primit de la președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură, domnul deputat Mihai Lupu (Grup PNL)
În actualul context de instabilitate pe piața transporturilor, determinat de creșterea masivă a prețurilor RCA într-o perioadă de timp relativ scurtă, Comisia pentru transporturi și infrastructură împreună cu Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților au audiat miercuri, 14 septembrie 2016, în ședință comună, toți factorii implicați în această problematică: ASF, Consiliul Concurenței, ANAF și confederațiile patronale din domeniul transporturilor.
Având în vedere că sectorul transporturilor contribuie cu 4,5% la PIB-ul României și ținând cont de efectele negative, atât economice, cât și sociale, pe care le antrenează lipsa de transparență și predictibilitate în fundamentarea tarifelor RCA, membrii Comisiei pentru transporturi consideră că trebuie luate urgent măsurile de remediere a acestei situații. Aceștia s-au arătat extrem de nemulțumiți de modul în care ASF a supravegheat piața asigurărilor, în condițiile în care prețurile RCA au crescut și cu 300% în unele cazuri. Menținerea acestor prețuri poate conduce la falimentarea transportatorilor români și implicit la prăbușirea unui important sector de activitate din economia națională.
Pe fondul punctelor de vedere exprimate în cadrul ședintei de astăzi, s-a agreat necesitatea adoptării și implementării cât mai rapide a măsurilor legislative care să conducă la normalizarea prețurilor RCA, atât pentru cetățeanul de rând, cât și pentru transportatorii rutieri.
Răspunderea pentru situația limită în care s-a ajuns trebuie să fie asumată de către conducerea ASF, iar principalul obiectiv al acestei instituții trebuie să devină reprezentarea cu adevărat a intereselor asiguraților.
Comisia pentru transporturi a luat act de nemultumirile totale ale operatorilor de transport, dar și a cetățenilor deținători de autovehicule, față de actuala conducere a ASF, precum și de propunerile de demitere a conducerii acestei instituții avansate de o parte din membrii celor două comisii.
Din dezbateri s-au identificat cauzele acestei situații și anume:
- lipsa fundamentării tarifelor RCA,
- neelaborarea normelor adecvate pentru constituirea cadrului corect în vederea emiterii polițelor RCA,
- atitudinea discreționară a conducerii ASF,
- tergiversarea elaborării normelor de aplicare a tarifelor la care s-au angajat încă din luna februarie a acestui an.
Comisia pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților va monitoriza cu maximă atenție evoluția pieței polițelor RCA și a modului în care normativele ce reglementează aceste polițe se vor modifica.
Abordarea Comisiei va fi și pe viitor una constructivă în sensul promovării unei legislații coerente care să stabilizeze piața asigurărilor pe termen lung pentru a se putea evita derapaje precum cele din ultimele luni.
|