primit de la Comisia pentru transporturi și infrastructură
Întâlnire de lucru a Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților cu delegația Comisiei de transport din Parlamentul European (TRAN)
Prezența delegației Comisiei de transport și turism din Parlamentul European (TRAN) condusă de președintele acesteia, domnul Michael Cramer, în Parlamentul României, în cadrul unei ședințe cu membrii celor două comisii de specialitate din legislativul român, din data de miercuri, 30 martie, a reprezentat o bună oportunitate pentru consolidarea cooperării instituționale între cele două legislative pe problematici specifice ce țin de domeniul transporturilor.
Principalele teme de discuție au vizat stadiul adoptării Master Planului General de Transport – document strategic de programare a investițiilor în infrastructura de transport din România pentru următorii 15 ani, viziunea europeană cu privire la dezvoltarea rețelei TEN-T Core, cu accent pe conectarea rețelei naționale de transport rutier și feroviar la rețeaua europeană, precum și punerea bazelor unui parteneriat activ între Comisiile parlamentare de transport de la nivelul Parlamentului României și din Parlamentul European.
În cadrul întâlnirii, președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, domnul Mihai Lupu, a susținut că doar printr-o colaborare susținută între cele două structuri parlamentare, prin stabilirea unui mod de lucru comun și informări periodice bilaterale pe dosarul de infrastructură, se va reuși aducerea pe agenda de lucru a oficialilor europeni de la Bruxelles a problemelor cu care se confruntă România la acest capitol.
Totodată, președintele Comisiei, domnul Mihai Lupu, a precizat că, în prezent, România nu are finalizat niciun culoar european de transport, nici rutier, nici feroviar, ceea ce ne creează o mare problemă, nouă, dar și Europei, în ansamblul său. România este granița estică a Uniunii Europene, iar în jurul nostru climatul geopolitic este unul tensionat. Partenerii europeni trebuie să înțeleagă că susținerea Estului Europei prin gândirea unor politici sustenabile de dezvoltare a infrastructurii de transport elimină o parte dintre vulnerabilitățile care fragilizează acest spațiu geografic.
De asemenea, Comisia pentru transporturi a Camerei Deputaților consideră ca extrem de importantă, din punct de vedere economic, menținerea șenalului navigabil al Dunării, solicitând Parlamentului European, prin intermediul Comisiei TRAN, o mediere între România și Bulgaria în acest sens. Nu în ultimul rând, președintele Comisiei de Transporturi, domnul Mihai Lupu, a subliniat și importanța includerii Mării Negre în strategia europeană privind infrastructura de transport.
În cadrul dezbaterilor o atenție deosebită a fost acordată nevoii de armonizare a legislației naționale cu cea europeană, cu atât mai mult cu cât la nivel european se pregătește al 4 -lea pachet legislativ feroviar pentru îmbunătățirea modului de transport la nivel european. În contextul, în care România trebuie să țină pasul cu noile modificări legislative, domnul președinte Mihai Lupu a accentuat nevoia de implicare mai mare a Parlamentului în acest demers, în sensul determinării unei poziții favorabile din partea celor care decid politica europeană de transport.
La rândul lor, membrii delegației Comisiei de transport din PE (TRAN) au apreciat ca fiind important de stabilit un mod de cooperare între cele două structuri parlamentare și au încurajat România să își intensifice eforturile în vederea transparentizării procedurilor pe achizițiile publice, reducerii birocrației și a creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene.
|