Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 19, 2022
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.4/09-01-2023

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2023 2022 2021
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
05-12-2023
28-11-2023 (joint)
22-11-2023
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2023 2022 2021
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2022 > 19-12-2022 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 19, 2022

17. Dezbaterea Proiectului de Lege privind plata unei contribuții financiare voluntare a României pentru susținerea Muzeului Victimelor Comunismului din Washington DC (PL-x 768/2022) (rămas pentru votul final).
 
see bill no. 768/2022

 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

  ................................................

17. Proiectul de Lege privind plata unei contribuții financiare voluntare a României pentru susținerea Muzeului Victimelor Comunismului din Washington DC; PL-x 768/2022.

Comisia pentru buget, vă rog, raportul.

Domnul președinte Huțucă.

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Raport asupra Proiectului de Lege privind plata unei contribuții financiare voluntare a României pentru susținerea Muzeului Victimelor Comunismului din Washington DC

Potrivit expunerii de motive, Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC reprezintă o inițiativă a unei fundații americane, având ca scop comemorarea celor peste 100 de milioane de victime pe care regimurile totalitare de stânga le-au făcut în întreaga lume.

Iar propunerea legislativă are în vedere o investiție sub forma unei donații din partea Guvernului României pentru consolidarea acestui muzeu.

În urma examinării proiectului de lege și a opiniilor exprimate, deputații membri ai comisiei au hotărât, în ședința din 19 decembrie 2022, cu unanimitatea voturilor exprimate, să propună plenului Camerei Deputaților un raport de adoptare a Proiectului de Lege privind plata unei contribuții financiare voluntare a României pentru susținerea Muzeului Victimelor Comunismului din Washington DC.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Pavel Popescu.

Domnul Pavel Popescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

La 33 de ani de la Revoluție, îmi aduc aminte că m-am născut în Timișoara și mă bucur că, la 25 de ani de parteneriat strategic cu Statele Unite, am reușit, prin această inițiativă legislativă, susținută de către premier, de către președintele Camerei Deputaților, președintele Senatului, cât și de dumneavoastră, să facem un gest care, cred eu, în următorii ani, va pune în inima Capitalei SUA tot ceea ce înseamnă istoria comunismului din România.

Generații viitoare de mii sau sute de mii de turiști vor putea să vadă și istoria comunismului din România, o istorie extrem de dură, pe care unii dintre voi ați trăit-o. Noi eram prea mici atunci.

Știți, vreau să vă spun că este cred că prima inițiativă din ultimii zeci de ani, în raport cu relația noastră cu SUA, în care România își respectă un angajament de acest gen, și cu mândrie vă spun acest lucru, pentru că, așa, din postura mea de român, m-am cam săturat să văd de fiecare dată că în Washington interesele naționale sunt susținute cu bani mulți de polonezi, de unguri, de cehi, de țările baltice, și mă bucur că în acest an, în special în acest an, prin sprijinul unor colegi - și aici din nou reiterez sprijinul liderilor de grup -, cu sprijinul unor colegi am reușit să realizăm că imaginea țării noastre și istoria țării noastre pot fi susținute doar prin eforturi financiare. Așa funcționează lucrurile dincolo. Și mă bucur că vom avea șansa să prezentăm...

 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Mulțumesc.

Domnul Pavel Popescu:

...acest lucru într-un muzeu aflat la două case de Casa Albă.

Mulțumesc, domnule președinte.

PNL va vota pentru acest proiect de lege.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Albișteanu Mihail, Grupul AUR, vă rog.

Domnul Mihail Albișteanu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Sigur că Grupul AUR va vota în favoarea acestui proiect de lege.

Ne bucurăm că fosta administrație republicană, și în special domnul Orășel, se ocupă de această chestiune a înființării unui muzeu dedicat comunismului la nivel planetar, dar am avea totuși un lucru de spus.

Ne-am dori ca Guvernul României să fie interesat și de ceea ce se întâmplă în România, ce se întâmplă cu fostele închisori comuniste.

Sunt locuri care ar trebui reabilitate și pentru acest lucru ar trebui ca România să dea bani, să ajute și punerea în valoare a acestor foste locuri de detenție.

Vă aduc aminte despre Jilava, vă aduc aminte despre închisoarea de la Pitești. (Vociferări.) Bine, Sighetul, Aiudul, mai sunt multe, sigur că da!

Da, deci vom vota, dar vrem ca România să se preocupe și de ceea ce se întâmplă în țară și poate scoatem și noi niște fonduri, niște bani pentru vizitarea acestor locuri și în România, și pentru bugetul statului român.

Mulțumesc.

 

(În continuare, conducerea ședinței a fost preluată de domnul deputat Ciprian-Constantin Șerban, vicepreședinte al Camerei Deputaților.)

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:

Vă mulțumesc.

Domnul Năsui, vă rog.

Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

Mulțumesc, domnule președinte.

Cert, aceasta este o lege corectă și potrivită, dar arată puțin și ipocrizia statului român.

În timp ce finanțăm muzee peste hotare despre ororile comunismului din România, continuăm să dăm premii celor care au menținut acest sistem, pensii speciale pentru cei care au fost pilonii acestui regim odios.

La 32 de ani de la Revoluție nu știm nici măcar cine sunt securiștii.

Refuzați cu obstinație să puneți pe ordinea de zi și să votați un registru al securiștilor, ca să vedem și noi cine erau ofițerii securității, cine erau faimoșii securiști.

Pentru astfel de muzee să știți că merită să dăm câțiva bani.

În schimb, să știți că există inițiative, cum este cea a domnului Bjoza, de la Brașov, de exemplu, de muzeu al comunismului, al ororilor care s-au întâmplat în închisorile comuniste, absolut privat și care, cu extrem de puțini bani, au reușit să facă extraordinar de mult.

Oricum, USR va vota pentru acest proiect.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:

Domnul Moșteanu, vă rog.

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:

Vreau să profit de acest moment să fac un apel către domnul Ciucă și către ministrul culturii, domnul Romașcanu, să susțină și inițiativele private care ne ajută pe noi, ca națiune, să nu uităm de ororile comunismului. Și una dintre aceste inițiative private este la Pitești.

Acolo a avut loc un experiment groaznic ani de zile și o mână de oameni inimoși au avut o inițiativă extraordinară și pe banii lor, pe timpul lor, pe nervii lor, au făcut un muzeu unic în România, pe care vă invit să-l vizitați, Memorialul închisorii Pitești.

O bucată din acea închisoare a fost salvată, însă trebuie salvată toată. Și pentru asta au nevoie de un ordin de clasare de la Ministerul Culturii, pentru a ajuta generațiile viitoare să înțeleagă de unde am plecat și prin ce au trecut părinții și bunicii noștri.

Și pentru asta fac de aici, de la tribună, un apel... care e un apel apolitic, și vă rog să mă credeți că așa este. Noi venim și plecăm, dar lucrurile astea trebuie să rămână în picioare pentru generațiile care vin.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Csoma Botond, vă rog.

Domnul Csoma Botond:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Mă bucur că există un consens transpartinic în legătură cu acest proiect de lege și mă bucur că prin acest proiect de lege România se alătură acelor țări care deja finanțau acest muzeu pentru amintirea victimelor comunismului de la Washington, pentru că, știți foarte bine, în România am avut un regim foarte dur al comunismului, un regim neostalinist, în timp ce în alte țări au fost anumite reforme în anii '80, la noi nu. Ba, din contră, Ceaușescu a fost un exponent foarte dur al comunismului în Europa de Est, și cred că este absolut normal ca România să participe la finanțarea acestui muzeu.

UDMR va vota acest proiect de lege.

Mulțumesc.

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:

Vă mulțumesc.

Domnul Solomon, din partea Grupului PSD, vă rog.

Domnul Adrian Solomon:

Stimați colegi,

Înțeleg că este un consens aici în privința contribuției voluntare la funcționarea Muzeului comunismului de la Washington, acolo unde toți românii au perspective imediate de a merge să-l viziteze.

Contribuția este de 3 milioane de dolari anual, deci este o contribuție din bugetul de stat - evident, cu toate intențiile bunei guvernări - cheltuită.

Dar mai aproape de noi este Memorialul de la Auschwitz. Și dacă ați mers acolo - care cu adevărat este înspăimântător ce s-a întâmplat și e foarte, foarte aproape de noi Auschwitzul - ați vedea că România nu se află printre statele care contribuie la funcționarea Memorialului. Accesul în Muzeul de la Auschwitz este gratuit pentru oricine. Dar tot ceea ce se întâmplă, conservarea și administrarea muzeului sunt destul de costisitoare.

Și, după câte știu eu, Polonia nu-i chiar atât de bogată, în comparație cu Statele Unite.

Și poate că ar fi bine - și eu astăzi inițiez un grup de inițiativă, cine vrea să se alăture - să contribuim și la Auschwitz cu o sumă de bani, voluntară, evident, cu o contribuție care să ne plaseze și pe noi în rândul celor care condamnă nu doar comunismul zi de zi, cu toate că l-a condamnat acum 33 de ani istoria, dar să condamnăm și ororile extremei drepte din istoria omenirii, care au fost la fel, dacă nu mai înspăimântătoare și mai costisitoare decât crimele comunismului.

Deci, repet, până la 1 februarie vă aștept alături de mine să inițiem o astfel de lege, ca să contribuim voluntar și la funcționarea Memorialului de la Auschwitz.

Vom vota!

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:

Vă rog, domnule Ungureanu.

Frumos "sacou"!

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

Tot pe o chestiune de procedură, apropo de Auschwitz.

Am fost acum o săptămână la Auschwitz, cu un grup de elevi. Colegul meu nu este informat. La Auschwitz se plătește, este taxă! Lucrurile sunt foarte bine organizate.

Ce ați zice de un grup de inițiativă să mergem parlamentari din Parlamentul României, ca să vedem ororile care s-au produs acolo?

Nu cred că au nevoie cei de la Auschwitz, pentru că se fac foarte mulți bani deja, prin acele taxe care se iau acolo.

Dar putem să mergem acolo și să vedem de ce sunt în stare oamenii să facă atunci când sunt mânați de ură. Aș fi pentru și chiar aș coordona un asemenea grup, în calitate de profesor de istorie cu doctorat pe bune.

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Simion.

Domnul George-Nicolae Simion:

Profit de ocazia pe care a lansat-o domnul lider de grup Moșteanu, pentru a vă spune că închisoarea de la Pitești, ca și celelalte orori ale ocupației sovietice din România și începutul erei totalitare din România trebuie prezervate.

Faptul că Ministerul Culturii nu s-a implicat până acum în salvarea închisorii de la Pitești, cu acel oribil Experiment Pitești, avându-l exponent pe Eugen Țurcanu, mă face să cred că nu e printre prioritățile acestei guvernări.

E bine să nu uităm, pentru că și poporul român, și toate celelalte popoare au trecut prin drame care nu mai trebuie repetate niciodată.

Mulțumesc.

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:

Mulțumesc.

Domnul Popescu, vă rog.

Domnul Pavel Popescu:

Doar ca și o completare, pentru că mulți colegi s-au întrebat de proiecte pe teritoriul României.

Prin PNRR, IICCMER-ul va avea la Râmnicu Sărat un centru educațional privind comunismul din România, numit "Închisoarea Tăcerii". Este finanțat și aprobat prin PNRR.

La Sfântu Gheorghe, în fosta fabrică de țigări, încă 11 milioane de euro, chiar astăzi spunea un coleg la Comisia pentru buget, finanțe, încă un obiectiv.

Deci se întâmplă în România astfel de proiecte, și cel din SUA este doar o dovadă a faptului că am luat, în sfârșit, în serios ceea ce s-a întâmplat în istoria comunismului în România.

Vreau să vă spun un lucru. Dacă vrem, ca parlamentari, pentru că suntem suverani în Parlamentul României, haideți să ne asumăm un proiect de lege prin care, în clădirea Parlamentului României aducem Muzeul victimelor comunismului, ale ororilor comunismului. Pentru că înțeleg, că RAPPS-ul nu găsește clădiri, că instituția "y" nu poate să găsească nu știu ce infrastructură, haideți să inițiem toate partidele politice o lege prin care aducem Muzeul victimelor comunismului aici, într-o clădire în care cel care a fost exponentul comunismului nu spera vreodată că vom vorbi despre libertate și despre ororile acelui regim.

Mulțumesc.

 

(În continuare, conducerea ședinței a fost preluată de domnul deputat Vasile-Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.)

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnule Miuțescu, vă rog.

Domnul Gheorghe Adrian Miuțescu:

Da, stimați colegi, cred că e un subiect extrem de important pentru noi toți, însă nu trebuie să ne disipăm atenția spre tot felul de muzee din alte părți, din alte zone, ci trebuie să ne gândim să punem, într-adevăr, acolo unde le este locul, aceste muzee care există, inclusiv Muzeul de la Pitești, pe care eu îl știu foarte bine, iar colegilor mei din Partidul Național Liberal le spun că sediul actual al Organizației județene Argeș a Partidului Național Liberal este în casa fostului comandant al închisorii ororilor de la Pitești, al reeducării, cum se spunea, prin tortură.

De aceea, cred că ceea ce propunea domnul Moșteanu sunt cu totul de acord, și susțin și eu, trebuie ca pentru închisoarea de la Pitești să găsim o formulă pentru a fi finanțată, pentru că cel care se ocupă, acea firmă privată care se ocupă de Muzeul de la Pitești nu face altceva decât să nu poată face față cheltuielilor, ba, mai mult, au intrat peste el cu niște afaceri imobiliare și vor să dărâme o parte din fosta închisoare de la Pitești.

Este foarte important să nu pierdem din vedere aceste lucruri și să nu mai așteptăm mult, pentru că riscăm să nu mai putem ajuta.

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Și eu vă mulțumesc.

Nefiind amendamente, proiectul rămâne la votul final.

Pe procedură, domnule Simonis, vă rog.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 9 décembre 2023, 6:24
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro