Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Interviuri > Versiunea pentru printare
Interviu acordat ”Adevărul live” de președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea - marți, 21 mai 2019

Reporter: Bună ziua doamnelor și domnilor, bine ați venit la Adevărul Live. Astăzi nu suntem în studio, ci într-un cadru mult mai special, suntem în plină campanie electorală, de fapt mai e o săptămână până la alegerile europarlamentare și astăzi avem un interviu cu totul special, cu domnul Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și președintele Partidului Social Democrat. Era să vă zic bine ați venit domnule Dragnea, dar suntem exact aici, la dumneavoastră la birou.
Liviu Dragnea: Bine ați venit în birou.
Reporter: Bine v-am găsit! Ieri a fost o zi grea. Pentru mai toată lumea a fost multă tensiune, așa plutea în aer, se așteptau niște decizii de la CCR, de la Înalta Curte…cu celebrul dosar de acum, al angajărilor de la Protecția Copilului Teleorman. Instanța a rămas în pronunțare pentru 27 mai, fix la o zi după alegeri. Aveți emoții pentru ce vor hotărî judecătorii ICCJ? Vă așteptați să dea pronunțare exact la o zi după alegeri?
Liviu Dragnea: Domnul Marinescu, eu nu mai am demult emoții și, în primul, rând pentru că sunt complet nevinovat. Ce va decide instanța, vom vedea. Sigur că nimeni nu poate să oprească speculațiile cu aceste coincidențe, în aceeași zi, CCR-ul trebuia să judece o speță constituțională destul de clară, din punctul meu de vedere și nu numai și ICCJ la fel. O să vedem pe 27 mai.
Reporter: Deci nu faceți o legătură între alegeri și sentința respectivă?
Liviu Dragnea: Nu mai e cazul să o fac eu pentru că s-a tot făcut ieri și o să se tot facă zilele următoare. Am văzut pe multe site-uri și mulți cunoscători, între ghilimele, sau posesori de informații care legau sentința de rezultatul votului. Ce am observat eu că, de o perioadă de timp, nu se mai feresc, adică își asumă sau se asumă faptul că sunt decizii politice. Nu se mai vorbește de decizii bazate pe probe, care nu există. Nu se mai vorbește de decizii care trebuie să țină cont de Constituție, care trebuie să țină cont de lege, ci doar de decizii politice. O fi bine că suntem aici, nu o fi bine? Vom vedea viitorul o să ne răspundă la întrebarea asta.
Reporter: Ieri n-ați mers la Înalta Curte, totuși acolo s-au strâns din nou și suporteri de-ai dumneavoastră și contestatari. E foarte multă pasiune în jurul acestui caz. De ce? Care este explicația pe fond care v-o dați dumneavoastră?
Liviu Dragnea: Eu, în primul rând sunt bucuros că n-au venit toți cei care vroiau să vină să mă susțină. Pentru că era vorba de 10-15.000 de oameni care vroiau să vină acolo și am făcut, am aflat și am făcut tot ce a fost posibil să-i rog pe liderii din zonele respective să-i oprescă pe oameni să vină pentru că nu vroiam să blocăm zona și nu vroiam să apară incidente. Ceilalți sunt aceiași pe care-i vedem și la mitinguri, aceiași care au făcut mereu presiune și care sunt preluați de anumite site-uri. Pentru că ceea ce s-a întâmplat, nu numai în cazul meu, în multe cazuri, sau mă rog și în alte cazuri, presiune fără perdea și amenințări la adresa judecătorilor. Atât la adresa judecătorilor de la Curtea Constituțională, cât și la adresa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ceea ce mi se pare profund nelegal și acțiuni care au rolul de a influența Justiția. Dar, dând la o parte cazul acesta punctual, noi vorbim sau constatăm un nivel de radicalizare și divizare a societății destul de pronunțat, din păcate și dacă ar fi discutăm despre cauze, tot timpul, în orice societate oamenii preiau violența limbajului de la vârful politicii, absolut tot timpul. În România, de exemplu, s-a ajuns ca și în școli copiii, elevii să fie violenți în limbaj, agresivi și între ei și cu profesorii.
Reporter: Asta de la politicieni credeți că vine?
Liviu Dragnea: Nu numai de la politicieni, pentru că asta pleacă nu numai de la politicieni, ci de la oricine, în spațiul public amplifică violența asta a limbajului și ura și divizarea. Cred că unul din principalii vinovați este Iohannis. Pentru că a început cu construcția acestei industrii a urii imediat după alegerile parlamentare din 2016. Începuse dar nu atât de violent de după localele din 2016, dar după rezultatul alegerilor care au fost o înfrângere devastatoare pentru el și pentru partidele care-l susțin. A doua zi după alegeri l-a chemat pe Tăriceanu să răstoarne majoritatea, să încerce să croiască o majoritate șubredă cu toate partidele care au intrat în Parlament, în afara PSD-ului, nerespectând votul. Ceea ce a făcut și face în continuare înseamnă mult rău societății. Foarte mult rău societății, noi n-am pornit acest război, n-am vrut să-l întreținem. Este adevărat că răspundem de câteva ori.
Reporter: Voiam să vă întreb, dumneavoastră personal, aveți ceva să vă reproșați, apropo de climatul ăsta foarte violent?
Liviu Dragnea: E foarte grea întrebarea, știți cum e? Deci cum v-aș întreba eu dacă mergeți pe stradă și doi inși încep să vă dea cu pietre în cap. Și vă întreb, domnule, credeți că dacă n-ați avea barbă nu cumva ați fi scăpat, adică nu …
Reporter: Dacă mă nimeream nu scăpam.
Liviu Dragnea: Păi nu, asta vă spun, eu n-am promovat și nici PSD-ul n-a promovat, cel puțin în ultimii ani, din 2015, din toamnă, un discurs al urii. Sigur, noi, nu e obligatoriu să mai țin minte, dar eu sunt dator să încerc să vă fac să vă aduceți aminte. După ce am fost ales președinte, chiar în toamna anului 2015, am început să fac apeluri publice continuate și în 2016 la dialog. Și cu președintele Iohannis și cu celelalte partide până când mi-au spus și colegii mei, mi-au spus și alți oameni, comentau și alții prin presă, că este pierdere de timp. S-a dovedit că este pierdere de timp. Noi am răspuns cât am putut, am răspuns oricum mult mai puțin decât poate ar fi trebuit dar noi am preferat ca acestui discurs violent, urii, dezbinării să punem bunăstarea românilor, în contrapartidă și dezvoltarea acestei țări, ceea ce s-a întâmplat. Pentru că eu cred că cel mai important lucru pe care ar trebui să-l știe un președinte și orice lider politic, este că o țară e bine să nu fie dezbinată. O țară dezbinată nu se dezvoltă, o țară dezbinată este mult mai ușor de manevrat, este mult mai ușor să fie învinsă în plan economic vorbind de alte țări pentru că această concurență este prezentă în fiecare zi și trebuie să ținem cont de ea. Nicio țară nu face gesturi de caritate. Absolut nicio țară, are numai interese economice și strategice și energetice, interese pe care ar trebui să le avem și noi. Dar fiecare lider din fiecare țară normală și democratică se gândește, în primul rând, la bunăstarea cetățenilor respectivi și la dezvoltarea țării pentru ca această bunăstare să fie sustenabilă. Prin ceea ce am făcut noi s-a dovedit că lucrurile merg foarte bine, ceea ce este foarte rău și e păcat că e așa, că această viață mai bună pe care o duc românii, confirmată și de cifre, confirmată și de viața reală, pentru cea mai mare parte dintre ei generează foarte multă supărare în zona unor partide și în zona lui Iohannis. Pentru mine este foarte greu de înțeles, cum să nu fii bucuros că românii o duc mai bine și că țara este în creștere economică al treilea an la rând, ceea ce arată o creștere sustenabilă și faptul că acest program de guvernare, pe care noi l-am prezentat în 2016, își arată roadele cu prisosință.
Reporter: Bun, că forțele politice duc o luptă, ok, putem înțelege, dar nu puteți nega că există o parte a societății, sigur, vă referiți la niște protestatari pe care i-ați numit.
Liviu Dragnea: Nu, dumneavoastră v-ați referit la asta.
Reporter: Bun, există, ei există, i-ați văzut, există oameni și dintre aceștia de bună credință care contestă guvernarea dumneavoastră și vă contestă pe dumneavoastră personal. Întrebarea mea ar fi una simplă. Dacă ar fi să le dați un mesaj acestor oameni, ce le-ați spune, ca să pornim o împăcare trebuie să plece de undeva.
Liviu Dragnea: Ce le-aș spune eu? Aș spune ce am spus mereu. Să aibă o abordare pragmatică. Eu, de exemplu, dacă ar fi să-mi formez o părere despre un partid, nefiind în sfera politică, o părere de vot, m-aș uita întâi ce a făcut partidul acela, în mod concret. Domnule, e mai bine în mediu economic, e mai bine că această creștere economică nu vine din cer, s-au mărit pensiile, că și eu dacă am 35 de ani, să zicem, și eu ajung la pensie. Și faptul că sistemul de pensii, acum, este întărit și este foarte solid datorită transferului contribuțiilor care a fost iar o măsură foarte hulită și care ți-a dovedit eficiența.
Reporter: La pilonul II?
Liviu Dragnea: Nu, nu transferul contribuțiilor..
Reporter: A, la cele de la angajat
Liviu Dragnea: Da
Reporter: La angajator.
Liviu Dragnea: M-aș uita la firme ….
Liviu Dragnea: Peste 95% din firmele din România aveau cifră de afaceri până într-un milion de euro. Ce am făcut pentru aceste firme? Am eliminat, pe de o parte, o birocrație care-i sufoca și, pe de altă parte, foarte multe instituții, în special ANAF-ul, care-i distrugea cu controalele. Și atunci am eliminat o puzderie de impozite și le-am pus pe toate într-un singur impozit de 1% din cifra de afaceri, ceea ce-i face, pe de o parte, să nu se mai chinuie să-și facă venituri la negru ca să poată să beneficieze de ele, iar pe de altă parte le-a dat încredere și curaj și au început să-și dezvolte firmele. Vorbim de noi sute de mii de noi locuri de muncă, vorbim de zeci de firme noi care au apărut, vorbim de afaceri care au început să se dezvolte. M-aș uita, domnule, pentru tineri, de exemplu, pentru studenți s-au dublat, adică cel puțin s-a dublat suma alocată pentru burse. Ceea ce înseamnă că studenții au venituri puțin mai mari. E transportul gratuit pe CFR, am avut o întâlnire la Dâmbovița, săptămâna trecută, în care o studentă a propus să extindem acest program de facilități și pentru transportul pe avion, în cursele interne cu 50%. Mi se pare o măsură foarte bună și care n-are un impact foarte mare și am vorbit cu Guvernul, săptămâna viitoare, au toate condițiile să aplice și această măsură ca pe transportul intern cu avionul să fie o reducere de 50%. M-aș uita, de exemplu, la ce s-a întâmplat în agricultură. Că știți, există tendința ca dacă se stă în București, agricultura asta este ceva care nu ne privește pe noi. Ba ne privește. Ne privește pentru că orice țară din lume este foarte preocupată de agricultură pentru că sunt trei mari bătălii în lume: bătălia pentru hrană, pentru apă și pentru energie. Ori, agricultura înseamnă, în primul rând, hrană și în al doilea rând dezvoltare economică și creșterea PIB-ului. Noi am avut, în 2017, în 2018, producții record, nouă producții record la nouă plante și două dintre ele au fost pe primul loc în Europa. Ceea ce nu s-a mai întâmplat. Ce înseamnă asta? Înseamnă că economia se dezvoltă, agricultura se dezvoltă, că în România începem să avem șanse serioase să redevenim mai mult decât era România odată, pentru că acum avem și mijloace moderne și anume să avem capacitatea să furnizăm la export mult mai multă marfă, ceea ce înseamnă mai multe venituri și pentru bugetul de stat. Legumicultura, vorbim de hrană.
Reporter: Dar dacă se întâmplă toate lucrurile astea pe care le-ați descris dumneavoastră, totuși de ce există o bună parte dintre români care sunt nemulțumiți în continuare?
Liviu Dragnea: O să vedem cât de bună e partea asta
Reporter: O să vedem duminică la vot.
Liviu Dragnea: O parte însemnată, bineînțeles o parte însemnată. Sunt mai multe cauze. Una din cauzele principale o reprezintă faptul că nu s-a comunicat într-un mod coerent, consecvent, zilnic, orice măsură care a fost luată, motivele pentru care s-a luat acea măsură, efectele și beneficiile acelor măsuri. În toată această campanie profesionistă și bine finanțată, de manipulare și de rostogolire zilnică de minciuni...
Reporter: Cine a finanțat-o? Opoziția? Cine?
Liviu Dragnea: N-aș vrea să intrăm acum în detalii pentru că mă duceți pe piste care o să omoare timpul emisiunii și nu sunt foarte interesante. De-a lungul vremii au apărut…
Reporter: Ba da.
Liviu Dragnea: …reportaje, informații și zilele trecute am văzut tot felul de ONG-uri finanțate prin tot felul de combinații financiare din exterior, cu bani grei, vorbim de milioane și zeci de milioane de euro. Dar să zicem că n-au fost finanțate și că toate au fost naturale și că toate lucrurile astea se fac din bună credință și ONG-urile trăiesc cu aer, doar cu aer. Deci nici măcar nu are importanță asta. Vorbeam de cauze. La această campanie de minciună permanentă nu s-a venit cu aceeași intensitate, cu aceeași cantitate și în același timp cu răspunsuri și nici nu a fost o acțiune pro-activă de a se comunica permanent toate aceste măsuri. S-a ajuns în situația în care erau colegi de-ai mei cu care vorbeam astă-toamnă și vorbeau cu un pensionar, de exemplu. Și spunea: mie de fapt nu mi s-a mărit pensia, mi-a scăzut. Sigur că au rămas șocați pentru că toate pensiile în România au crescut și vor crește în continuare, anul acesta este o mie o sută de lei punctul de pensie, în toamnă va fi o mie o sută șaizeci și cinci, la anul o mie o sută șaptezeci și cinci, adică toate pensiile vor fi cel puțin duble, unele vor fi și triple. Și l-a rugat dacă se pot uita împreună pe cuponul de pensii. S-au uitat împreună pe cuponul de pensii, s-au uitat și la ce pensii aveau înainte și omul a constatat că pensia nu i-a scăzut. Dar zice, domnule, atât de mult am aflat de la televizor că n-au crescut nici pensiile, nici salariile, încât am început să cred. S-a discutat despre prețuri, că, vezi Doamne, creșterea prețurilor a mâncat creșterea de pensii și salarii ...
Reporter: Păi sunt cifre de la...
Liviu Dragnea: Păi nu știu pe ce cifre vă uitați. Eu m-am uitat pe aceleași cifre, aici vorbim de aritmetică simplă, nu de analiză matematică, aia e puțin mai complicată, sau geometric descriptivă. Vorbim de …aritmetică.
Reporter: Aritmetică.
Liviu Dragnea: Aritmetică. Păi dacă noi avem o creștere de salarii și de pensii de 30, 32, 35% din care se scade inflația, rămâne o creștere a puterii de cumpărare semnificativă, 18, 20% atât la pensii cât și la salarii. Mai mult decât atât, eu personal am făcut calcule pe care le-am arătat: câte pâini pentru un om, un om real, nu imaginar, cu salariul pe care-l avea în 2016, cu prețurile de atunci, salariul de astăzi cu prețurile de astăzi. Cu câte pâini mai mult poate să cumpere acum, câte ouă poate să cumpere acum, câtă benzină în plus poate să cumpere, câtă carne în plus poate să cumpere? Câte alte lucruri în plus poate să facă? Deci asta este o aritmetică simplă foarte greu de combătut. Dar nu s-a dus sau nu s-a început această campanie mincinoasă pe cifre, ci doar pe câteva vorbe foarte bine puse, inflația sau, mă rog, creșterea prețurilor au omorât creșterea... Ceea ce este o minciună.
Reporter: Bun, dar ..
Liviu Dragnea: A fost și...
Reporter: Și ieșirile guvernatorului BNR care a vorbit despre inflația, pericolul inflaționist?
Liviu Dragnea: Da, da, e foarte bine că a vorbit. Eu vreau să vă spun că de ani de zile, vorbim de când am preluat noi guvernarea, ni s-a spus în fiecare an că n-o să avem creșterea economică pe care noi am prognozat-o, că n-o să avem creșterea veniturilor pe care noi am prognozat-o și că n-o să ne încadrăm în deficit. Păi, toate aceste prognoze făcute ba de Consiliul Fiscal, ba de instituții europene, ba de instituții de rating s-a dovedit că n-au fost reale. Pentru că ceea ce am spus noi, aia s-a întâmplat în realitate, ba chiar mai mult, în 2017 a fost un an cu aproape 7 % creștere economică, primii din Europa. Dar, pe lângă asta, vreau să mai spun ceva, creșterile de prețuri nu le-a făcut Guvernul. Eu vă dau un exemplu. Țineți minte, în 2016, în campanie, țineți minte – vă aduc eu aminte, se vorbea foarte mult sau spuneam noi atunci în campanie că vom menține taxa pe stâlp, de exemplu. Taxa pe stâlp era o taxă care fusese pusă pentru multinaționale, în special din domeniul energiei electrice, gaze și așa mai departe… Și liberalii, și USR-ul, și Cioloș, mă rog, țipau atunci că nu mai trebuie să rămână această taxă pe stâlp pentru că din cauza acestei taxe, toate instalațiile pe care le aveau ei, sunt prețurile mari. Noi am spus că vrem să o menținem pentru că nu vor scădea prețurile. Pentru faptul că Iohannis nu ne-a dat guvernul în 2016, ci în 2017, n-am mai putut din punct de vedere legal să prelungim acea taxă. Și a fost eliminată. Au micșorat prețurile multinaționalele? Nici vorbă. Deci ceea ce am spus noi a fost adevărat, dimpotrivă, în buzunarele lor largi s-au dus și acei bani care puteau rămâne… discutam de miliarde pe an, în doi ani de zile, aceste miliarde însemnau cât o autostradă, de exemplu sau nu știu câte drumuri naționale sau ce se poate face cu 5, 6, 7, 10 miliarde de lei. Deci, gândiți-vă, dacă noi n-am fi mărit veniturile românilor, în condițiile în care aceste prețuri oricum creșteau, ce ar fi fost în România? Ce ar fi fost în România când pensionarii ar fi avut o pensie generată tot de un punct de pensie de 871 de lei, când salariul mediu nu era peste 3 000 de lei cum este acum, când salariul minim nu era 2 080, cât este acum, cum s-ar fi descurcat oamenii? Pentru că acele prețuri oricum creșteau. S-a indus ideea că le-a crescut guvernul. Păi ce, guvernul crește prețul la carburant? Nici vorbă.
Reporter: Dumneavoastră…
Liviu Dragnea: Crește guvernul prețurile la legumele și la fructele care vin din import? Nici vorbă.
Reporter: Dumneavoastră, personal, vă place cum e structurată economia românească? Cum arată ea, pentru că s-a vorbit de faptul că creșterea asta economică de care vorbiți că este reală în cifre evident, însă toți economiștii spun că se bazează pe consum.
Liviu Dragnea: Care toți economiștii, domnule Marinescu?
Reporter: Păi, se bazează și pe altceva?
Liviu Dragnea: Care toți economiștii, domnu…?
Reporter: Păi, se bazează și pe altceva decât consum?
Liviu Dragnea: Care toți economiștii? Dacă vreți să fim riguroși… Eu când vorbesc despre economie aș vrea să vorbim riguros, dacă vreți să vorbim. Dacă nu, vorbim discuții. Când vorbiți de toți economiștii faceți o mare greșeală.
Reporter: Bun, o parte dintre ei, poftim.
Liviu Dragnea: O parte dintre ei. De exemplu, cine? Cîțu. Păi Cîțu habar n-are de economie. Dacă probabil l-ați văzut.
Reporter: Bun, l-ați ales pe el pentru că e de la PNL…
Liviu Dragnea: Acum el mi-a venit în minte. Nu-i aleg eu, dumneavoastră ați zis…
Reporter: Da, atunci vă întreb eu, creșterea economică e bazată și pe altceva decât creșterea consumului?
Liviu Dragnea: Bineînțeles, e bazată pe investiții și pe consum. E bazată pe creșterea producției agricole, pe creșterea în domeniul construcțiilor, este pentru prima dată, pentru prima dată, când în domeniul construcțiilor a apărut o creștere de 13%. Ceea ce ani de zile n-a mai fost. Indicatorul acesta în domeniul construcțiilor e unul dintre cei mai importanți indicatori. Asta arată încrederea în economie. Pentru că dezvoltatorii imobiliari nu-și încep afacerile, nu dezvoltă aceste afaceri decât dacă au încredere foarte serioasă și foarte puternică în mersul economiei. Ăsta e un indicator foarte important. Eu am citit foarte mulți economiști și analiști economici care au făcut analize serioase. Este o prostie să se spună că creșterea economică nu trebuie să se bazeze pe consum. Asta este cea mai mare prostie!
Reporter: Nu…
Liviu Dragnea: Nu dumneavoastră…
Reporter: Nu, nu exclusiv!
Liviu Dragnea: Nu există exclusiv pe consum. Nu există exclusiv pe consum… ceea ce se întâmplă în România este că au crescut investițiile an de an. Deci, în fiecare an au crescut investițiile și vorbim de investițiile publice… și private românești. În același timp, au crescut și investițiile străine. În fiecare an, în 2017 și în 2018, în România, investițiile străine au crescut. Investitorii străini care vin nu sunt mici, sunt medii și mari. Credeți că ar veni să investească într-o economie șubredă sau într-o economie care este cu riscul să aibă probleme? Nici vorbă.
Reporter: Da, mă refeream cumva la altceva. Am văzut recent o analiză în Ziarul Financiar, ca să fim mai exacți, în care se spunea că în peste jumătate din județele țării principalul angajator este statul. Eu la așa ceva mă refer. La această structură a economiei românești care nu se bazează pe economia privată…
Liviu Dragnea: Eu n-am… Nu, nu, nu. Domnul Marinescu, în primul rând nu e corect ceea ce faceți.
Reporter: Ce anume? Ce anume nu e corect?
Liviu Dragnea: Adică afirmațiile pe care le faceți. Nu am văzut acea analiză în Ziarul Financiar, dimpotrivă, ponderea angajatorilor în economia românească este mai mare în mediul privat. Noi avem milioane de contracte de muncă, în public sunt în jur de 1 milion. Deci, cum să fie ponderea principală în mediul public?
Reporter: În analiză se vorbea de anumite județe în care principalul angajator este statul, de exemplu, spitalul județean sau consiliul județean sau…
Liviu Dragnea: Sunt analize neserioase. În toate județele a crescut numărul de locuri de muncă. Sunt start-up-uri care nu cred că au fost prinse în radarul acestei analize, sunt firme mici care au început să se dezvolte, sunt firme mijlocii care au început să se dezvolte, au crescut foarte mult angajările în domeniul agricol, în sectorul legumicol. Au apărut investiții peste tot în țară. Nu există localitate în România în care să nu se facă 1- 2 proiecte de milioane și milioane de euro.
Reporter: Proiecte pe bani europeni?
Liviu Dragnea: Și europeni și publici. Dar acele proiecte le fac firmele private. Aia înseamnă că acești oameni, și care nu-s puțini, sunt mulți, lucrează în zona privată.
Reporter: Deci, ziceți că lucrurile stau altfel?
Liviu Dragnea: Păi, nu zic eu, domnule, zice realitatea.
Reporter: Și totuși, mă întorc la întrebarea de la care am plecat…
Liviu Dragnea: Vă rog… dar să nu plecați, să rămâneți mereu la ea…
Reporter: Rămân la ea, sunt încăpățânat. De ce sunt încă foarte mulți români care nu sunt convinși de măsurile acestea?
Liviu Dragnea: Pentru că am comunicat prost.
Reporter: E singurul motiv?
Liviu Dragnea: Nu, nu singurul motiv. Alt motiv poate sa fie… Uite, eu de exemplu, nu aș vota cu partidul X niciodată, să zicem… Sunt oameni care nu pot vota cu un anumit partid. Este și o parte din societate, din orice societate care votează emoțional și care nu votează economic sau pragmatic, din punct de vedere al bunăstării. Poate să fie și asta, nu sunt sociolog. Deci, asta întrebați-i pe sociologi, că am văzut că sunt pline televiziunile de sociologi și specialiști în datul cu părerea.
Reporter: Ați pomenit mai devreme de anul 2015, când ați preluat conducerea PSD, exact atunci mai mulți lideri din opoziție erau fericiți că veniți dumneavoastră la conducerea PSD, spuneau că sunteți un om cu care se poate dialoga, un om cu care se poate discuta, un om al dialogului. Cum de s-a ajuns, într-un timp destul de scurt, la radicalismul de astăzi?
Liviu Dragnea: Nu știu, dacă vreți să rămânem doar la tema asta, eu rămân. S-ar putea să ne plictisim. Am mai spus asta.
Reporter: Sincer, aș vrea să înțeleg ce s-a petrecut în perioada asta? Lucrurile s-au schimbat așa și am ajuns… ați spus și dumneavoastră, principala problemă a noastră astăzi este această divizare socială, această împărțire…
Liviu Dragnea: Nu este principala problemă. Este un pericol foarte mare.
Reporter: Un pericol.
Liviu Dragnea: Principala problemă a fiecărui român, mă rog, a majorității zdrobitoare a românilor, trebuie să fie bunăstarea. Să ai o viață bună, nu să fii încărcat cu venin și cu ură și să ai o viață liniștită, bună, să poți să trăiești bine, să ai venituri, să poți să mănânci bine, să te îmbraci bine, să poți să mergi în vacanțe, să poți să te distrezi, să poți să guști din viața asta pe care o ai, că e una singură, până la urmă. Sunt unii care vor să trăiască numai în ură și venin, aia e problema lor. În orice stat din lume, în orice colț din lume se întâmplă asta. Dar eu v-am mai spus. Ce am făcut eu? Am înjurat pe cineva? Am dat cu piatra în capul cuiva? În toamna lui 2015, în 2016 am avut întâlniri cu Iohannis. Mai multe. Eram înjurat de o parte a preseică de ce nu îl înjur peIohannis. Unii mă luau la bășcălie, domnule n-ai obosit să stai cu mâna aia întinsă? Am fost luat în bășcălie și de partide, eram refuzat la orice demers îl făceam. La un moment dat, eu cred că declicul acesta l-a reprezentat alegerile din 2016. Probabil că ei s-au lăsat păcăliți, hrăniți cu niște date false din niște așa-zise sondaje și au crezut că după guvernarea lui Cioloș, dezastruoasă, vor face tot ei guvernul. Și, luând acea palmă grea de la români la parlamentare, probabil că s-au gândit, probabil ei sau, eu știu, consultanții lor, habar n-am, că asta este calea, violență de limbaj, divizare, ură, venin și diabolizarea mea, diabolizarea PSD-ului și a tot ce face acest guvern, cum să spun, îți trebuie totuși un anumit tupeu, până la urmă, să negi evidența și cu cifrele în față să spui alte cifre, adică mincinoase. S-a ajuns în situația în care, din păcate, nu se poate să mai existe dialog. Când în România, și eu sper să se întâmple în toamna asta, va veni un președinte cu mai multă minte, un președinte care să-i iubească pe români, care să simtă de la români care sunt problemele cu care se confruntă și pe care și le doresc rezolvate și care va înțelege că principala lui preocupare este să se lucreze cu oricine din societate care produce dezvoltare și bunăstare, de acolo lucrurile pot începe să se repare.
Reporter: Întrebare: a avut România până acum un astfel de președinte? Din 1990 încoace?
Liviu Dragnea: Iliescu a fost un om al dialogului, nu poate să-i conteste nimeni asta. Un om al dialogului cu o răbdare inimaginabilă. Și care a adus liniște în țară, în 2000 - 2004, în 2004 afacerile începuseră să se dezvolte, eu o simțeam, trăiam în județ, vorbeam cu alți colegi din alte județe, cu oameni, mergeam prin țară, se simțea asta. A venit Băsescu care a mers clar, de la început, nici nu a stat pe gânduri, din prima secundă, pe divizare totală. Pe divizare totală Băsescu, Macovei și alții care erau în siajul ăsta. Emil Constantinescu a fost tot un om al dialogului. Eu vă spun analiza mea, părerea mea.
Reporter: Da…
Liviu Dragnea: Emil Constantinescu nu a fost un om pus pe scandal, a fost un om cu gânduri bune…
Reporter: …și s-a declarat învins la sfârșit.
Liviu Dragnea: Da. Dar eu nu îl condamn pentru asta.
Reporter: Credeți că era tot statul paralel?
Liviu Dragnea: N-a murit și… moare greu așa ceva. A venit Iohannis care, totuși de patru ani și jumătate, nu-l puteți număra cu nimic semnificativ ca măsură bună pentru români sau un proiect bun sau să auzi o vorbă bună. O vorbă bună. Domnule, am înțeles. Nu îl mai interesează Constituția, atât de mult a călcat-o în picioare încât cei care îl susțin spun Constituția asta nu e bună, schimbăm Constituția pentru că așa vrea Iohannis. Facem după chipul și asemănarea lui. El avea ca principal obiectiv medierea din societate. De ce s-a pus în Constituție noțiunea de mediere? Pentru că, oriunde în lume, repet ce am spus la începutul interviului, țările în care a fost pace socială, liniște, o atmosferă de încredere s-au dezvoltat. În orice societate divizată și cu scandaluri interne apar probleme. Dacă n-ar fi fost acest program de guvernare și să zicem că ar fi rămas guvernarea Cioloș, în 2017 și în 2018… În primul rând eram praf pe agricultură, pe venituri la bugetul de stat și pe PIB. Ca să ai o creștere a produsului intern brut cu o treime, în doi ani de zile, este o performanță. Nu știu dacă mai există în istorie așa ceva. În doi ani de zile să îți crească avuția națională cu o treime. Deci, dar… nu mai vreau să abordez subiectul acesta pentru că am vorbit despre el, sunt, cred, oameni, adică nu, sigur sunt oameni mult mai bine pregătiți care pot face analize mai serioase. Dar eu vă spun ceea ce simt eu.
Reporter: Ați zis mai devreme "guvernul nostru"... totuși au fost, acesta este al treilea guvern al PSD…
Liviu Dragnea: Da.
Reporter: … al treilea premier al PSD pentru că unii din miniștri și-au păstrat mandatele. De ce ați fost în situația asta ca să schimbați două guverne deja?
Liviu Dragnea: Unul din motive, pentru că avem, pentru prima dată, un program de guvernare foarte riguros și este obligatoriu să fie îndeplinit. Să fie îndeplinite toate măsurile de acolo pentru că toate sunt legate. Este o interdependență pe care nu poți să o ignori între toate măsurile de acolo. Eu am spus-o în campania electorală. Atunci lumea spunea că nu vreau să pronunț numele premierului. Nu, am spus-o de atunci, că cel mai important nu este numele premierului, ci programul de guvernare. Și rolul nostru ca partid, ca partide din coaliție, și cu colegii de la ALIVIU DRAGNEAE, este să avem grijă ca fiecare măsură de acolo să se adopte la timp și întocmai cum scrie în programul de guvernare. Pentru că este un program care a fost realizat pe baza unor cifre și analize. Nu a fost o înșiruire de dorințe sau de promisiuni electorale deșarte care imediat după alegeri se uită, cum s-a întâmplat de obicei, ci este, efectiv, un document economic, financiar și social care este pus în practică. Dacă programul nostru nu era pus în practică, dacă rezultatele guvernărilor din acești doi ani și jumătate erau proaste, atunci puteam să fim puși la zid, să fiu pus la zid, din cauza faptului că s-au schimbat miniștri, s-au schimbat premieri, uite, România o duce rău. Dar faptul că am avut grijă ca pe primul loc și pe primul plan să punem programul de guvernare a dat aceste rezultate. Premierii vin și pleacă, miniștrii vin și pleacă, dacă programul rămâne, e în regulă.
Reporter: Înțelegem că…
Liviu Dragnea: Sunt anumite poziții sau au fost anumiți miniștri care au fost buni, dar la un moment dat nu am mai putut să țină ritmul. Ritmul de muncă pentru a îndeplini acest program este infernal. Altfel nu ieșea. Și altfel nu va ieși. Adică rezultatele astea nu ies doar așa, că scrie într-un document. Trebuie luate măsuri. Cu toate piedicile care sunt: interne, externe, în funcționărime, peste tot… Dar trebuie să îți menții linia. Sunt unii, de bună credință, care nu au mai putut. Își dădeau seama sau nu, dar care nu au mai putut … și mișcările care s-au făcut au fost pentru a îmbunătăți…
Reporter: Cazul domnului ministru Cuc de la Transporturi, cum îl vedeți? Că a fost ministru, a fost schimbat de domnul Tudose, parcă pe motiv că nu e eficient și acum a revenit în Guvern.
Liviu Dragnea: Cuc este un ministru eficient. A fost un ministru eficient…
Reporter: Deci, domnul Tudose avea o evaluare greșită.
Liviu Dragnea: Sunt rezultatele. Deci, Răzvan Cuc a început în cele 6, 7, 8 luni de mandat, nu mai țin minte, exact, cred că septembrie, octombrie, când a venit la minister, nu a găsit niciun proiect finalizat, nicio procedură finalizată, să spui, uite, de mâine dăm drumul la procedura asta de achiziții, la investiția asta. Deci a luat aproape nimic și a pus pe șină, ca să spun așa, acele proiecte. Nu a fost un ministru rău și nu este un ministru rău. Eu cred că Răzvan Cuc este un ministru bun și cu fiecare zi care trece devine și mai eficient. Eu am încredere în Răzvan Cuc.
Reporter: Ați vorbit de eficiență, de guverne care au plecat pentru că nu reușeau să țină pasul, să îndeplinească programul de guvernare, deci domnii Grindeanu și Tudose nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor…
Liviu Dragnea: Eu v-am spus că este una din cauze. Au fost și cauze politice.
Reporter: Așa…
Liviu Dragnea: Interne. Situații… Ajunseseră unii în situația în care nu mai aveau conexiune cu partidul. Ori, vorbim de guverne politice. Oriunde se întâmplă asta. Nu faci un guvern politic și de a doua zi acel guvern spune eu sunt tehnocrat, m-a adus barza. Nu pentru că cineva avea o anumită ambiție, ci pentru că în momentul în care simți că nu mai ai legătură cu partidul, spui de a doua zi: "Dar uite că acest program de guvernare, de exemplu, nu mai e bun, eu vin cu altul". Am avut divergențe cu un premier, foarte serioase, pentru transferul contribuțiilor.
Reporter: Păi, care dintre ei?
Liviu Dragnea: Nu are importanță. Nu vreau să le fac vedete pe niciunul. Sunt deja vedete, pentru mulți, negative. Am avut divergențe foarte serioase pentru transferul contribuțiilor... Transferul contribuțiilor s-a dovedit o măsură senzațională și a fost hulită de toți. 90% dintre cei care o huleau habar nu aveau despre ce este vorba. Încet, încet au văzut că este o măsură foarte bună, pentru prima dată de la Revoluție incoace, bugetul asigurărilor sociale are excedent. Până acum bugetul pentru pensii era în deficit, aveam găuri de 16 miliarde de lei care trebuiau luate din bugetul de stat și completate aici, acum avem plus, de ce? Pentru că pentru 2 milioane de români care munceau angajatorii nu plăteau contribuțiile sociale, acum le plătesc, pentru muncitori nu s-au micșorat salariile, pentru firme nu s-au mărit taxele, doar s-a făcut o altă procedură și acum nu mai pot păcăli statul român, toată lumea câștigă. În plus, pentru fiecare angajat contribuția la pensii s-a mărit la 25%, ceea ce este important.
Reporter: Deci doamna Dăncilă este un premier bun, conform criteriilor.
Liviu Dragnea: Până acum da.
Reporter: Până acum da... vă așteptați să nu mai fie de acum înainte...
Liviu Dragnea: Eu nu mă aștept la nimic, eu mă aștept de la fiecare să nu uite pentru ce au fost puși unde au fost puși și vorbesc de fiecare aici .
Reporter: Vă întreb direct, în ce relații sunteți cu doamna Dăncilă?
Liviu Dragnea: Eu am relații personale cu femeia pe care o iubesc…
Reporter: Nu în sensul ăsta vă întreb.
Liviu Dragnea: Pe mine nu mă interesează sau nu discut despre relațiile personale ale mele cu vreun membru al Guvernului.
Reporter: Bun. De relațiile politice să zic, că ați vorbit de ceilalți doi că se rupseseră de partid, doamna Dăncilă în ce relație este cu partidul?
Liviu Dragnea: O să analizăm după alegeri, pentru că nu stă nimeni acum să vadă asta, dar nu numai pentru dumneaei, este un sfat al meu pentru oricine, pentru orice om politic care ajunge întâmplător și temporar în Guvern, să nu uite pentru ce a fost pus acolo. A fost pus acolo să implementeze un program de guvernare susținut și votat de români în mod covârșitor. 48,5% locuri în Parlament este un rezultat istoric. Un program care și-a arătat rezultatele și care trebuie implementat. Dacă fiecare membru al Guvernului ține minte asta și nu consideră că, de fapt, ajungând pe un post de ministru, de a doua zi i-a crescut și capul, atunci va fi un ministru bun și va fi din ce în ce mai eficient. Dacă o se preocupe de altceva, atunci nu o să fie un ministru bun pentru că nu-și mai capacitează energia și priceperea pe domeniul pe care, teoretic, ar trebui să-l coordoneze.
Reporter: A apărut acea controversă legată de modul în care să se facă schimbarea miniștrilor pe care CEx-ul a decis să-i înlocuiască. Doamna Dăncilă susține remanierea, dumneavoastră... de fapt, în CEx s-a votat să se facă restructurare. Cum se va finaliza?
Liviu Dragnea: Habar nu am! Noi am suținut cu toții că niște miniștri ar trebui înlocuiți. Două colege vor ajunge la Parlamentul European și din câte știu este imposibil să fie și miniștri și parlamentari europeni, deci trebuiau să fie înlocuite și pe bună dreptate decizia a fost să nu fie și ministru și să meargă în campania electorală folosind, așa cum Iohannis își folosește toată infrastructura și logistica de la Cotroceni pentru campania electorală a PNL-ului, ceea ce este ilegal și este infracțiune, dar mă rog, el este deasupra legii, este apărat de procurori … și Toader care s-a hotărât politic să fie schimbat. A fost o discuție pe procedură, toată lumea i-a spus doamnei prim-ministru, atât în partid, dar și în Coaliție, că Iohannis nu va da curs propunerilor. Intenția este, eu zic că este legitimă totuși, ca un Guvern să fie complet. După alegeri cum va decide doamna premier, trebuie să ne spună în CEx, unde va fi din nou o discuție, o să vedem atunci. Să nu uităm obiectivul, obiectivul este să completăm locurile din Guvern pentru că avem un Guvern incomplet, ăsta este, de fapt, subiectul.
Reporter: Nu era mai simplu să discutați direct cu președintele ca să nu apară toată această dispută?
Liviu Dragnea: Eu știu că doamna prim-ministru a vorbit cu președintele, a spus și public, mai mult ce era să facem, să mergem cu lăutari la Cotroceni, cu un coș cu roșii, brânză, castraveți...
Reporter: Am urmărit campania electorală și am văzut că doamna Dăncilă merge să facă campanie în special în zonele unde, să zic așa, nu sunt foarte mulți susținători ai partidelor de opoziție, deci în zonele unde electoratul PSD este majoritar. A fost o gândire să meargă în zonele astea sau așa s-a nimerit?
Liviu Dragnea: Păi nu, a fost în Gorj, a fost în Dâmbovița, a fost... nu numai doamna premier merge, nu numai eu merg, mulți colegi miniștri, candidați merg în toată țara .
Reporter: Deci așa s-a nimerit, nu a fost o....
Liviu Dragnea: Altfel nu știu, îmi este greu să văd unde bateți pentru că, de exemplu, zilele astea este în MoLiviu Dragneaova, a fost și în Timiș. A propos, ani de zile mulți politicieni din ăștia care au venit cu declarații foarte tari, care promiteau orice doar, doar să păcălească lumea să le dea votul, au vorbit să se facă la Timișoara Muzeul pentru Revoluția din ‘89, noi o să fim primii care facem Muzeul Revoluției la Timișoara, și-l vom face în garnizoana din centrul orașului. Este un oraș care merită așa ceva, România merită asta, sunt deja fondurile alocate la Ministerul Culturii, garnizoana a fost transferată de la Ministerul Apărării la Ministerul Culturii, studiul de fezabilitate este aproape gata din câte am înțeles, urmează procedurile pentru că acolo va fi realizat un muzeu al revoluției anticomuniste, o lucrare și o construcție deosebită. Asta era obligatoriu să se facă demult, dar din păcate sunt mulți care vorbesc și foarte puține fac.
Reporter: Să ne amintim un pic că alegerile astea sunt despre Parlamentul European.
Liviu Dragnea: Dar eu nu am uitat niciodată.
Reporter: Nu, vorbeam pentru cititori... și că acolo veți trimite mai mulți europarlamentari, câți va stabili poporul pe 26 la vot. Întrebarea mea este dacă europarlamentarii PSD care vor merge la Bruxelles vor rămane în Grupul socialist?
Liviu Dragnea: Ăsta este un subiect pe care îl discutăm după alegeri, noi nu am vrut să ieșim din Grupul socialist, nici socialiștii nu vor să ieșim din Grupul socialist, dar în campania electorală unii oameni se gândesc că dacă fac anumite gesturi îi va ajuta electoral în anumite zone.
Reporter: Adică întrebarea care se pune este dacă îl veți susține pe Frans Timmermans la șefia Comisiei Europene?
Liviu Dragnea: Astea sunt negocieri foarte grele. Negocierile vor începe imediat după alegeri, poate chiar în noaptea aceea, adică niște lideri se vor întâlni să vadă din sutele de milioane de europeni cum a votat fiecare și intr-o cameră or să-și facă niște înțelegeri. Cel mai important lucru pentru noi este că europarlamentarii PSD vor susține interesele României fără ezitare, nu vom avea niciun fel de ezitare de la niciun europarlamentar PSD și nici nu vor fi în situația în care vor fi timorați când va veni vorba de interesul României. PSD susține cu tărie, nu de acum, ci de ani de zile, parcursul european al României, dar nu în genunchi. Ceea ce am făcut noi, legea pe care am pus-o cu dublu standard care va fi votată în iunie, în această sesiune parlamentară, nu este făcută împotriva Uniunii Europene sau împotriva unor țări din Uniunea Europeană, este făcută în legitimă apărare pentru sănătatea noastră, pentru sănătatea copiilor noștri, pentru a proteja firmele românești, capitalul românesc.
Reporter: S-a votat și o directivă UE, a propos de dublul standard.
Liviu Dragnea: Dar dumneavoastră știți detaliile? Dacă l-ați auzit doar pe Cioloș, care este un mincinos notoriu, vă înteleg, este vorba de o directivă în care s-au votat niște principii, urmează în Consiliul European în... comisii unde toate multinaționalele vor face orice, prin influența pe care o au, să întârzie, noi nu stăm după ei. Noi nu avem niciun fel de restricții ca pe baza acelei directive europene să adoptăm legea dublului standard și va fi o lege foarte dură .
Reporter: Dar de ce credeți că ei ar vrea să vândă în România mărfuri mai proaste? De ce fac asta?
Liviu Dragnea: Ca să facă mai mulți bani. Eu am văzut o mărturie a unui român astăzi, vă trimit un filmuleț dumneavoastră, nu este obligatoriu .. nu știu dacă vă dă voie Burci...
Reporter: Cine este Burci?
Liviu Dragnea: Prietenul hashtag – ului... nu contează… în care un român, care lucra șofer pe TIR, spune cum a văzut cu ochii lui, cred că în Germania sau Franța, cum el mergea să încarce, nu știu ce trebuia să aducă, cosmetice sau altceva în România, și era un depozit uriaș, s-a dus acolo și a fost întrebat pentru ce țară. Păi România, nu, voi în cealaltă parte. De ce? Și acolo erau mai mulți români care lucrau și i-au povestit ce se vinde în Europa de Est are o altă calitate, iar ce se vinde în Europa de Vest are altă calitate .
Reporter: Toată Europa de Est sau numai noi, România?
Liviu Dragnea: Nu toată Europa de Est. Scandalul cu dublu standard l-au început și Cehia, Polonia, Ungaria, dar noi suntem primii care facem această lege. Este simplu, domnule Marinescu, dacă eu vând un parfum, dacă pun o anumită concentrație așa cum scrie în documentele mele, mă costă 10 lei și o vând cu 15 lei, dar dacă scad concentrația mă costă 5 lei, dar tot cu 15 o vând și în loc să câștig 5 lei câștig 10. Asta este valabil și la alimente.
Reporter: Dar ANPC-ul nu poate verifica dacă se respectă standardele astea?
Liviu Dragnea: Nu avea bază legală. ANPC-ul poate verifica dacă respectă toate elementele de sănătate, toate elementele trecute în fișa produsului. Fișa produsului nu prea mai există de ceva timp. A făcut Ministerul Agriculturii o analiză, mă rog, a cerut și a apelat la Comisia Europeană ca să ia informații și din alte țări ca să meargă oficial să cumpere produsul respectiv și din alte țări. Două țări nu au fost de acord, una dintre ele fiind Germania, și s-a dovedit că din 21 de produse sau din 28 de produse, 21 erau de altă calitate. Nu putem să stăm așa și aici trebuie să fie o lege extrem de dură. Adică ce companie vrea să facă asta, să știe că va avea o amendă de 4% din cifra de afaceri, se va confisca toată marfa și în funcție de gravitate să se meargă și în zona de infracțiune. Pentru că dacă s-a găsit acel lot, acea cantitate foarte mare de pește infestat cu metale grele, păi dacă noi în România permitem să se vândă astfel de alimente, este în regulă? Adică numai așa, ca să fim amabili, trebuie să ne îmbolnăvim pe capete, nu știu, zic și eu. Știu că mămicile au început să introducă în dieta copiilor foarte mult pește și foarte bine fac pentru că hormonii din puii care vin de afară, de exemplu, au început să producă dereglări hormonale foarte mult la copii. Este bine asta? Nu. Atunci dacă s-au îndreptat către pește noi ce facem? Avem pește românesc din Olanda, crap românesc din Belgia, caras românesc din Spania și tot așa. Adus în România cum? Prin contrabandă cea mai mare parte, iar cel care vine oficial este pește care probabil a ieșit din termenul de garanție și se vinde în România pentru că, nu-i așa, vine de afară. Carne... vorbeam cu un prieten ieri și-i părea rău că nu a filmat, că nu s-a gândit. A fost în Franța în perioada Paștelui și peste 90% din produsele alimentare care se vindeau în supermarket erau din Franța. Legume, fructe, carne proaspătă de orice tip, dar la noi, nu știu dacă știți, cea mai mare parte din carcasa de porc care vine în România este congelată de ani de zile, păi de ce nu vând carcasa congelată la ei? De ce la noi? De exemplu pe zootehnie, la pui, la porc, la păsări, la oi, la vaci de ani de zile, într-un mod sistematic, s-au închis una după alta și acum încercăm să compensăm ce este în magazin... asta este problema cu dublul standard.
Reporter: Întrebarea este ce a făcut statul român ca să-i ajute pe agricultorii români să facă față acestei competiții, pentru că dacă ați pomenit de Franța să ne amintim de protestele agricultorilor francezi și cum au reușit ei să-și impună punctul de vedere a propos de UE.
Liviu Dragnea: La noi nu a fost nevoie să se facă proteste în acești 2 ani pentru că am știut cu ce se confruntă, ce am făcut noi în acești 2 ani, cine lucrează în agricultură și legumicultură și zootehnie vede și o simte și știu. Vă dau un exemplu: programul de tomate. Când am vorbit despre el în campania electorală mulți râdeau în colțul gurii, este iar o minciună electorală. În februarie ...
Reporter: Roșiile în campania electorală ...asta nu sună bine.
Liviu Dragnea: Nu erau făcute ca să sune bine, eu prezentam un program.
Reporter: Nu, mă gândeam că sunt folosite să se arunce în politicieni...
Liviu Dragnea: Să fie sănătoși, eu prezentam un program și ceea ce am și făcut. Luați o roșie cu gust de carton care vine de afară. De ce are gust de carton? Pentru că ea crește pe stratul mineral, oamenii trebuie să știe că ele sunt în sere, dar nu cresc în pământ cele care vin în România. Se pune un strat de vată minerală, se pune o branulă, pe asta vine și apa și vin și substanțele chimice - azot, potasiu, tot ce are nevoie planta - și fac 50 – 60 kg/mp, ca să se știe. De partea astalaltă luați o roșie românească și vedeți dacă are gust. Dincolo de faptul că aia nu este sănătoasă, că are numai chimicale în ea, asta este și curată și sănătoasă. Prin programul ăsta numai în 2018 au venit în plus pe piața românească 90 de mii de tone de roșii, în 2019 va fi mai mare, la anul o să dublăm subvenția la 6 mii de euro pe mia de metri pătrați pentru că vrem să le alocăm în același timp, să le dăm gratuit centrale termice pentru a acoperi lunile decembrie, ianuarie, februarie, martie, aprilie. Când noi vom acoperi, și vom acoperi anul viitor, mare parte din această perioadă în România, mafia legumelor o să fie din ce în ce mai subțirică.
Reporter: Deci ne ziceți că o să avem roșii românești iarna?
Liviu Dragnea: Da, deja sunt sere care au început să se construiască, dar în toată această campanie m-am întâlnit cu foarte mulți legumicultori, mulți dintre ei tineri, care au spus că au prins încredere că au văzut că este profitabil și care abia așteaptă să lansăm contiunarea programului, să intre pe programul de solarii și sere încălzite în așa fel încât să acopere și lunile de iarnă. Când o să avem asta, dumneavoastră nu o să mai cumpărați o roșie care are gust de rumeguș când o să aveți în februarie o roșie românească gustoasă. Așa îi putem bate. Mai este ceva cu agricultorii noștri, subvenția noastră este foarte mică în comparație cu subvenția pe care o iau agricultorii din Germania sau din Franța. Este o măsură curajoasă, am vorbit cu colegii din Guvern și eu le-am propus ca în anul 2020 să eliminăm impozitul pe subvenția agricolă. Vorbim de 8 – 9 miliarde de euro care înseamnă subvenția agricolă, adică 8-9 sute de milioane de euro, aproape un miliard de euro, care să rămână la fermieri. Adică să aibă cu 10 – 11 % venituri mai mari îi ajută. Nu poate compensa diferența de subvenție pe care o au cei din vest, dar îi ajută și asta. Toate lucrurile astea, la care se adaugă un program care părea nebunesc și imposibil de realizat și anume refacerea sistemului de irigații. Nu se mai vorbea despre el, nu mai voia nimeni să vorbească despre el, ni se tot spunea direct și indirect că nu mai merită, costuri mari, agricultura s-a modernizat, peste tot în Europa se irigă întruna, numai la noi se spunea că nu trebuie să irigăm. Am plecat de la 300 de mii de hectare de teren potențial irigabil, în 2016, dar care nu se mai iriga dintr-un motiv foarte simplu: dacă pe un canal erau zece fermieri și de aici venea apa, pentru că venea de la pompa care o aducea din Dunăre, de exemplu, și niciunul din ăștia primii nouă nu vroiau, păi la ăsta din capăt ajungea cu un preț prohibitiv, adică nu mai avea nicio șansă. Și atunci nu mai era folosit. Acum am ajuns la 1.400.000 de hectare care se irigă, ținta noastră de 2 milioane pentru 2020 va fi atinsă cu prisosință și începem deja din această toamnă procedurile și documentele pentru zona Siret-Bărăgan care înseamnă 600 de mii de hectare, și mai sunt 390 de mii de hectare de mici amenajări de irigații,uitate complet, acoperite de pământ,unde și la ele a început procesul și ajungem în 2021, cred, 2022, la 3 milioane de hectare. Aceste 3 milioane de hectare de suprafață irigată a României înseamnă o producție care crește cu 30%. Dar nu trebuie să ne oprim aici. Pentru că noi creștem producția, creștem veniturile agricultorilor, numai că samsarii stau frumos la capul locului, cum se zice la noi, încarcă în camioane și pleacă. Iau grâul, îl duc afară….luăm grâul, de exemplu, la un preț, îl prelucrează afară și ne vin înapoi niște biscuiți foarte gustoși făcuți din grâul nostru. Trebuie să investim, și se va investi prin Casa Română de Comerț și prin Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, în această zonă de a reface industrializarea, prelucrarea produselor agroalimentare.
Reporter: Vroiam să zic, de exemplu, poate facem niște făbricuțe în satele astea. De exemplu, dacă ați fost în Grecia, o mică fabrică de ulei care deservea 2-3 comune, veneau toți cu măslinele, acolo făceau direct uleiul presat.
Liviu Dragnea: Văd că vă interesează subiectul, vă dau niște date despre ce se va întâmpla în legumicultură cu procesarea. Acum oamenii mi-au zis: domne, e bine, ne-ați ajutat, avem producție mare, suntem mai mulți, 90 de mii de tone de tomate în plus e foarte bine, o să începem să avem probleme cu desfacerea. Și atunci primul pas este realizarea de depozite în fiecare localitate unde sunt produse agricole. Ideea inițială fusese ca noi să-i stimulăm să-și facă un depozit. Au început unii prin niște cooperative, gen Colibași, foarte bine lucrează, este o variantă foarte bună. Dar pentru a da un imboLiviu Dragnea și mai mare, în Fondul de Dezvoltare și Investiții se va introduce, ar trebui săptămâna asta, o modificare la Ordonanța 114, ca primarii să poată lua bani din Fondul de Dezvoltare și Investiții și să facă depozite pentru produsele agroalimentare care să fie puse la dispoziția legumicultorilor din zona respectivă. De asemenea, am vorbit despre microfabrici de procesare. Este un program la Ministerul Agriculturii, urmează să fie finalizat cât de curând, vom avea două linii de acțiune, la fel cum facem cu depozitele, să-i stimulăm pe producători, se pot asocia să facă o mică fabrică, care nici măcar nu e foarte scumpă, le asigurăm toată consultanța necesară și cu producție mare, cu depozitare și cu procesare atunci nu vom mai avea niciun fel de probleme. O să vă spun ceva: eu o să fiu bucuros, printre altele, când o să revăd în România sucul de roșii din roșii românești, ca să se poată folosi, ulterior, ketchup-ul făcut din pasta de tomate din roșii românești. Pentru că ceea ce mâncăm noi acum, ketchup-ul ăsta de pe piață, nu știu dacă are vreo legătură cu roșiile. Sincer, chiar nu știu dacă are vreo legătură. Nu știu, o avea, dar eu nu știu.
Reporter: La culoare e.
Liviu Dragnea: Culoarea da. Așa sunt multe tipuri de lapte care nu prea au legătură cu laptele, sau multe tipuri de brânză care nu au legătură cu brânza. Deci s-a distrus în mod sistematic toată această infrastructură. Adică dacă era un caz, două, nouă cazuri mai ziceai, dar de ani buni s-au închis fabrici, s-au închis uzine, s-au închis toate complexele de zootehnie, irigațiile au fost distruse. Ni se spunea, la un moment dat, că noi nu trebuie să avem producții mari, trebuie să avem producții mici. S-a încercat plafonarea subvențiilor, în funcție de suprafată, or așa ceva nu putem accepta.
Reporter: M-aș întoarce puțin la Europa și aș aduce în discuție întâlnirea care a avut loc recent la Milano, unde știți că s-a constituit un pol al partidelor naționaliste unde au fost prezenți Matteo Salvini, premierul Italiei, Marie Le Pen șamd. Cât de periculoasă vi se pare constituirea unui asemenea pol politic și dacă la un moment dat PSD ar avea probleme cu Grupul socialist s-ar putea uita spre Grupul ăstălalt?
Liviu Dragnea: Ați spus cât de periculoasă…explicați-mi ce înțelegeți prin pericol și pentru cine.
Reporter: E vorba de acest curent naționalist care s-a…
Liviu Dragnea: Eu l-am citit ca un curent național, un curent… Rep. Bine, alții spun populist, iliberal șamd
Liviu Dragnea: Da, fiecare cum ii convine. N-am studiat mult și nici nu am citit mult despre ce e vorba, doar câteva știri și câteva declarații. Din ce am văzut acolo, este un grup de partide care susțin mai mult sau să crească mai mult rolul țării lor în competiție cu rolul instituțiilor europene. Nu știu cât de periculos este sau nu. Nici nu mă pun eu pe o poziție în care să spun: acel curent e corect, acel curent e periculos. Nu-mi permit. Sunt europeni care vor vota într-un fel sau altul, dar ceea ce vă pot spune, nu cu siguranță, dar cred foarte mult în asta, că componența politică a Parlamentului European va fi foarte diferită de ceea ce este acum. Și diferită și ar trebui ca după aceste alegeri, dacă se va întâmpla, unii lideri europeni totuși să înțeleagă care este cauza pentru care se va schimba structura politică a Parlamentului European. Trebuie să se gândească cetățenii europeni; au simțit că instituțiile europene, că birocrații europeni, că funcționarii europeni, plătiți greu, lucrează pentru ei sau pentru instituția în sine? Adică s-a făcut tot ce era necesar pentru ca cetățenii europeni să se simtă în centrul politicilor europene? Adică să simtă că UE muncește pentru ei? Că poate astea sunt obiectivele, dar s-a comunicat bine? S-a comunicat suficient? Pentru că parlamentarii noștri de la PSD care vor fi în Parlamentul European și noi, ca partid, vom susține tot timpul câteva lucruri esențiale: să nu mai existe dublul standard, adică să nu mai fie țări și cetățeni de mâna a doua. De asemenea, să nu mai avem condiții diferite între unii și alții. Trei: politicile europene să aibă ca obiectiv, major și determinant, cetățeanul european. Omul, pentru că până la urmă toată lumea asta spune la modul declarativ: domne, fac să le fie mai bine europenilor, dar se întâmplă lucrul ăsta? Trebuie să definim relațiile în interiorul UE, trebuie să se poarte o discuție foarte serioasă despre ideea armatei europene. Știu că cei de la PNL susțin, Cîțu spunea, să se taie bani de la agricultură și să pună pentru armata europeană. Uite eu nu sunt de accord. Eu vreau să se pună bani la agricultură, să avem hrană sănătoasă și ce avem acum să păstrăm și să nu ne gândim că suntem în NATO, cheltuim bani pentru că suntem în NATO, ne asigură un sistem de apărare pentru România eficient, dar în același timp vrem să facem și o armată europeană. Adică miza Europei care trebuie să fie? Să se rupă din punct de vedere strategic sau al apărării de SUA? Cred că ar fi o greșeală majoră.
Reporter: Dvs, personal, vă place modelul de politician întruchipat de DonaLiviu Dragnea Trump, președintele SUA?
Liviu Dragnea: Nu trebuie să-mi placă mie, eu tot timpul când mă uit la oameni care conduc, care au fost aleși, nu cocoțați, așa cum îi place lui Iohannis să spună, oricine ajunge într-o funcție aleasă este votat de oameni și are în spate o legitimitate. Sigur, pe care el vrea să o conteste. Se pare că ceea ce vrea DonaLiviu Dragnea Trunmp să facă în America reprezintă un pachet de politici care au succes și sunt apreciate de americani. Acum, eu am spus-o și în 2016, sigur, atunci era foarte multă gălăgie, DonaLiviu Dragnea Trump pune America pe primul loc, adică e interesat să dezvolte infrastructura pentru SUA și pentru asta a alocat sume uriașe pentru infrastructură, este interesat să crească numărul de locuri de muncă, este interesat să se dezvolte firmele americane, este interesat să protejeze firmele americane, în special cele economice, așa cum orice președinte de țară ar trebui să o facă. Deci ceea ce face DonaLiviu Dragnea Trump în America are mare succes și rezultatele economice dovedesc că politicile lui sunt bune. Deci dacă în America e mai bine, înseamnă că politicile lui sunt bune. Ăsta este punctul meu de vedere în ceea ce privește politica lui DonaLiviu Dragnea Trump. Cât este lăsat să o facă, că și el are probleme suficiente acolo. Păi dar n-o spunem noi, o spun ei, domnule. Rep. Dar despre politica lui Viktor Orban, premierul Ungariei, ce părere aveți?
Liviu Dragnea: Vreau să mă opresc. V-am mai spus, eu chiar nu-mi permit...
Reporter: Nu credeți că e benefică pentru Ungaria sau...
Liviu Dragnea: Nu vreau eu să dau note unor oameni care au fost aleși, care conduc niște guverne în anumite țări. Orban a fost votat de o parte însemnată, majoritară, din populația Ungariei. Măsurile pe care le-a luat și le ia în continuare sunt apreciate în Ungaria. Din punctul meu de vedere România trebuie să aibă o relație bună cu Ungaria pentru că este un vecin, aici ne-a lăsat Dumnezeu, aici o să trăim în continuare. Dacă cetățenii din Ungaria îl apreciază, înseamnă că politica lui e politica bună pentru Ungaria. Așa trebuie judecat. Că sunt unii deranjați de ceea ce spune el, am înțeles, dar nu știu, nu credeți că ar fi bine, în primul rând, să ne gândim la cetățenii din această țară?
Reporter: V-ați hotărât dacă veți candida sau nu la prezidențiale în toamnă?
Liviu Dragnea: După alegeri, chiar duminică seara o să anunțăm.
Reporter: Credeți că funcția de președinte în România, așa cum arată ea, mai merită să te bați pentru ea?
Liviu Dragnea: Grea întrebare. Dacă mă întreba cineva acum un an spuneam că nu. Este o funcție de unde trebuie să izvorască pacea, stabilitatea, medierea în societate, sprijinul pentru lucrurile bune, intervenție când ar trebui schimbat ceva, dar starea indusă în națiune de Iohannis îmi creează convingerea că bătălia pentru funcția prezidențială devine foarte importantă. Dacă acolo rămâne în continuare Iohannis, eu nu sunt Cassandra, încă cinci ani de zile după 2019, tot ce s-a făcut bun în România, de tot ce s-a făcut bun se va alege praful. Vă spun și din acest motiv cred că trebuie făcute toate eforturile de către cei care nu vrem să mai continue acest personaj, ca în noiembrie-decembrie să plece de la Cotroceni. Da, exact în situația în care a adus el funcția prezidențială și ceea ce induce în națiune, da, această funcție devine importantă, iar PSD-ul se va pronunța duminică seara, după alegeri.
Reporter: Am înțeles, când probabil veți decide și dacă dl Tăriceanu o să fie candidat comun la președinție sau nu...e în discuție și această variantă...
Liviu Dragnea: Vorbim după alegeri.
Reporter: Ne apropiem de final. Aș reveni cumva de unde am plecat pentru că e o întrebare care persistă în mintea multora, dacă nu spusă direct: dacă dvs, după ce PSD a câștigat alegerile în 2016, erați premier, deci nu erau acele probleme cu dosarele, dacă toate lucrurile ar fi arătat altfel, dacă nu am fi ajuns în această situație de tensiune și de luptă permanentă care se duce în România? Ce credeți?
Liviu Dragnea: Ce cred că ce?
Reporter: Ar fi fost altfel?
Liviu Dragnea: Da, acum pot să spun și eu da, ar fi fost altfel. Prea mulți oameni mi-au spus în ultimul an lucrul acesta, prea mulți oameni. Da, ar fi fost altfel, ar fi fost mai multă stabilitate, mai multă coerență, în comunicare în primul rând, mai multă coerență în adoptarea unor măsuri, nu mai era nevoie de atâta lobby și presiuni la proprii miniștri să pună în aplicare propriul program de guvernare. Da, cred că ar fi fost altfel. Mi-am adus aminte de pensii... mi-am adus aminte de pensiile speciale...îmi cer scuze că mi-a fugit gândul de la...m-ați mutat puțin când mi-ați vorbit de Iohannis. Știu că n-o să le convină colegilor mei parlamentari, dar eu le spun că nu se moare din asta. Sunt acele indemnizații speciale pentru parlamentari, eu am renunțat la ea. Mi-am dat demisia cu o zi înainte de a se încheia mandatul ca să nu pot să beneficiez. Am mărit pensiile, se vor mări în continuare, dar această problemă a pensiilor speciale pentru pensionarii din Parlament devine o problemă sensibilă, și eu cred că trebuie să o abordăm cu curaj și frontal. Cred că această indemnizație specială pentru parlamentari nu trebuie să mai existe. Niciunul dintre cei care sunt parlamentari acum nu au pus condiția, înainte de a fi puși pe listă, că vor acea indemnizație specială. Eu cred că trebuie să o eliminăm și putem să o eliminăm. O să vedem după alegeri și o să discutăm mai multe.
Reporter: Ultima întrebare. Ați câștigat bătălia cu statul paralel sau încă se mai duce?
Liviu Dragnea: Lucrurile s-au schimbat... Rep. Și o întrebare suplimentară la asta: nu credeți că bătălia asta cu statul paralel a slăbit, de fapt, statul real?
Liviu Dragnea: Asta e profund. E cam perversă întrebarea asta și nu e corectă. O să discut, le iau pe amândouă. Domnul Marinescu, eu doar prezint niște lucruri. În 2016, înainte de alegerile locale, deja PSD-ul începuse să crească, era evident că o să avem un scor bun la locale. Cu totul întâmplător am fost condamnat în dosarul referendumului de doamna Stanciu, complet nevinovat. De ce? Pentru că am spus oamenilor să vină la vot. Nu au fost condamnați cei care au boicotat referendumul, astăzi fiind în lege. A venit toamna, deja PSD-ul creștea, se vedea un rezultat bun...am fost trimis în judecată cu acest amărât de dosar fabricat. Am avut anul trecut un miting uriaș în București, sute de mii de oameni, după miting am fost condamnat, bine, 2 la 1, dar am fost condamnat. Pe baza unui studiu sociologic făcut de unul care făcea apologia nazismului prin anii ’60, acum scandal foarte mare, în preajma alegerilor unde nu știu, s-ar putea să nu luăm un scor rău, cine știe, poate luăm un super bun, iar începe să se creeze tensiune pe marginea acestui proces, repet, unde sunt complet nevinovat. Dar au apărut tot felul de rapoarte ale Inspecției Judiciare, unde se spun lucruri grave despre mii de magistrați, ascultați și urmăriți din oficiu cu un singur scop: de a fi șantajați. Ca să ajungem în situația, în România, să spui domne, dacă judecătorii vor rezista la presiuni și mai au o fărâmă de conștiință, dau decizia corectă, dacă nu, asta e viața. Că asta e în România. Protocoale secrete între serviciile secrete și Înalta Curte, DNA, Parchetul General șamd. Sigur, au început să iasă la iveală multe abuzuri. Unde a rămas riscul în continuare? Ca dacă cumva ăștia vor reveni la putere, vor face un sistem inchizitorial mult mai dur decât l-au făcut CoLiviu Dragneaea cu Maior, mult mai dur. Iar în ceea ce privește dacă bătălia cu statul paralel nu a afectat statul...nu. Bătălia cu statul paralel a început să însănătoșească funcționarea statului. Dar să vă spun ceva: nu noi am început-o.
Reporter: Dar cine?
Liviu Dragnea: Păi ea era împotriva noastră și este în continuare. Din când în când încercăm să ne apărăm, dar prin legi, nu cu bâta, nu cu piatra, nu cu înjurătura, pur și simplu prin lege. A ieșit acum, am primit astăzi dimineață un alt raport de la Comisia SRI, nu l-am primit eu, l-am primit ca să-l repartizez la Birourile permanente reunite. Teoretic el trebuie să fie public. Cred că ar trebui să fie și publicat. În care iar se vorbește despre cum a transformat Maior și conducerea de atunci SRI-ul într-o instituție pentru folos personal. Nu l-am citit. Lucrurile astea, la un moment dat, trebuie să fie știute de toată lumea. Oamenii când votează, eu așa cred, trebuie să voteze în cunoștință de cauză. Într-un fel sau altul, dar să fie înștiințați, să fie în cunoștință de cauză: domne, eu votez cu domnul Marinescu, dar știu exact ce va face când va veni la guvernare. Adică pot vota cu ceilalți de la USR, PNL, foarte bine, dar să știe că acolo se discută de eliminarea salariului minim, de înghețarea pensiilor, de plafonarea salariilor, să nu mai fie majorări, se discută de renunțarea la programul de dezvoltare locală, de renunțarea la programele din legumicultură, de plafonarea subvențiilor... E bine să se știe, dacă se dorește să se trăiască mai rău e în regulă, știți că sunt și perioade în care, am trăit bine, am nevoie de o dietă, e ok, dar să nu ne ascundem după aia să spunem că, eu am crezut, totuși, altceva. Păi nu, informează-te și decide.
Reporter: Asta e din campanie...
Liviu Dragnea: Nu e de campanie, dl Marinescu.
Reporter: L-am auzit pe Dacian Cioloș spunând că nu vor tăia nimic din ce au câștigat românii. Așa a zis.
Liviu Dragnea: Da, așa e.
Reporter: Nu l-ați auzit? Eu așa l-am auzit. Ai zis de dl Maior, de dl CoLiviu Dragneaea, doamna Kovesi a plecat și ea de acolo, cine a mai rămas din statul ăsta paralel, că e în funcție și încă face jocuri?
Liviu Dragnea: Păi SRI-ul nu a plecat.
Reporter: SRI-ul ca instituție?
Liviu Dragnea: Nu SRI-ul ca și instituție, ca și conducere. Nu știu câți sunt în SRI, 12 mii, 18 mii, habar n-am, dar sunt oameni patrioți acolo, cea mai mare parte dintre ei. Din păcate, în continuare, sunt în conducereea SRI oameni care nu au rezistat la aceste tentații. Au vrut, la un moment dat, să se rupă, să se ocupe doar de ceea ce scrie în Constituție și în lege... nu au rezistat. În continuare s-au refăcut legăturile cu DNA-ul și cu sistemul de justiție. E Pahonțu în continuare... Astea, la un moment dat, vor ieși, o să fim noi în viață când vor ieși informațiile astea...
Reporter: ...Pahonțu de la SPP. Aici vă referiți la dl Helwig, știu că ați fost colegi de USL la un moment dat și îl cunoșteați bine.
Liviu Dragnea: Așa am zis eu...
Reporter: Am înțeles. Bun. Vă mulțumim pentru astăzi...
Liviu Dragnea: Și eu vă mulțumesc, ați fost oaspeți astăzi aici, la noi.
Reporter: Vă mulțumim. Sperăm să vă mai avem la interviu mai devreme de următoarele alegeri, că îmi amintesc exact când ați fost ultima oară la noi, ați fost în 2016. Sperăm să veniți mai des, să explicăm oamenilor ce și cum.
Liviu Dragnea: Vin. Vă mulțumesc mult.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 24 mai 2024, 23:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro