Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primită de la domnul deputat Ionuț-Sorin Banciu (Grupul parlamentar al PNL)
Provocări europene pentru România: dosarele de infringement!

În domeniul mediului, procedurile de infringement privind deșeurile, exploatarea forestieră ilegală, calitatea aerului și protejarea rețelei de arii naturale protejate Natura 2000 trebuie gestionate cu celeritate la nivel guvernamental!

Protecția mediului înconjurător este una dintre rănile deschise ale României. În acest moment sunt 37 de dosare active de infringement, proceduriinițiatede Comisia Europeană împotriva României în domeniul mediului și care se află în diferite stadii de la scrisori de punere în întârziere și până la sesizări la Curtea Europeană de Justiție.
Numai în cursul anului anterior au fost deschise un număr de 11 noi proceduri de infrigement pe domenii diverse, cum sunt protejarea biodiversității, tăierile ilegale de arbori, calitatea aerului și deșeuri.
Țara noastră se află într-o situație delicată pe plan european, prin neîndeplinirea obligațiilor din legislația UE. Deși nu ocupăm un loc fruntaș în topul țărilor care nu au pus în aplicare dreptul UE, dosarele de infringement trebuie gestionate cu celeritate, astfel încât să rezolvăm probleme stringente pe mediu și să redăm oamenilor un mediu sănătos și curat.
Avem în fața noastră această provocare, de a închide favorabil pentru țara noastră procedurile de transpunere a legislației europene pe teme diverse, de la exploatarea forestieră ilegală, calitatea aerului și protejarea habitatelor și speciilor din siturile Natura 2000 până la combaterea deșertificării, calitatea apei și a aerului, sau gestionarea deșeurilor.
În anul 2016, ca expert internațional pe mediu și reprezentant al Guvernului României am reușit închiderea în favoarea României a unui dosar de infringement pe tăierile ilegale de păduri. Doresc să valorific această experiență ca deputat, sens în care îmi voi pune întreaga expertiză la dispoziția Guvernului pentru rezolvarea cât mai optimă a acestor proceduri. Voi continua să sprijin ocrotirea habitatelor naturale ale României și în mod special pădurile virgine și cvasivirgine. Am încredere că o comunicare consistentă, atât între instituțiile statului cât și cu departamentele tehnice ale Comisiei Europene, poate accelera rezolvarea principalelor problemele de mediu.
Pe lângă sancțiunile financiare usturătoare care pot decurge din procedurile de infringement, este pusă în pericol și viața oamenilor, atât din cauza aerului poluat din marile orașe, a poluării apelor și solurilor cât și din cauza calamităților naturale exacerbate de schimbările climatice. Sunt necesare îmbunătățiri legislative dar, în același timp, suntem în fața unei oportunități istorice de a accesa fondurile europene necesare închiderii acestor probleme, în cadrul exercițiului financiar 2021-2027.
Fondurile europene sunt singura șansa reală pentru a acționa concret în sensul protejării mediuluiînconjurător în următorii ani și voi colabora atât la nivel guvernamental cât și cu instituțiile europene pentru a construi o viziune pe termen scurt și mediu și pentru a identifica oportunități de finanțare de programe de mediu pentru țara noastră în beneficiul oamenilor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 iunie 2024, 10:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro