Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare
Comisia pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, a organizat miercuri, 18 iunie a.c., o dezbatere cu privire la activitatea sectorului naval din România, cu titlul: ”Evaluare, analiză și propuneri privind activitatea sectorului naval din România”.

La dezbatere au participat reprezentanți ai instituțiilor statului responsabile în activitatea sectorului naval (domnul Titea Dragoș, Secretar de Stat Ministerul Transporturilor, domnul Olea Viorel, Director Ministerul Transporturilor, doamna Murgeanu Gabriela, șef serviciu Ministerul Transporturilor, domnul Ioniță Profir, șef serviciu Ministerul Transporturilor, domnul Dumitru Dorian, Director General Adjunct Administrația Fluvială a Dunării de Jos RA Galați, domnul Șerban Decebal, Director Adjunct CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, domnul Berescu Șerban, Director Autoritatea Navală Română, domnul Brînză Vlăduț, căpitan șef de port Autoritatea Navală Română Brăila și domnul Ciubrei Luigi, Director General Administrația Porturilor Dunării Maritime Galați), și a organizațiilor profesionale și a organizațiilor sindicale portuare (Organizația Patronală “Operatorul Portuar” Constanța, Federația Natională a Sindicatelor Portuare și ArcelorMittal Galați).
S-au avut în dezbatere următoarele puncte:
1. Evaluarea situației actuale a infrastructurii portuare:
  • Analiza traficului de mărfuri (naval, rutier, cale ferată) și modalități de creștere a acestuia;
  • Nivelul investițiilor (proiecte în derulare și de perspectivă);
  • Sursa de finanțare a proiectelor de dezvoltare în domeniul vizat: surse proprii și/sau atrase;
  • Implementarea parteneriatului public-privat.
    2. Oportunitatea pentru România de a transfera și/sau a vinde acțiunile portuare către autoritățile locale.
    3. Legalitatea transferului / vânzării acțiunilor portuare.
    Din analiza efectuată de cele trei părți s-au desprins următoarele concluzii pe fiecare capitol de discuții în parte:
    a).
  • În prezent, se află în derulare proiecte de dezvoltare a infrastructurii portuare, majoritatea din surse atrase.
  • Fluența traficului de mărfuri este obstrucționată de lipsa conexiunilor rutiere, feroviare și inclusiv fluviale. Astfel, în vederea atingerii acestor deziderate - investiții cu privire la asigurarea conexiunilor portuare - sunt necesare proiecte promovate în regim de parteneriat public-privat, precum și măsuri pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene destinate transportului naval. Din prezentările instituțiilor reprezentate reiese faptul că nici autoritatea portuară, nici administrațiile locale și nici statul nu dispun de suficiente fonduri bugetare pentru atingerea unui nivel de competitivitate ridicat.
  • Se impune, de asemenea, reglementarea unui contract-cadru de concesiune/subconcesiune, de către stat către operatorii privați și/sau portuali, pe termen lung care să răspundă rigorilor legale.
    b).
  • Cu privire la oportunitatea pentru România a transferului sau a vânzării de acțiuni către autoritatea locală sau pe Bursă, nu au existat argumente de ordin managerial care să susțină un astfel de demers. Motivele invocate au vizat în special riscul politizării excesive a managementului, luarea deciziilor în ceea ce privește activitatea portuară în mod netransparent fără o consultare prealabilă a tuturor părților implicate, precum și inexistența unui business-plan concret prin care autoritățile îndreptățite să fundamenteze transferul acțiunilor.
    c).
  • S-a solicitat punct de vedere din partea Ministerului Justiției și al Departamentelor cu atribuții în domeniu din cadrul Ministerului Transporturilor cu privire la legalitatea transferului de acțiuni către autoritatea locală.
  • Concluzionând, Comisia dorește o dezbatere fundamentată cu privire la stadiul Masterplan-ului pe zona transportului maritim și naval.
    Noi, membrii Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, înaintăm această rezoluție ca un semnal de colaborare și dialog constructiv între comisia noastră și minister, fiind convinși că această rezoluție va fi analizată cu responsabilitate și deschidere de către dumneavoastră, iar problemele semnalate își vor găsi rezolvarea în soluții eficiente pentru funcționarea sectorului naval, obiectiv pe care ni-l dorim cu toții indiferent că suntem parlamentari, membri ai Guvernului, ai autorităților locale sau asociații profesionale din domeniu.
  • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 28 noiembrie 2023, 19:24
    Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
    E-mail: webmaster@cdep.ro