Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare
La inițiativa Comisiei de transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, astăzi, 1 octombrie, ministrul Transporturilor, domnul Ioan Rus, a prezentat în fața comisiilor parlamentare permanente de specialitate, Masterplanul General de Transport, documentul în baza căruia România va accesa, în perioada 2014-2020, fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, navale și aeriene.

Faptul că acest document strategic a fost prezentat în fața comisiilor de specialitate din Parlament reprezintă o premieră și demonstrează recunoașterea importanței celor două comisii de resort, dar și nevoia unui consens politic național asupra obiectivelor fixate pe termen mediu și lung.
Din observațiile făcute pe marginea Masterplanului de Transport de către membrii celor două comisii, lansat astăzi în dezbatere publică, s-a conturat nevoia transpunerii și asumării acestui document printr-un act normativ cu forță de lege.
Totodată, sugestiile parlamentarilor au vizat identificarea clară a unor elemente importante printre care: cine își asumă implementarea acestor proiecte (ce autorități ale statului), în ce orizont de timp (termene ferme) și din ce surse de finanțare.
La prezentarea de astăzi a Masterplanului au luat parte atât reprezentanți ai consultantului AECOM care a întocmit proiectul, cât și specialiști din cadrul Ministerului Transporturilor și ai companiilor din subordinea ministerului. Totodată, mediul de afaceri a fost reprezentat de către patronatele de profil, prin Organizația patronală “Operatorul Portuar”, Patronatul Român și Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri.
În acest demers al elaborarii unui Masterplan General de Transport, menit să realizeze o dezvoltare economico- socială durabilă și armonioasă a României, trebuie să existe un parteneriat constructiv între toate părțile implicate - minister, Parlament și mediu de afaceri.
Pornind de la reușita acestei întâlniri, domnul Mihai Lupu, președintele Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților, a subliniat necesitatea implicării active a comisiei în viitoarele dezbateri publice pe fiecare sector de infrastructură, dezbateri care să țină cont de expertiza mediului de afaceri, astfel încât Masterplanul General de Transport să fie un document bine fundamentat.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 28 noiembrie 2023, 18:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro