 |
 |
 |
|
|
|
Sittings of the Chamber of Deputies of March 14, 2023
 |
6. |
Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 469/2022) (rămas pentru votul final). |
 |
|
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: |
|
................................................ |
|
21. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal; PL-x 469/2022. Reprezentantul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, prezentarea raportului, vă rog. Domnule Huțucă?
|
|
Domnul Bogdan-Iulian Huțucă: Mulțumesc, domnule președinte de ședință. Raport asupra Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia pentru buget, finanțe și bănci a fost sesizată, pentru dezbatere pe fond, cu Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în ședința din data de 6 septembrie 2022. La dezbaterea proiectului de lege s-au avut în vedere avizele favorabile ale Consiliului Legislativ, Consiliului Economic și Social, Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare și Comisiei juridice, de disciplină și imunități. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unei scutiri indirecte de TVA pentru organizațiile non-profit care realizează activități de construire, modernizare, reabilitare de spitale și dotarea acestora cu echipamente, articole și dispozitive medicale. În urma dezbaterii proiectului de lege și a opiniilor exprimate, deputații au hotărât, cu unanimitatea voturilor exprimate, să propună plenului Camerei Deputaților un raport de adoptare a Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu amendamentele admise prezentate în Anexa nr. 1. Amendamentele respinse se regăsesc în Anexa nr. 2. În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulțumesc.
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Vă mulțumesc. Dezbateri generale? Nu. Trecem la dezbaterea... Ilie Victor? Vă rog.
|
|
Domnul Victor Ilie: Este un proiect extrem de bun și felicit inițiatorii pentru scrierea acestuia. Este nevoie ca statul să pună cât mai multe piedici în construirea de spitale, dacă nu este în stare să le construiască el însuși. Am și un amendament pe care-l voi susține la secțiunea de amendamente, prin care solicit ca între ONG-uri și instituțiile publice să nu se facă o diferență și să poată beneficia ambele direct de scutirea de TVA. În varianta actuală proiectul presupune că ONG-urile plătesc TVA-ul și după aceea, printr-o procedură birocratică, și-l recuperează de la stat și banii respectivi pot să-i folosească doar pentru construirea de spitale. Este un proiect bun. Salutăm această intenție! Din păcate, el arată că statul este incapabil să construiască spitale, dar facem ce putem pentru a împinge România înainte. Vă mulțumesc.
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Domnule Simonis, vă rog.
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală): Ca inițiator!
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Ca inițiator, evident! Singurul!
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis: Tot mă chinuiesc, domnule președinte, Stimate colege, Stimați colegi, Mă tot chinuiesc să găsesc acel consens în Camera Deputaților, atunci când avem inițiative bune. Iată că, și când pare că-l găsim, se găsește o brumă de critică, așa, fină. Este un moment important astăzi, în Parlamentul României. Această inițiativă are o poveste interesantă, o știți cu toții. Codin Maticiuc, cel care, prin Fundația "Metropolis" și prin inițiativa "Spitale publice din bani privați" a făcut nenumărate donații și investiții în sistemul sanitar românesc, din bani privați, striga - ăsta-i termenul - peste tot despre faptul că statul îl taxează cu TVA-ul pentru bani pe care-i donează în spitale publice. La un moment dat, la o festivitate, președintele partidului și al social-democraților, și al Camerei, auzindu-l, m-a rugat să iau legătura cu Codin. A fost foarte rapid, a fost foarte ușor de înțeles faptul că era o aberație, și anume, la fiecare ban pe care ONG-ul domniei-sale și alte ONG-uri îl investesc în spitalele publice statul percepea 19% TVA. Era un non-sens! Am constatat că, de exemplu, constructorii au deduceri de TVA, chiar dacă fac apartamente și le vând în sistem privat. HoReCa are un sistem de impozitare, de TVA, redus, și bine că-l are! Alte industrii au un TVA redus sau își deduc TVA-ul. În schimb, cei care practic ajută statul, care investesc în spitalele publice, trebuiau să plătească acest TVA la nivel de 19%. Până la urmă, după ce am descris această inițiativă, după discuții cu Ministerul Finanțelor, după discuții pe Directiva Europeană, cred eu că am găsit o formulă care să respecte toate aceste doleanțe și să ne asigurăm că aceste misiuni filantropice, până la urmă, au un fel de sprijin din partea statului. Statul înțelege, prin această inițiativă, că aceste ONG-uri nu sunt adversare lui, sunt partenere statului, suntem pe aceeași parte a fileului, dacă doriți, și putem colabora, putem lucra împreună pentru a face mai mult bine în sistemul de sănătate. Am pus, de exemplu, prevederea ca Ministerul Sănătății să nu mai plătească TVA Ministerului de Finanțe atunci când cumpără aparatură pentru spitalele din România, în aceeași inițiativă. Am pus prevederea ca ONG-urile care fac aceste donații să-și poată recupera TVA-ul, cu condiția să reinvestească în același tip de activități, în donații în sistemul sanitar românesc. Cred că este un prim pas, putem să-i facem și pe următorii. E foarte bine că venim în sprijinul acestor asociații, a acestor ONG-uri, că încurajăm mediul privat să investească în sistemul sanitar. Și, în final, pentru că nu vreau să monopolizez discuția, vreau să mulțumesc încă o dată Fundației "Metropolis", Fundației "Dăruiește viață", lui Codin Maticiuc și celorlalți care sunt implicați în aceste proiecte. Sper ca după ce avem această lege promulgată, în cel mai scurt timp, să vină și alții alături de dumneavoastră să investească în spitalele publice din bani privați. Mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Vă mulțumesc. Domnul deputat Năsui.
|
|
Domnul Claudiu-Iulius-Gavril Năsui: Mulțumesc, domnule președinte. Este, într-adevăr, un proiect bun, un proiect care încurajează ONG-urile să construiască spitale - și felicitări celor care l-au inițiat - și tuturor partidelor care l-au susținut, inclusiv USR-ul. Din păcate, însă, soluția nu este asta. Soluția nu este să avem ONG-uri care construiesc spitale și le dau la stat. Pentru că același stat care nu este capabil să construiască spitale - ghiciți ce? - nu e capabil nici să administreze spitale. Vedem asta în fiecare zi, în mai toate spitalele de stat, în care se moare inutil, se moare cu zile, se moare de lucruri de care n-ar trebui să se moară, în care avem problema cu nosocomialele, care este pur și simplu ascunsă. Cel mai mare bolnav din România nu este o persoană, ci un sistem, și anume sistemul de sănătate. Soluția ar fi una mai profundă, pe care ONG-urile n-o pot face, din păcate, pentru că nu ele sunt legiuitoare în țara aceasta. Soluția este o reformă profundă a sistemului de sănătate, una în care CNAS-ul, Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate să nu mai fie monopol, să poată fiecare român să-și aleagă asiguratorul de sănătate, dacă vrea servicii mai bune să le poată alege. Și atunci inclusiv Casa ar fi forțată să se comporte mai bine, să nu mai existe faimosul plafon de care aud românii de fiecare dată când chiar au nevoie de servicii de sănătate. Este un pas bun, în schimb, această lege, pentru că permite ONG-urilor să dea mai mulți bani spitalelor. Dar v-aș întreba, domnule Simonis, care ați inițiat această lege, dacă ați vorbit și cu doamnele de la "Dăruiește viață"? Nu de alta, dar și ele au construit un spital, și ele s-au lovit de o tonă de probleme. Și, dacă mai țineți minte, a fost și o ministră a PSD care zicea, la un moment dat: "Păi, cine sunt privații ăștia care ne construiesc nouă spitale?", de parcă statul român ar face vreun spital. "Haideți să-l luăm noi, la stat, că noi știm să facem spitale!". Apropo, spitalul acela construit costă de vreo nouă ori mai puțin decât spitalele de la stat. Probabil că acesta este și prețul real al lucrurilor! Dacă vrem cu adevărat să avem un sistem de sănătate mai bun nu este suficient să lăsăm ONG-urile să finanțeze sănătatea, nu asta este funcționarea normală a unui sistem; asta este doar un paliativ. Dacă vrem cu adevărat un sistem de sănătate mai bun trebuie să-l reformăm și trebuie să dăm dreptul românilor de a alege asiguratorul și serviciile lor, să existe concurență pentru ei, care le oferă cele mai bune servicii. Vă mulțumesc frumos. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Mulțumesc. Domnul Andrușceac.
|
|
Domnul Antonio Andrușceac: Stimați colegi, Iată că atunci când există proiecte care au măcar intenția de a fi bune și de a corecta anumite lipsuri pe care statul evident că le are, mai ales în domeniul construcției spitalelor în România, există unanimitate, chiar dacă inițiatorul este solist pe lista de inițiatori. Dar există, aveți unanimitate pe acest proiect. Ce ne doream, însă, este - pentru că aveți dreptate din nou, este un pas mic - să creăm același cadru pentru toți cei care sunt scutiți de TVA, adică scutirea să fie directă și pentru cei din mediul privat. Altfel, parcă am pune asupra lor prezumția de vinovăție că privatul care bagă mâna în buzunar să construiască un spital, nu cumva să eludeze fiscul, prin scutire directă de TVA, în timp ce, cei de la stat, care, vorba aceea, administrează atât de bine și de corect banul public, beneficiază de o scutire directă. Suntem lângă dumneavoastră în asemenea inițiative și, dacă nu v-ați convins colegii să semneze pe lista de inițiative, noi vă vom susține în viitor și în inițiere și vă vom susține prin votul nostru. E un pas mic, dar e un pas înainte! Mulțumesc.
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Vă mulțumesc. Domnul deputat Huțucă. Vă rog.
|
|
Domnul Bogdan-Iulian Huțucă: Vă mulțumesc. Evident că este un proiect bun. Dar ce este cel mai evident este că este o reformă profundă în sistemul de sănătate, și aici trebuie să îl contrazic pe unul dintre antevorbitorii de la această tribună. Pentru cei care au implementat vreodată un proiect în viață și pentru cei care au reușit să se zbată să muncească ca un proiect să devină realitate, știu că cea mai importantă problemă este de a găsi resursa de finanțare și de a gestiona resursele financiare. Ce face acest proiect? Creează un impuls pentru toate bugetele de investiții din spitalele românești. Evident că cea mai importantă reformă în acest proiect este faptul că permite ONG-urilor să deruleze bugete mult mai mari în modernizarea, reabilitarea, dotarea, repararea spitalelor din România, dar totodată creează o disponibilitate de sume care poate merge chiar până la 19% în bugetele unităților administrativ-teritoriale sau ale autorităților guvernamentale care investesc în sănătate. Da, acest proiect generează un boost de investiții în sistemul de sănătate românesc și vine într-o perioadă în care România investește în sănătate, cum nu s-a mai întâmplat niciodată de la Revoluție până în prezent. Vreau să felicit inițiatorul, dar mai ales vreau să îi felicit pe toți membrii Comisiei pentru buget, finanțe, care au înțeles să ajusteze acest proiect, astfel încât să devină funcțional. Vă mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Domnul deputat George Simion.
|
|
Domnul George-Nicolae Simion: Spitale publice din bani privați? Nu sunt în asentimentul colegului de la USR, care a vorbit prima oară, care spunea că acest proiect de lege este dovada că statul nu a reușit să facă acest lucru timp de 33 de ani. Dovadă este realitatea! Acest proiect de lege, eforturile pe care unele inițiative private reunite, inclusiv sub forma unor organizații non-guvernamentale, trebuie susținute. Susținem acest proiect, ne-am fi dorit mult o susținere și asupra renunțării la banii din subvenția de stat pentru construcția unui spital public care să rămână românilor. Nu am primit acest sprijin din partea ultimilor doi prim-miniștri. Sperăm, pe viitor, totuși să găsim sprijin pe teme importante, cum ar fi sănătatea și educația românilor. Vă mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Vă mulțumesc. Doamna deputat Violeta Alexandru. Vă rog.
|
|
Doamna Victoria-Violeta Alexandru: Eu îmi și imaginez scena, de altminteri relatată de liderul Grupului PSD, cum s-a dus domnul Ciolacu la o petrecere, la o acțiune, s-a întâlnit cu un domn, Maticiuc pe numele său, și i-a spus: "Cu ce te servesc? Cu un proiect de lege? Stai să îl sun pe liderul Simonis de la Cameră, că te rezolvă!". Nu așa se fac legile! Indiferent de cât de util este, într-un proiect sau altul, elaborarea unui proiect de lege se face așezând toate părțile interesate la masă, pentru a înțelege, în complexitatea lucrurilor, de ce au nevoie aceste organizații neguvernamentale pentru a face lucruri bune pentru țară. Altminteri mi se pare un proiect răspuns la comandă pentru imaginea publică a unui partid care are un ministru care trebuie să livreze construcție de spitale. Practic PSD, în acest moment, recunoaște - e bine și astăzi, după 30 de ani! - că statul eșuează - s-o spunem pe românește - și dă posibilitatea, așa cum ar fi trebuit s-o facă de mult, privaților să facă, acolo unde statul eșuează. Două mesaje am: nu așa se fac legile! Cineva promite cuiva, la o petrecere, că-i livrează o lege! Legile se fac prin consultări cu toate părțile interesate și pe toate subiectele care dor organizațiile neguvernamentale, altminteri se numește altcumva. Și 2. Este un mesaj de eșec pe care PSD trebuie să și-l asume că nu e în stare să avanseze în construcția de spitale, prin managementul statului, dând, iată, un răspuns organizațiilor neguvernamentale că ele sunt cu adevărat motorul pentru schimbarea în acest domeniu. Mulțumesc. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Domnule Simonis, vă rog.
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis: Nu știu cum dumneavoastră vă luați stimulii din societate și cum vă dați seama ce e important de schimbat în societate sau nu, dar pot să-mi amintesc, de exemplu, că Guvernul din care făceați dumneavoastră parte a dat o ordonanță de urgență noaptea, una din cele 25, cu dedicație pentru industria jocurilor de noroc, de exemplu, care scădea impozitarea pentru industria jocurilor de noroc. Aia se întâmpla și alea erau ordonanțe cu dedicație! (Vociferări.) Eu, într-adevăr, oriunde mă duc, indiferent că vorbesc de petreceri, că mă duc în teritoriu, că mă duc la premiile revistei "Capital", pentru că acolo a avut loc acea discuție, încerc să-mi dau seama ce trebuie schimbat în societate și cum pot face bine. (Vociferări.) Acesta este un exemplu de discuție purtată la premiile revistei "Capital", repet, acolo unde cineva ne-a deschis ochii în privința unei situații atât de simplu de reglementat și atât de absurdă fiind legislația în domeniu. Prin urmare, da, statul poate să facă mai mult și trebuie să facă mai mult pentru sistemul sanitar. Dar de ce statul să nu vrea să-i aibă parteneri pe privații, cei care au prosperat în privat și cei care-și doresc să investească în sistemul public de stat? De ce să nu-i avem parteneri? Cu ce vă deranjează asta? Da, poate că întreaga clasă politică a eșuat! Avem în Parlament reprezentanți de seamă ai clasei politice din ultimii 30 de ani care au fost în funcții importante. E adevărat că e complicat să accept critici și eșecul sistemului de sănătate, când vine de la oameni care fac politică de 30 de ani. Haideți să depășim aceste tensiuni inutile între noi, să admitem faptul că o idee bună - care am admis că n-a fost a mea, a plecat de la Codin Maticiuc -, pe care am preluat-o și am transpus-o într-un proiect de lege, astăzi poate să aibă consensul Parlamentului, să aibă voturile tuturor grupurilor parlamentare și să admitem că facem împreună un lucru bun, fără să mai încercăm să căutăm disensiuni. (Aplauze.)
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Vă mulțumesc. Trecem la dezbaterea proiectului de lege. La titlu, dacă sunt intervenții? Domnule Ungureanu, la ce doriți să interveniți?
|
|
Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu (din sală): La titlu! La... (Râsete.)
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: La titlu?
|
|
Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu: Stimați colegi, Chestiunea este foarte simplă. Sunt niște oameni care ba sunt blamați că fac parte din ONG-uri și construiesc spitale, și sunt din oculta mondială, ba sunt parteneri. Hotărâți-vă! Avem niște oameni în țara asta, cum este domnul Codin Maticiuc, cum sunt doamnele de la Asociația "Dăruiește viață"; aduceți-vă aminte câte discuții au fost în mandatele PSD din sănătate, că nu e prea în regulă că ele ar construi pe un teren de stat, cu bani privați, și după aceea cine administrează acel spital care este făcut din fonduri private? La această oră suntem într-o situație paradoxală. Dăm toți banii la Casa Națională de Asigurări, care are monopol, și de fiecare dată ne plângem că sunt administrate prost spitalele, sunt prost finanțate. Dar dacă noi venim și spunem: "Hai să luăm o parte din banii Casei și să construim cu ei spitale noi și să le administrăm prin asigurări private!", săriți în sus și spuneți, fals, că privatizăm sistemul și îl dăm pe mâna străinilor! Ce este necinstit la această oră? Și vă dau un exemplu. Și îi spun domnului Maticiuc - nu știu dacă este în sală, pe la balcon sau în altă parte - la această oră Institutul Național de Urologie, pentru că acolo merg toți pacienții, care face și transplant în Cluj, funcționează într-un pod neautorizat. Statul român, prin PNRR, n-a fost în stare să dea bani la această unitate sanitară. (Vociferări.) Veniți să construiți...
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Finalizați, domnule deputat!
|
|
Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu: ... un institut de urologie și transplant la Cluj, că nu este în stare nici autoritatea locală, nici domnul Boc - l-a scos cu ranga -, nici ceilalți nu sunt în stare să facă! Veniți și la Cluj! Dar dacă veniți, puneți și un manager care să nu fie de la PSD și PNL, pentru că nu e în regulă, ipocrit să vină cei de la PSD și PNL, să spună...
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Mulțumesc, domnule Ungureanu! Ne-ați lămurit cu titlul! Vă rog să încheiați!
|
|
Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu: ... că vă oferă niște facilități, când statul are miliarde de euro pe care nu-i folosește în beneficiul românilor, din contribuțiile lor. Asta spun - ieșiți din ipocrizie! (Aplauze.)
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Vă mulțumesc, domnule Ungureanu. Cum e cu titlul? Titlul adoptat. La amendamentele admise dacă sunt intervenții? Nu. (Domnul deputat Victor Ilie solicită să ia cuvântul.) La ce doriți să interveniți?
|
|
Domnul Victor Ilie (din sală): La respinse.
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Am spus amendamente admise. Adoptate. La respinse.
|
|
Domnul Victor Ilie: La amendamente respinse, marginal 1. Dragi colegi, Haideți, dacă tot ajutăm mediul privat să construiască spitale, haideți să-l ajutăm până la capăt! Haideți să nu facem o diferență între regimul acesta de scutire de TVA pentru instituții publice și cel pentru ONG-uri! Ce face proiectul în momentul actual este să pună ONG-urile să plătească TVA-ul la început și apoi să-l ceară de la stat. Nici măcar nu avem ordin de președinte ANAF sau de ministru de finanțe care să ne spună care e procedura pentru restituirea acestui TVA. Haideți să votăm acest amendament și să simplificăm lucrurile! Astfel, ONG-urile... (Vociferări.)
|
|
Domnul Gabriel Andronache (din sală): Marginal, respinse? La punctul...?
|
|
Domnul Victor Ilie: Amendament respins, marginal 1.
|
|
Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală): Hai să vedem ce amendament e!
|
|
Domnul Victor Ilie: Discuții, ne consultăm. (Discuții în sală.) (Domnul deputat George-Nicolae Simion solicită să ia cuvântul.)
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Vă rog, domnule Simion.
|
|
Domnul George-Nicolae Simion: Noi susținem acest amendament. Credem că ar trebui scutiți de TVA cei care aduc banii proprii pentru spitale publice, nu trecuți printr-o procedură complicată de rambursare. Este logic, o să se ferească mulți, cei care au mai interacționat cu statul, cei care au mai avut să-și ia bani de la stat și și i-au luat după 3 ani, 5 ani, dacă și i-au luat; unii nu și i-au luat deloc. Și tocmai de aceea suntem în favoarea acestei idei nobile pe care o susțin, iată, toate grupurile parlamentare. Grupul AUR va vota pentru. Vă mulțumesc. O voce din sală: De ce i-ați dat cuvântul? Are dreptul să vorbească când vrea?
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Vă mulțumesc.
|
|
Domnul George-Nicolae Simion (din sală): Se aude o voce gâjâită din spate, parcă e a domnului Orban.
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Avem o pauză de două minute, pentru consultări. (Consultări.) (Domnul deputat Victor Ilie solicită să ia cuvântul.) Vă rog.
|
|
Domnul Victor Ilie: În urma discuțiilor, îmi retrag amendamentul. Mulțumesc.
|
|
Domnul Ciprian-Constantin Șerban: Vă mulțumesc. Respinse, adoptate, atunci. Propunerea legislativă rămâne la votul final.
|
|
|