție. (Aplauze. Vociferări.) Voci de la USR PLUS: Bravo! (Aplauze. Vociferări.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îl invit, în continuare, la cuvânt, din partea Grupurilor parlamentare AUR, pe domnul senator Claudiu-Richard Târziu.
|
|
Domnul Claudiu-Richard Târziu: Doamnă președinte al Senatului, Domnule președinte al Camerei Deputaților, Domnule prim-ministru, Stimați membri ai Guvernului, Stimați colegi, Discursul meu vine un pic cam târziu, dar sper să nu vină prea târziu, întrucât intenționam să încep cu un apel la calm și la cooperare. Mă temeam că el va cădea în gol și probabil că asta se va întâmpla și acum, întrucât calmul și cooperarea n-au fost constante ale dezbaterilor niciodată în aceste Camere reunite, cel puțin din momentul în care noi, AUR, am intrat în Parlament. Nu sunt, din nefericire, nici în comisiile permanente ale Camerelor noastre. Modul în care a fost discutat acest buget în comisiile parlamentare denotă seriozitatea cu care s-a făcut acest demers - lipsă. De asemenea, arată respectul pe care Coaliția de la putere îl are față de colegii din opoziție și, totodată, față de românii pe care noi, opoziția, îi reprezentăm. De fapt, asistăm, aici, nu la o dezbatere adevărată pe Legea bugetului, o dezbatere care interesează întreaga țară, asistăm numai la o poziționare a partidelor pe care le reprezentăm. E puțin. Însă este un prilej să spun că noi, AUR, ne poziționăm, așa cum am făcut-o de la fondarea noastră, de partea românilor. Singuri, de partea românilor. Suntem de partea românilor în stradă, pentru drepturile și libertățile lor. Pentru drepturi care sunt atinse în demersurile Coaliției de la putere care vizează topuri europene la vaccinare. Pentru drepturi care țin de credința noastră creștină. Pentru drepturi și libertăți care țin de circulația noastră liberă prin lume. Ne opunem tuturor samavolniciilor care se fac sub pretextul pandemiei. O facem în stradă, o facem și de la acest microfon. Suntem în stradă pentru drepturile minerilor. Suntem în stradă pentru a apăra obiectivele strategice naționale care stau să fie vândute de un Guvern care nu știe de unde să mai scoată banii. Despre buget vă spun doar două cuvinte. Este un dezastru. Este un dezastru care lovește, în egală măsură, în biserica noastră națională, în pensionari, în studenți, în oameni maturi în deplină activitate. Este un buget al sărăciei, nu unul al onestității. Este un buget al rușinii naționale. Așa încât, stimați guvernanți, nu aveți de ce să vă lăudați cu el. (Aplauze.) Îmi pare rău pentru toate discursurile pe care le-ați avut aici, ditirambice. Nu vă lăudați, că nu e un buget cu care noi să mergem mai departe. Mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îl invit, în continuare, la cuvânt, din partea Grupurilor parlamentare ale PSD, pe domnul deputat Alfred-Robert Simonis.
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis: Am înțeles eu greșit sau doamna Chichirău a spus că în afară de Barna, Stelian și Năsui nu e nimeni integru în Guvernul dumneavoastră? Eu așa am înțeles. (Aplauze.) Domnule prim-ministru fără portofoliu, Florin-Vasile Cîțu, Recunosc că am încercat cu atenție să urmăresc discursul dumneavoastră plictisitor, anost și lung, și am remarcat două chestiuni: 1. Când ne-ați spus că v-a onorat propunerea și desemnarea în funcția de prim-ministru. Prima dată, când v-a propus cineva, nu v-a onorat prea tare și ați dezertat din Parlament, ați dat bir cu fugiții... (Aplauze.) ...și ați lăsat țara, în plină pandemie, singură. (Vociferări. Aplauze.) Al doilea lucru pe care l-am remarcat au fost niște glumițe despre alocații. Eu nu știu dacă aveți copii, domnule Cîțu, însă, probabil că, de la înălțimea funcției de prim-ministru și de la dimensiunea salariului de prim-ministru, nu înțelegeți nevoile oamenilor de rând, ale copiilor ai căror părinți au probleme. Astăzi, stimați colegi, Coaliția sărăciei își dă examenul incompetenței. Practic, asistăm la apogeul neputinței unui Guvern fără viziune de dezvoltare a României. Ați venit cu un buget, după două luni de întârziere. Un buget al austerității, cum spuneau, al sărăciei, cu tăieri peste tăieri. Nu creșteți venituri, nu combateți evaziune, nu recuperați datoriile uriașe, nu investiți în economie. Le spuneți pensionarilor și nouă că nu aveți bani pentru pensii. Uneori îi faceți asistați sociali. Acei oameni sunt - și am mai spus asta, dar am s-o repet până înțelegeți - sunt bunicii și părinții noștri, care au trăit greu o viață întreagă, până acum, iar dumneavoastră nu faceți decât să-i sacrificați în continuare. Le spuneți copiilor că nu aveți bani de alocații. Tocmai acum, când părinții lor sunt fără locuri de muncă sau sunt în șomaj tehnic, tocmai pentru că dumneavoastră nu ați fost în stare, ca ministru al finanțelor, să luați măsuri de relansare economică. Acum, doamnă Turcan, domnule Sighiartău, altădată eroi ai dublării alocațiilor, acum acești copii au nevoie mai mult decât oricând de aceste alocații majorate! (Aplauze.) Nu aveți bani pentru Sănătate. În plină pandemie aveți un buget mai mic decât cel propus anul trecut. Nu aveți bani pentru vouchere de vacanță. Nu aveți bani pentru transportul gratuit al studenților. Apropo, domnule Orban, a învins Florin Cîțu? Parcă voiați să faceți un amendament și să reintroduceți acea gratuitate pentru transportul studenților. Ați renunțat. Domnule Cîțu, ați câștigat primul meci. Nu aveți bani pentru susținerea economiei românești. Nu aveți bani pentru mediul privat. Mai mult, discutați despre disponibilizări la stat. Deși marea lor majoritate, marea majoritate a bugetarilor sunt oameni serioși, care muncesc, dumneavoastră i-ați făcut niște paria. În loc să-i acuzați și să-i amenințați că-i dați afară, mai bine i-ați identifica și i-ați pune la muncă pe cei care stau degeaba. Or fi și din aceia. Identificați-i, puneți-i la muncă! Bineînțeles că, atunci când mă refer să-i puneți la muncă, nu mă refer să-i puneți să vă care valiza sau să vă ridice ochelarii, ca niște grofi... (Aplauze.) ...ca niște baroni... (Vociferări.) ...mai răi decât cei mai răi baroni. (Aplauze. Vociferări.) Știți la ce mă refer, domnule Barna. Nu aveți bani pentru toate acestea, dar aveți bani pentru pușculița electorală a domnului Cîțu - miliarde de lei din Fondul de rezervă și prin alte surse dospite la Ministerul Finanțelor pentru clientela politică, pentru mită electorală -, în timp ce o țară întreagă suferă, și voi vă ocupați doar de baronii PNL. Asta ca să-l ajute pe Florin Cîțu, cumva, la Congres. Ce treabă avem noi, ce treabă au românii cu războiul dintre Orban și Cîțu, din interiorul PNL? Oamenii trebuie să fie prioritatea voastră, nu Congresul, nu afacerile voastre, nu pilele și nu interesele pe care le aveți cu toții! (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îi dau cuvântul, din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, domnului deputat Ovidiu Victor Ganț.
|
|
Domnul Ovidiu Victor Ganț: Doamnă președinte al Senatului, Domnule președinte al Camerei Deputaților, Domnule prim-ministru, Doamnă, domnilor miniștri, Doamnelor și domnilor deputați și senatori, Participând pentru a 17-a oară la dezbaterea unui buget, doresc să vă spun că am constatat că nu e nimic nou sub soare. Eventual, faptul că dezbaterea parlamentară s-a degradat continuu, ducând la diminuarea încrederii cetățenilor în acest Parlament. Nu știu unde vom ajunge dacă vom continua de această manieră. Și nu știu dacă vom fi în stare să ne oprim și să avem dezbateri parlamentare care să-i determine pe cetățeni să le urmărească cu interes și, totodată, să ne alinieze cu Parlamentele din Uniunea Europeană. În consecință, față de dezbaterea care a avut loc, vreau să spun, în numele Grupului parlamentar al minorităților naționale, un singur lucru, și anume că vom vota bugetul de stat în forma propusă de Guvern. P>Vă mulțumesc frumos. (Vociferări. Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Vă mulțumesc, domnule deputat Ganț. Grupul PSD mai are 56 de secunde. Renunțați sau...? (Vociferări.) Îi dau cuvântul... Apropo de ultimul cuvânt. Ultimul cuvânt la dezbaterile generale îl are prim-ministrul. Și prim-ministru este domnul Florin Cîțu, din partea Partidului Național Liberal, și el are cuvântul. (Aplauze.) În ceea ce privește votul la buget, ultimul cuvânt îl are majoritatea parlamentară care a rezultat din votul cetățenilor. (Aplauze.) Iar în ceea ce privește aprecierea bugetului, ultimul cuvânt îl au cetățenii români, nu dumneavoastră, domnilor de la PSD. (Aplauze. Vociferări.)
|
|
Domnul Lucian Romașcanu: Mulțumesc, doamnă președinte, domnule președinte. Aveți dreptate. Ultimul cuvânt îl are domnul Cîțu. Dar știți cine are, în general, ultimul cuvânt? Cel care e condamnat. (Vociferări.) O voce de la PNL: Te așteaptă ziariștii!
|
|
Domnul Lucian Romașcanu: Da, puteți sta la rând. Vreau doar să vă spun că, în urma analizei bugetului, am constatat cu toții, nu numai noi, ci și dumneavoastră, că e făcut pentru 9 luni. Este - mulți vorbitori înaintea mea au spus foarte bine, în diverse atribute negative, cam ce e cu acest buget -, vă spun eu, este și antieconomic și antisocial, ușor ilegal pe alocuri, cum spune... Voci de la PSD: Bravo!
|
|
Domnul Lucian Romașcanu: ...Anexa nr. 7.3. Deci, într-un cuvânt, este antinațional. N-o să spun foarte multe lucruri, nici nu am foarte mult timp. Aș vrea, totuși, să vă spun că din partea asociației parlamentarilor cu studiile făcute pe bune mi s-a spus că domnul Cîțu nu a avut problema pe care a menționat-o domnul Grindeanu, că așa s-a nimerit din școală, ci a luptat ca un disident neînfricat împotriva Partidului Comunist și a refuzat să ia examenul de treaptă. (Râsete. Aplauze.) Ce nu înțelegem noi, în acest moment, este - de ce nu s-a oprit după ce a picat Ceaușescu, și, pe linia acestei disidențe, a mai picat și de două ori la facultate?! Vă mulțumesc. (Aplauze.) O voce de la PSD: Bravo!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Doamnelor și domnilor deputați și senatori, Îl invit la microfon pe domnul prim-ministru, Florin Cîțu. O voce de la PSD: Cine e generalul? (Râsete. Vociferări.)
|
|
Domnul Florin-Vasile Cîțu: Mulțumesc, domnule președinte. Sursele PSD, în ceea ce mă privește, sunt la fel de proaste ca multe lucruri pe care le face PSD. Dar asta este, n-avem ce să facem. (Vociferări.) Mi-a plăcut că PSD, astăzi, ne-a arătat, din nou, că nu înțelege... nu știe cum să citească un buget. (Vociferări.) Cel mai mult afli despre oameni, ce știu, atunci când îi lași să vorbească. (Vociferări.) Și PSD, astăzi, a arătat, lăsându-i să vorbească, că nu știe ce e în acest buget. (Vociferări.) Chiar nu știe. Așa că n-are sens să mai discutăm despre PSD. (Vociferări.) Eu aș vrea să le mulțumesc colegilor parlamentari de la PNL, USR, UDMR și Minorități pentru munca pe care au depus-o în ultimele zile... (Vociferări.) ...pentru susținerea acestui buget, fără amendamente, în Parlamentul României. (Vociferări.) Și este primul buget, din ultimii 30 de ani de zile, care pune în centru investițiile și reforma. (Vociferări.) Și de aceea țipă PSD. (Vociferări.) Românii trebuie să știe că PSD țipă din disperare. A rămas fără sursa din buget din care își finanța toate afacerile ilegale. Unii dintre ei au fost prinși și sunt la pușcărie, alții urmează. Dar i-am lăsat fără sursa de finanțare și de aceea țipă acești oameni. (Vociferări.) Mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Doamnelor și domnilor deputați și senatori, Am finalizat dezbaterile generale. Având în vedere că vor urma dezbaterile pe articole, care vor presupune o activitate laborioasă și o prezență în sală a tuturor grupurilor parlamentare, vă propun să facem o pauză între dezbaterile generale și dezbaterile pe articole. Propunerea pe care v-o formulez este să facem o pauză până la 18,30, să reluăm plenul la 18,30. Votați, vă rog. Repet, reluăm dezbaterile, începem dezbaterea pe articole, la 18,30.
|
|
După pauză
|
|
................................................ |
|
Domnul Ludovic Orban: Trecem la dezbateri. La titlul proiectului de lege, dacă sunt obiecții sau nu? (Vociferări.) Dacă nu sunt, supun votului titlul proiectului de lege. Votați, vă rog. Cu 246 de voturi pentru, 183 de voturi împotrivă și un coleg care nu a votat, s-a votat titlul proiectului de lege. La titlul Capitolului I dacă sunt obiecții? Dacă nu sunt obiecții, supun votului titlul Capitolului I. Votați, vă rog. Cu 248 de voturi pentru și 183 de voturi împotrivă, a fost votat titlul Capitolului I. La denumirea Secțiunii 1 dacă sunt observații? Dacă nu sunt, supun votului denumirea Secțiunii 1. Votați, vă rog. Cu 249 de voturi pentru, 182 de voturi contra, a fost votat titlul Secțiunii 1. La art. 1 dacă sunt obiecții? Dacă nu sunt, supun votului art.1. Votați, vă rog. Cu 253 de voturi pentru și 185 de voturi contra, a fost adoptat art. 1. La art. 2? Supun votului art. 2. Votați, vă rog. Cu 251 de voturi pentru și 188 de voturi contra, a fost adoptat art. 2. Articolul 3. De asemenea, nu există niciun amendament. Dacă nu sunt observații, supun votului art. 3. Votați, vă rog. Cu 252 de voturi pentru și 187 de voturi contra, a fost adoptat art. 3. Supun votului titlul Secțiunii a 2-a. Votați, vă rog. Cu 251 de voturi pentru și 185 de voturi contra, a fost adoptat titlul Secțiunii a 2-a. La art. 4 avem, la pozițiile 1, 2, 3 și 4, amendamente. Dacă există un reprezentant al celor care au inițiat amendamentul care să susțină acest amendament? Dacă nu, supun votului respingerea în calup a celor patru amendamente. Repet, supun votului ... (Vociferări.) Supun votului - atenție! - supun votului... (Vociferări.) nu respingerea, amendamentul! Supun votului ... (Vociferări.) Ce vreți? Procedură sau susținere? A, susținere! Vă rog. Deci aveți la poziția 1, 2, 3 și 4. Sunt amendamente la art. 4.
|
|
Domnul Felix Stroe: Am un amendament de formulat la această poziție, și anume: "Alocarea sumei de 30.000 mii lei destinate finanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunale din județul Constanța și modificarea în acest sens a anexei respective". Motivez acest amendament prin faptul că județul Constanța deține una dintre cele mai lungi rețele de drumuri județene și comunale din România. Această sumă este absolut necesară pentru întreținerea și modernizarea acestora.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Dacă mai există pentru celelalte trei amendamente reprezentanți ai grupului care să susțină amendamentele? Supun votului amendamentul de la poziția 1, amendamentul de la poziția 2, amendamentul de la poziția 3 și amendamentul de la poziția 4. (Vociferări.) Text marginal, normal! Marginal. Supun votului. Votați, vă rog. Cu 248 de voturi împotrivă și 160 de voturi pentru, amendamentele au fost respinse. La art. 5, vă rog. Poftiți, vă rog, domnule deputat.
|
|
Domnul Vasile-Daniel Suciu: Domnule președinte, Să știți că trebuie să lucrăm cu raportul comisiei și lucrăm cu marginal. Și când vine un coleg la microfon trebuie să supuneți amendamentul susținut de acel coleg, și după aceea în bloc dacă nu se mai susțin. 2) Să știți că ați încălcat Regulamentul. O solicitare legitimă a unui lider de grup de retrimitere la comisie sunteți obligat să o supuneți la vot. N-ați făcut-o, ne-ați dat și un temei de atac la Curtea Constituțională. Dar, ca să revenim, domnule președinte, marginal 5, la art. 5. La art. 5 alin. (3) din Proiectul de Lege al bugetului de stat pe anul 2021, după litera j) se introduce o nouă literă, k), cu următorul cuprins: "Asigurarea cofinanțării publice de către bugetele locale pentru proiectele de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile și din Programul național de dezvoltare locală". Domnule președinte, Domnilor miniștri, Pe lângă sănătate, educație, HoReCa, administrațiile locale au fost cel mai greu încercate anul trecut, anul pandemiei. De cele mai multe ori, domnilor guvernanți, le-ați lăsat singure să facă față, nu le-ați acordat bani, și ceea ce vă propunem noi, prin acest amendament - nici măcar n-ați avut curiozitatea să-l citiți cu atenție -, nu vă cerem bani în plus, vă cerem tratament corect, vă cerem nu ca la Anexa 7/03, vă cerem să dați posibilitatea să legiferați, astfel încât, de la acest buget, pe care-l tot lăudați, tuturor autorităților administrativ-teritoriale, să le dați bani și posibilitatea pentru cofinanțare. Nu sunt comunele PSD, nici ale PNL, nici ale Guvernului dumneavoastră, dar, după ce ați dat două miliarde numai PNL-ului, după ce ați dat acum din Anexa 7/03, măcar acest amendament, pentru toate comunitățile din România, trebuie să-l aprobați. Vă mulțumesc. Aștept un vot pozitiv, în special de la corifei și de la cei care se laudă cu relația cu administrațiile locale. Vă mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Înainte de a supune votului amendamentul prezentat, dați-mi voie să supun votului art. 4 în ansamblul său. Votați, vă rog, art. 4. Cu 251 de voturi pentru și 184 de voturi contra, art. 4 a fost adoptat. Supun votului amendamentul de la art. 5, marginal 5, prezentat de domnul deputat. Votați, vă rog. Cu 191 de voturi pentru și 244 de voturi contra, amendamentul a fost respins. La art. 5 dacă susțineți un alt amendament? Vă rog.
|
|
Doamna Natalia-Elena Intotero: Marginal 6. "Art. 5 se modifică astfel: (...) (3) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, prevăzute la art. 4 lit. b), sunt destinate: (...) b) finanțării drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav acordate în baza prevederilor art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în limita maximă prevăzută de lege". În momentul de față, Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 nu garantează alocarea pentru finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav acordate în baza prevederilor art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006. Sursa de finanțare - Bugetul Ministerului, partea de "Acțiuni Generale".
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul la art. 5, marginal 6. Votați, vă rog. Cu 186 de voturi pentru și 241 de voturi contra, și amendamentul marginal 6 de la art. 5 a fost respins. Dacă dintre celelalte puncte, amendamente, mai susțineți vreun amendament? Domnul deputat Budăi. Vă rog. Deci, ați susținut marginal 5, marginal 6. Mai există amendamente până la marginal 12.
|
|
Domnul Marius-Constantin Budăi: Domnule președinte, Până îmi citesc amendamentul, avem o rugăminte din partea Grupului parlamentar al PSD. Astfel încât timpul de dezbatere, în momentul votului, scurgerea timpului de dezbatere să fie întreruptă.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Am rugămintea către tehnic, să țină cont de această solicitare, astfel încât să cuantificăm doar intervențiile în plen, nu și timpul de exercitare a votului.
|
|
Domnul Marius-Constantin Budăi: Mulțumesc frumos.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Poftiți, vă rog.
|
|
Domnul Marius-Constantin Budăi: Marginal 8. Art. 5 alin. (3) lit. a) din Proiectul Legii bugetului de stat se modifică după cum urmează: "a) finanțării de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat pentru categoriile de cheltuieli prevăzute la art. 104 alin. (2) lit. b)..." și se introduce până la lit. e) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Nu știu dacă este ori rea-voință ori a fost o omisiune, dar vă spun că la lit. e) este finanțarea cheltuielilor pentru transportul elevilor din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat. Și nu cred că vreți să lăsați 100% din această cheltuială doar pe autoritățile publice locale. Mulțumesc frumos.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul la art. 5, marginal 8. Votați, vă rog. Cu 187 de voturi pentru și 246 de voturi contra, amendamentul a fost respins. Dacă mai aveți vreun amendament pe care doriți să-l susțineți în plen? Aveți...? (Vociferări.) Deci putem vota... (Vociferări.) Voci de la PSD: Timpul! Timpul!
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...până la marginal 35, da? (Vociferări.) Voci de la PSD: Nu opriți timpul? (Vociferări.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Deci, opriți timpul. Mai avem de supus votului... Am supus votului amendamentele prezentate - marginal 5, marginal 6, marginal 8. Avem de supus votului, în bloc, în calup, poziția 7, marginal 7, 9, 10, 11 și 12, de la art. 5. Votați, vă rog. (Vociferări.)
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală): Marginal.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Marginal, da, da, da. Cu 371 de voturi contra și 52 de voturi pentru... (Vociferări.) Am cerut tehnicului să nu contorizeze în timpul alocat dezbaterilor. Uitați-vă! (Vociferări.) Deci, practic, am finalizat supunerea la vot a amendamentelor de la art. 5. Supun votului aprobarea art. 5. Votați, vă rog. Cu 251 de voturi pentru și 185 de voturi contra, art. 5 este adoptat. La art. 6 avem propuneri de amendamente, de la poziția marginal 13 până la poziția marginal 35. Dacă există parlamentari care vor să susțină vreunul dintre amendamente în plen? Dacă nu, supun votului toate amendamentele la art. 6, în calup. Repet, de la marginal 13 până la marginal 35. Votați, vă rog. Cu 248 de voturi contra și 185 de voturi pentru, au fost respinse amendamentele. Supun votului art. 6. Votați, vă rog. Cu 251 de voturi pentru și 185 de voturi contra, art. 6 a fost adoptat. La art. 7 nu avem amendamente. Supun votului art. 7. Votați, vă rog. Cu 252 de voturi pentru și 186 de voturi contra, art. 7 a fost adoptat. Trecem la titlul Secțiunii 3. Dacă nu există observații, supun votului titlul Secțiunii a 3-a. Votați, vă rog. Cu 253 de voturi pentru și 188 de voturi contra, a fost adoptat titlul Secțiunii a 3-a. La art. 8 nu există amendamente depuse. Dacă nu există observații, supun votului art. 8. Votați, vă rog. 252 de voturi pentru și 187 de voturi contra. Art. 8 a fost adoptat. De asemenea, la art. 9 nu există amendamente. Supun votului art. 9. Votați, vă rog. Cu 252 de voturi pentru și 186 de voturi contra, art. 9 a fost adoptat. Art. 10. Avem un amendament. Susțineți amendamentul? Da. Poftiți, vă rog, domnule deputat. Poziția 36 marginal.
|
|
Domnul Corneliu-Florin Buicu: Mulțumesc. Am văzut că domnul Cîțu, în loc să crească bugetul Sănătății, l-a diminuat, cu 2,6 miliarde - 2,2 la Ministerul Sănătății și 0,4 la Casa de Asigurări. Iar apoi încearcă să ne convingă că tăierea e majorare. Așa că vă propun, la alin. (2) al art. 10... Va avea următorul cuprins: "În anul 2021 se autorizează Casa Națională de Asigurări de Sănătate să negocieze și să încheie contracte cost-volum/cost-volum rezultat în limita sumei de 4.500.000 mii lei". Doar în mintea domnului Cîțu lucrurile sunt fantastice. În realitatea pe care românii o trăiesc lucrurile sunt grave. Și vor fi și mai grave dacă nu vom aloca bani pentru Sănătate, în plină pandemie. Așa că fac un apel, stimate colege și stimați colegi, pentru sănătatea românilor, votați!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Amendament la art. 10, poziția 36 marginal. Supun votului amendamentul formulat. Votați, vă rog. Cu 185 de voturi pentru și 252 de voturi contra, amendamentul de la art. 10, poziția 36 marginal a fost respins. Supun votului art. 10. Votați, vă rog. Cu 248 de voturi pentru și 184 de voturi contra, art. 10 a fost adoptat. La art. 11. Înainte de a trece, supun votului titlul Secțiunii a 4-a. Votați, vă rog. Cu 253 de voturi pentru și 186 de voturi contra, titlul Secțiunii a 4-a a fost adoptat. Art. 11. Dorește? Nu există dorința de susținere în plen. Avem un amendament, poziția 37 marginal. Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. (Vociferări.)
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală): De ce nu opriți timpul?
|
|
Domnul Ludovic Orban: Se oprește timpul. Am verificat. (Vociferări.)
|
|
Domnul Marius-Constantin Budăi (din sală): Ne-ați luat cronometrul.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Cu 180 de voturi pentru și 251 de voturi contra, amendamentul de la poziția 37 marginal a fost respins. Supun votului art. 11. Votați, vă rog. Cu 253 de voturi pentru și 181 de voturi contra, art. 11 a fost adoptat. La art. 12 nu avem formulat niciun amendament. Supun votului art. 12. Votați, vă rog. Cu 250 de voturi pentru și 179 de voturi contra, art. 12 a fost adoptat. Art. 13. De asemenea, nu avem niciun amendament. Supun votului art. 13. Votați, vă rog. Cu 253 de voturi pentru și 174 de voturi contra, art. 13 a fost adoptat. La art. 14 nu avem niciun amendament. Ca atare, vă supun votului art. 14 în integralitatea sa. Votați, vă rog. Cu 249 de voturi pentru, 180 de voturi contra, o abținere, a fost adoptat art. 14. Art. 15. Nu avem amendamente. Vă supun votului adoptarea art. 15. Votați, vă rog. Cu 247 de voturi pentru, 146 de voturi contra și 37 de abțineri, art. 15 este adoptat. Supun votului Secțiunea...
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală): Timpul!
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...titlul Secțiunii a 5-a.
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală): Curge timpul!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Votați, vă rog. (Vociferări.) Cu 247 de voturi pentru și 182 de voturi contra, am adoptat titlul Secțiunii 5. Art. 16. Nu avem niciun amendament. Supun votului art. 16. Votați, vă rog. (Vociferări.) Cu 250 de voturi pentru și 182 de voturi contra, art. 16 a fost adoptat. Art. 17. De asemenea, nu avem amendamente. Supun votului art. 17. Votați, vă rog. (Vociferări.) O voce din sală: Timpul e pentru dezbateri sau pentru vot? (Vociferări.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Cu 284 de voturi pentru și 145 de voturi contra... O voce din sală: Domnule președinte, Nu e dezbaterea. (Vociferări.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...a fost... art. 17 a fost aprobat. Art. 18. (Vociferări.) Nu există amendamente. Supun votului art. 18. Votați, vă rog. (Vociferări.) Vă rog să vă comportați civilizat, conform Regulamentului. Nu puteți veni să mă filmați în timp ce conduc ședința. (Vociferări.) Cu 249 de voturi pentru și 181 de voturi contra... (Vociferări.) ...art. 18 a fost adoptat. (Vociferări.) Art. 19. Nu avem niciun amendament. Ca atare, vă supun votului art. 19 în integralitatea sa. Votați. (Vociferări.) Cu 248 de voturi pentru și 174 de voturi contra, art. 19 a fost adoptat. Supun votului titlul Secțiunii a 6-a. Votați, vă rog. (Vociferări.) Cu 250 de voturi pentru, 180 de voturi contra, am adoptat titlul Secțiunii a 6-a. Art. 20. Nu avem niciun amendament. Supun votului art. 20. Votați, vă rog. Cu 251 de voturi pentru și 183 de voturi contra, art. 20 a fost adoptat. Art. 21, de asemenea, fără amendamente depuse. Supun votului art. 21. Votați, vă rog. Cu 247 de voturi pentru și 183 de voturi contra, art. 21 a fost adoptat. Supun votului titlul Secțiunii a 7-a. Votați, vă rog. Cu 247 de voturi pentru și 182 de voturi contra, a fost aprobat titlul Secțiunii a 7-a. Art. 22. Nu avem amendamente. Supun votului art. 22. Votați, vă rog. Cu 244 de voturi pentru și 178 de voturi contra, art. 22 a fost adoptat. Art. 23, fără amendamente depuse. Supun votului adoptarea art. 23. Votați, vă rog. Cu 245 de voturi pentru și 182 de voturi contra, art. 23 a fost adoptat. Art. 24, fără amendamente. Supun votului adoptarea art. 24. Votați, vă rog. Cu 244 de voturi pentru și 180 de voturi contra, o abținere, am adoptat art. 24. Art. 25, fără amendamente. Supun votului adoptarea art. 25. Votați, vă rog. Cu 246 de voturi pentru și 183 de voturi contra, a fost adoptat art. 25. Trecem la Capitolul II. Responsabilități în aplicarea prezentei legi. Supun votului titlul Capitolului II. Votați, vă rog. 283 de voturi pentru și 144 de voturi contra. Titlul Capitolului II a fost adoptat. Art. 26. Nu avem amendamente. Supun votului art. 26. Votați, vă rog. Cu 245 de voturi pentru și 185 de voturi contra, am adoptat art. 26. Articolul 27. Nu avem amendamente. Supun votului adoptarea art. 27. Votați, vă rog. 243 de voturi pentru, 180 de voturi contra. Articolul 27 este adoptat. Articolul 28, fără amendamente. Supun votului art. 28. Votați, vă rog. Cu 243 de voturi pentru și 182 de voturi contra, art. 28 este adoptat. Supun votului art. 29. Votați, vă rog. Cu 245 de voturi pentru și 183 de voturi contra, art. 29 a fost adoptat. Articolul 30. Nu avem amendamente. Supun votului art. 30. Votați, vă rog. Cu 246 de voturi pentru și 183 de voturi contra, art. 30 este adoptat. Supun votului adoptarea art. 31. Votați, vă rog. Cu 246 de voturi pentru și 186 de voturi contra, art. 31 a fost adoptat. La art. 32 avem formulate două amendamente, la pozițiile 38 și 39. Marginale 38, 39. Dacă susține cineva la 39? Vă rog.
|
|
Domnul Remus-Gabriel Mihalcea: La art. 32, se introduce un nou alin. (11), cu următorul text: "În bugetul Ministerului Sănătății, în Anexa nr. 3/26/02 «Bugetul pe capitole, subcapitole, paragrafe, titluri de cheltuieli, articole și alineate pe anii 2021 - 2024» - sume alocate din bugetul de stat -, în sumele prevăzute la capitolul 66.01 «Sănătate», la titlul 51 «Transferuri între unități ale administrației publice» este cuprinsă suma de 500.000 mii lei, reprezentând atât credite de angajament, cât și credite bugetare, pentru transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, destinate finanțării, potrivit legii, cheltuielilor curente și de capital necesare operaționalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, organizate de autoritățile administrației publice locale". Aceste sume vor fi folosite pentru asigurarea finanțării, potrivit legii, a cheltuielilor curente și de capital necesare operaționalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, organizate de autoritățile administrației publice locale. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Opriți timpul, că l-a susținut! Opriți timpul, ca să nu zică că... Supun votului amendamentul la art. 32, poziția 39 marginal. Votați, vă rog. Cu 187 de voturi pentru și 244 de voturi contra, amendamentul a fost respins. De asemenea, supun votului amendamentul la art. 32, de la poziția 38 marginal. Votați, vă rog. Cu 182 de voturi pentru, 246 de voturi contra și două abțineri, și acest amendament a fost respins. Supun votului adoptarea art. 32. Votați, vă rog. Cu 249 de voturi pentru, 183 de voturi contra și două abțineri, art. 32 a fost adoptat. La art. 33 nu avem amendamente. Supun votului art. 33. Votați, vă rog. Cu 245 de voturi pentru și 182 de voturi contra, a fost adoptat art. 33. La art. 34 avem mai multe amendamente. De la poziția 40 la poziția 69 marginal? 42 marginal, la art. 34.
|
|
Domnul Corneliu-Florin Buicu: Dați-mi voie să fac o singură precizare. În textul legii, la art. 34 au fost incluse finanțări pentru spitale din România. Ne bucurăm că există aceste spitale finanțate și au fost incluse, dar suntem triști că apar doar cele care au fost trecute în proiectul de lege. Ne-am uitat foarte atent și am văzut, și am constatat foarte clar că sunt spitalele introduse de UDMR. Am propus la 42 finanțarea unui spital interesant și important, un spital care tratează inimi, tratează inima copiilor, și este vorba de Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, singura instituție care în momentul de față mai face transplantul cardiac și care tratează copii, și tratează copii nou-născuți, de inimă. Dintre copiii născuți în România, doar 300-400 pot fi tratați aici, existând 600 de copii care nu pot fi tratați. Prin amendament am solicitat finanțarea acestui obiectiv. Vă rog frumos să votați pentru Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul la art. 34, aflat pe poziția 42 marginal. Votați, vă rog. Cu 179 de voturi pentru, 232 de voturi împotrivă, 3 abțineri și un coleg care nu a votat, amendamentul de la poziția 42 marginal a fost respins. Dacă dintre amendamente mai există alte amendamente pe care să le susțineți? Care? 44.
|
|
Domnul Corneliu-Florin Buicu: Doamnelor și domnilor, Propunerea următoare este legată de un centru de mari arși, și România nu poate acum să trateze marii arși. Așa că, finanțarea pe care am propus-o prin amendament asigură construcția unui centru cu paturi de mari arși, dar și reorganizarea blocurilor operatorii și a paturilor de ATI la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș. Vă rog frumos să votați. Fac apel, pe de o parte, la parlamentarii de la toate partidele, și mă uit către cei care au ajuns la guvernare datorită arșilor.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la art. 34, aflat la poziția 44 marginal. Votați, vă rog. 178 de voturi pentru, 227 de voturi contra, 3 abțineri și un parlamentar care nu votează. Amendamentul de la poziția 44 este respins. Dacă mai aveți amendamente pe care doriți să le susțineți? Vă invit să susțineți amendamentul aflat la poziția 48 marginal.
|
|
Doamna Bianca-Mihaela Purcărin: Marginal 48. La alin. (5) al art. 34 se introduce o nouă literă. Se propune alocarea sumei de 69.794 mii lei pentru lucrări de reabilitare, modernizare și dotarea blocului operator a Spitalului Județean Bacău. Având în vedere contextul pandemic de infecții cu noul coronavirus și, mai ales, al situației epidemiologice actuale devine imperios necesară realizarea unor demersuri de limitare a efectelor pandemiei, prin creșterea capacității și îmbunătățirea infrastructurii medicale locale. În acest context, obiectivul de investiții "Reabilitare, modernizare și dotare bloc operator", din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, este necesar a fi realizat cu prioritate pentru a asigura un act medical de calitate tuturor specialităților ce-l deservesc. Siguranța actului medical în context pandemic reprezintă prioritatea noastră, iar finalizarea acestui obiectiv va crea premisele siguranței actului medical la standarde de calitate europene. Sursa de finanțare va fi prin redistribuirea sumelor prevăzute de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației, Anexa nr. 3/15/01, Grupa 51, Titlul 6 - "Transferuri între unități ale administrației publice".
|
|
Domnul Ludovic Orban: Ați terminat? Ați terminat? Supun votului amendamentul la art. 34, aflat la poziția 48 marginal. Votați, vă rog. Cu 164 de voturi pentru, 235 de voturi contra și 4 abțineri, amendamentul de la poziția 48 a fost respins. La ce poziție mai aveți?
|
|
Doamna Bianca-Mihaela Purcărin: Să ne explicați, totuși, cum Ministerul Sănătății a irosit cele 3 milioane de euro pentru un spital așa-zis de campanie ...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Doamnă, aici vă dau cuvântul ca să susțineți amendamente!
|
|
Doamna Bianca-Mihaela Purcărin: ...care este distrus la momentul acesta și nu folosește la nimic?!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Există sesiune specială de întrebări, interpelări. De asemenea, există sesiune de declarații politice. Aici se susțin amendamente. (Aplauze.) Dacă mai aveți de susținut la art. 34, amendamente? La poziția marginală 57. Poftiți, vă rog.
|
|
Doamna Georgeta-Carmen Holban: Mulțumesc. Amendamentul se referă la reparațiile capitale ale Sanatoriul TBC Moroeni - Corp Central din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Menționăm că acest spital, corpul central, 60% este renovat. Mai este nevoie de 40%, deci o finanțare de 4.000 mii lei. Sursa de finanțare: bugetul de stat, realocare din Fondul de Rezervă. Vă mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Deci, este amendament formulat la art. 37, poziția 57 marginal. Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. Cu 168 de voturi pentru și 231 de voturi contra, două abțineri, amendamentul de la poziția 57 marginal a fost respins. Dacă mai aveți de susținut amendamente? Spuneți, vă rog.
|
|
Doamna Viorica Sandu: 54.
|
|
Domnul Ludovic Orban: La poziția 54, da?
|
|
Doamna Viorica Sandu: Da. Se propune la art. 34 alin. (5) introducerea unei noi litere, și anume, este vorba de alocarea a 500.000 mii lei pentru extinderea Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sfântul Apostol Andrei". Prin realizarea acestui obiectiv se va construi o aripă nouă cu bloc, secție de anestezie și terapie intensivă, săli de naștere, precum și pentru extinderea secțiilor actuale ale Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sfântul Apostol Andrei" Galați. Vă mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 54 marginal. Votați, vă rog. Cu 170 de voturi pentru, 237 de voturi contra și o abținere, amendamentul de la poziția 54 marginal a fost respins. Da. Poftiți, vă rog! Poziția? 59.
|
|
Doamna Cristina-Elena Dinu: 59. Mulțumesc. La alin. (5) de la art. 34 se introduce o nouă literă care prevede Dispensar medical în orașul Bolintin-Vale, în valoare de 1.800 mii lei, investițiile în infrastructura spitalicească reprezentând un indicator de dezvoltare a unui stat, prin efectul pe care îl au asupra creșterii calității serviciilor medicale. Este nevoie de această investiție în județul Giurgiu, în al doilea cel mai mare oraș după municipiu. Mulțumesc foarte mult. Sursa de finanțare: Acțiuni generale ale Ministerului Finanțelor Publice.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 59. Votați, vă rog. Cu 161 de voturi pentru, 240 de voturi contra, două abțineri, amendamentul de la poziția 59 marginal a fost respins. Poftiți, vă rog. La același articol? Da?
|
|
Domnul Florian-Dorel Bodog: Poziția 60.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 60?
|
|
Domnul Florian-Dorel Bodog: Da. La art. 34 se introduce o nouă literă: "Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea - 45.000 mii lei". Alocarea de fonduri bugetare în regim de urgență pentru a fi luate toate măsurile obligatorii privind prevenirea și stingerea incendiilor, pentru protejarea vieții pacienților și a personalului, dar și a bunurilor aflate în dotare. Sursa de finanțare: Fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul formulat la art. 34, poziția 60 marginal. Votați, vă rog. Cu 160 de voturi pentru, 241 de voturi contra și o abținere a fost respins și amendamentul de la poziția 60 marginal. Nu mai există intervenții. Ca atare, vă supun votului, în calup, amendamentele de la pozițiile 40, 41, 43, 45, 46, 47, 49, 50, 51, 52, 53, 55, 56, 58, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69. Le-am scos pe cele care au fost votate individual. Votați, vă rog. Cu 133 de voturi pentru, 278 de voturi contra și o abținere au fost respinse amendamentele. Ca atare, voi supune votului adoptarea art. 34. Votați, vă rog. Cu 241 de voturi pentru, 164 de voturi împotrivă, art. 34 este adoptat. La art. 35 nu avem amendamente. Supun votului adoptarea art. 35. Votați, vă rog. Cu 240 de voturi pentru, 164 de voturi contra, art. 35 a fost adoptat. La art. 36 am înțeles că aveți o susținere în plen, poziția 70 marginal.
|
|
Domnul Vasile Dîncu: Doamnă președinte, Domnule președinte, Vă propun, în limita minutului pe care-l merită Academia Română, să motivez un pic un amendament, pentru că Academia Română funcționează cam cu 70% din bugetul pentru toate proiectele pentru care știm ce rol are Academia Română. Este un adevărat rezervor de aur cenușiu, de materie cenușie a României și este cel mai important factor de reziliență. Academia Română produce știință, și acesta este și un factor de producție. Tăierea cheltuielilor în zona aceasta, a Academiei Române, este o adevărată crimă. Dar, pentru asta vreau să vă propun un amendament pe care-l fac de regulă academicienii. Academicienii nu bat toba, academicienii nu ies la manifestații, academicienii, în general, știu să scrie, știu să citească și ne propun un amendament timorat, un amendament micuț, așa, care de fapt nici nu este un amendament. Este aproape o verificare pentru mașina asta de vot, a dumneavoastră, care calcă în picioare toate aceste amendamente care vin, de fapt, din partea necesară a construcției societății de la noi. Deci, amendamentul nostru nu cere bani, pentru că am înțeles că nu sunt bani, deși am avut mereu creștere economică. Și o să vi-l citesc. Este un amendament, aproape că este un amendament de verificare. Dacă chiar mașina de vot automată poate să calce și Academia Română în picioare?! Se referă, de fapt, la Editura Academiei. Și după art. 36 se introduce un nou articol, care va avea următorul enunț: "Veniturile extrabugetare realizate în mod ocazional de către Editura Academiei Române, potrivit art. 54 din statutul Academiei și Hotărârii Guvernului nr. 79/2003, se utilizează integral pentru editarea și tipărirea de cărți și realizarea unor dotări independente". Acesta este amendamentul și nu înțeleg cum ați putea să respingeți acest amendament care nu cere nimic. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 70 marginal, art. 36. Votați, vă rog. Cu 172 de voturi pentru, 229 de voturi contra, două abțineri, amendamentul a fost respins. Supun votului art. 36. Votați, vă rog. Cu 242 de voturi pentru și 168 de voturi contra, art. 36 a fost adoptat. La art. 37 avem un amendament. Dacă îl susțineți? Supun votului amendamentul de la poziția 71. Cu 166 de voturi pentru, 231 de voturi contra, amendamentul de la poziția 71 marginal este respins. Ca atare, supun votului adoptarea art. 37. Votați, vă rog. Cu 240 de voturi pentru, 173 de voturi contra, art. 37 este adoptat. La art. 38 avem două amendamente, la poziția 73 și 74. Dorește cineva să le susțină? Domnul Budăi?
|
|
Domnul Vasile-Daniel Suciu (din sală): La 72 marginal.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 72 marginal e la art. 44. Deci nu aveți aici. Ca atare, supun votului... E la art. 44 poziția 72! Acum suntem la art. 38, cu Academia Oamenilor de Știință. Deci nu aici! Pe acestea nu le susțineți. Ca atare, supun votului amendamentele de la pozițiile 73 și 74 marginal. Votați, vă rog. Cu 143 de voturi pentru, 267 de voturi contra și o abținere, cele două amendamente la art. 38 sunt respinse. Supun votului adoptarea art. 38. Votați, vă rog. Cu 236 de voturi pentru, 176 de voturi contra, art. 38 este adoptat. La art. 39 nu avem amendamente depuse. Supun votului adoptarea art. 39. Votați, vă rog. Cu 232 de voturi pentru, 179 de voturi contra, a fost adoptat art. 39. Puteați să-l citiți, că e vorba de bani pentru exproprieri. La art. 40 nu avem amendamente. Supun votului adoptarea art. 40. Votați, vă rog. Cu 234 de voturi pentru, 177 de voturi contra, art. 39 este adoptat. La art. 40 nu avem amendamente. Supun votului adoptarea art. 40. Votați, vă rog. Cu 236 de voturi pentru, 174 de voturi contra, a fost aprobat art. 40. Art. 41. Nu avem amendamente. Supun votului art. 41. Votați, vă rog. Cu 236 de voturi pentru, 175 de voturi contra, art. 41 a fost adoptat. Art. 42. Nu avem amendamente formulate. Supun votului adoptarea art. 42. Votați, vă rog. Cu 235 de voturi pentru, 173 de voturi contra și o abținere, art. 42 a fost adoptat. Art. 43. Nu avem amendamente. Supun votului art. 43. Votați, vă rog. Cu 237 de voturi pentru, 175 de voturi contra și o abținere, art. 43 este adoptat. La art. 44 avem un amendament, poziția 72 marginal. Am înțeles că doriți să-l susțineți. Poftiți, vă rog.
|
|
Domnul Leonard Azamfirei: Da. Vă mulțumesc. Acest amendament încearcă să restabilească prevederile Legii educației naționale, în așa fel încât să se aloce cei binecunoscuți 5% din PIB pentru învățământ, pentru educație, 1% pentru cercetare, și mai ales prorogarea termenelor care deja au apărut în acest proiect pentru anul 2021. Și, dacă ar fi să-l credem pe domnul prim-ministru Cîțu, am accepta ad litteram declarația Domniei Sale, conform căreia nu vede în Educație o prioritate. Îmi veți permite să nu îi dau crezare, din convingere că pentru formarea sa profesională - și nu cred că din alte rațiuni - a ales să investească și Domnia Sa, nu doar material, dar și timp prețios în educație. Va fi aflat, cu siguranță, că aceasta i-a adus mai apoi, meritoriu, și, să sperăm, meritat, un loc în rândul celor cu carte. Pandemia a fost ca o hârtie de turnesol în a arăta vulnerabilitatea și handicapurile sistemului de educație din România. Prioritizarea investițiilor pentru dezvoltarea unui sistem de învățământ modern reprezintă o urgență egală doar cu cea a investiției reale în cercetare. Așteptăm să avem universități puternice, să nu plece tinerii să studieze în afara țării și alocăm la nivel național mai puțin decât bugetul unei universități din topul mondial? Educația nu este ca Sănătatea, unde consecințele tragice ale lipsei de investiții se pot vedea repede. Nu amputați astăzi această șansă! Vă mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Deci avem amendament la art. 44, poziția 72 marginal. Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. 171 de voturi pentru, 238 de voturi contra și o abținere. Amendamentul a fost respins. Supun votului adoptarea art. 44. Votați, vă rog. 237 de voturi pentru, 171 de voturi contra. Art. 44 a fost adoptat. La art. 45 avem amendamente - poziția 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, marginal. Dacă doriți să susțineți?
|
|
Domnul Bogdan-Gruia Ivan: Da. Mulțumesc, domnule președinte. Sărut mâinile, doamnelor! Bună ziua, domnilor! Nu am auzit astăzi, absolut deloc pomenit, ceva despre tineri sau despre studenți în prioritățile bugetului pe anul 2021. Și vin astăzi, în fața dumneavoastră, cu o propunere clară, care să ajute dezvoltarea tinerilor de geniu ai României, aici, acasă - Programul Start-up pentru studenți, inițiat de Grupul parlamentarilor PSD. (Aplauze.) Acest program nu este un moft al stângii, acest program este acel proiect care poate să dea o șansă reală miilor de tineri geniali din România, să stea aici, să investească, să inoveze, să dezvolte România. Este un proiect gândit, creat, construit împreună cu studenții, cu universitățile, cu mediul de afaceri. Mă uit la voi, stimați colegi tineri din PNL și din USR, vă cunosc pe o parte dintre voi, sunteți oameni decenți, de bun-simț, și vă rog, în numele milioanelor de tineri din România, să lăsați deoparte ceea ce v-au spus liderii voștri, să votați pentru acest proiect. Pe noi, pe noi toți, ne-au trimis oamenii aici. Nu v-au trimis nici domnul Barna, nici domnul Cîțu, ci oamenii ne-au trimis aici. Și în fața lor trebuie să ne plecăm și pe ei trebuie să-i slujim - pe oameni. (Aplauze. Vociferări.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Ați terminat?
|
|
Domnul Bogdan-Gruia Ivan: Și la art. 45. Propun introducerea unui nou articol, art. 451, care va avea următorul cuprins: "Art. 451 - În vederea sprijinirii studenților pentru începerea unei afaceri se instituie Programul național Start-up pentru studenți ca un program multianual gestionat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului". Stimați colegi ai puterii, Dacă astăzi veți vota împotriva acestui proiect, declarați război unei generații întregi de români, care reprezintă România de astăzi și de mâine - studenți, tineri, copii, care trebuie să facă România din nou adevărată.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Vă mulțumesc.
|
|
Domnul Bogdan-Gruia Ivan: Vă mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Dacă votați împotriva amendamentului, declarați război copy-paste-ului, întrucât există un Program Start-up Students finanțat din fonduri europene. Ca atare, nu faceți altceva decât să copiați... (Vociferări.)
|
|
Domnul Bogdan-Gruia Ivan: Nu, nu e finanțat. Domnule președinte, acel program... (I se întrerupe microfonul.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Nu v-am dat cuvântul, da? Vă rog... (Vociferări.) Nu m-am referit... (Vociferări.) ...nu i-am pronunțat numele, nu are drept la replică. (Vociferări.) Ca atare, și-a prezentat amendamentul. Dacă mai are de susținut alt amendament, poate să-l susțină. (Vociferări.) Eu n-am invocat dreptul la replică, deși m-ați pomenit, aproape toți de la PSD, în discursul dumneavoastră. Deci, supun votului amendamentul de la poziția 75 marginal. Votați, vă rog. (Domnul deputat Alfred-Robert Simonis solicită să ia cuvântul.) Suntem în procesul votului. (Vociferări.) Dar să fie la procedură, să nu dai replică la o chestiune care...
|
|
Domnul Marius-Constantin Budăi (din sală): Plenul e suveran, domnule președinte!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Și plenul e suveran. Regulamentul e suveran! (Vociferări.) Și plenul, dar Regulamentul e suveran. Cu 174 de voturi pentru, 235 de voturi contra și două abțineri, amendamentul de la poziția 75 marginal a fost respins. (Vociferări.) Domnul lider al PSD cere cuvântul a opta oară pe procedură. Să vă referiți la procedură.
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis: Așa este dacă greșiți mult. Pe procedură, domnule președinte. Vă rog să respectați Regulamentul și să aveți eleganța ca atunci când faceți declarații politice să veniți la tribuna asta de jos. (Vociferări. Aplauze.) Voci de la PSD: Bravo! Bravo, Freddy! (Aplauze. Vociferări.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Da. Da. N-am făcut o declarație politică, am restituit un adevăr. (Vociferări.) Dacă mai aveți susțineri, dintre amendamentele depuse? Poftiți, vă rog, doamnă deputat. La ce poziție?
|
|
Doamna Simona Bucura-Oprescu (din sală): 76.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 76.
|
|
Doamna Simona Bucura-Oprescu: Stimați colegi, În România, natalitatea trebuie să devină o prioritate națională, fiindcă, din păcate, în România zilelor noastre sunt mai mulți români care mor decât cei care se nasc. Din păcate, în luna decembrie a anului trecut am constatat cu toții că în România au murit cei mai mulți români, după al Doilea Război Mondial. Prin urmare, gândindu-ne la faptul că, până în 2050, un studiu al Academiei Române ne arată, ne relevă faptul că populația României se va înjumătăți, concluzia pe care o tragem cu toții este aceea ca există riscul ca sistemul de pensii să ajungă în colaps. O măsură pentru care cu toții trebuie să ne unim forțele. O măsură pe care Partidul Social Democrat a propus-o prin Programul de guvernare este măsura legată de Programul național de stimulare a creșterii natalității. Adică încercăm să acordăm un voucher de 2.000 de lei pentru fiecare copil care se naște. (Vociferări.) Vă fac următoarea propunere. După art. 45 se introduce un nou articol, art. 451, care va avea următorul cuprins: "Art. 451 - Începând cu prima zi a lunii următoare intrării în vigoare a prezentei legi se instituie stimulul pentru natalitate constând într-un tichet de valoare în sumă de 2.000 lei care se va acorda la nașterea fiecărui copil". Acest program va fi finanțat prin creșterea colectării și reducerea evaziunii fiscale. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la art. 45, de la 76 marginal. Voci de la PSD: Timpul!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Opriți timpul! Votați, vă rog. 169 de voturi pentru, 229 de voturi contra, două abțineri. Amendamentul a fost respins. Dacă la art. 45 mai există...? Poftiți, domnule senator Corlățean.
|
|
Domnul Titus Corlățean: Mulțumesc, domnule președinte. Stimate colege, Stimați colegi. Marginal 77. Grupurile parlamentare ale PSD prezintă un amendament care în mod normal nu poate fi refuzat de majoritatea parlamentară. Pe scurt, vă propunem introducerea a două articole noi, art. 451 și, respectiv, art. 452, care se referă la statutul profesorilor, cadrelor didactice ale copiilor, tinerilor din școlile României: "Art. 451 - Prin excepție de la prevederile alin. (4) al art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ beneficiază de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022 începând cu prima zi a lunii următoare intrării în vigoare a prezentei legi". Și respectiv, ca și corelare: "Art. 452 - De la intrarea în vigoare a prezentei legi, drepturile salariale" ale celor menționați, "altele decât sporurile și indemnizațiile, se calculează prin raportare la salariile de bază aflate în plată, potrivit art. 38 alin. (41) din Legea nr. 153/2017". Indicăm și suma și impactul bugetar, respectiv 750.000 mii lei și respectiv, pentru calcularea prin raportare la salariile de bază aflate în plată, suma de 350.000 mii lei. Indicăm și sursa de finanțare - realocare din Fondul de rezervă. Și ultimele două comentarii, pe scurt. Dacă considerăm cu toții rolul profesorilor și considerăm educația ca o prioritate, nu doar declarativ, ci în realitate, și ținând cont de ordinea de priorități, vă invităm să votați acest lucru. Și pentru majoritatea parlamentară este un bun prilej să modifice greșelile foarte serioase pe care le-ați comis deja, și anul trecut și anul acesta, atunci când i-ați pus pe dascăli pe ultimul plan - și la vaccinare, și atunci când ați înghețat salariile, anul trecut, deși trebuiau să crească... (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Vă rog...
|
|
Domnul Titus Corlățean: ...de la 1 septembrie...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Vă rog să vă limitați la...
|
|
Domnul Titus Corlățean: ...și când ați înghețat...
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...prezentarea amendamentului.
|
|
Domnul Titus Corlățean: Voi încheia, domnule președinte, și mulțumesc pentru răbdarea dumneavoastră, adăugând că datorită faptului că aveți în structura Guvernului doi miniștri - ministrul educației, domnul Cîmpeanu, și ministrul finanțelor, domnul Nazare - care, și prin educație, dar și prin sensibilitatea față de această temă, sunt peste media guvernamentală, sunt convins că vor încerca să influențeze în bine majoritatea parlamentară. Așa că vă invităm să votați acest amendament esențial. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Da. Supun votului amendamentul la art. 45, de la poziția 77 marginal. Votați. 176 de voturi pentru, 231 de voturi contra. Amendamentul a fost respins. Da, poftiți, domnule deputat. Marginal 78, da?
|
|
Domnul Sorin Mihai Grindeanu: Anul 2020 a însemnat, domnilor de la guvernare, cel mai mare deficit comercial al României - 18,3 miliarde de euro. Cu 1,1 miliarde de euro mai mult decât în 2019. Exporturile, sub înțeleapta dumneavoastră conducere de dreapta, au fost reduse cu 10%. În tot ceea ce propuneți în Proiectul de buget nu stimulați deloc producția autohtonă. De aceea, vă propunem un program numit "Fabricat în România". La art. 45 adăugăm art. 451. "Art. 451 - În vederea stimulării ofertei naționale de bunuri și servicii se instituie Programul național «Fabricat în România»". Este necesară implementarea Programului pentru stimularea investițiilor mari, în vederea finanțării celor care antrenează un număr mare de furnizori locali, în întregul lanț de producție. Criteriile prioritare ar trebui să fie crearea de locuri de muncă și transferul tehnologic. Vă mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul la art. 45, la poziția 78 marginal. Votați, vă rog. 181 de voturi pentru, 226 de voturi contra. Amendamentul a fost respins. Dacă mai susțineți vreun amendament de la art. 45? Doamna senator, vă rog. Să ne spuneți la ce poziție susțineți.
|
|
Doamna Gabriela Firea: 79.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 79 marginal.
|
|
Doamna Gabriela Firea: Mulțumesc. Doamnă președinte, Domnule președinte, Stimați secretari și Dragi colegi, Domnule președinte, Am feeling-ul că v-am convins. Pentru că și la intrarea în această sală și la ieșirea în pauză erați foarte pozitiv și doriți să transmiteți tuturor mamelor din România că sunteți alături de ele și că vă mențineți toate promisiunile din campania electorală. (Aplauze.) Dați-mi voie, în minutele noastre, bineînțeles, să am și o scurtă declarație politică. (Vociferări.) Este și normal...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Nu, trebuie să susțineți...
|
|
Doamna Gabriela Firea: ...normal să se întâmple acest lucru...
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...amendamentul în limita unui minut.
|
|
Doamna Gabriela Firea: Pentru susținerea amendamentului într-un minut și pentru că noi respectăm partidele istorice și Partidul Național Liberal care ar trebui să aprecieze și istoria, dar și istoria recentă, haideți să ascultăm foarte pe scurt ce spuneau colegii dumneavoastră despre alocații când erau în opoziție. (La microfon este prezentată o înregistrare cu vocea doamnei deputat Raluca Turcan.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Doamnă Firea, trebuie să susțineți dumneavoastră amendamentul, nu să dați... nu să dați...
|
|
Doamna Gabriela Firea: Imediat.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Nu, nu am obiceiul să tai microfonul, decât... (Vociferări.) ...dar să știți că e oarecum lipsit de... (Vociferări. Rumoare. Aplauze) ...lipsit de regulament. (Vociferări. Rumoare. Aplauze.) Ați terminat de susținut amendamentul?
|
|
Doamna Gabriela Firea: Stați să-l ascultați și pe domnul Sighiartău, poate i-ați uitat declarația. (La microfon este prezentată o înregistrare cu vocea domnului deputat Robert-Ionatan Sighiartău.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Ați terminat de susținut amendamentul sau dați citate din înaintași? Doamnă senator, vă cer să vă susțineți amendamentul...
|
|
Doamna Gabriela Firea: Da, domnule președinte, îmi susțin amendamentul.
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...în limitele Regulamentului... care presupune să vă argumentați... (Aplauze. Vociferări.)
|
|
Doamna Gabriela Firea: Și vă rog frumos să aprobați și dumneavoastră și colegii dumneavoastră aplicarea Legii pentru dublarea alocațiilor. Creșterea acestora cu 300 de lei pentru copiii între 2 ani și 18 ani, și creșterea să ajungă la 600 de lei pentru bebeluși - ați aruncat pe aici niște păpuși, nu v-au interesat bebelușii - și, de asemenea, până la 3 ani, pentru copiii cu dizabilități. Domnule prim-ministru, ați plecat și astăzi din sală. Acesta este respectul pe care îl arătați parlamentarilor. Și ai puterii și ai opoziției!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Doamnă senator, ce legătură are cu amendamentul? Vă...
|
|
Doamna Gabriela Firea: Închei. Sursa de finanțare...
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...readuc aminte că la... bugetul pe 2019...
|
|
Doamna Gabriela Firea: Mâncați din timpul meu.
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...premierul nici măcar...
|
|
Doamna Gabriela Firea: Mâncați din timpul meu...
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...nu și-a susținut bugetul. A susținut ministrul...
|
|
Doamna Gabriela Firea: ...domnule președinte...
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...finanțelor...
|
|
Doamna Gabriela Firea: ...mâncați din timpul meu.
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...pentru că premierul nu era capabil.
|
|
Doamna Gabriela Firea: Promit să nu vă întrerup din timpul dumneavoastră.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Vă rog să vă apropiați de final.
|
|
Doamna Gabriela Firea: Mă apropii de final dacă mă lăsați. Dacă vorbiți peste mine, nu pot să...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Păi, dar vorbiți numai pe lângă.
|
|
Doamna Gabriela Firea: OK.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Vă ocupați cu orice alt lucru decât cu susținerea amendamentelor.
|
|
Doamna Gabriela Firea: Lăsați-i pe cetățeni să spună dacă vorbim pe lângă.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Citiți Regulamentul și veți vedea că am dreptate.
|
|
Doamna Gabriela Firea: Dacă alocațiile copiilor și creșterea acestora înseamnă vorbe pe lângă, înseamnă că aceasta este situația. Voci de la PSD: Alocații! Alocații! Alocații! Alocații!
|
|
Doamna Gabriela Firea: Haideți să votați creșterea alocațiilor pentru copii! Voci de la PSD: Alocații! Alocații! Alocații! Alocații!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul la art. 45, de la poziția 79 marginal. Votați, vă rog. (Vociferări.) 183 de voturi pentru, 227 de voturi contra, două abțineri. Amendamentul a fost respins. Poziția 80 marginal Vă rog.
|
|
Doamna Oana-Consuela Florea: Marginal 80. Dragi colegi, Eu nu mi-am pierdut optimismul și sper să vă conving să votați acest amendament. Știți că guvernarea PSD a mărit salariile cadrelor medicale, la nivel european. Știți, da, colegii de la PNL? Știți. E, a mai rămas un pic, uite atât, foarte... un pic. Mai sunt vreo 400 de persoane la nivel național, nimic mai mult, să le măriți și lor salariile. Respectiv, asistenți sociali, logopezi și sociologi. Sunt doar 400 de persoane la nivel național. Lucrează în prima linie COVID cu colegii lor, medici și asistenți, dar nu au beneficiat de această mărire de salariu. Vorbeam cu unul dintre ei și-mi spunea, știi, din salariul meu, acesta, nemărit, eu, nu de puține ori, plătesc taxele ca să fac buletine mămicilor care se internează să nască și, eventual, vor să-și abandoneze și copilul. Da, eu fac buletine ca să dau voturi în plus, vouă, celor care nu le pasă de mine. Haideți să arătăm că ne pasă și vă solicit și acest vot. Până la urmă, știți care e impactul bugetar? 0,001... (Vociferări.) Nu neapărat din PIB, din cât a împrumutat domnul Cîțu. Nu-i aici, că poate ne-ar spune.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Ați terminat, doamnă?
|
|
Doamna Oana-Consuela Florea: N-am terminat, domnule președinte, că ar trebui să citesc și amendamentul. (Râsete.) După art. 45 se introduce un nou articol 451, cu următorul conținut: "Art. 451 - În aplicarea prevederilor art. 38 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările si completările ulterioare, începând cu luna martie 2021, personalul din sistemul sanitar care ocupă funcțiile de asistent social, logoped și sociolog, beneficiază de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022". Sursa de finanțare - realocare din Fondul de rezervă al Guvernului. Vă mulțumesc și contez pe votul dumneavoastră. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 80 marginal. Votați, vă rog. Cu 177 de voturi pentru, 235 de voturi contra și două abțineri, amendamentul de la poziția 80 marginal a fost respins. Mai avem un amendament la art. 45, poziția 81. Poftiți, domnule deputat.
|
|
Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Marginal 81. Domnule președinte al Camerei și președinte de ședință comună, Ați depășit toți foștii ex-președinți ai Camerei Deputaților. N-am mai auzit până acum să întrerupi opoziția pe timpul ei. (Vociferări. Aplauze.) Nu s-a mai întâmplat vreodată să fie întreruptă opoziția pe timpul ei. (Vociferări.) Am venit cu o propunere foarte... Îmi pare foarte rău că nu e aici domnul prim-ministru, dar sigur are probleme urgente. (Râsete. Vociferări.) Urmează cea mai mare fraudă din România și cea mai mare ticăloșie pe care poate să o facă o coaliție pierzătoare în timpul unei crize economice - aceea de a vinde bunul nostru, al fostelor generații și al viitoarelor generații. Și aici o să mă refer, astăzi, numaidecât, la CEC și am să vă propun un amendament pe care n-o să vă rog să-l votați, pentru că n-o să-l votați. Și o să vindeți CEC. Dar rețineți ziua de astăzi, că dacă nu va trece acest amendament, CEC, ultima bancă a românilor, pe care o găsiți în ultimul cătun din această țară, va fi vândută de domnul Cîțu, să-și acopere deficitul, la pachet cu Nuclearelectrica, cu Hidroelectrica, cu Aeroportul Otopeni. După art. 45... "Art. 451 (1) Se autorizează Ministerul Finanțelor să acorde un împrumut subordonat către CEC BANK S.A., denumit în continuare CEC sau împrumutat, în valoare de până la 1.400.000.000 lei, pe o perioadă de 10 ani, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor de la o poziție distinctă de cheltuieli din cadrului titlului 80 «Împrumuturi», în limita creditelor bugetare aprobate în bugetul de stat cu această destinație". Vă rog frumos să rețineți această zi fiindcă urmează cea mai mare fraudă. Este vorba de 10 miliarde de euro. Atât valorează aceste societăți ale românilor! Și au 36.000 de angajați. (Aplauze. Vociferări.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Deci pentru... restituirea... adevărului.
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală): Timpul!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Opriți timpul! În conformitate cu procedura pe care am adoptat-o, timpul de susținere a unui amendament este de un minut. Cumulat, e adevărat, cu un termen de susținere a amendamentelor în plen la fiecare corp al bugetului. Eu am respectat ceea ce a hotărât majoritatea parlamentară, ca să se susțină amendamentul într-un minut. De altfel, orice prelungire a susținerii amendamentului de către un reprezentant al grupului dumneavoastră parlamentar se face în dauna altor colegi sau poate a altor colegi din opoziție, care ar fi putut să-și susțină amendamentul dacă respectați minutul pe care l-am hotărât împreună în plen. (Vociferări.) Supun votului amendamentul la art. 45, poziția 81 marginal. Votați, vă rog. (Vociferări.) 181 de voturi pentru, 235 de voturi contra și două abțineri. A fost respins amendamentul de la poziția 81 marginal. Ca atare, s-au supus votului toate amendamentele. Ca... (Vociferări.)
|
|
Domnul Marius-Constantin Budăi (din sală): La art. 46.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Unde aveți? E art. 45.
|
|
Domnul Marius-Constantin Budăi (din sală): 45, dar urmează 46.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Păi, când ajungem la art. 46 discutăm. (Vociferări.) Păi, după ce supunem votului art. 45, domnule vicepreședinte, da? Supun votului adoptarea art. 45. Votați, vă rog. (Vociferări.) Cu 240 de voturi pentru, 176 de voturi împotrivă și două abțineri a fost adoptat art. 45. Art. 46, care vine după art. 45, conține amendamentul cu poziția 82 marginal. Poftiți, vă rog.
|
|
Domnul Marius-Constantin Budăi (din sală): Urmează 47.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Da. Rugămintea mea este să fiți mai alerți, că mai sunt colegi de la AUR, care vor să susțină amendamente și cred că e și dreptul lor. Ați monopolizat microfonul, din opoziție.
|
|
Doamna Viorica Sandu: Îmi dați voie? Voi citi amendamentul cu numărul marginal 82. Se referă la o reformulare a art. 46 alin. (4), ca urmare a încălcării principiului predictibilității. Articolul 46 alin. (4) se modifică și va avea următorul cuprins: "Operatorii economici care în anul 2020 au realizat profit și nu înregistrează plăți restante mai mari decât nivelul programat la data de 31 decembrie 2020 pot majora câștigul mediu brut lunar pe salariat, cu condiția ca indicele de creștere a acestuia să nu depășească indicele de creștere a productivității muncii calculate în unități valorice sau fizice, după caz, precum și cu condiția să nu programeze pierderi și/sau plăți restante". Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul la art. 46, la poziția 82 marginal. Votați, vă rog. Cu 177 de voturi pentru, 241 de voturi contra, amendamentul a fost respins. Supun votului art. 46. Votați, vă rog. Cu 240 de voturi pentru, 175 de voturi împotrivă, art. 46 a fost adoptat. La art. 47 avem un amendament la poziția 83. Înainte de a vă da cuvântul, supun votului adoptarea titlului Capitolului III, "Dispoziții finale". Votați, vă rog. Dar cum ați vrea să le spunem dacă votați contra? "Dispoziții ..." Cu 236 de voturi pentru, 174 de voturi contra, o abținere, titlul Capitolului III - îl mai citesc o dată - "Dispoziții finale" a fost adoptat. Amendament la poziția 83. Vă ascultăm.
|
|
Domnul Dumitru Coarnă: Da, domnule președinte. Vă mulțumesc. Este vorba despre instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională. Noi am intrat în Legea nr. 153 ultimii, în ianuarie 2019, avem foarte multe disfuncții în salariu. Practic, această lege, dacă curgea aplicat, așa cum este scris în lege acum, în 2022 eliminam aceste disfuncții. De aceea, vă propun următorul amendament, după art. 47, art. 471: "În aplicarea prevederilor art. 38 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna martie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în Anexa VI Familia ocupațională de funcții bugetare «Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională», precum și personalul civil care își desfășoară activitatea în sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, va fi stabilit în conformitate cu prevederile art. 38 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare". Vă mulțumesc. Eu sunt pesimist, dar să știți că nevoia de siguranță este o nevoie primară, o nevoie obiectivă. Nu avem siguranță, restul e doar cancan. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 83 marginal, la art. 47. Votați, vă rog. Cu 172 de voturi pentru, 229 de voturi contra și 5 abțineri, amendamentul a fost respins. În consecință, supun votului adoptarea art. 47. Votați, vă rog. Cu 238 de voturi pentru, 172 de voturi contra, a fost adoptat art. 47. La art. 48 avem amendamente. Dacă doriți să le susțineți în plen? Dacă nu doriți, supun votului respingerea amendamentelor formulate la art. 48, pe pozițiile 85, 86, 87 și 88. (Vociferări.) A, nu, supun votului amendamentele, aveți dreptate. 84, 89, 90 și 91. Deci repet, la art. 48, supun votului amendamentele de la 84 până la 91. Votați, vă rog. Cu 168 de voturi pentru, 234 de voturi împotrivă și două abțineri, amendamentele au fost respinse. Supun votului art. 48... (Domnul senator Titus Corlățean solicită să ia cuvântul.) Întâi votăm și după aceea discutați de procedură. Le-am supus votului că nu a existat susținere. Bine. Spuneți, vă rog, domnule senator.
|
|
Domnul Titus Corlățean: Mulțumesc, domnule președinte. Ați supus votului - și vă rog să luați înregistrarea - respingerea amendamentelor ...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Nu, nu, nu! Am supus votului amendamentele ...
|
|
Domnul Titus Corlățean: Așa ați supus votului, respingerea amendamentelor. Voturile pentru au fost mai puține decât împotrivă. Așa că vă rog să trageți concluzia corespunzătoare. Amendamentele au fost aprobate. Mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Iar eu vă rog pe dumneavoastră să fiți atent la ceea ce supun votului în final, nu să veniți cu speculații care n-au niciun fond! Domnul lider Andronache, vă rog.
|
|
Domnul Gabriel Andronache: În mod evident, domnule președinte, ați rectificat prima afirmație și ați spus foarte clar că supuneți votului amendamentele. Chiar ați spus de două ori lucrul acesta. Mai multă atenție, stimați colegi! Mulțumesc.
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis: Pentru a ne clarifica, domnule președinte, vă solicit o pauză de 20 de minute, ca să consultăm stenograma. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Domnule lider, o să dăm o pauză, dar după ce finalizăm dezbaterile la cele 57 de articole, că sunt amendamentele depuse de dumneavoastră. Supun votului adoptarea art. 48. Votați, vă rog. Cu 238 de voturi pentru, 169 de voturi împotrivă, art. 48 a fost adoptat. Articolul 49. Nu avem niciun amendament. Supun votului adoptarea art. 49. Votați, vă rog. Cu 239 de voturi pentru, 169 de voturi împotrivă, art. 49 a fost adoptat. La art. 50 avem amendament, poziția marginal 92. Poftiți, vă rog, domnule senator.
|
|
Domnul Claudiu-Richard Târziu: Voi fi foarte concis, așa cum am promis. La alin. (2) al art. 50 al legii propunem următorul cuprins: "Pentru anul 2021, pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor, se alocă suma de 1.000.000 de euro/lună". Considerăm că suma prevăzută de Guvern - 442.200 de euro/lună - este insuficientă. De asemenea, dacă îmi permiteți, am dori introducerea unui articol nou la art. 51, după aceea.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Păi, nu, aceea când discutăm art. 51 o să vă dau cuvântul. Trebuie să finalizăm dezbaterea la art. 50. Supun votului amendamentul de la poziția 92 marginal. Votați, vă rog. Cu 156 de voturi pentru, 221 de voturi contra și o abținere, a fost respins amendamentul. Supun votului adoptarea art. 50. Votați, vă rog. Cu 227 de voturi pentru, 173 de voturi contra, art. 50 a fost adoptat. La art. 51 avem formulat un amendament, la poziția 93 marginal. Doriți să-l susțineți, domnule senator? Poftiți, vă rog.
|
|
Domnul Claudiu-Richard Târziu: Da.
|
|
Domnul Ludovic Orban: La 51.
|
|
Domnul Claudiu-Richard Târziu: Am vrea să introducem un nou articol, art. 511 care va avea următorul cuprins: "În cursul anului 2021, tuturor persoanelor îndreptățite conform legii li se vor acorda vouchere de vacanță la nivelul anului 2020". Considerăm că această măsură este una bună pentru toată lumea, atât pentru angajații care beneficiază de ea, cât și pentru operatorii din turism. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului... (Domnul deputat Gabriel Andronache solicită să ia cuvântul.) Spuneți, domnule lider!
|
|
Domnul Gabriel Andronache: Pe procedură, domnule președinte. Le acordăm colegilor de la AUR beneficiul faptului că sunt la primul mandat. Domnul senator nu este autorul acestui amendament și nici Grupul parlamentar AUR nu este trecut ca autor de amendament, dar vă rugăm să-l supuneți votului dacă a fost prezentat amendamentul. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Voi supune votului. Deci este amendamentul formulat de doamna senator Rodica Boancă, la poziția 93 marginal, la art. 51. Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. Cu 170 de voturi pentru, 230 de voturi contra, amendamentul a fost respins. Supun votului art. 51 în integralitatea sa. Votați, vă rog. Cu 230 de voturi pentru, 171 de voturi contra și o abținere, art. 51 a fost adoptat. La art. 52 nu avem amendamente. Supun votului... (Vociferări.) Nu. Articolul 52. Supun votului adoptarea art. 52. Votați, vă rog. Cu 231 de voturi pentru, 174 de voturi contra, art. 52 a fost adoptat. Articolul 53. Nu avem amendamente. Supun votului art. 53. Votați, vă rog. Cu 234 de voturi pentru, 174 de voturi contra, art. 53 a fost adoptat. Articolul 54. Nu avem amendamente. Supun votului adoptarea art. 54. Votați, vă rog. Cu 233 de voturi pentru, 176 de voturi contra, art. 54 a fost adoptat. La art. 55 nu avem amendamente. Supun votului art. 55. Votați, vă rog. Cu 234 de voturi pentru, 175 de voturi contra, art. 55 a fost adoptat. La art. 56 nu avem amendamente. Supun votului adoptarea art. 56. Votați, vă rog. Cu 235 de voturi pentru, 171 de voturi contra, art. 56 a fost adoptat. Mai avem un articol din articolele legii, art. 57, de asemenea fără amendamente. Supun votului art. 57. Votați, vă rog. Cu 231 de voturi pentru, 170 de voturi contra, a fost adoptat art. 57. Vă formulez propunerea - este ora 21,00 - să facem o pauză de 30 de minute și să reluăm dezbaterea anexelor la 21,30. Supun votului. Votați, vă rog. E pauză. Eu vreau să votați. (Vociferări.) Ne revedem la 21,30.
|
|
După pauză
|
|
Domnul Ludovic Orban: Rog liderii de grup să-și invite colegii deputați și senatori în sală, ca să putem relua dezbaterea pe articole la Legea bugetului de stat. Doamnelor și domnilor deputați, Am rugămintea să luați loc. Continuăm dezbaterea pe articole la Legea bugetului de stat. Am finalizat adoptarea celor 57 de articole ale legii. Trecem la anexe. Anexa nr. 1: "Sinteza - Bugetul de stat pe anii 2019-2024". Nu există amendamente. Dacă aveți intervenții? Dacă nu aveți intervenții, supun votului Anexa nr. 1. Votați, vă rog. Cu 202 voturi pentru și 106 voturi contra, Anexa nr. 1 a fost adoptată. Anexa nr. 2: "Sinteza cheltuielilor pe surse de finanțare - capitole, subcapitole, paragrafe, titluri de cheltuieli, articole, alineate pe anii 2019-2024". Nu sunt amendamente. Supun votului adoptarea Anexei nr. 2. Votați, vă rog. Cu 216 voturi pentru, 136 de voturi contra, Anexa nr. 2 a fost adoptată. Trecem la Anexa nr. 3 și începem cu Anexa nr. 3/01 - Administrația Prezidențială. Avem la poziția 1 marginal un amendament respins. Dacă se dorește susținerea amendamentului? Dacă nu, supun votului ... (Domnul deputat Ciprian-Titi Stoica solicită să ia cuvântul.) Spuneți, vă rog!
|
|
Domnul Ciprian-Titi Stoica: Bună seara tuturor! Am și eu un amendament. Reprezint aici Grupul parlamentar AUR și am dori să reducem cu 1.256 mii de lei din Legea bugetului de stat pe anul 2021 de la Administrația Prezidențială, astfel încât să revenim la nivelul bugetului din anul 2018. Așa cum domnul președinte a enunțat de mai multe ori că este solidar cu toți românii, haideți să facem și Administrația Prezidențială să fie solidară. 1.256 mii lei de nu este o sumă mare. Se reduce de la 58.814 mii de lei la 57.558 de mii de lei. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 45 de voturi pentru, 97 de abțineri și 228 de voturi contra. Amendamentul a fost respins. Supun votului Anexa nr. 3/01 - Administrația Prezidențială. Votați, vă rog. 232 de voturi pentru, 144 de voturi contra. A fost adoptată Anexa nr. 3/01. Anexa nr. 3/02 - Senatul României. Nu există amendamente. Supun votului adoptarea Anexei nr. 3/02. Votați, vă rog. Cu 238 de voturi pentru, 143 de voturi contra și o abținere a fost aprobată Anexa nr. 3/02 - Senatul României. Anexa nr. 3/03 - Camera Deputaților. Nu avem amendamente. Supun votului Anexa nr. 3/03. Votați, vă rog. 237 de voturi pentru, 150 de voturi contra. A fost aprobată Anexa nr. 3/03. Anexa nr. 3/04 - Înalta Curte de Casație și Justiție. Avem 8 amendamente respinse. Dacă doriți să susțineți? Poftiți, domnule senator.
|
|
Domnul Robert-Marius Cazanciuc: Mulțumesc, domnule președinte. Stimați colegi, Din cele 8 amendamente respinse din păcate, voi supune atenției dumneavoastră marginal 8, Capitolul 5001, Grupa 71, Titlul XII - "Active nefinanciare". Suplimentarea cu 8.017 mii de lei solicitați de Înalta Curte pentru rezolvarea unor probleme de funcționare. Ale cui? Ale Înaltei Curți. Stimați colegi din Coaliția de guvernare, sunteți campionii dublei măsuri. Ați vorbit mereu de justiție în folosul cetățenilor. Vorbe goale despre dreptate și egalitate în fața legii. Se înfăptuiește, spune Constituția în art. 126, de către Înalta Curte, justiția în România. Și ce faceți dumneavoastră, ca lucrurile să fie foarte clare despre cum ar trebui să meargă în România justiția? Tăiați bugetul Înaltei Curți! Instanța supremă a solicitat o sumă minimală decentă pentru a permite organizarea adecvată, astfel încât să poată fi scurtată durata de soluționare a cauzelor. Astăzi, în continuare, la Înalta Curte, stimați colegi, se acordă termene de un an și jumătate, doi ani în materie de soluționare a cauzelor privind fondurile europene. Are oare cineva interes să țină în mod nejustificat pe rolul Înaltei Curți cauze privind fondurile europene? Ați arătat până acum că justiția este doar un slogan de campanie electorală și nu vă pasă, din păcate, de interesul cetățeanului sau al companiilor care trebuie să aștepte cu anii o soluție în justiție. Practic, prin acest buget tăiat al Înaltei Curți îngrădiți accesul la justiție și blocați...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Domnule senator, timpul alocat amendamentelor s-a epuizat.
|
|
Domnul Robert-Marius Cazanciuc: Domnule președinte, Avem două minute. Dacă mă lăsați, terminam!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Uitați-vă când s-a epuizat timpul!
|
|
Domnul Robert-Marius Cazanciuc: Mulțumesc. Stimați colegi, În al doisprezecelea ceas, nu blocați rezolvarea într-un termen rezonabil, decent, a cauzelor din justiție. Mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Deci, amendamentul de la poziția 8 marginal. Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. 162 de voturi pentru, 227 de voturi contra, două abțineri. Amendamentul a fost respins. Ca urmare a epuizării timpului de susținere în plen a amendamentelor, supun votului amendamentele de la 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 marginal, în calup. Votați, vă rog. 162 de voturi pentru, 236 de voturi împotrivă. Amendamentele au fost respinse. În consecință, supun votului adoptarea Anexei nr. 3/04 - Înalta Curte de Casație și Justiție. Votați, vă rog. 236 de voturi pentru, 164 de voturi contra și o abținere. A fost adoptată Anexa nr. 3/04. Trecem la Anexa nr. 3/05 - Curtea Constituțională. Nu avem amendamente. Supun votului adoptarea Anexei nr. 3/05. Votați, vă rog. 235 de voturi pentru, 164 de voturi contra și o abținere. Am adoptat Anexa nr. 3/05 - Curtea Constituțională. Anexa nr. 3/06 - Consiliul Legislativ. De asemenea, fără amendamente. Supun votului Anexa nr. 3/06. Votați, vă rog. 236 de voturi pentru, 166 de voturi împotrivă și o abținere. Anexa nr. 3/06 a fost adoptată. Anexa nr. 3/07 - Curtea de Conturi. Nu avem amendamente. Supun votului Anexa nr. 3/07. Votați, vă rog. 243 de voturi pentru, 166 de voturi împotrivă și o abținere. A fost adoptată Anexa nr. 3/07 - Curtea de Conturi. Anexa nr. 3/08 - Consiliul Concurenței. De asemenea, nu avem amendamente. Supun votului Anexa nr. 3/08. Votați, vă rog. 240 de voturi pentru, 166 de voturi contra și două abțineri. Anexa nr. 3/08 - Consiliul Concurenței a fost adoptată. Anexa nr. 3/09 - Avocatul Poporului. Fără amendamente. Supun votului adoptarea Anexei nr. 3/09. Votați, vă rog. Cu 239 de voturi pentru, 168 de voturi contra a fost adoptată Anexa nr. 3/09 - Avocatul Poporului. Anexa nr. 3/10 - Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. De asemenea, fără amendamente. Supun votului. Votați, vă rog. Cu 238 de voturi pentru, 170 de voturi contra a fost adoptată Anexa nr. 3/10. Anexa nr. 3/11 - Consiliul Național al Audiovizualului. Nu avem amendamente. Supun votului Anexa nr. 3/11. Votați, vă rog. 239 de voturi pentru, 169 de voturi împotrivă. Anexa nr. 3/11 - Consiliul Național al Audiovizualului a fost aprobată. Trecem la Anexa nr. 3/13 - Secretariatul General al Guvernului. Avem 18 amendamente. Timpul de susținere a amendamentelor este de 5 minute. Vă rog, inițiatorii amendamentelor, dacă doresc să își susțină propunerile de amendament? Poftiți, domnule deputat.
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis: Mulțumesc, domnule președinte. La marginal 3. Anexa nr. 3/13 - Bugetul Secretariatului General al Guvernului, Anexa nr. 2, Titlul 13, Capitolul 59, Titlul IX - Alte Cheltuieli. Bugetul Secretariatului General al Guvernului, Anexa nr. 2, Titlul 13... se suplimentează cu suma de 80.000 mii de lei, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în scopul sprijinirii financiare pentru reabilitarea bisericilor. Prin Proiectul de buget, fondurile destinate finanțării cultelor au fost diminuate, afectând proiectele de reabilitare a lăcașurilor de cult, multe fiind într-o stare de degradare. Stimați colegi, Sursa de finanțare - Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului. Stimați colegi de la PNL, minorități naționale și UDMR, Vă rog să nu cădeți în capcana întinsă de cei de la USR, care doresc subfinanțarea întregului Departament pentru Culte și care-și doresc ca bisericile noastre să rămână în paragină! Votați pentru acest amendament! Sunt doar 80 de milioane de lei din acel miliard aflat la dispoziția Guvernului. (Aplauze.) Nu moare Cîțu fără 80 de milioane. (Aplauze.) Măcar abțineți-vă dacă nu vreți să votați contra!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul la Anexa nr. 3/13, de la punctul 3 marginal. Votați, vă rog. Cu 174 de voturi pentru și 224 de voturi contra, 4 abțineri, amendamentul de la punctul 3 marginal a fost respins. Dacă doriți să susțineți un alt amendament? (Vociferări.) Da, poftiți, vă rog, din partea Grupului parlamentar AUR. Este amendament susținut de dumneavoastră sau de Grupul parlamentar AUR?
|
|
Domnul Claudiu-Richard Târziu: Da, da, și de mine și de grupul parlamentar. E vorba despre amendamentul de la marginal 10. Solicităm suplimentarea fondurilor destinate Programului multianual de burse identitare acordate elevilor români care studiază integral sau unele materii în limba română în școlile publice din Ucraina... cu 8.800 mii de lei; suma de 10.793 mii lei devenind astfel 19.593 mii lei. Este foarte important să-i susținem pe acești români să poată studia și să poată să-și păstreze identitatea într-un mediu extrem de ostil, dizolvant și un mediu în care își pierd identitatea. Mulțumesc mult.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 10 marginal. Votați, vă rog. 177 de voturi pentru, 233 de voturi împotrivă, două abțineri. Amendamentul a fost respins. Dacă mai dorește vreun coleg să susțină un alt amendament? Poftiți, domnule senator.
|
|
Domnul Claudiu-Richard Târziu: Mulțumesc. De asemenea, am cere o sumă suplimentară pentru Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Știm cât de important este să-i susținem pe românii din comunitățile românești istorice din jurul granițelor statului român. Solicităm 30.000 mii lei în plus la bugetul prevăzut de către Guvern. Sursa de finanțare este asigurată de Ministerul Finanțelor Publice. Există aici o... Majorarea fondurilor alocate Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Secretariatului General al Guvernului este o necesitate presantă. Eu pledez cu atât mai mult pentru suplimentarea bugetului acestui Departament, cu cât sunt președintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senat și știu exact care sunt problemele românilor noștri din comunitățile istorice. Vă rugăm să-i susținem.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Este vorba de poziția 11 marginal. Supun votului amendamentul susținut de domnul senator. Votați, vă rog. Cu 177 de voturi pentru, 232 de voturi contra și o abținere, amendamentul de la poziția 11 marginal a fost respins. Dacă mai aveți? Da. Poftiți, domnule senator, vă invit la microfon.
|
|
Domnul Claudiu-Richard Târziu: Puteam să rămân aici. Da, la 12 marginal. Am vrea o suplimentare de fonduri până la 45.420 mii lei. Suma propusă inițial se va majora cu 18 milioane lei destinați sprijinirii Mitropoliei autonome a Basarabiei din Republica Moldova, parte inseparabilă a Bisericii Ortodoxe Române, având ca destinație patru obiective strategice - finalizarea lucrărilor de construcție a Catedralei-mausoleu de la Cania, dedicată eroilor români; lucrările de construcție la Mănăstirea Eroilor de la Țiganca; lucrările de construcție de la Catedrala episcopală din municipiul Cahul și lucrările de construcție a bisericii ortodoxe române de la Palanca, raionul Ștefan Vodă. Mitropolia Basarabiei actuală este succesoarea istorică, canonică și spirituală a Mitropoliei Basarabiei care a funcționat până în anul 1944 inclusiv. Ea a fost reactivată, după cum știm, în 1992. Vă rog să susținem biserica noastră strămoșească cu niște bani care nu... nu sunt atât de mulți... (Aplauze.) ...pe cât face ea pentru noi. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 12 marginal. Votați, vă rog. (Vociferări.) 163 de voturi pentru, 227 de voturi contra și două abțineri. Amendamentul a fost respins. Dacă mai aveți de susținut un amendament? Dacă nu mai aveți, supun votului amendamentele de la pozițiile 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 13, 14, 15, 16, 17, 18. Votați, vă rog. 173 de voturi pentru, 238 de voturi contra și două abțineri. Amendamentele de la pozițiile prezentate sunt respinse. Supun votului adoptarea Anexei nr. 3/13 - Secretariatul General al Guvernului. Votați, vă rog. 237 de voturi pentru, 173 de voturi contra. Anexa nr. 3/13 a fost adoptată. Trecem la Anexa nr. 3/14 - Ministerul Afacerilor Externe. Sunt formulate 5 amendamente respinse. Dacă se dorește susținerea vreunuia dintre amendamente în plen? Nu. Ca atare, supun votului amendamentele de la poziția 1, 2, 3, 4, 5 marginal. Votați, vă rog. 170 de voturi pentru, 242 de voturi contra și o abținere. Cele 5 amendamente formulate la Anexa nr. 3/14 au fost respinse. Supun votului adoptarea Anexei nr. 3/14 - Ministerul Afacerilor Externe. Votați, vă rog. Cu 239 de voturi pentru, 173 de voturi contra, a fost adoptată Anexa nr. 3/14. Trecem la Anexa nr. 3/15. Anexa nr. 3/15 - Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Conform votului nostru, ca urmare a faptului că sunt 2.487 de amendamente, cele mai multe amendamente la o anexă, durata stabilită, maximă, de susținere a amendamentelor în plen este de 300 de minute. Rog să începem susținerea amendamentelor. Rugămintea mea e să precizați marginalul, poziția.
|
|
Domnul Claudiu-Augustin Ilișanu: Marginal 1. Una dintre cele mai mari probleme ecologice ale județului Bacău este poluarea masivă a râului Trotuș, cu dejecții netratate din sistemul de canalizare al orașului Comănești. Se propune alocarea sumei de 59.901 mii lei pentru realizarea obiectivului: "Reabilitarea sistemului de apă uzată a orașului Comănești", județul Bacău, din fondul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Program - Cod Obiectiv 18: Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, precum și a stațiilor de tratare a apei potabile și a apei uzate.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 1 marginal. Votați, vă rog. 163 de voturi pentru, 241 de voturi contra și două abțineri. Amendamentul a fost respins. Invit să...
|
|
Domnul Costel Neculai Dunava (din sală): Marginal 2.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Marginal 2. Poftiți!
|
|
Domnul Costel Neculai Dunava: Mulțumesc, domnule președinte. Se solicită alocarea sumei de 64.026 mii lei pentru obiectivul: "Construire corp nou bloc operator și ATI - Spitalul Municipal Sfântul Ierarh dr. Luca Onești, municipiul Onești, județul Bacău". Finanțarea obiectivului de investiții din municipiul Onești se poate realiza doar în corelare cu alocațiile bugetare destinate Programului național de construcții de interes public și social. Sursa de finanțare - din sumele aferente Programului național de construcții de interes public și social. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 2 marginal. Votați, vă rog. 167 de voturi pentru, 235 de voturi contra și o abținere. Amendamentul de la poziția 2 a fost respins. Următorul amendament, vă rog. Poftiți, domnule senator.
|
|
Domnul Ioan Deneș: Marginal 4. Se propune suma de 243 mii lei, pentru cofinanțare construire rețea de canalizare, stație de epurare și extindere rețea de apă în Comuna Budacu de Jos, județul Bistrița-Năsăud.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Deci a fost marginal 4. Supun votului amendamentul de la 4 marginal. Votați, vă rog. Mai aveți un amendament, da?
|
|
Domnul Ioan Deneș: Mai am 4.
|
|
Domnul Ludovic Orban: A, în regulă, da.
|
|
Domnul Ioan Deneș: Înainte de a-mi susține...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Stați numai puțin, că trebuie să anunț rezultatul votului. Așteptați...
|
|
Domnul Ioan Deneș: Da.
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...să se încheie procedura de vot. 163 de voturi pentru, 223 de voturi împotrivă. Amendamentul de la poziția 4 a fost respins. Continuați, domnule senator.
|
|
Domnul Ioan Deneș: Înainte de a-mi susține următorul amendament, mi-aduc aminte de o afirmație celebră a unei foste colege de-a dumneavoastră care spunea la un moment dat, pe aici, prin Parlament: "Ciocul mic, că acum noi suntem la putere!". Da, domnilor colegi din actuala Coaliție, sunteți la putere. Tăiați. Ați tăiat pensii, salarii, alocații, Acum tăiați banii pentru investiții la autoritățile publice locale. Dar nu uitați un lucru - puterea este una efemeră și trecătoare. Și am să susțin următorul...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Eu vă readuc aminte...
|
|
Domnul Ioan Deneș: ...amendament.
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...că există declarații politice, întrebări, interpelări. (Vociferări.) Susțineți amendamentul.
|
|
Domnul Ioan Deneș: Da, da. (Vociferări.) Marginal 7. Se suplimentează cu suma de 500 mii lei pentru construire dispensar uman cu locuință de serviciu, comuna Budești, județul Bistrița-Năsăud.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 7 marginal. Votați, vă rog. 168 de voturi pentru, 229 contra, două abțineri. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Ioan Deneș: Marginal 14. Se suplimentează cu suma de 413 mii lei - Extindere rețea apă din localitatea Coșbuc, județul Bistrița-Năsăud.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului propunerea de amendament de la punctul 14 marginal. Votați, vă rog. 160 de voturi pentru, 228 de voturi împotrivă. Amendamentul de la punctul 14 a fost respins. Mai aveți de susținut?
|
|
Domnul Ioan Deneș: Încă două. Marginal 22. Se suplimentează cu suma de 600 mii lei pentru - Modernizare străzi în comuna Galații Bistriței, județul Bistrița-Năsăud.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Deci, poziția 22, da?
|
|
Domnul Ioan Deneș: Da, marginal 22.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 171 de voturi pentru, 234 de voturi împotrivă, două abțineri. Amendamentul de la poziția 22 marginal a fost respins.
|
|
Domnul Ioan Deneș: Și ultimul amendament pe care îl susțin este marginal 34. Se suplimentează cu suma de 450 mii lei - Modernizare și extindere rețea de apă și extindere rețea de canalizare localitatea Parva, județul Bistrița-Năsăud.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îmi mai spuneți o dată numărul? 34. Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. Aveți răbdare, să se finalizeze votul. 165 de voturi pentru, 231 de voturi contra, două abțineri. Amendamentul de la punctul 34 a fost respins. Poftiți, domnule deputat.
|
|
Domnul Vasile-Daniel Suciu: Mulțumesc, domnule președinte. Marginal 52. Nu înainte de a face o invitație publică doamnei Diana Morar, deputat de Bistrița-Năsăud, și domnului Robert Sighiartău, să întoarcă favoarea pe care și noi le-am făcut-o atunci când ei au susținut amendamente, votându-le. Marginal 52. Pentru comuna Prundu Bârgăului se propune modernizarea străzilor in comună - 22 de străzi, suma alocată acestui proiect fiind de 1.795 mii lei. Sursa de finanțare - realocare din Fondul de rezervă al Guvernului, Bugetul Ministerului Finanțelor Publice - Acțiuni Generale, 50.01, Anexa nr. 3/65/01, Capitolul 50.01. Vă mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la punctul 52. Votați, vă rog. 160 de voturi pentru, 236 de voturi contra. Amendamentul a fost respins. Mai aveți amendamente?
|
|
Domnul Vasile-Daniel Suciu: Mai am, domnule președinte. Avem 200 de amendamente din județul Bistrița-Năsăud, dar nu o să le susținem pe toate.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Câte?
|
|
Domnul Vasile-Daniel Suciu: Vreo 200.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Am înțeles.
|
|
Domnul Vasile-Daniel Suciu: Dar stați liniștit, susținem doar 15. Marginal 58. Pentru comuna Rodna se propune extinderea sistemului de alimentare cu apă și rețea de apă uzată, suma alocată acestui proiect fiind de 1.650 mii lei. E o importantă comunitate maghiară în comuna respectivă, toată lumea are nevoie de acest serviciu. Și mai fac o trimitere în trecut. Pentru comuna Rodna, acum doi ani, la buget, a trecut un amendament al opoziției, susținut de către colegii din PSD. Cine știe? Poate avem același noroc. Sursa de finanțare: realocare din Fondul de rezervă al Guvernului, bugetul Ministerului Finanțelor Publice - Acțiuni Generale, 50.01, Anexa nr. 3/65/01, Capitol 50.01.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 58 marginal. Votați, vă rog. 157 de voturi pentru, 229 de voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins. Continuați, domnule deputat.
|
|
Domnul Vasile-Daniel Suciu: Domnule președinte, Marginal 75. Și cum știu că sunteți un om cu o memorie foarte bună, vă aduc aminte că în campania de la alegerile locale ați fost în această unitate administrativ-teritorială și ați promis sprijin pentru acești locuitori. Măcar cred că puteți da un vot. Așadar, marginal 75. Pentru comuna Șieu-Odorhei, de asemenea cu o comunitate maghiară importantă, se propune extinderea rețelei publice de canalizare a apelor uzate menajere - Agrișu de Jos, Agrișu de Sus, Bretea -, suma alocată acestui proiect fiind de 18.356 mii lei. Realocare din Fondul de rezervă al Guvernului, bugetul Ministerului Finanțelor Publice - Acțiuni Generale. Vă mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la punctul 75. Votați, vă rog. 161 de voturi pentru, 228 de voturi contra și o abținere. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Vasile-Daniel Suciu: Marginal 83. Pentru comuna Șieuț, județul Bistrița-Năsăud, se propune modernizarea infrastructurii rutiere, suma alocată acestui proiect fiind de doar 587 mii lei. Vă mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 83. Votați, vă rog. 165 de voturi pentru, 229 de voturi contra și o abținere. Amendamentul de la poziția 83 marginal a fost respins. Mai aveți amendamente?
|
|
Domnul Vasile-Daniel Suciu: Ultimul, domnule președinte. Poate fi cel cu noroc. Marginal 90. Pentru comuna Șintereag, județul Bistrița-Năsăud, se propune extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale din comună, suma alocată acestui proiect fiind de 24.024 mii lei. Cred că despre beneficiile acestui proiect nu este cazul să insist. Vă mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Deci e poziția 90, nu?
|
|
Domnul Vasile-Daniel Suciu: Marginal 90, da.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 90. Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 168 de voturi pentru, 223 de voturi contra. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Vasile-Daniel Suciu: Stimați colegi de Bistrița-Năsăud, vă mulțumesc pentru nimic. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Aveți amendamente de susținut în continuare?
|
|
Domnul Bogdan-Gruia Ivan: Da. Vă mulțumesc. Pentru comuna Teaca propunem finalizarea conductei de gaz în localitatea Ocnița, suma alocată - 550 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Am rugămintea să-mi spuneți numărul amendamentului.
|
|
Domnul Bogdan-Gruia Ivan: 95. Îmi cer scuze!
|
|
Domnul Ludovic Orban: 95.
|
|
Domnul Bogdan-Gruia Ivan: Sursa de finanțare: realocare din Fondul de rezervă al Guvernului, bugetul Ministerului Finanțelor - Acțiuni Generale, 50.01, Anexa nr. 3/65/01, Capitol 50.01.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 164 de voturi pentru, 223 de voturi contra. Amendamentul de la punctul 95 a fost respins. Continuați, stimate coleg.
|
|
Domnul Bogdan-Gruia Ivan: Vă mulțumesc. Marginal 100. Pentru comuna Tiha Bârgăului se propune modernizarea drumurilor de interes local. Suma: 1.141 mii lei. Sursa de finanțare: realocare din Fondul de rezervă al Guvernului, bugetul Ministerului de Finanțe - Acțiuni Generale, 50.01, Anexa nr. 3/65/01, Capitol 50.01.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la punctul 100 marginal. Votați, vă rog. 155 de voturi pentru, 226 de voturi contra. Amendamentul a fost respins. Vă invit să prezentați următorul amendament.
|
|
Domnul Bogdan-Gruia Ivan: Marginal 109. Pentru comuna Uriu se propune realizarea rețelei de canalizare Uriu-Ilișua și introducere rețea de apă potabilă Hășmașu Ciceului. Suma alocată - 8.300 mii lei. Sursa de finanțare: realocare din Fondul de rezervă al Guvernului, bugetul Ministerului de Finanțe - Acțiuni Generale, 50.01, Anexa nr. 3/65/01, Capitol 50.01.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la punctul 109. Votați, vă rog. La 109 a fost ultimul amendament. 156 de voturi pentru, 230 de voturi contra. Amendamentul de la punctul 109 a fost respins. Mai aveți amendamente?
|
|
Domnul Bogdan-Gruia Ivan: Ultimul amendament. 112 marginal. Pentru comuna Zagra se propune construire sală de sport, cu suma de 2.000 mii lei. Sursa de finanțare: realocare din Fondul de rezervă al Guvernului, bugetul Ministerului de Finanțe - Acțiuni Generale, 50.01, Anexa nr. 3/65/01, Capitol 50.01.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Mai spuneți o dată numărul?
|
|
Domnul Bogdan-Gruia Ivan: 112.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la punctul 112. Votați, vă rog. 157 de voturi pentru, 226 de voturi contra și o abținere. Amendamentul de la punctul 112 a fost respins.
|
|
Domnul Bogdan-Gruia Ivan: Vă mulțumesc. Și, stimați colegi din Bistrița-Năsăud care ați votat împotriva comunității care ne-a trimis aici, abia aștept să ne vedem acasă. Mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Nu proferați amenințări. Poftiți, vă rog.
|
|
Doamna Oana-Consuela Florea: Marginal 116.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 116.
|
|
Doamna Oana-Consuela Florea: Dragi colegi, Cred că toată țara a auzit de Liceul "Nicolae Tonitza", Liceul de Arte Plastice unde au învățat personalități ale culturii românești, un liceu unde învață aproximativ 1.000 de copii, începând din clasa a V-a până în clasa a XII-a. Din păcate, stâlpii de susținere s-au crăpat până la etajul I, clădirea a fost expertizată cu grad de risc pentru cutremure. Așa încât, indiferent dacă este cod roșu, cod galben, cod verde și cum o fi, copiii stau acasă și învață online. Primăria sectorului 1 știm de cine este condusă, nu are niciun plan de viitor pentru acest liceu, așa încât nu există niciun orizont, dacă copiii vor merge sau nu la școală anul ăsta, în toamnă, la anul. Prin urmare, se suplimentează bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la Capitolul "Alte transferuri", cu suma de 50.000 mii lei care se alocă pentru finanțarea studiilor de prefezabilitate, fezabilitate și a documentației conexe pentru reabilitarea Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", corp A din București, Bulevardul Iancu de Hunedoara. Vă mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la punctul 116 marginal. Votați, vă rog. 149 de voturi pentru, 226 împotrivă. Amendamentul de la punctul 116 a fost respins. Dacă mai aveți amendamente de susținut în plen? Dacă nu...
|
|
Domnul Gheorghe Șoldan: Marginal 130, Anexa nr. 3/15/26 - Ministerul Dezvoltării. Realizarea unui dispensar medical în orașul Cajvana, județul Suceava. Sursa de finanțare: diminuarea cu aceeași sumă a Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: La punctul 130 a fost, nu? Marginal 130. Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 148 de voturi pentru, 223 de voturi împotrivă. Amendamentul de la punctul 130 a fost respins.
|
|
Domnul Ioan Stan: Marginal 139. Se propune suplimentarea cu 10.000 mii lei a creditelor bugetare prevăzute în Anexa nr. 3/15/26 la bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și se referă la extinderea rețelei de canalizare în comuna Forăști, județul Suceava. Sursa de finanțare: diminuarea cu aceeași sumă a Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 139. Votați, vă rog. 150 de voturi pentru, 220 de voturi contra. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Ioan Stan: Marginal 140. Se propune suplimentarea cu 10.000 mii lei a creditelor bugetare prevăzute în Anexa nr. 3/15/26 la bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Se referă la modernizarea sistemului de alimentare cu apă și construirea unui bazin de apă pentru distribuire, în comuna Forăști, județul Suceava. Sursa de finanțare: diminuarea cu aceeași sumă a Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la punctul 140. Votați, vă rog. 149 de voturi pentru, 222 de voturi contra. Amendamentul a fost respins. Dacă mai aveți amendamente pe care doriți să le susțineți de la microfon? Vă invit să prezentați amendamentul.
|
|
Domnul Eugen Neață: 193.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Să cedăm locul doamnei.
|
|
Doamna Mirela Elena Adomnicăi: Înainte de a da citire amendamentului, vreau să fac precizarea că acest amendament îl susțin pentru municipiul Vatra Dornei, un municipiu condus de un primar al PNL. Dar anul trecut pentru județul Suceava a însemnat un an foarte dificil, am fost carantinați în premieră. Bazinul Dornelor a avut de suferit și din punct de vedere turistic, a fost părăsit și de investitori, astfel încât, dacă Dumnezeu tot a hăruit acea zonă cu un peisaj extraordinar, e nevoie ca și Guvernul să facă ceva pentru revenirea, cel puțin din punct de vedere turistic, a acestui municipiu. Și, de aceea, propun suplimentarea cu 5.300 mii lei a creditelor bugetare prevăzute în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pe "Programul național de construcții de interes public sau social". Sursa de finanțare: Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Să-mi precizați punctul la care ați depus amendamentul, vă rog.
|
|
Doamna Mirela Elena Adomnicăi: Marginal 147.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Da. Ați terminat de susținut amendamentul?
|
|
Doamna Mirela Elena Adomnicăi: Mai am încă două amendamente.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la punctul 147. Votați, vă rog. 151 de voturi pentru, 225 de voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Doamna Mirela Elena Adomnicăi: În continuare, marginal 148. Se propune suplimentarea cu 15.118 mii lei a creditelor bugetare prevăzute la bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, "Programul național de construcții de interes public sau social". Concret, reabilitare și modernizare drumuri de interes local, comuna Preutești, județul Suceava. Sursa de finanțare: Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 148. Votați, vă rog. 153 de voturi pentru, 223 de voturi contra. Amendamentul a fost respins. Cine mai susține amendamente în plen? Poftiți, domnule deputat.
|
|
Domnul Eugen Bejinariu: Mulțumesc, domnule președinte. Marginal 149. O să vă propun un amendament pe care sper ca și colegii de la PNL să-l susțină, ținând cont de faptul că este un primar de-al dumneavoastră, și anume, în municipiul Rădăuți, județul Suceava. Sursa de finanțare: diminuarea cu aceeași sumă a Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Deci se propune suplimentarea cu 18.700 mii lei a creditelor bugetare prevăzute în Anexa nr. 3/15/26 la bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice, în "Programul național de construcții de interes public sau social". Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 149. Votați, vă rog. 148 de voturi pentru, 223 de voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins. La poziția 149 marginal. Doriți să susțineți? Poftiți.
|
|
Domnul Gheorghe Șoldan: Marginal 153. Propunem înființare sistem de canalizare cu stație de epurare, în orașul Cajvana, județul Suceava. Sursa de finanțare: diminuarea cu aceeași sumă a Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Se propune suplimentarea cu 26.578 mii lei a creditelor bugetare prevăzute în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Deci poziția 153, da? Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 139 de voturi pentru, 216 voturi împotrivă. Amendamentul de la poziția 153 marginal a fost respins. Poftiți, pentru susținerea amendamentelor.
|
|
Domnul Vlad Popescu: Mulțumesc, domnule președinte. Marginal 157. Modernizare drumuri de interes local în comuna Pătrăuți, județul Suceava. Sursa de finanțare: diminuarea cu aceeași sumă a Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Se propune suplimentarea cu 18.226 mii lei a creditelor bugetare prevăzute în Anexa nr. 3/15/26 la bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la punctul 157. Votați, vă rog. 142 de voturi pentru, 220 de voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins. Da, continuați.
|
|
Domnul Vlad Popescu: Marginal 158. Modernizare infrastructură rutieră de interes local, în orașul Frasin, județul Suceava. Sursa de finanțare: diminuarea cu aceeași sumă a Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Se propune suplimentarea cu 9.959 mii lei a creditelor bugetare prevăzute în Anexa nr. 3/15/26 la bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Ați terminat de susținut?
|
|
Domnul Vlad Popescu: Da.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului punctul 158 marginal. Votați, vă rog. 144 de voturi pentru, 214 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins. Vă invit, domnule deputat, să susțineți amendamentele.
|
|
Domnul Eugen Bejinariu: Mulțumesc, domnule președinte. Marginal 164. Se propune suplimentarea cu 9.978 mii lei a creditelor bugetare prevăzute în Anexa nr. 3/15/26 la bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, "Programul național de construcții de interes public sau social". Reabilitare și modernizare drumuri de interes local, comuna Zamostea, județul Suceava. Sursa de finanțare: diminuarea cu aceeași sumă a Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 164. Votați, vă rog. 138 de voturi pentru, 214 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins. Mai aveți amendamente?
|
|
Domnul Eugen Bejinariu: Da. Marginal 179. Se propune suplimentarea cu 21.404 mii lei a creditelor bugetare prevăzute în Anexa nr. 3/15/26 la bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Modernizare infrastructură rutieră de interes local, în comuna Hănțești, județul Suceava. Sursa de finanțare: diminuarea cu aceeași sumă a Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la punctul 179. Votați, vă rog. 140 de voturi pentru, 217 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins. Continuați, vă rog.
|
|
Domnul Gheorghe Șoldan: Marginal 183. Vorbim de un amendament pentru municipiul Câmpulung Moldovenesc, cu un primar al PNL. Extindere rețele energie electrică, gaze și iluminat public în municipiul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava. Sursa de finanțare: diminuarea cu aceeași sumă a Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Se propune suplimentarea cu 6.503 mii lei a creditelor bugetare prevăzute în Anexa nr. 3/15/27 la bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 183, da? Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 136 de voturi pentru, 211 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins. Poziția 183 a fost. Vă rog să susțineți amendamentul.
|
|
Domnul Ioan Stan: Marginal 184. Se propune alocarea la Anexa nr. 3/15/01, Grupa 51, Titlul VI, "Transferuri între unități ale administrației publice - credite de angajament", cu suma de 2.500 mii lei pentru dotarea cu echipamente și asigurarea de bunuri necesare pentru tratarea pacienților în Spitalul Fălticeni. Sursa de finanțare: diminuarea cu aceeași sumă a Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 184. Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 132 de voturi pentru, 212 voturi contra. Amendamentul de la punctul 184 a fost respins. Vă invit să vă susțineți amendamentul.
|
|
Domnul Eugen Neață: Marginal 193. Finanțare obiectiv reparații stradale - "Lucrări de întreținere și reparații curente a infrastructurii rutiere din municipiul Râmnicu Vâlcea", cu suma de 10.369 mii lei + TVA. Mă aștept ca acest amendament să fie votat de toți deputații de la putere din județul Vâlcea, dar și de domnul premier, care este și el vâlcean, precum și de dumneavoastră, domnule președinte al Camerei Deputaților, dacă sunteți un om de cuvânt și vă respectați cuvântul dat față de vâlceni atunci când ne-ați vizitat la Vâlcea... (Vociferări.) ...când ați promis că veți susține modernizarea și dezvoltarea județului Vâlcea. Vă mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Deci, poziția 193. Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 133 de voturi pentru, 214 contra. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Eugen Neață: Marginal 194. Finanțare proiect pentru realizarea unui sediu administrativ multifuncțional care să poată permite desfășurarea activității Biroului Vamal Vâlcea, cu suma de 14.221 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 194. Votați, vă rog. 194 era, da?
|
|
Domnul Eugen Neață: Da, da, da.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 132 de voturi pentru, 216 împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Eugen Neață: Marginal 205. Finanțare proiect pentru construire Complex Sportiv 1 Mai din municipiul Râmnicu Vâlcea, în valoare de 92.253 mii lei cu TVA.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția marginal 205. Votați, vă rog. 132 de voturi pentru, 215 contra și o abținere. Amendamentul de la punctul 205 a fost respins.
|
|
Domnul Eugen Neață: Marginal 206. Finanțare proiect pentru amenajare centru multifuncțional de relaxare și agrement Ostroveni, în valoare de 28.069 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 206. Votați, vă rog. 127 de voturi pentru, 221 de voturi contra și o abținere. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Eugen Neață: Marginal 222. Finanțarea obiectivului de înființare sistem de distribuție gaze naturale în orașul Bălcești, județul Vâlcea, cu suma de 2.910 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 222, supun votului amendamentul. Votați, vă rog. (Vociferări.) 129 de voturi pentru, 221 de voturi împotrivă. Amendamentul de la poziția 222 a fost respins. Continuați.
|
|
Domnul Eugen Neață: Marginal 223. Construirea rețelei de alimentare cu gaze naturale în orașul Băbeni, județul Vâlcea, cu suma de 6.693 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Gaze naturale în comuna Băbeni... O voce de la PSD: Orașul.
|
|
Domnul Eugen Neață: Orașul Băbeni.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Orașul Băbeni. 223, supun votului amendamentul Votați, vă rog. Dar există și finanțare europeană pentru înființarea de rețele de gaze. (Vociferări.) 125 de voturi pentru, 213 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins. De la poziția 223.
|
|
Domnul Eugen Neață: Marginal 224. Construirea rețelei inteligente de distribuție a gazelor naturale în orașul Brezoi, județul Vâlcea; finanțare cu suma de 50.112 mii lei cu TVA.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 224. Votați, vă rog. (Vociferări.) 129 de voturi pentru, 222 de voturi contra și o abținere. Amendamentul de la poziția 224 a fost respins.
|
|
Domnul Eugen Neață: 225 marginal. Extinderea rețelei inteligente de alimentare cu gaze naturale în orașul Ocnele Mari, județul Vâlcea, cu suma de 29.890 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. (Vociferări.) 133 de voturi pentru, 224 de voturi împotrivă, două abțineri. Amendamentul de la poziția 225 a fost respins.
|
|
Domnul Eugen Neață: Marginal 226. Finanțarea obiectivului de înființare sistem de distribuție gaze naturale ADI OLTENIA Carpatica, din cadrul căruia fac parte localitățile: Horezu, Frâncești, Tomșani, Pietrari, Măldărăști, Slătioara și Vaideeni, județul Vâlcea; cu suma de 179.861 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 226. Votați, vă rog. 135 de voturi pentru, 222 de voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Eugen Neață: Marginal 227. Finanțarea obiectivului de înființare sistem de distribuție gaze naturale pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Luncavăț - Cerna, care cuprinde 3 localități - Popești, Cernișoara, Oteșani -, județul Vâlcea, cu suma de 80.376 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament, 227 marginal. Votați, vă rog. (Vociferări.) Am o întrebare. Vreți să înființați distribuții de gaze în toate localitățile din Vâlcea?
|
|
Domnul Eugen Neață: De acord. (Vociferări.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Nu, pentru că nu știu dacă...
|
|
Domnul Eugen Neață: Da, mi-aș dori, domnule președinte.
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...dacă ne ajunge conducta de gaz până acolo și debitul. (Vociferări.) Haideți...
|
|
Domnul Eugen Neață: Când ați fost la Vâlcea ați promis că ne ajutați să facem asta.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Da, da, conexiunea la autostradă, pe care nici n-o aveați în vedere... (Vociferări.) ...și alte proiecte. (Vociferări.) Continuați, vă rog.
|
|
Domnul Eugen Neață: Marginal...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Cu 121 de voturi pentru, 218 împotrivă, amendamentul de la punctul 227 a fost respins. Continuați, vă rog.
|
|
Domnul Eugen Neață: Marginal 229. Finanțarea obiectivului de înființare rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în comuna Voineasa, județul Vâlcea, cu suma de 32.157 mii lei cu TVA.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. 123 de voturi pentru, 214 voturi împotrivă. Amendamentul de la punctul 229 marginal a fost respins.
|
|
Domnul Eugen Neață: 230 marginal. Finanțarea obiectivului de înființare sistem de distribuție gaze naturale în comuna Stoilești, județul Vâlcea, cu suma de 77.691 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 230. Votați, vă rog. 136 de voturi pentru, 216 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Eugen Neață: Și voi mai citi unul. Poziția 231. Finanțarea obiectivului de înființare sistem de distribuție gaze naturale în comuna Galicea, județul Vâlcea, cu suma de 80.863 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. 133 de voturi pentru, 222 de voturi împotrivă, o abținere. Amendamentul de la poziția 231 a fost respins. Vă dau cuvântul să vă susțineți...
|
|
Doamna Daniela Oteșanu: Marginal 246. Finanțarea obiectivului de investiții "Tranziție verde și schimbări climatice - Transport durabil". Este vorba despre modernizarea Drumului Județean 676, care traversează 7 localități - Slătioara, Stroești, Copăceni, Lăpușata, Roșiile, Tetoiu și Glăvile; valoare - 164.000 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 246. Votați, vă rog. 139 de voturi pentru, 218 contra. Amendamentul a fost respins. Poziția 247 a fost, da?
|
|
Doamna Daniela Oteșanu: Aceasta a fost 246. Urmează marginal 247. Finanțarea obiectivului de investiții "Tranziție verde și schimbări climatice - Transport durabil" - modernizarea Drumului Județean 646, care traversează localitățile Băbeni, Tomșani, Costești; valoare - 115.000 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. 138 de voturi pentru, 222 de voturi contra. Amendamentul a fost respins.
|
|
Doamna Daniela Oteșanu: Și ultimul amendament pe care îl voi prezenta. Marginal 248. Finanțarea obiectivului de investiții "Tranziție verde și schimbări climatice - Transport durabil - Modernizarea Drumului Județean 605A", care traversează Livezi, Grădiștea, Sinești, Berbești, Mateești; valoare 85.000 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. Cu 131 de voturi pentru, 221 contra, amendamentul de la poziția 248 a fost respins. Vă invit să luați cuvântul.
|
|
Domnul Constantin-Bogdan Matei: Marginal 251. Am să citesc doar 3 amendamente, domnule președinte. Motivația este una simplă - pentru a vedea cum votează colegii parlamentari de Vâlcea, PNL, în special domnul președinte Cristian Buican. Și este vorba de... închidere ecologică a depozitului de zgură și cenușă al CET Govora, județul Vâlcea; cu suma de 80.000 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. 129 de voturi pentru, 223 împotrivă și o abținere. Amendamentul a fost respins. De la punctul 251 marginal. Continuați.
|
|
Domnul Constantin-Bogdan Matei: 258 marginal. Extinderea și reabilitarea sediului Consiliului Județean Vâlcea, județul Vâlcea, cu suma de 15.000 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. 258. 125 de voturi pentru, 215 contra. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Constantin-Bogdan Matei: Și ultimul amendament. 259. Creșterea eficienței energetice a Centrului de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Bistrița, județul Vâlcea, cu suma de 12.500 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 259. Votați, vă rog.
|
|
Domnul Constantin-Bogdan Matei: Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 134 de voturi pentru, 213 împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Ștefan-Ovidiu Popa: Vă mulțumesc, domnule președinte. Eu sunt convins că amendamentele mele vor avea succes. Sunt convins că ai noștri colegi - chiar mă uit la ei - de la putere, din partea Partidului Național Liberal, le vor vota. Pentru că voi începe cu un amendament într-o localitate cu conducere liberală. Și mă refer la localitatea Zătreni. Finanțarea obiectivului de investiții "Tranziție verde și schimbări climatice - Eficiență energetică și termică - Creșterea eficienței energetice a Centrului de îngrijire și asistență pentru persoane cu dizabilități Zătreni", cu suma de 10.000 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Să-mi spuneți...
|
|
Domnul Ștefan-Ovidiu Popa: 260.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. 134 de voturi pentru, 212 împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Ștefan-Ovidiu Popa: Marginal 261. Finanțarea obiectivului de investiții "Tranziție verde și schimbări climatice - Eficiență energetică și termică - Creșterea eficienței energetice a Centrului de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități nr. 2 Băbeni, cu suma de 10.000 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 261. Votați, vă rog. 137 de voturi pentru, 213 împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Ștefan-Ovidiu Popa: Marginal 262. Creșterea eficienței energetice a Centrului de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități nr. 3 Băbeni; tot cu suma de 10.000 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. 131 de voturi pentru, 203 voturi împotrivă. Amendamentul de la poziția 262 a fost respins.
|
|
Domnul Ștefan-Ovidiu Popa: Marginal 263. O să-mi mai încerc norocul cu o localitate cu conducere liberală. Finanțarea obiectivului de investiții "Tranziție verde și schimbări climatice - Creșterea eficienței energetice a Centrului de îngrijire și asistență Lungești, județul Vâlcea; cu suma de 12.500 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. 135 de voturi pentru, 214 voturi contra și 4 abțineri. Amendamentul a fost respins. Amendament de la poziția 263.
|
|
Domnul Ștefan-Ovidiu Popa: Marginal 265. Finanțarea obiectivului de investiții "Servicii publice, dezvoltare urbană, valorificarea patrimoniului - Sănătate -Reabilitarea, extinderea și dotarea Spitalului de Pneumoftiziologie «Constantin Anastasatu», Mihăești", cu suma de 17.500 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 265. Votați, vă rog. (Vociferări.)
|
|
Domnul Ștefan-Ovidiu Popa: Acesta e cu succes. (Vociferări.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: 132 de voturi pentru, 207 voturi împotrivă, 5 abțineri. Amendamentul de la poziția 265 a fost respins.
|
|
Domnul Ștefan-Ovidiu Popa: Poziția 266. Finanțarea obiectivului de investiții "Servicii publice, dezvoltare urbană, valorificarea patrimoniului - Sănătate - Modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea", cu suma de 50.000 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 142 de voturi pentru, 220 împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Ștefan-Ovidiu Popa: Și ultimul amendament. Marginal 269. Finanțarea obiectivului de investiții "Modernizarea, extinderea și dotarea blocului operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea", cu suma de 10.000 mii lei.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 269. Votați, vă rog. 137 de voturi pentru, 212 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Emil-Florin Albotă: Mulțumesc...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Vă invit să vă susțineți amendamentul.
|
|
Domnul Emil-Florin Albotă: Mulțumesc, domnule președinte. Prin prezentul amendament se propune finanțarea obiectivului de investiții "Amenajarea curților interioare ale blocurilor din orașul Corabia, județul Olt", având ca sursă de finanțare Fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului. Am uitat să vă spun, marginal 281.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Două sute...?
|
|
Domnul Emil-Florin Albotă: 281.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 281. Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 135 de voturi pentru, 213 voturi împotrivă și o abținere. Amendamentul a fost respins. Poziția 281 a fost.
|
|
Domnul Emil-Florin Albotă: Marginal 282. Se propune finanțarea obiectivului de investiții "Modernizare străzi în orașul Corabia, județul Olt, Etapa I", având lungimea de 11,8 km; cu suma de 31.787 mii lei din Fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. (Vociferări.) 134 de voturi pentru, 213 voturi împotrivă. Amendamentul de la poziția 282 a fost respins.
|
|
Domnul Emil-Florin Albotă: Marginal 283. Finanțarea obiectivului de investiții "Anveloparea blocurilor din orașul Corabia, județul Olt", 51 de poziții, cu suma de 38.250 mii lei din Fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. 135 de voturi pentru, 209 voturi contra. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Emil-Florin Albotă: Mulțumesc frumos. Marginal 284. Se propune finanțarea obiectivului de investiții "Sistem centralizat de canalizare și epurare a apei uzate menajere în comuna Brastavățu, județul Olt", cu suma de 31.443 mii lei din Fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 134 de voturi pentru, 205 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Emil-Florin Albotă: Marginal 285. Se propune finanțarea obiectivului de investiții "Modernizare drumuri locale în comuna Brastavățu, județul Olt", cu suma de 10.103 mii lei din Fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 131 de voturi pentru, 212 împotrivă. Amendamentul de la poziția 285 a fost respins.
|
|
Domnul Emil-Florin Albotă: Marginal 286. Se propune finanțarea obiectivului de investiții "Asfaltare drumuri locale în comuna Gârcov, județul Olt", cu suma de 15.000 mii lei din Fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. 133 de voturi pentru, 205 voturi contra și o abținere. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Emil-Florin Albotă: Marginal 287. Se propune finanțarea obiectivului de investiții "Înființare sistem centralizat de canalizare ape uzate menajere în comuna Gârcov, județul Olt", cu suma de 5.500 mii lei, din Fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 287. Votați, vă rog. 124 de voturi pentru, 204 voturi împotrivă. Amendamentul de la poziția 287 a fost respins.
|
|
Domnul Emil-Florin Albotă: Marginal 288. Se propune finanțarea obiectivului de investiții "Modernizare drumuri locale în comuna Giuvărăști, județul Olt", cu suma de 30.000 mii lei, din Fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 136 de voturi pentru, 207 voturi contra. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Emil-Florin Albotă: Marginal 289. Finanțarea obiectivului de investiții "Extindere sistem centralizat de canalizare ape uzate menajere în comuna Giuvărăști, județul Olt", cu suma de 20.000 mii lei, din Fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la punctul 289 marginal. Votați, vă rog. 135 de voturi pentru, 211 împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Emil-Florin Albotă: Și ultimul amendament pe care îl propun, marginal 290. Se propune finanțarea obiectivului de investiții "Reabilitare școală gimnazială și grădiniță în comuna Giuvărăști, județul Olt", cu suma de 10.000 mii lei, din Fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 141 de voturi pentru, 201 voturi contra. Amendamentul de la poziția 290 a fost respins. Vă invit la microfon.
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Marginal 291. Se propune finanțarea obiectivului de investiții "Modernizare drumuri locale în comuna Gura Padinii, județul Olt". Suma alocată: 11.103 mii lei. Sursa: Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 138 de voturi pentru, 207 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Marginal 292. Se propune finanțarea obiectivului de investiții "Înființare sistem centralizat de canalizare ape uzate menajere și stație de epurare în comuna Gura Padinii, județul Olt". Suma alocată: 7.320 mii lei. Sursa de finanțare: Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 141 de voturi pentru, 206 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Marginal 293. Finanțarea obiectivului de investiții "Modernizare străzi de interes local în comuna Ștefan cel Mare, județul Olt". Suma alocată: 30.000 mii lei - Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 293. Votați, vă rog. 141 de voturi pentru, 204 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Marginal 294. Se propune finanțarea obiectivului de investiții "Înființare sistem centralizat de canalizare și epurare ape uzate menajere în comuna Ștefan cel Mare, județul Olt". Suma alocată: 15.000 mii lei din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 146 de voturi pentru, 208 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Marginal 295. Obiectiv de investiții "Extindere alimentare cu apă și branșamente în comuna Tia Mare, județul Olt". Suma necesară: 10.333 mii lei - Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 148 de voturi pentru, 215 voturi contra. Amendamentul a fost respins. Mai aveți?
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Avem, avem! 296 marginal. Obiectivul de investiții "Modernizare drumuri de interes local în comuna Tia Mare, județul Olt". Suma necesară: 39.880 mii lei - Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 296. Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 144 de voturi pentru, 214 voturi contra și o abținere. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Mai rezistați, nu? Sunteți Guvernul "Rezist", parcă! 297. Finanțarea obiectivului de investiții: "Modernizare drumuri de interes local în comuna Vișina, județul Olt". Suma necesară: 11.561 mii lei - Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: În comuna Vișina, nu?
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Exact! Puteți s-o și vizitați, dacă doriți!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Am înțeles! Nu, nu, că am vizitat-o, dar...
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Am înțeles!
|
|
Domnul Ludovic Orban: ...nu mai am niciun motiv s-o vizitez.
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Sunt multe lucruri de făcut, domnule fost premier!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 141 de voturi pentru, 221 de voturi împotrivă și o abținere. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Marginal 298. Tot în Vișina, tot în județul Olt. Obiectiv de investiții "Reabilitare, modernizare și dotare școli în comuna Vișina, județul Olt". Suma necesară: 8.290 mii lei - Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 298. Votați, vă rog. 144 de voturi pentru, 218 voturi contra. Amendamentul a fost respins. Mai aveți?
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Sigur că da! Avem 95 de comune PSD în județul Olt. Mai avem! 299 marginal.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Credeam că sunt comunele județului Olt, nu comunele PSD-ului!
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Sigur că da! Marginal 299. Finanțarea obiectivului de investiții: "Modernizare drumuri de interes local în comuna Izbiceni, județul Olt". Suma necesară: 26.872 mii lei - Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 299. Votați, vă rog. 144 de voturi pentru, 221 de voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Marginal 300. Obiectivul de investiții: "Realizare branșamente la conducta publică de canalizare în comuna Izbiceni, județul Olt". Suma necesară: 3.400 mii lei - Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: 300 ați spus?
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: 300, da!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 141 de voturi pentru, 212 voturi împotrivă și 6 abțineri. Amendamentul a picat.
|
|
Domnul Adrian-Ionuț Chesnoiu: Mai aveam, domnule președinte. V-am spus că avem 95 de comune, dar îi las pe colegii deputați și senatori de la PNL să depună amendamente pentru cele 12 comune PNL din județul Olt. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Vă dau cuvântul.
|
|
Domnul Florin-Ionuț Barbu: Marginal 305. "Înființare Centru Primiri Urgențe Spital Orășenesc Balș...
|
|
Domnul Ludovic Orban: Nu v-am auzit, că nu ați...
|
|
Domnul Florin-Ionuț Barbu: Marginal 305. "Înființare Centru Primiri Urgențe Spital Orășenesc Balș, județul Olt. Suma: 8.000 mii lei - Fondul de rezervă al Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Dar cât vă mai îndestulați din Fondul de rezervă?! Supun votului amendamentul de la poziția 305. Votați, vă rog. 141 de voturi pentru, 216 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Florin-Ionuț Barbu: Marginal 306. "Înființare sistem canalizare în comuna Brâncoveni". Suma: 23.176 mii lei - Fondul de rezervă al Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la poziția 306. Votați, vă rog. 142 de voturi pentru, 221 de voturi contra. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Florin-Ionuț Barbu: Marginal 307. "Modernizare drumuri de interes local, 10 Km în comuna Găvănești, județul Olt" - 9.800 mii lei - Fondul de rezervă al Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Ne mai spuneți o dată numărul?
|
|
Domnul Florin-Ionuț Barbu: 307.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Credeam că mai săriți și dumneavoastră. Supun votului amendamentul de la 307. Votați, vă rog. 135 de voturi pentru, 216 voturi contra. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Florin-Ionuț Barbu: Dacă aveați planul de reziliență aprobat nu mai foloseam Fondul de rezervă al Guvernului. Mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ludovic Orban: Îi dau cuvântul doamnei senator.
|
|
Doamna Siminica Mirea: Marginal 315. Se solicită majorarea creditele de angajament pentru finanțarea obiectivului de investiții "Modernizare și reabilitare drumuri și străzi oraș Piatra Olt, județul Olt, în sumă de 18.313 mii lei". Sursă de finanțare: Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Mai verific o dată. 315, doamnă senator?
|
|
Doamna Siminica Mirea: 315.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. Să anunț rezultatul votului și vă dau cuvântul. 131 de voturi pentru, 213 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins. Vă invit să îl susțineți.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Marginal 317. Suplimentarea cu suma de 15.000 mii lei - credit bugetar și 35.000 mii lei - credite de angajament pentru finalizare obiectiv "Stație tratare ape uzate municipiul Ploiești". Mi-ar plăcea ca parlamentarii de Prahova, toți, inclusiv PNL și USR, să voteze acest amendament. Domnul Roșca, dacă consideră de cuviință! Nu cred că ar fi un lucru rău pentru domnul primar Volosevici.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Este la punctul 317, da?
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Exact, domnule președinte!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 133 de voturi pentru, 210 voturi contra. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Marginal 322. Suplimentarea cu suma de 29.000 mii lei pentru obiectivul "Înființare sistem de canalizare centralizată" în localitatea Balta Doamnei. Sursa de finanțare: Fondul de rezervă al Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului acest amendament. Votați, vă rog. 140 de voturi pentru, 214 voturi contra și o abținere. Amendamentul de la poziția 322 a fost respins.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Marginal 324. Suplimentarea cu suma de 1.342 mii lei pentru obiectiv "Realizare extindere rețea de canalizare, Etapa a II-a" în sat Ceptura de Sus - Șoimești - Rotari, comuna Ceptura. Sursa de finanțare: realocarea din Fondul de rezervă al Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 141 de voturi pentru, 208 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Marginal 328. Suplimentarea cu suma de 500 mii lei pentru obiectivul "Modernizare sistem de colectare a apelor pluviale" în comuna Aluniș. Sursa de finanțare: realocare din Fondul de rezervă al Guvernului
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: E comuna domnului Teju. Țineți minte foarte bine, domnule Roșca. (Vociferări.) Am și pentru Câmpina centura ocolitoare, domnule Guran!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Dacă le mai pronunțați numele colegilor mei, o să le dați dreptul la replică.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Cu plăcere! Cu plăcere chiar! Aș vrea să văd!
|
|
Domnul Ludovic Orban: 144 de voturi pentru, 208 împotrivă. Amendamentul a fost respins. 328 a fost.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Da. Marginal 332. Suplimentarea cu suma de 8.500 mii lei pentru obiectivul "Înființare rețea de distribuție gaze naturale" pentru satele Ologeni și Tătărăi din comuna Poienarii Burchii. Sursa de finanțare: Fondul de rezervă al Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Poienarii Burchii?
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Da.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 150 de voturi pentru, 210 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Marginal 335. Suplimentarea cu suma de 2.900 mii lei pentru obiectivul "Consolidare maluri Cricovul Sărat aferent DC 71" în comuna Sângeru. Sursa de finanțare: realocare din Fondul de rezervă al Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 141 de voturi pentru, 214 voturi împotrivă. Și acest amendament a fost respins.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Poate o să reușesc să îmi conving colegii parlamentari de Prahova cu următorul proiect. Marginal 338. Suplimentarea cu suma de 1.200 mii lei pentru obiectivul "Extindere rețea distribuție gaze naturale" pentru satele Cuib și Bogdănești din comuna Gornet. Sursa de finanțare: realocare din Fondul de rezervă al Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Aici chiar sunt curios cum ați putea finanța de la bugetul local, în condițiile legilor adoptate de Parlament în 2020, când nu mai e permisă finanțarea, dar mă rog. Supun votului acest amendament. Mai studiați un pic legea. Votați, vă rog. 146 de voturi pentru, 211 voturi contra, o abținere. Amendamentul de la poziția 338 a fost respins.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Marginal 340. Suplimentarea cu suma de 2.000 mii lei pentru obiectiv "Centru medical multifuncțional", comuna Drăgănești. Sursa de finanțare: realocare din Fondul de rezervă al Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Centru medical multifuncțional ați propus? 340. Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 140 de voturi pentru, 205 voturi contra și o abținere. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Marginal 342. "Înființare sistem de distribuție gaze naturale", comuna Râfov. Sursa de finanțare: realocare din Fondul de rezervă al Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la marginal 342. Votați, vă rog.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Este pentru comuna Râfov. Nu cred că domnul Dumitrescu ar avea ceva împotriva acestui proiect!
|
|
Domnul Ludovic Orban: 147 de voturi pentru, 203 voturi împotrivă. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Marginal 346. "Modernizare DJ 216A Slănic - Ștefești". Suplimentarea cu suma de 6.000 mii lei. Sursa de finanțare: realocare din Fondul de rezervă al Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul de la punctul 346. Votați, vă rog. 142 de voturi pentru, 199 de voturi împotrivă și o abținere. Amendamentul a fost respins.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Continui?
|
|
Domnul Ludovic Orban: Vă invit.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Marginal 347. Suplimentarea cu suma de 5.000 mii lei pentru obiectiv "Modernizare DJ102 Slănic - Izvoarele". Sursa de finanțare: Fondul de rezervă al Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 146 de voturi pentru, 205 voturi contra. Amendamentul a fost respins. Câte amendamente mai aveți, că are o intervenție pe procedură liderul de grup.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Eu unul singur! Dar este foarte important.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Da, da, vă ascult!
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Pentru municipiul Ploiești.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Vă ascult. Ați mai avut pentru Ploiești.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Da, dar acesta este legat de cu totul și cu totul altceva. Marginal 348. Finanțarea cu suma de 16.000 mii lei pentru obiectivul "Achiziție tramvaie", municipiul Ploiești. Sursa de finanțare: Fondul de rezervă al Guvernului.
|
|
Domnul Ludovic Orban: Supun votului amendamentul. Votați, vă rog. 143 de voturi pentru, 216 voturi contra și 4 abțineri.
|
|
Domnul Bogdan-Andrei Toader: Mulțumesc frumos.
|
|
Domnul Ludovic Orban: O secundă! A cerut cuvântul, pe procedură, liderul Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, domnul Gabriel Andronache. (Aplauze.)
|
|
Domnul Gabriel Andronache: Vă mulțumesc. Atâta dorință de muncă n-am mai văzut de mult!
|
|
Domnul Ludovic Orban: Stați să vedem dacă-l aplaudați când ascultați propunerea!
|
|
|